Şimdi Ara

e-Sporlar nedir? FIFA'nın e-Sporlar'da yeri nedir? (Profesyonel Oyunculuk Makale)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
88
Cevap
1
Favori
5.969
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • E-Sporlar Nedir?

    2000'li yılların başından beri internetin hızlanması ile birlikte E-Sports tüm Dünya üzerinde hızla gelişen, gelişmiş ülkelerin federasyonlarının bulunduğu ve global markaların takımlara ve bireysel oyunculara maddi, ekipman desteği sağlayarak sponsorluk verdiği büyük bir sektör haline gelmiştir. Dünya üzerinde e-Sports piyasası 2011 verilerine göre 100 Milyon dolar üzerindedir. 2011 Yılı Ağustos ayı itibariyle Spor Genel Müdürlüğüne bağlı olarak ülkemizde Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu(TÜDOF) kurulmuştur.

    Türkiye'de ilk profesyonel e-sports etkinliği 2002 Yaz mevsiminde Samsung sponsorluğunda World Cyber Games adıyla yapılmıştır. Bu turnuvayı takiben 2011 senesine kadar Türkiye'de resmi ve özel olarak Online/Offline bir çok turnuva etkinliği yapılmış ve yapılmaktadır.

    Profesyonel Oyunculuk;

    Profesyonel oyuncu, oyunculuğun üst seviyesi olarak tanımlanır. Oyun oynamak profesyonel oyuncular için tutku olmaktan çok, part-time veya full time meslektir. Katıldığı turnuvalarda derece alarak maddi ödül kazanmış, sponsora sahip kişiler Profesyonel oyuncu olarak sınıflandırılmaktadır. Bunun yanı sıra oyunlarda oyun içi haricinde belirli global kurallar koyulmuştur.

    FIFA oyununda ise yasak timeplay(zamana oynamak) ve tactical defend en önemli ve belirgin kuraldır.

     e-Sporlar nedir? FIFA'nın e-Sporlar'da yeri nedir? (Profesyonel Oyunculuk Makale)


    Ülkemizde Profesyonel Kulüpler;

    Ülkemizde profesyonel oyunculuğun pek bilinmemesinden ve insanların bilinçsiz kalması sebebiyle ne yazık ki aktif olarak 3 profesyonel kulüp ve bu kulüplerin hepsinin FIFA takımı vardır. Bunlar;

    DarkPassage: ESET, Kingston
    HWA Gaming: Roccat, Kingston, Powercolor
    Team Turquality: PUMA

    FIFA'nın e-Sporlar'da Yeri Nedir?

    FIFA 2000 yılında Samsung Euro Cup(SEC), World Cyber Games(WCG) ve Pan-Amerikan WCG gibi bölgesel WCG turnuvalarının bir parçasıdır. 2003 yılında CPL Avrupa'da düzenlenen ve Cyberathle Profesyonel Ligine dahil edilmiş tek spor oyunudur. Almanya'da ise iki profesyonel lig(ESL Pro Series ve e-Sports Bundesliga ulusal kanalda yayınlanmıştır.) ile en büyük profesyonel oyuncu topluluğuna sahiptir. Almanya'nın yanı sıra Güney Kore 3 WCG şampiyonluğu çıkararak güçlü bir FIFA topluluğudur. Güney Kore'de ise Ongamenet Fifaleague aynı şekilde ulusal televizyon kanallarında yayınlanmıştır. Şu anda aktif olarak düzenlenmesi devam eden Dünya Şampiyonaları şu şekildedir; WCG, ESWC, ieSF ve FIWC.

     e-Sporlar nedir? FIFA'nın e-Sporlar'da yeri nedir? (Profesyonel Oyunculuk Makale)


    Ülkemizde ise 2011 senesinde ESWC'nin düzenlenmesi ile yükselişe geçen FIFA, 12 serisinin çıkması ile toplam 6 Offline ve sayısız ödüllü online turnuva düzenlenmiş olup yaz aylarında organize edilmesi beklenen ieSF ve ESWC Türkiye elemeleri, seneye de FIWC Türkiye elemeleri düzenlenerek şampiyon oyuncular Dünya Şampiyonalarında ülkemizi temsil edecektir.

     e-Sporlar nedir? FIFA'nın e-Sporlar'da yeri nedir? (Profesyonel Oyunculuk Makale)


    Dünya üzerinde 2006 yılından beri 250.000$ üzerinde ödül dağıtılmakta ve bu rakam 2011 itibarı ile 1.000.000$ üzerine çıkmaktadır.

    FIFA Takımı Nedir?

    FIFA takımı min. 5, maks. 7 oyuncudan oluşan bir kaptanın olduğu ve bireysel şekilde maçların yapıldığı bir oluşumdur. Ülkemizde ise Team Turquality, Crescendo ve daha yeni kurulan DarkPassage.FIFA takımı vardır. HWA takımı ise m1nd_ isimli oyuncusu ile yoluna devam etmektedir ve herhangi bir FIFA takımı kurmamıştır. Bireysel bir oyunda takım kurmanın en büyük yararı ise takım arkadaşların ile antrenmanlar yaparak birbirinin taktiksel gelişimini sağlamak, takım ruhu sağlayarak başarıya giden yolda motive olmayı ve disiplini getirir.

     e-Sporlar nedir? FIFA'nın e-Sporlar'da yeri nedir? (Profesyonel Oyunculuk Makale)


    İleride kurulması planlanan profesyonel liglerde başarılı, disiplinli ve yetenekli FIFA severlere ihtiyaç olacaktır.

     e-Sporlar nedir? FIFA'nın e-Sporlar'da yeri nedir? (Profesyonel Oyunculuk Makale)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi John Crichton -- 18 Nisan 2012; 4:40:06 >







  • ben profesyonel anlamda kendimi gelişirmek istiyorum ancak çok iyi değilim ve özel bir yeteneğim de yok . Riv9 ile yaptığımız maçta 65dk'da 4-1 yapmıştı farklı oynuyor geçerkten. Bir önerin var mı peki benim seviyemdeki oyunculara?
  • Sizden daha farklı, gormediginiz tarzda oynayan ve global statudeki oyunculara eksiklerinizi, hatalarinizi sorun. Taktik ve strateji yardimi alin. Yani kisacasi "2 mac yapipta yatayim, yensem ne olur yenilsem ne olur?" diye dusunmuyorsaniz eger, sizden iyi birisinin emin olun size cok buyuk artisi ve yardimi dokunacaktir. Ve bol bol turnuvalara katilin, her zaman daha iyi oyuncular cikar. Onlarla bol pratik yapma imkani bulursunuz -ki bu head to head'de edindiginiz tecrube ile kiyaslanmaz.

    Zaten bu gibi konularda elimizden geldigince yardimci olmaya calisiyoruz.
  • Farklı, sade ama etkili bir oyun tarzım olduğunu düşünüyorum. Bu zamana kadar oynadığım oyuncular arasında benim kadar etkili uzun ara pası atana da rastlamadım.(kendimi övmek için değil oyun tarzımı anlatmak adına söylüyorum bunu) Tabi ki kendimi geliştirmeye devam etmem gerekiyor, fakat her zaman bir taktik anlayışım vardır ve oyun disiplininde kolay kolay kopmam. İlk yarı da 4 tane yesem dahi o maçı çevirebileceğime inanırım ve çoğu zaman da başarılı olurum. Fifa konusunda daha tecrübelilerden yeni şeyler öğrenmeye de her zaman açığım. Rakibi çılgına çevirecek kadar etkili defans yapabilirim, ayrıca skora yatmak adına top çevirmekten nefret ederim. Bu oyunu çocuk gibi değil gerçek yaşamdaki futbol gibi oynamayı çok seviyorum.Bu konuyu paylaşman çok iyi oldu,mevcut bir takıma girme durumum olmasa bile, ileri de kendi takımımı kurmak adına bana bir yol göstermiş oldun. Çok güzel bir paylaşım teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Thema Player -- 18 Nisan 2012; 13:29:20 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Thema Player

    Farklı, sade ama etkili bir oyun tarzım olduğunu düşünüyorum. Bu zamana kadar oynadığım oyuncular arasında benim kadar etkili uzun ara pası atana da rastlamadım.(kendimi övmek için değil oyun tarzımı anlatmak adına söylüyorum bunu) Tabi ki kendimi geliştirmeye devam etmem gerekiyor, fakat her zaman bir taktik anlayışım vardır ve oyun disiplininde kolay kolay kopmam. İlk yarı da 4 tane yesem dahi o maçı çevirebileceğime inanırım ve çoğu zaman da başarılı olurum. Fifa konusunda daha tecrübelilerden yeni şeyler öğrenmeye de her zaman açığım. Rakibi çılgına çevirecek kadar etkili defans yapabilirim, ayrıca skora yatmak adına top çevirmekten nefret ederim. Bu oyunu çocuk gibi değil gerçek yaşamdaki futbol gibi oynamayı çok seviyorum.Bu konuyu paylaşman çok iyi oldu,mevcut bir takıma girme durumum olmasa bile, ileri de kendi takımımı kurmak adına bana bir yol göstermiş oldun. Çok güzel bir paylaşım teşekkürler.

    Soyledigin seyler profesyonel oyunculuk mantigina acikcasi cok uyuyor, bu cok guzel bir sey. Umarim senin gibi dusunen 30-40 oyuncu daha bulabilir onlara sponsor destegi saglayabilir ve takimlari olusturabiliriz. Yetersiz oyunculara da destek vererek, gelisimlerini saglamak bizim icin cok onemli. Bu konuda da e-Sports FIFA milli takimi olarak hic bir fedakarliktan kacinmiyoruz.




  • bu olay h2h maclar için dimi pro clubla alakası yok takımlar rakip takımlarla bire bir mac yapıyor anladıgım kadarıyla bnm de ilgimi çekti bende iyi savunma yaparm en iyi yönümün bu oldugunu düşünüyrm kısa paslarla seri bir oyun stilim var
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SiyrL

    bu olay h2h maclar için dimi pro clubla alakası yok takımlar rakip takımlarla bire bir mac yapıyor anladıgım kadarıyla bnm de ilgimi çekti bende iyi savunma yaparm en iyi yönümün bu oldugunu düşünüyrm kısa paslarla seri bir oyun stilim var

    evet dedigin gibi oluyor ornek gorsel gostermek gerekirse;

     e-Sporlar nedir? FIFA'nın e-Sporlar'da yeri nedir? (Profesyonel Oyunculuk Makale)




  • Bu sene benimde ilk kez orjinal oyun alma fırsatım oldu.İlk aylarda Head To Head Seasons'da tecrübe edindim.Bu şekilde turnuvalar düzenlendiğinde çok iyi oynuyorlar elenirim diyip katılmıyordum.Daha sonra hiç kimsenin yenilmez olmadığı ve çalışarak herkesi yenebilceğimi düşündüm.ESL'de Night Cup 1'e girdim.Aslında herşey o turnuvada başladı 1on1 şeklinde.Kazandım ve imkansız olmadığını gördüm.Kesin birşey var ki iyi oyuncularla ne kadar antreman yaparsanız her geçen gün daha da geliştiriyorsunuz.Offline olarak tecrübem olmamasına rağmen takımlı ve takımsız her turnuvaya katılmayı düşünüyorum.Bence her Türk oyuncu bu mentalitede olmalı bol bol turnuvalara katılıp kendini geliştirmesi gerekir. Hem Türkiye'nin adını Avrupa'da duyurmak için hemde 5on5 takımları kurulması için sponsor desteği vs. . Son olarak Head To Head , Ultimate Team oynamak oyunculuk geliştirme konusunda yardımcı olmuyor hiç ve iyi oyuncular da maalesef yok. Çoğu Profesyonel oyuncu Head to Head'de sadece antreman için oynuyor.ESL,FİWC,hafta sonları ödüllü turnuvalarda oynuyorlar.Güzel bir örgütlenme Takım,1on1 Lig oluşturma ile Türkiye'de e-spor çok güzel yerlere gelir diye düşünüyorum.




  • DH'deki takım sahibi olmayan tecrübesiz kişilerin bir takım kurup takımlı turnuvalara katılma şansı var mı ?
    Yoksa bu tip turnuvalara referans sahibi kişilerin takımları mı girebiliyor ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi equando -- 19 Nisan 2012; 0:28:10 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: equando

    DH'deki takım sahibi olmayan tecrübesiz kişilerin bir takım kurup takımlı turnuvalara katılma şansı var mı ?
    Yoksa bu tip turnuvalara referans sahibi kişilerin takımları mı girebiliyor ?

    Tabi ki, bunun referans ile ilgisi yok. Eger ki kuracaginiz ekipte(tabi umarim gurbetci futbol kulubu isimleri gibi olmaz. Orn: Turkiyemspor vs.) size saygi gosterip, liderliginizi kabul ederler ise hic bir sorun yasanmaz. Tek derdimiz karakteri oturmamis yasca ufak arkadaslarimizin kontrol altinda tutulmasi ve ISTIKRAR! Zaten biz bir sekilde(facebook toplu grup olur) takim kaptanlarini yonlendirecegiz. Ondan sonra ver elini odullu Turkiye FIFA12 Super Ligi..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: KennyOii

    quote:

    Orijinalden alıntı: Thema Player

    Farklı, sade ama etkili bir oyun tarzım olduğunu düşünüyorum. Bu zamana kadar oynadığım oyuncular arasında benim kadar etkili uzun ara pası atana da rastlamadım.(kendimi övmek için değil oyun tarzımı anlatmak adına söylüyorum bunu) Tabi ki kendimi geliştirmeye devam etmem gerekiyor, fakat her zaman bir taktik anlayışım vardır ve oyun disiplininde kolay kolay kopmam. İlk yarı da 4 tane yesem dahi o maçı çevirebileceğime inanırım ve çoğu zaman da başarılı olurum. Fifa konusunda daha tecrübelilerden yeni şeyler öğrenmeye de her zaman açığım. Rakibi çılgına çevirecek kadar etkili defans yapabilirim, ayrıca skora yatmak adına top çevirmekten nefret ederim. Bu oyunu çocuk gibi değil gerçek yaşamdaki futbol gibi oynamayı çok seviyorum.Bu konuyu paylaşman çok iyi oldu,mevcut bir takıma girme durumum olmasa bile, ileri de kendi takımımı kurmak adına bana bir yol göstermiş oldun. Çok güzel bir paylaşım teşekkürler.

    Soyledigin seyler profesyonel oyunculuk mantigina acikcasi cok uyuyor, bu cok guzel bir sey. Umarim senin gibi dusunen 30-40 oyuncu daha bulabilir onlara sponsor destegi saglayabilir ve takimlari olusturabiliriz. Yetersiz oyunculara da destek vererek, gelisimlerini saglamak bizim icin cok onemli. Bu konuda da e-Sports FIFA milli takimi olarak hic bir fedakarliktan kacinmiyoruz.

    Ben yeni bir takım oluşumuna da hazırım, forumdan düşünen arkadaşlar olursa dahil olabilirim. Elimden geldiğince her konu da yardımcı olmaya da çalışırım. Bu oyunu oynarken kendimi sahada gibi hissediyorum ve attığım paslar bu sebepten isabetli oluyor. Oyunu hissederek oynamak lazım, çünkü bu gerçek futbol Tribünlerin coşkusunu hissedebiliyorum ve bu beni daha çok tetikliyor.




  • öncelikle sertan abiye böyle bir konu açtığı için teşekkür ederim.Bende yaklaşık 1-2 yıla kadar orginal oyun alıp oynayan birisi değildim.Ne bileyim hamachi ve benzeri programlar ile başkaları ile maç yapardım.Ama öncelikle yabancı ülkelerdeki oyuncularla oynayabilme özelliği beni çok cezbetti ve orjinal oyunlar almaya başladım.Bu sene fifa 12 serisinde gerçekten çok iyi bir başarı yakaladık ve bunu devam ettirmek istiyoruz takım arkadaşlarım ve ben.Bunu yapmak tabiki bizim elimizde bizim gibi Türkiye'yi temsil etmekte sizin elinizde olan birşey.Disiplinli bir şekilde antreman yapıp kendinizi geliştirirseniz farkedilen olursunuz.Bu işte adım duyulsun Türkiyeyi temsil edenler gibi bende edeyim diyorsanız her hafta olan bir sürü turnuvamız var onlara katılın kendinizi göstermeye çalışın.Neden sizde Emre (Riv9) gibi şu anda avrupanın en büyük turnuvasında bizi temsil ettiği şekilde Türkiye'yi temsil etmeyesiniz.Sadece birazcık özen gösterip bir az da bu işi ciddiye alırsanız başarılı olabilirsiniz.

    LeaTi




  • bu turnuvalar hakkında bilgiyi nerden alabiliriz
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SiyrL

    bu turnuvalar hakkında bilgiyi nerden alabiliriz

    aslinda hersey yeterince acik, aklina takilan soru tam olarak nedir ki? esl turkiye zaten turnuvalar duzenliyor ama bireysel ugras bir yere kadar, takimlar kurulmadikca istikrar olmadikca 2 turnuvaya katilip, basarisiz olunca cekip gidilince pek ilerleme kaydedemeyiz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: KennyOii

    quote:

    Orijinalden alıntı: SiyrL

    bu turnuvalar hakkında bilgiyi nerden alabiliriz

    aslinda hersey yeterince acik, aklina takilan soru tam olarak nedir ki? esl turkiye zaten turnuvalar duzenliyor ama bireysel ugras bir yere kadar, takimlar kurulmadikca istikrar olmadikca 2 turnuvaya katilip, basarisiz olunca cekip gidilince pek ilerleme kaydedemeyiz.

    bu konuyu bende merak ediyorum aslında, diyelim ki 5 arkadaş bir araya geldik takım kurmak istedik. nasıl gerçekleştirebiliriz, şartlar nelerdir biraz anlatabilir misin?
  • Takim kurmanin herhangi bir sarti olmamasi gibi, minimum 4 oyuncu(herkesin zamani uyusmadigi icin maksimum 6 oyuncu) ve bir kaptandan olusmaktadir. Eger ki yeterince basarili iseniz kuluplerden onlar icin oynamaniz icin teklif gelir. Takiminiz adina offline turnuvalarda giymek icin forma yaptirmak vs. gibi seyler kendi insiyatifinize kalmistir. Zaten bir kulubun teklif etmesi halinde size forma veya kulup durumuna gore ekipman destegi de verilecektir.

    ornek;

    SK Gaming
     e-Sporlar nedir? FIFA'nın e-Sporlar'da yeri nedir? (Profesyonel Oyunculuk Makale)

    Fnatic
     e-Sporlar nedir? FIFA'nın e-Sporlar'da yeri nedir? (Profesyonel Oyunculuk Makale)

    Aerosol
     e-Sporlar nedir? FIFA'nın e-Sporlar'da yeri nedir? (Profesyonel Oyunculuk Makale)

    Navi Gaming
     e-Sporlar nedir? FIFA'nın e-Sporlar'da yeri nedir? (Profesyonel Oyunculuk Makale)


    gibi..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi John Crichton -- 19 Nisan 2012; 16:34:21 >




  • @KennyOii Verdiğin bilgiler için teşekkürler, originden ekledim seni bu arada. Akşam müsait olursan maç yapmak isterim seninle. Tekrar teşekkürler.
  • @KennyOii @ThemaPlayer ikinizi de ekledm bnde maç yapmak isterim ikinizle
  • Şu konuda takımı olmayan 4 kişi var sanırım.Beraber bir oturup konuşalım derim.
  • Takip.
    Eve gidince adam akilli inceleyecegim.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.