Şimdi Ara

Düzenbaz Bilgisayarcının Yapamadığı Basit Bir Lehim İçin 250 Lira Alması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
1.399
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Dün arkadaşımın dükkanında oturuyorduk. Kendisi benim hobi olarak elektronik eşya ve bilgisayar tamiriyle ilgilendiğimi biliyor. Köşede 4 yıldır yatan bir dizüstü bilgisayarının olduğunu ve tamir için bakıp bakamayacağımı söyledi. Ben de ne sorunu olduğunu sordum. Sorunu kısaca şu: Bilgisayarı şarja takınca kendini kapatıyor. Arkadaşım 4 yıl önce bilgisayarcıya yaptırdığını ancak kısa süre sonra yine aynı sorun olunca kaldırıp kenara attığını söyledi. "Şarj soketinde mi güç kartında mı ne sorun varmış, adam yaptı ama yine aynı sorun oldu" dedi. Ben de "Tamam" dedim ve eve gelince ilk iş bilgisayar kapalıyken adaptörü taktım. Güç geldi. Sonrasında bir ölçüm yaptım ve adaptörden olması gereken voltaj değerlerini aldım. Dolayısıyla direkt bilgisayarı sökmeye başladım ve ne anakart üzerinde ne şarj soketinde hiçbir işlem yapılmadığını gördüm.   Fabrikadan çıktığı gibi pırıl pırıl duruyordu. Bilgisayar kapalıyken tekrar şarj soketini takınca gücün anakarta kadar sorunsuz ulaştığını çeşitli ölçümlerle anladım. Ancak adaptörü biraz oynatınca güç gitti. Temassızlık ya da soğuk lehim olabileceğini düşünerek adaptörü açtım ve bir de ne göreyim.   Bizim düzenbaz, sözde bilgisayarcı meğer şarj soketini ya da güç kartını değil de adaptörü tamir etmeye çalışmış. Adaptörün güç çıkışındaki kabloyu resmen %90 kurşun %10 kalay karışımı berbat bir lehim teli ile leblebi büyüklüğünde lehimlemiş. Daha doğrusu lehimlemeye çalışmış.   Eski lehimi temizleyip kaliteli bir lehim teli ile tekrar lehim yapınca sorun düzeldi.


    Birkaç saat sonra dükkana geri gittim ve bilgisayarı arkadaşa teslim ettim. Bu kadar çabuk tamir olduğunu görünce şaşırdı tabii.   "Buna tamir için ne kadar verdin?" deyince "250 lira" dedi.   "Geçmiş olsun" demekten başka bir seçenek kalmadı bana da tabii ki.   Bu bilgisayarcı sözde en yakın arkadaşlarından bir de.


    Anlamadığım olay şu, bilgisayarın adaptörleri şu an bile 60-80 lira arası değişiyor. Sorunun adaptörde olduğunu anlayınca adaptörü sıfırıyla değiştirmek yerine saçma bir şekilde tamir etmeye çalışmak, üstüne bir de "şarj soketinde/güç kartında sorun vardı, yaptım" diyerek 250 lira para almak nasıl bir düzenbazlıktır? Adaptörü değiştir, üstüne kârını da koy, al paranı. Bu kadar basit. Bu insanlar bu paraları çoluğuna çocuğuna yediriyor bir de... Nasıl vicdanları rahat ediyor anlam veremiyorum. Millet kolay yoldan para kazanmayı çözmüş vallahi. Her ne olursa olsun bir sorun yaşadığımızda ilk olarak kendimizin bakmasında fayda var diye düşünüyorum. Yoksa böyle beş dakika bile sürmeyen işlemler için bu tarz düzenbazlara yüzlerce lira kazandırıyoruz. Çok yazık.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Köl Tigin -- 4 Mart 2021; 10:35:57 >







  • Tamirci adıyla dolandırıcılık yapan çok.Bizim burada bir tane dürüst tamir yapan esnafa denk gelmedim.Çözebildiğim basit şeyleri kendim hallediyorum.Detaylı birşeyse zarara gireceğimi bilsem bile yedek parça niyetine satıyorum.O çakallara yinede para kaptırmıyorum...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cidden tamir edebilse neyse. Bu tarz esnafa cihaz kısa sürede bozulunca tekrar gitsen "kardeşim sen bozmuşsundur" deyip tekrar sözde tamir ederek bir 250 liranı daha alır.

  • Yıllar önce daha ortaokul yada lise başlarıydı sanırım. Laptopu tamirciye vermiştik 4 GB rami olan laptobum 2gb ram olarak geri döndü. Meğer çalmıs şerefsiz😀
  • Sonra küçük esnaflar ağlıyor batıyoruz diye beter olsunlar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Alıntı

    metni:
    Adaptörü değiştir, üstüne karını da koy, al paranı.

    Üstüne karısını koyarsa sıkıntı çıkar yalnız hocam   Kârını koyması daha mantıklı olur kanaatindeyim.


    İşin şakası bir yana, elinizden lehim işi gelirse böyle ufak problemleri kontrol etmek her zaman iyidir. Yıllaaar önce bir bilgisayar ekranı getirmişti babam. Tüplü. Çalışmıyor diye birisi vermiş geçmiş. Açıp içindeki lehim çatlaklarını kontrol ettik, baya bi kullandık sonra. Elinize bir mercek alıp lehim çatlağı kontrol etmek, sonra onu düzeltmek çok da zor iş değil.


    Hem bilgisayarcıların parçaları çalıp yerine eskilerini taktıklarını da çok duyuyoruz. Şahsen başından ayrılmamak gerek bilgisayar tamir ettirirken...





  • Artık öyle bir devirdeyiz ki bilgisayar telefon farketmiyor en küçük bi sorunu internete aratınca çözümü çıkıyor artık

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1 ay önce başıma gelen olayı anlatayım, işlemcinin fanını takarken dişlerini kırdım bir de farkında olmadan 1 kabloyu ters bağlamışım anakartada şase yaptırmışım. Neyse velhasıl kelam bilgisayarcıya götürdüm adam baktı bu fan çöpe gider bozulmuş bu dedi, bütün parçaları tek tek söktü sonra denedi işte bunlar sağlam vs dedi, anakartta ölmüş bu düzelmez yenisini alman gerekir falan dedi (Adam tüm bu işlemler için para almadı hakkını da yiyemem) Ondan sonra yazlığa geçtim(burası köy gibi bir yer bu arada) orada tanıdık bir bilgisayarcı vardı. Bıraktım bilgisayarı adam geldi önce fanın dişlerini değiştirdi sonra anakartın şasesini bulup sorunu çözdü kasanın içini falanda güzelce temizledi tüm bu işlemler içinde 50 TL gibi cüzi bir ücret aldı, böyle esnaflar oldukça insan gerçekten mutlu oluyor. Öbür bilgisayarcının dediğini yapsam 400-500 masrafım olacaktı minimum (o da parçaları 2. El alıyordum)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • saçma alüminyum şarj aletinde bi sıkıntı varsa bundan 4 sene önce muadil şarj aletleri 50-80 lira arasında idi adaptör tamiri 25 lira sorun adaptörden olsa ben olsam lehimle uğraşmaz ve yahut 250 lira vermez muadil alırdım ki dizüstü bilgisayarların şarj aletleri pres olduğu için soğutup yada kırarak açmak gerekiyor kırıp açtıktan sonrada tekrar kapattığında açıldığı anlaşıyor arkadaşın hiç mi anlamamış şarj aletinin açıldığını kendi düşünememiş mi sorun şarj aletindedir yenisini alayım diye neden 4 sene yatırıyor

  • Benim ilk bilgisayarım sony vaioydu. Windowsu ingilizceydi. Tabi o dönemler velediz ne pcden anlıyoruz ne yabancı dilden. Götürdük bilgisayarcıya dedik ki bu ingilizce bunu türkçe yapar mısın? Çakal önce pcye baktı güzelmiş falan dedi. Sonra bir gün bende kalması gerek, format atılması lazım dedi. Halbu ki yapacağı bir dil paketi indirmek. Format atsa bile o kadar sürmez. Yine de şüphelenip bırakmamıştım. Kim bilir ne halt yiyecekti benim pc ile.
  • geçen sanayiye gittim akücüye, arabayla yolda kalmıştım akü yüzünden. 500 tl saydım yeni akü + işçiliğe. adam aküyü bir takmış (daha doğrusu takamamış) var ya evlere şenlik. akü sallanıyordu resmen motorun içinde, sabitleme civatalarının hiç birini takamamış. ertesi sabah geri gittim yine aynı yere bu sefer başka usta baktı, takan adam orada yokmuş arkasından ona sövüyor  takamamış ki bunu dedi.


    kısacası, ustayım deyip usta olmayan çok adam var piyasada.

  • cicibebe bağımlısı kullanıcısına yanıt

    Bunu her zaman herkesten duyuyoruz da çok şükür henüz başıma gelmedi.   Aslında ömrüm boyunca sadece bir kez bilgisayarı tamirciye verdim o kadar. O zamanlar da hiç anlamıyordum bu işlerden. Mecburdum. Anakart yanmış diye 60 lira almıştı tamirci bundan 10 yıl önce. Büyük ihtimalle o zamanlarda değeri 10 kuruş olan bir kondansatör değiştirip geçmişti.

  • Kesinlikle. Dürüst esnaf kalmadı artık. Gerçi bu adam dediğim gibi bir de yakın arkadaşı sözde. Pes doğrusu.

  • raxacoricofallapatorian kullanıcısına yanıt

      Vallahi yazarken üşendim, ondan direkt öyle yazdım hocam.   Haklısınız, ben de uzun süredir böyle yapıyorum. Onlarca şeyi tamir ettim bu şekilde. En büyük tamirim de bulaşık makinesiydi. Buraya da konu açmıştım hatta. Yetkili servis 1200 lira istemişti, kart değiştirecekti, ben bir varistör ile kart değişimine gerek kalmadan 2 liraya çözmüştüm işi.

  • Chiehsheshuai kullanıcısına yanıt

    Ancak hala bu cihazlara dokunmaktan çok korkuyor insanlar. En ufak bir şeyde bozarım düşüncesiyle hiç dokunmuyorlar. Yetkili servislerde yapılan muameleleri görseler eminim böyle davranmazlar.

  • SiyahPapyon kullanıcısına yanıt

    Keşke bütün esnaflarımız böyle dürüst olsa. 50 lira da çok azmış, helal olsun adama. Bugün en ufak işçilik için kapıyı 150 liradan açıyorlar. Benim örnekte olduğu gibi, bir lehim için 250 lira. Şaka gibi. Her şeyi geçtim, bunlar sonuçta milli servet. Bir şeyin yenisini almak yerine onu tamir etmek, kullanıma devam etmek çok önemli bence.

  • Pikelenjelo kullanıcısına yanıt

    Bu işlerden hiç anlamıyor hocam. Dolayısıyla sorunun nerede olduğunu anlaması imkansız. Dikkat de etmez böyle şeylere. Ben bile elime alır almaz anlamadım açıkçası adaptörün önceden açıldığını. Adam çok güzel açmış, sonra tekrar yapıştırmış. Öyle japonla falan da değil. Ama biraz zorlayınca hemen açıldı. Normal bir adaptör az bir zorlama ile hemen açılmaz tabii. Arkadaş zaten adaptörde sorun olduğunu anlasa direkt yenisini alırdı tabii. Mesele de bu zaten, böyle bilgisi olmayan insanları kandırarak üzerinden para kazanan çok insan var.

  • MANGUTAY kullanıcısına yanıt

    İyi ki bırakmamışsınız. Yoksa harddisk, ram vb. parçalar ya eksilirdi ya da değiştirilirdi.

  • Jeremy Klakson kullanıcısına yanıt

    Arabam yok henüz hocam, ama akü takmak zor bir iş olmasa gerek. Bunun için işçilik ücreti vermeye hiç gerek yok bence. Kendiniz halletseniz daha iyi. Eminim böyle ustayım diye geçinen insanlardan çok daha iyi yaparsınız.

  • Bir kere ram'i çaldirdiktan sonra ya kendim yapıyorum ya da eskiden beraber internet cafede çalışırken bilgisayar tamiri ne bakan bir abi vardı ona veriyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.