Şimdi Ara

Ekonomi Neden Kötü? Dolar Neden 10 Lira Olacak Açıklıyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
73
Cevap
13
Favori
10.072
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
110 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ekonomiye Neler Oluyor?

    Ekonomik açıdan en büyük problem olarak Dolar'ın yükselmesini görüyoruz. Peki bu neden oluyor? Neden paramız değer kaybederken bir taraftan da Enflasyon yükseliyor? Bu işin temeli nedir?

    Paranın değerli olmasını sağlayan etmenlerden biri o paranın rezerv para olmasıdır, yani ithalat veya ihracat yaparken muhatab olduğumuz ülkenin o para birimiyle ticaret yapılmasını kabul etmesidir. Bugün rezerv para olarak daha çok Dolar kullanılmaktadır, dolayısıyla Dolar; aranan, talep gören bir para birimidir. Bu da Doları diğer para birimleri karşısında değerli yapmaktadır.

    Paranın değersizleşmesi enflasyonu doğurur. Enflasyon da alım gücünü düşürür. Alım gücünün yükselmesi için ekstra para girişi olması gerekir. Bunu para basarak yapmaya kalkarsan Enflasyon daha da artar; herkeste para olur ama değeri olmadığı için paramız "pul" olur. Para pul deyimi de buradan gelir.

    Para girişi olması için de sermaye ithali olması gerekir, ya da tahvil bono gibi değerli kağıtlara yabancı yatırımcıların ilgisi olmalıdır. Yahut daha fazla kazanmak için faize yatırmaları gerekir ki bunun için de faiz oranları yükselmelidir. faiz oranı yükselirse yabancı yatırımcı daha fazla kazanmak için ülkene yatırım yapar, böylece sıcak para girişi paranın değerini artırır. Ancak faiz yükselirse kredi ödeme gücü düşer vatandaşın, borçlanamaz ve dolayısıyla ticaret durgunlaşır. Ticaretin durgunlaşması uzun vadede enflasyonu düşürür.

    Buraya kadar olan kısım kısa vadede yapılabilecekler. Uzun vadede ise iş üretimden geçiyor. ama nasıl üretimden?
    Ülkemizde zaten üretim var. Hatta bildiğimizden daha fazlası var. Ancak ürettiğimiz ürünün ne kadar kısmını ihraç edebiliyoruz? İhraç ettiğimiz ürünün birim başına fiyatı ne kadar yüksek? İhraç ettiğimiz ürünün ham maddesinin ne kadarını kendi kaynaklarımızdan karşılıyoruz? Asıl sorun burada. Bugün yaptığımız ihraç ürünlerinin %70 inin ham maddesini ithal ediyoruz. BU da 156 milyar $ geliri elde etmek için 100 milyar $ ithalat yapmışız demek oluyor. Yani aslında biz ihraç ederken bile zarar ediyoruz.
    Bunu engellemenin tek yolu ara mal üretimine ağırlık vermek olmalı. Ayrıca üretim için kullanılan enerjide de dışa bağımlılıktan kurtulmamız gerekiyor.
    Şimdi şöyle düşünelim, öyle güzel bir ülkede yaşıyoruz ki; her tarafımız nehirlerle, akarsularla kaplı. Güneşi senenin 9 ayı gören bir ülke. Rüzgarı pek çok bölgede efsane olan bir ülke. Taş kömürü, linyit yatakları açısından çok zengin bir ülke. Ve biz bu ülkede enerji üretiminin %30'unu doğal gazdan, ülkemizde üretimi neredeyse hiç olmayan bir kaynaktan yapıyoruz. Yani ürettiğimiz 250 gr pidenin bile parasını yurt dışına gönderiyoruz.
    İşte bunların hepsi yanlış ekonomi politikalarının sonucu. Bunların hepsi 5 yıllık kalkınma planlarının aslında 5 yıllık yoksullaştırma planı olmasının sonucu.
    Daha yazacak çok çok çok şey var. Ama yapılan tüm yatırımlar 1- Seçim kazanma, 2- Yandaşı zengin etme amacı taşıdığı sürece bu ülke asla ileri gitmez.


    Edit : Dolar 10 Lira olacak demiştim, bazı arkadaşlar neden öyle düşündüğümü sormuş onu da yazdım :

    Sizin de malumunuz üzere bu yıl ödememiz gereken kısa vadeli borç miktarı 140 milyar dolar. Bizim kasamızda ise sadece 32 milyar $ bulunmakta ki bunun tamamı nakit de değil.

    Finansal kuruluşlar ve devlet; $ a endeksli borçlarını ödemek için piyasadan sürekli $ çekmekteler. Piyasada azalan Dolara olan talep de fiyatı yükseltmekte. Eskiden bu yükseliş trendine MB faiz artırımıyla karşılık verir ve Doları dizginlerdi. MB nın etki edeceğini bilen hane halkı da doları bozdurup kar elde etme beklentisi içine girer; bu da piyasaya sıcak dolar girişi sağladığından düşüş de hızlanırdı. Ama şimdi dolara yönelik bir faiz artırımı beklentisi pek yok. Hoş ben gün içinde 3-4 puan artış bekliyorum ama bunun artık yeterli olacağını sanmıyorum. Böyle bir beklenti olmadığı için hane halkı da dolar bozdurmak yerine daha fazla dolar alma eğilimindeler. Çünkü yükseliş trendinin devam edeceğini biliyorlar.

    Dolara olan borç etkisi; ödemelerin daha çok Temmuz-Ağustos ve Eylül-Ekim aylarında olması nedeniyle Mayıs-Haziran ve Ağustos dönemlerinde daha çok görülüyor. Biz daha mayıs ayında bu etkiyi bu kadar hissederken Ağustos dönemine hangi şartlarda gireriz bunu düşünmek gerek.

    Ağustos ayına nasıl gireriz? Zannımca ağustos ayına seçim atmosferi içinde gireceğiz. Bu durumda faiz artırımı gerektiği ölçüde yapılamayacak. Ola ki iktidar değişikliği olursa; bu defa enflasyon, işsizlik rakamları gibi ekonomiye yön veren istatistiklerin manipüle edildiği durumu ortaya çıkar, OHAL kalkarsa şirket iflaslarına yönelik KHK nın geçerliliği sona erer ve binlerce iflas açıklaması duyarız.

    Ayrıca kredi derecelendirme kuruluşlarının olası not düşümü de buna etki edecektir. Nitekim dün açıklanan JUNK durumu bile 30 kr birden artırdı. Bununla beraber Mahfi Hocam olsun Veysel Hocam olsun yaşanılan durumun bir devalüasyon durumu olduğunda hemfikirler.

    Daha yazacak çok şey var. Ama malum iş saati, uykusuzum, şimdilik bu kadar. Umarım yeterince açıklayabilmişimdir.


    Gün içinde faiz artırımına ilişkin bir adım atılması zayıf bir ihtimal gibi görünüyor. MB den bir adım gelmeyince Borsa İstanbul müdahale etti ama gördüğünüz gibi sınırlı kaldı. Piyasanın artık müdahaleleri küçümsüyor olması doların bu seviyede kalmayacağının bir göstergesi

    Edit: Ben bu yazıyı yazdığımda daha seçim olmamıştı, MB faizi 5 puan artirmamisti. Ortada rahip olayı yoktu. Rahip olayının dolara etkisi çok düşük. Hükümet gerçekleri saklamak için rahibi bahane ediyor.
    Eğer faiz artışı o dönemde yapilmasaydi bugün dolar 8 liraydı. Belki daha fazla.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi soulstriper -- 10 Ağustos 2018; 10:11:56 >







  • Siyasi ayağın birinden başlamak gerekir.Balık baştan kokar diye bir laf var.



    Baştaki balık taze ve canlı olursa diğer baliklarda ona uyum sağlar.



    Bu milleti ayırt etmeksizin tamaminin Cumhurbaşkani olacak biri lazım.Kendisininde aynen böyle açıklamasi olduğu için Muharrem İnce diyorum.



    Sırf muhalif iz diye yemedigimiz hakaret kalmadı yeter artık Kukla bahçelide bugün çıkmış Deve falan diyor.Yeter Artık TAMAM
  • Sen yetkili bir kişiye benziyorsun, rica etsem akp'ye defolup gitmelerini söylermisin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • General. kullanıcısına yanıt
    O yetki Erdoğan da da yok hocam..

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Halk tv izleyicisi sayın aydın demokrat bey gelmiş



















































    Şaka lan şaka

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • soulstriper kullanıcısına yanıt
    Hayda ülkeyi kim yönetiyor o zaman

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nedeni bildigim halde okudum altina imzami attım.

    Ama bu ülkenin belli bir % sizin bahsettiklerinize dair bir fikri düşüncesi bile olmadan yaşadiklarini düşünüyorum...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi trader12 -- 22 Mayıs 2018; 2:1:18 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


  • Halk Tv, Ulusal Tv, Yol Tv hayatta izlemem. Atv, Star, Kanal D hayatta izlemem. Trt 1 de izlemem. Açıkçası Tv izlemem ben.

    Yandaş da değilim Muhalif de. MHP liyim ama MHP ye de karşıyım. Hele konu "ekonomi" ise kimseyi tanımam. Yıllardır yanlış yapıyoruz ve ısrarla devam ediyoruz.
  • General. kullanıcısına yanıt
    Elma kullanıcısına yanıt
    Ülkeyi Erdoğan yönetse ne olacak hocam, muhalefet birbirine düşmüş parti içi kavgalarla, kim indirecek? @general

    @Red-army hocam halk bilmese de olur sorun değil. Yönetim bunları biliyor ve göz ardı ediyor asıl sorun orada. Ve bu durumu ortadan kaldıracak çözüm yolunu sunan bir muhalefet de yok, acınası olan da bu işte.. Herkes oy kotarma peşinde. Amacı ülkeyi doğru yönetmek olan bir aday göremiyorum ben.

    @Elma bu hikayeyi bilirim yazını da okumuştum ama malumun ilanından öteye gitmiyor.
  • soulstriper kullanıcısına yanıt
    Hangi açıdan baktıgınıza göre değişir.


    Sana kendi açımdan bahsedeyim.Vizyon ve misyon sahibi olduğunu açıklamalarından rahatça anladığım, duruşu ve tavrı bana samimi gelen Sn.Muharrem İnceye güveniyorum.


    Katılırsın katılmazsın senin bilecegin iş.Herhangi bir dayatmada ya da zorlama da bulunmam...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi trader12 -- 22 Mayıs 2018; 2:44:51 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Muharrem İnce'yi hem siyaseten, hem de Yalova'dan tanırım, kendisi gerçekten samimi biridir.

    Lakin ülke yönetimi hali hazırda yaşadığımız gibi tek adamlıkla maalesef yapılamıyor. Bunun altında Bakanlıklar, Bürokratlar, Teknokratlar var. Bölgelerinin sorunlarını bilen ve bunun için hem bölgelerinde hem de mecliste çözüm yolları araması gereken milletvekilleri var.

    Ülke yönetimi tepedeki Cumhurbaşkanından tabanda taşradaki memuruna, işçisine kadar bütün olarak ele alınmalıdır. Taşrada rüşvetsiz iş yapmayan memuruna, onu göz ardı eden, torpille gelmiş müdürüne, yandaş valisine kadar herkes ülke yönetiminin temel taşını oluşturur.

    Şimdi bunun bir de siyasi ayağı var. Sayın İnce CHP li, ve CHP tabanının da, Genel Başkanının da bu ülkeyi yönetmeye namzet olması gerekir. O bütünlüğü ve samimiyeti sandık başında bekleyen, akşamları bayrak asan gencinden, ilçe, il başkanına kadar herkeste görmen gerekir. Sorun da burada başlıyor işte..




  • soulstriper kullanıcısına yanıt
    Siyasi ayağın birinden başlamak gerekir.Balık baştan kokar diye bir laf var.



    Baştaki balık taze ve canlı olursa diğer baliklarda ona uyum sağlar.



    Bu milleti ayırt etmeksizin tamaminin Cumhurbaşkani olacak biri lazım.Kendisininde aynen böyle açıklamasi olduğu için Muharrem İnce diyorum.



    Sırf muhalif iz diye yemedigimiz hakaret kalmadı yeter artık Kukla bahçelide bugün çıkmış Deve falan diyor.Yeter Artık TAMAM

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir mhp li olarak ben de TAMAM diyorum. Yazdıklarımda maksadım eleştirmek değil, küçümsemek değil, hor görmek değil. Keşke sizin kadar inanabilsem İnce'nin ekibinin bunu başaracağına hatta buna böyle bir düşüncesi olduğuna. Kendisine lafım yok.
  • Ya bunu yazıyorsunuz tamam doğru da...
    Bu memleketteki insanlar seçimi vaadi olarak enflasyonu 60lara 40lara düşüreceğiz palavralarınıda gördü. Onuda yazsaydınız araya bir yere. 2000 li arkadaşlara geçmişin kirli günlerinden hiç bahsetmiyorsunuz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • soulstriper kullanıcısına yanıt
    Farkındayim yazdiklarinizdan bilinçli ve bilgili bir insan olduğunuz anlaşılıyor.



    Toplumda benim görüşümdeki insanlara cahil önyargili insanlar komünist anarşik diyorlar.



    Bu ülkede en çok bedeli Solcular ve sağçılar ödemiştir.Bizim fikirlerimiz ters değil aslında biz bu vatanin bütünlüğünü ve birliği istiyor demokrasi ve cumhuriyeti savunuyoruz.



    Bana solcu demişler sana sağcı kardeşi kardeşe düşman ederek.Aradan bu yobaz seriatcilar siyrilarak saltanat sürme macerasina girmişlerdir.



    Bu seçim Türkiyenin gelecegini belirlemek için belki son şansimizdir.Artık zülme karşı tek yürek olup dimdik durmalıyız.



    Ben bu uğurda bütün önyargilarimi bir tarafa bırakarak sevmedigim bana ters gelen 2.tura çıkarsa Meral hanimi ve Temel beyi destekleyeceğim.Tamam deyip Millet İttifakina destek vereceğim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • by_bozkurt kullanıcısına yanıt
    Hocam Allah aşkına zaten unutamiyoruz hatirlatmayin o günleri

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hakkımızda hayırlısı olsun inşallah

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Sağa sola eyy demeden, kıçı doğrultana kadar herkese eyvallah çekecek, ülkenin sanayicisini büyütmek bu sanayiciye pazar bulmak için çırpınacak bir ekip gelmedikçe ne kur düşer, ne bizim paramız dolayısıyla alım gücümüz artar.

    Türkiyenin endüstrisi çok kötü değil, sadece çok ciddi düzenlemelere ve aşırı bir yönlendirmeye, devlet desteğine ve devlet anlaşmalarına ihtiyacı var.

    Kısacası paralar betona değil sanayiye gömülürse herşey farklı olacaktır.
  • Xreleave kullanıcısına yanıt
    kesinlikle çok da kötü değil, en azından yapılandırılabilir. ama bu sistemle bu gidişle imkansız
  • Bu ülkeyi gönüllü insanlar kurtaracak. Gönüllüden kastım vatan sevdalısı. Kendisi için değil insan için çalışacak insanlar. Kişisel çıkarlar kazançlar için değil halk için çalışacak insanlar.

    Nasıl anlatsam. Siz destek olursanız yerli otomobil yaparız diyenler değil, bu otomobili merakla istekle yapacak değer katmak için yeni değerler oluşturmak için istihdam sağlamak için yapan insanlar olması lazım. Her zaman sorgulayan daha iyisini arayan bulan geliştiren insanlar yani devrimciler lazım.

    Bugün kullanılan hangi markaya bakarsanız bakın bunu görürsünüz. Bu işler tutku ile olur. Türkiye cumhuriyeti de böyle kurulmadı mı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • metallium M kullanıcısına yanıt
    yani haklısınız ama işin bir de teknik yönleri var. sorun da o teknik yönleri yerine getirmenin, hükümetin çıkarına uygun olmaması
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.