Şimdi Ara

Eber Gölü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
301
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Eber Gölü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya



    Afyonkarahisar'ın Çay ilçesi Eber bölgesinde bulunan meşhur Eber Gölü'ndeki kuruyan alan, bu yaz itibariyle %80'lik bir seviyeye geldi. Bazı dönemlerde su derinliği 24 metreyi bulan gölün şu andaki su seviyesi neredeyse 1 metreye kadar düştü.



    Ayrıca Bkz.Tuz Gölü'nde sayısız flamingo ölümleri için Bakan açıklama yaptı



    Eber Gölü, tektonik kökenli son buzul çağı göllerinden biri olmasıyla ayrı bir öneme sahiptir. Ancak şimdi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, gölün suyunun bu kadar azalışını son yıllardaki kirlilik ve kuraklığa bağlıyor. Bununla birlikte Dr. Kesici, vahşi tarımsal sulama sebebiyle de göldeki suyun ikame edilemez bir duruma geldiğini ve şimdi gölün büyük kısmından geriye batık ve çatlak toprakların kaldığını söylüyor. 



    Eber Gölü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya



    Eber Gölü bir geçim kaynağıydı



    Öte yandan Kesici, bir zamanlar göldeki kamış ve saz bitkileri sayesinde yöreye kağıt fabrikasının kurulmuş olduğunu ve bu fabrikanın 30 bin insanın evini geçindirdiğini aktarıyor. Bunun yanında Kesici, göl kurumadan önce göldeki tıbbi aromatik bitkilerin yurt dışına izolasyon ve parfümeri malzemesi olarak satıldığını da ekliyor. Son olarak buradaki kurbağalar, salyangozlar ve balıklar da aynı şekilde işlenerek Avrupa'ya ihraç edilirken, bugün bunların hiçbiri gerçekleştirilemiyor. 



    Eber Gölü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya



    Harekete geçmeliyiz



    Dr. Erol Kesici'nin aktardığına göre buradaki göl yalnızca bir su birikintisi olarak değil, yörenin ekonomik olarak ayakta kalmasını sağlayan bir kaynak olarak da işlev görüyordu. Bu anlamda Kesici gölün ekolojik yapısının kurtarılması için bilimsel yöntemlerle temizlik yapılması gerektiğini belirtiyor. Bu anlamda da yetkilileri bir hareket planı çıkarmaya davet ediyor. 



     




    Kaynak:https://www.ntv.com.tr/galeri/turkiye/eber-golu-yok-olmak-uzere-hic-bitmez-tukenmez-sandik,xtx18-xt-UCYCCR5DQst6g







  • Eber Gölü'nün asıl yok olma sebebi Afyonkarahisar'ın Çay ilçesine yapılan barajdır. İlçeki dere suyu Eber Gölü'nü besliyordu.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ugursimsek_03 -- 29 Temmuz 2021; 18:6:31 >
  • Malumun mirası...

  • quote:

    Uzmanlar gölü kurtarmak için harekete geçmek gerektiğini söylüyor.


    Yok yaw, acele etmesinler.

  • Eber gölünü bilmem ama ülkede hep böyle şeyler yumurta kapıya dayandığında söyleniyor. Sular %80 çekilene kadar aklınız neredeydi de şimdi harekete geçmek lazım diyorsunuz.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.