Şimdi Ara

Ekran kartı balonu ZORT diye patladı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
51
Cevap
3
Favori
4.588
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
36 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • RElS kullanıcısına yanıt

    Hocam çip sıkıntısı bitmedi. Sektörden haberiniz yok araç üretimi beyaz eşya sorunlu.


    32nm 22nm gibi eski üretim süreçleri yerine 7nm 8nm gibi süreçlere geçti herles siparişler ordan geliyor diye.


    Araç üretenlerin öyle yeni çip tasarlaması kolay değil. Ekran katında çip veya tedarik krizi 1 gün dahi olmadı.


    Toplam arzın 4 katı talep vardı. Bitcoin falan ZORRTTT layınca durdu zaten ether karlılığı düştü şimdi tamamen yok oldu.



    Zoooooooortttttttt

    Bum.


    Yaşasın rdna3


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Parsbey P kullanıcısına yanıt

    Benim lafım size değil. 50 tane kart alıp evlerde ucuz sübvanse elektriği harcayan tiplerdi..


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elimde bir sürü GTX1060, 1080 var. Bir tane de 1080ti.

    Büyük bir kısmını ABD'den ikinci el leş parasına aldım. Bir yapay zeka eğitim algoritması çalıştırmak için 4-5 tane 1080 ihtiyacım vardı. Kartlar çok pahalanmıştı. Ben de ABD'den ne bulduysam topladım. Genelde mining yapıyor, arada da ana amacım olan işi yapıyor. Böyle böyle koyduğum paranın tamamını çıkardım, üstüne 57 ve 58 Chevrolet'in bazı eksikliklerini gidermek için 40.000tl gibi bir para harcadım, tamamı miningden.

    Ama oldukça midesiz bir rigler grubum var. Hiçbir kart birbirinin aynısı değil. Sonuçta neyi ucuza bulduysam onu aldım. Bazıları birbirini sevmiyor. O yüzden farklı anakartlara bağlılar. Baba PSU'ya o kadar para verene kadar 1300w eski server PSU'su aldım. tetiğini PC PSU'sundan alıyor. 12V çıkışı ile 5 1080 ve 1 1080ti besliyorum falan... Tam bir hilkat garibesi. ama iş görüyor mu? Görüyor. 12v çıkışında 108 amper...

    En çok yandırdığım konu, ilk kart toplamaya başladığımda korkak davranmıştım. Keşke davranmasa idim. Gene, bundan daha çok kart almazdım da, ilk başladığımda 11 tane direkt alsa idim daha da ucuza toplardım...
    --------
    Bunun verdiği gazla chia madenciliğine de girdim. Gene bir hilkat garibesi ile... 12 adet 2tb, 6 adet 3tb, 6 adet 4tb, 6 adet 6tb diski tek bir PC'ye bağladım. Toplam 36hdd, iki adet de ssd. Etti mi sana 38? bunun için iki adet 8 çıkışlı hba kartı, bir adet 16 çıkışlı hba kartı topladım. Çin'den özel kabloları falan geldi. Anakartta da 6 sata var. Etti mi sana 38 çıkış? Ama 36 hdd'yi aynı anda açmak her PSU'nun harcı değil. Gittim ikinci bir psu daha taktım kasaya... Tüm bu diskleri ve çift PSU'yu alan kasa ne? CM Stacker! Bayılıyorum bu kasaya.

    Bu sırada ev bilgisayarım 3770k işlemcili bir pc, ofis bilgisayarım 3570 işlemcili bir pc idi. Son derece eskilerdi. Eşimin laptopu, arkadaşımın eski laptopu, başka bir arkadaşımın eski pc'si falan ne bulduysam topladım. Chia plotting yapmaya başladım. 🤣😂 Elimdeki bütün 250gb ssdleri bir bilgisayarda raid bağlayıp plotting'e başladım. Elimde iki adet 500gb SSD vardı. Onları da laptoplara taktım. Milletin günde 18 pilot oluşturmak için birkaç bin dolar harcadığı işi sanıyorum 500 lira harcayarak yaptım.

    Derken gittim kendime gene çoğunluğu yurtdışından 2700x sistem topladım. Leş parasına. İki adet de Samsung 1tb nvme çaktım.

    İlk niyetim 2700x'i evime koymak ve oyun oynamak idi. "Ofise 3770 bir süre daha yeter" dedim. Sonra bir gün, 3d tasarım programında kasılmalar gördüm. Ve şafak attı. Şımarmışım zaten. Haydan gelen huya gitsin... Bana göre miningden kazandığım "kumar parası" idi. 3900x aldım ABD'den ikinci el. ABD'den 2x16gb ram. Türkiye'den baba bir anakart ikinci el...

    Emektar Cooler Master Stacker kasamı Server olarak değerlendirdiğim için kendime japon keranesine benzemeyen, sade ve şık kasa arayışına girdim. Hiçbir fanı olmayan, ama mesh ön paneli olan bir phanteks buldum leş parasına (sıkı durun: 300TL). Ofise koydum. 3900x sistemi buna topladım.

    2700x için NZXT H510 siyah renkli kasa aldım. Onu da eve koydum.

    Bu noktada chia'dan para kazanılamadığını gördüm. Ama truenas işletim sistemi, hdd serveri kurma ve VM kurma işlerini çok iyi öğrenmiştim. 38 diskli serverı dağıttım. 2TB diskleri arkadaşa HDD server kurmak için kullandım. 6tb disklerle de kendi ofisime HDD serverı kurdum. 4tb disklerle de evime HDD serverı kurdum.

    Evdeki servera GT1030 ekran kartı taktım. Kurduğum VM'e bu ekran kartını atayıp ubuntu, Ubuntu içine de kodi kurdum. Yatık bir htpc kasasının içinde, salonumda, TV ünitesinin altında duruyor. Hem medya merkezi, hem de çok hızlı bir nas. İçinde 2.5gbit ağ kartı var. Evimdeki ana bilgisayara dogrudan bağlı. Gbit'lik ağ kartı ile de evin routerına bağlı. Bitti mi? Bitmedi. İkinci bir vm daha kurdum içine. Homeassistant yüklü. Onun içine de motioneye yüklü. Apartmanın ip kameralarının kayıt merkezi görevini ve ev otomasyonumun da merkezini bu oluşturuyor.
    --------
    Anlayacağınız, bir mining nelere kadir.

    Tüm süreçte çok eğlendim. Az biraz para da kazandım. Çok şey öğrendim. 57'yi de oldukça topladım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • LBRTN kullanıcısına yanıt

    Aynen aynen 5 bin dolardan aldın 63 bin dolara çıkınca sattın hocam dimi aynen


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MetronoM M kullanıcısına yanıt

    Ekran kartı balonu ZORT diye patladı 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kazanan kazanmış işte hayrını görsünler. En azından cesaret edip birşeyler başarmışlar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • altına hucümda en çok kürek, silah ve mermi satanlar kazandı .

    sanki yine öyle oldu.

    2025 umut deniyor. ama en popüler 7. coin luna 'nın göçmesi beni pis bir kıllandırdı.

    yine bir boğa sezonu yine bir ayı sezonu gelirim merakla bekleyeceğim.

  • teknoCat kullanıcısına yanıt

    "Ekran katında çip veya tedarik krizi 1 gün dahi olmadı." ???


    Ekran kartı balonu ZORT diye patladı
    Ekran kartı balonu ZORT diye patladıchıp online
    AMD, Intel ve NVIDIA'dan "Çip Krizi Ne Zaman Bitecek" Tahminleri...
    https://www.chip.com.tr/haber/amd-intel-ve-nvidia-cip-krizi-ne-zaman-bitecek-tahminleri_97493.html

    Aynen hiç ekran kartında chip krizi olmamış Ekran kartı balonu ZORT diye patladı Kripto para piyasasının pandemi döneminde tavan yaptığı sırada ekran kartı stoğu bulabiliyordunuz siz sanırım. Madem öyleyse bu konuyu niye açtınız? Zoorttt bumm demek için sanırım..


    Madenciler yüzünden kimse kart bulamıyordu stoklar anında eriyordu. Nvidia madenciliği kısıtlayan LHR kartlar çıkarmak durumunda kaldı. Sanırım siz tam takip etmiyorsunuz gelişmeleri geçmişten bu güne..





  • Aldığım kartlar 4 ayda kendini amorti etti, spottan da kazandım kaldıraçtan da miningden de. Yaş biraz küçük galiba. Bu tip yatırımlar yapmadan köpekler gibi çalışırsın 3 tane kemik verip gönderirler evine. Asalaklık dediğin şey ev araba aldırdı insanlara. Akıllı eğitimli ve tecrubeli olanlar iyi kazandı. Cahil adam da batırdı parasını. Cehaletin acısını her yerde çekersin. Kuyruk acın var gibi, battıysan söyle paran bendedir (:



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi acaluka -- 20 Eylül 2022; 1:9:38 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Btc baloni benim uzerime patladigi icin allah belalarini versin😡

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • a manly man kullanıcısına yanıt

    hepsi zengin oldu.

  • 2 tane 1070 li G752vs laptop ile girdim, cepten para harcamadım, bankaların verdiği kredi kartı limitleriyle kart aldım. TL olarak taksitle kart aldım mining ile borçlarını ödedim. Şu anda borç kalmadı onlarca kartım var, monitör aldım kasa anakart işlemci aldım. Hepsini bu sayede ödedim. Çok salağım gerçekten. Napıcam şimdi ben 6900 leri 3080 leri yandıkkk :)


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 6 mi dedi o?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • RElS kullanıcısına yanıt

    Sen "çip krizi bitti" dedin ekran kartında çip tedariki demedin.


    Hayır bunlar yalan ekran kartında çip tedariki sorunu olmadı. 2020 2022 de üretilen ekran kartı sayısı 2018 2020 den fazla ise nasıl tedarik krizi oluyor?


    Sene de 1 milyar adet cep telefonu üretiliyor. Şimdi birden bieşy olsa insnaların bi yeri şişse falan ben bu yıl 3 telefon alayım dese herkes telefon üretiminde çip krizi oldu denir.


    Şimdi bir endüstri mühendisi olarak sana tedarik krizi ne demek anlatıyım da öğren.


    Mesela 100 şubesi olan hamburgercin var. Piyasadan her gün 10 ton kırmızı hamburger köftesi alıyorsun.

    Deli dana gibi bir şey çıkıyor üt üretimi sonlanır. Sana günde 500 kilo et gelir fiyatı da uçar. Heh bak bu tedarik krizi et krizi çıktı olur anladın mı.


    Şimdi hiç bir et üretim sorunu yokken 1 günde insnalar obez oldu birden aşırı iştahlı 1000 şube açtım günde 10 ton et yetmez. 100 ton lazım. Heh nah bulursun o kadar eti 1 günde. Üretimin senin sektörüne adapte olması için yatırım yapması yeni üretim alanları kurması insan istihdam etmesi lazım dimi? Çünkü bu obezler tek markadan hamburger yemiyor. Herkeste talep eşit oranda patlıyor.



    Çip krizi denen şey tam olarak yabancı kaynaklardan araştırırsan, ekran kartı talebi 5'e katladı kart yetişmiyor demek değil. Bilmiyorum gerçekten anlayabiliyor musun yazdıklarımı ama ben devam edicem. Çip krizi şu : piyasada kayan talepler sonrası çip üreticileri 7nm 8nm gibi yeni döküm makineleri alarak bu yüksek kar marjına ortak olmak istediler.

    Dedi ki 32nm 22nm süreçleri ben artık üretiyorum.


    10 senedir 32nm çipleri ürettiği araçlara takan, 10 senedir aynı çipler ile ürettiği anakart vs ile beyaz eşya çamaşır makinesi üreten devler var ya. Heh onlar eskiden beri senelerdir 10 milyon adet sipariş verdikleri çipleri artık BULAMIYOR. 3 milyon geliyor 2 milyon geliyor. Onlarda gidip üretim yapamıyor. 10 milyon ürettiği beyaz eşya oluyor 6 milyon elindeki stoğu bitince ağlıyor çip krizi çip krizi diye.


    Araba üreticileri bir ara eğlence sistemsiz üst paket araba çıkardı.


    Ekran kartında çip krizi olmadı. Diğer sektörler de çip krizi devam ediyor.


    Araba üreticileri beyaz eşya üreticileri basit bir işlem yapan çip süreçlerinde yeni teknoloji çipler tasarlamak veya tasarlattırmak (ikiside gayet pahalıya patlar) istemiyor. Çünkü elindeki çip tasarımı işini görüyor ayrıca yeni çip yeni firmware ve bioslar yazılması demek buda çok ciddi maliyet.



    Teknoloji böyle bişey sürekli gelişiyor. İlerlemezse duruyor. Ama diğer sektörler buna kaynak ayırmak istemiyor anlamı da yok.


    Heh anladın mı şimdi çip krizi bitti yaaaa yazarsan alırsın cevabı.


    Yok satan ürünü bulamamayı KRİZ TEDARİK KRİZİ sanmak ile gerçekte üretimi kesilen artık bulunamaz hale gelen şeyden çıkan tedarik krizinin ne olduğunu öğrendin. Karşında dönerci minibuscü yok. Burası da donanım forumu. Hadi eyvallah.


    Medya ve yöneticiler bu olaya çip krizi dedi ama aslında ekran kartı piyasasını etkilemedi.


    Çin Tayvanda tsmc yi vursa görürsün çip krizi neymiş. Ne oluyormuş.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.