Şimdi Ara

DÜNYANIN HER YERİNDEN TÜRKLER VE HARİTALAR! (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
161
Cevap
0
Favori
46.501
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Teşekkürler gençtürk verdiğin resimler ve haritalar için.


    Benimde yengem kırız. Dayım kırgızistan da 12 seneden beri orda ordan evlendi şuanda da 2 kızı var. Biri bize benzio yuvarlak gözlü /t yaşında) diğer ufak da çekik gözlü o tarafa benziyo (3 yaşında)

    böle annesi saçlarını tepeden bağlıyo tam çinlilere benziyo bide ufak gözlüğü var çok şirin oluyo
  • Ben de bir Kırım Türk'üyüm..
    Harika bi arşiv!!!!...Ne dyeceğinin bilemyor insan...umarım bir gün bütün Türkler birleşip de büyük bir güç oluştururz...çok teşekkürler Genç Türk!!!
  • Çok güzel bir paylaşım olmuş emegine saglık Genç Türk...
  • bende turkum ama ne turku oldgmu bilmiyorum..semerkanttan gelmşiz.özbek olabilir.bu arada o kazak kız cok tatlı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fogoh -- 4 Eylül 2006; 1:16:30 >
  • Genelde ozbeklere benzetirler ama azeri terekeme turkuyum paylasım için sağol
  • güsel paylaşım teşekkürler bulgaristan göçmeni olarak gururlanıyo insan dünyanın nerdeyse her yerinde türk olması
  • DOSTLARIM İNANIN YORUMLARINIZA ÇOK DUYGULANIYORUM NE MUTLU ORTAYA BİR ŞEYLER KOYABİLDİYSEK!

    ÇALIŞMALARIM VE BİLGİLENDİRMEM DEVAM EDECEK...

    LÜTFEN KONU MÜMKÜN OLDUĞU KADAR YUKARDA KALSIN Kİ TÜM TÜRK GENÇLİĞİ BU ZOR ZAMANIMIZDA GÖRSÜN!
  • okadar gerksiz konu içinde bu konuyu nasıl göremedim.


    yukarı
  • quote:

    Orjinalden alıntı: :::Banner:::

    Genç Türk teşekkürler çok güzel konu

    BU arada bişey sorcam sen Ayyıldan mısın?


    HAYIR HİÇ BİR YERDEN DEĞİLİM DOSTUM!
  • konu yeterince yukada ama olsun yaziyimde giren görsün resimleri

    bu arada resimler çok güzel genç türk
  • Çok güzel bir konu sağol @Genc Türk kardeş.
  • Çok Saol Genç TÜrk Çok GüzeL ResimLer..

    Bende Karapapak Türküyüm!. Onu arıyım Biraz Resimler Felan
  • Karapapak (Kendi adlandırmaları; Karapapah, Karapapahlar, Terekeme) Türkleri; Borçalı-Kazak boyundan gelen, Kıpçak Kuman, Bulgar ve Hazar Türkleri'nin Ön-Asya'daki koludur. Borçalı ve Kazak diye iki kola ayrılırlar. Kafkasya'da ve yakın bölgelerde dağınık bir vaziyette yaşayan Karapapak Türkleri'ne, siyah astragan kalpak giydikleri için komşuları bu adı vermişlerdir. Karapapaklar bazen Karakalpaklarla karıştırılır. Ama herhangi bir bağıntısı bulunmamaktadır."

    Terekeme terimi farsça Terakime'den gelmekte olup manası Türk'e benzeyen demektir. İddiaya göre Karapapaklar 4. Yüzyıl'da Kazakistan'dan Arap Yarımadası'na göç etmişler ve 6. Yüzyıl'da Arap'larla yaşadıkları sorunlar yüzünden Kafkasya'ya göç etmişler.

    Çıldır ve Ardahan’daki Karapaklar (ve Terekemeler) önceden Kuzey Azerbaycan’da, Kazah Şemsettin Khanate’nin Kazah ve Borçalı bölgelerindeki Debed ve Borçalı nehirleri boyunca yaşarlardı. 1828 yılında imzalanan Türkmençay Anlaşması’ndan sonra bir bölümü Kars’a ve bir bölümü de İran Azerbaycanı'nın Sulduz bölgesine, Ushnu’nun doğusuna göç etti. Bir başka kayda göre, Terekemeler Hazar Denizi kıyısında, Gamri Uzun’dan Derbent’e uzanan ovada yaşarlardı.

    90-100 hanelik bir Terekeme grubu, 1904 yılında Türkiye’ye yerleşmek için başvuruda bulundu. Bir kısmı o zaman Rusların elinde bulundurduğu Kars’a, bir kısmı Ağrı, Tutak ve Eleşkirt’e geldi; diğerleri Adana’ya (orada halen bir Terekeme köyü vardır), geri kalanlar ise 1914 yılında Malazgirt’ten Sivas’ın Tutmaç, Büyükköy ve Kurdoğlu köylerine göç ettiler. Fakat, daha önce, 1877’de, Sivas’ta en az bir Terekeme köyü bulunmaktaydı.

    Diğerleri ise 1921’de Rusların çekilmesiyle Kars’a geldiler; bunlar Gümrü Antlaşması'yla gerçekleşen nüfus mübadelesiyle Akbaba, Tiflis, Borça ve Kazah bölgelerinden göç ettiler.

    Sözkonusu isimsel farklılığın nedeni, Rusların, kısmen Kafkasya ve kısımen de İran’dan gelip eski Aleksandropol bölgesine, Akhaltsike’ye ve şimdiki Gürcistan’daki Akhalkalaki’ye yerleşenleri tanımlamak için “Karapapaklar” terimini kullanmış olmalarına dayanabilir, oysa Akbaba Terekeme’lerinden ayırt edilmeleri için bunlar genel olarak Gürcistan Terekemleri olarak adlandırlmaktadırlar.

    VON HELLWALD’ın (1878:99) kaydettiğine göre, Rus işgalinden önce Osmanlı topraklarında 105 köyde 29.000 Terekeme & Karapapak yaşıyordu.

    Karapapaklar ya da Terekemeler Özellikle Kuzey Doğu Kafkasya'da yoğun yaşamaktadırlar ve Bugün birçokları şehir yaşamı sürdürmektedirler.

    Bu bilgiler içinde yer almamakla beraber özellikle Kars İli Arpaçay İlçesi'nde Terekeme nüfusu oldukça fazladır.

    Dinleri [değiştir]

    Yesevilikle islamiyete geçip,kökenleri kafkasya bölgesidir. Atılgan, hırslı, olaylar karşısında son derece duygusal ve saf bir karaktere sahip insanlardır

    Kafkasya`da ve yakın bölgelerde dağınık bir şekilde yaşayan Karapapak Türklerine, siyah astragan kalpak giydikleri için komşuları bu adı vermişlerdir. Muhtemelen Türkmen kelimesi ile ilgili olarak Terekeme adıyla da anılmışlardır.

    Edebiyat [değiştir]

    Karapapak`larda aşıklık üzerine ünsalmışlar;

    1. Bağdat (XVI. asır kadın halk şairlerindendir. Çıldırlıdır.),

    2. Balabey (XIX. asırda yaşamıştır. Zarşatlıdır.),

    3. Gülistan,

    4. Hasda Gasım XVIII. asırda yaşamıştır. Zarşatlıdır.),

    5. Hasda Hasan (XIX.asırda yaşamıştır.),

    6. Hicrani,

    7. Hoca İrfani (XVIII-XIX. asır il şairidir. Çıldırlıdır.),

    8. Hüseyin,

    9. Kurbani (XVIII. asır Kars şairlerindendir.),

    10. Resul (XIX-XX. asır Çıldır il şairlerindendir.),

    11. Sadayi (XIX. asır Çıldır il şairi),

    12. Aşık Şenlik (XIX-XX. asır il şairidir. Çıldırlıdır. Büyük üne sahiptir. Oğlu da şairdir.), dir.

    13. Murat Çobanoğlu

    14.KADİR KILIÇ (GAMGÜDER) AĞRI/TUTAK/İSAABAD (HACIİSABEY) KÖYÜ

    Karapapak Türkleri'nin konusunu Ruslara karşı verilen bağımsızlık mücadelesinden alan Şeyh Şamil ve başta Dede Korkut, Köroğlu, Şah İsmail ve Kirmanşah hikayeleri ile benzer özellikler taşıyan Kaçak Nebi, Mihrali Bey, Terekeme Hacı (Sarıkızoğlu), Hasan ve Hüseyin kardeşler, Zakir, Kaçak Mehmet ve Deli Ali gibi mahalli kahramanlarla ilgili halk hikayeleri bulunmaktadır.

    AŞIKOĞLU’nun belirttiği 1963 Kars’ta 114 Köy vardır.

    BARTHOLD/WIXMAN 1978 (İslam Ansiklopedisi) Kars’ın toplam nüfusunun % 15’i (yani, 1975’de 106.000); eğer nüfus değişimlerinden ve sınır değişikliklerinden sonra aynı oran geçerliyse (1920’de 39.000)

    Dağılım : Özellikle Ardahan’ın Çıldır ilçesinde yoğunlaşmaktadır; Çıldır `lıların söylediklerine bakılırsa tüm köyler Karapapak ya da Terkemedir; en yoğun şeklinde bulundukları ikinci yer Arpaçay ilçesidir. Orada köy nüfusunun yarıdan fazlasını oluşturmuşlardır. Ayrıca Kars merkez ve Selim, Kağızman ilçelerinde bulunurlar. Kavkazskiy Kalender’a (1910) s. 546, bakılırsa, o zamanlar 99 Karapapak köyü vardır ve bunların 63’ü Kars yöresinde, 29’u Ardahan’da ve 7’si Kağızman’daydı.

    Birinci grup Muş ilindedir.; önce Malazgirt’e ve şimdi de Yoncalı köyüne yerleşmişlerdir. Ayrıca Bulanık ilçesinde de yaşarlar. Rusların 1877’de Kars’ı işgal etmelerinden sonra, içlere doğru çekilen Karapapaklar Sivas, Tokat ve Zile’de köyler oluşturmuşlardır. Bunlardan biri olan Acıyurt, 1877’de hali hazırda Karapapak nüfusuna sahiptir. Ayrıca Kayseri’de iki köyün (Pınarbaşı ve Sarız) Karapapak nüfusuna sahip olduğu kaydedilmiştir.

    Çıldır ve Arpaçay ’daki Karapapak ve Terekemeler, sığırtmacılarını ve çobanlarını Çıldır Gölü’nün batı ve doğusundaki yaylalara gönderirler; fakat diğer köylüler evlerinde kalırlar. (SÖZER 1972)

    Dil: Esas olarak Karapapakça (Azeri diline yakın Batı (oğuz) dillerinden biri). Türkiye’de bu dil hâlâ güçlü görüldüğü kadarıyla asimilasyona uğrayıp Doğu Anadolu lehçelerine karışmıştır.

    Din: İslam. Karapapaklar Sünni’dir (Hanbeli) Elde mevcut tek rakam, 1883 yılında Kars dahil o zaman Rusya’nın Kontrolünde olan bölgelerde 11.721 Sünni olduğudur. Günümüzde büyük çoğunluğu şehirleşmeze en uygun Hanefi mezhebini benimsemişlerdirç

    Grup Kimliği : Karapapak ve Terekemeler, köklerinin Kafkasya’da olduğuna dair ortak bir duygu paylaşırlar. Terekemeler din ve konuşma dili bakımından farklı özelliğe sahip olmalarında karşı Karapapaklar adlarının geniş anlamda her iki grubu da içeren kapsayıcı bir ad olduğuna inanırlar. Her iki grup da, endogami geleneğini büyük ölçüde sürdürür. Sözkonusu farklılığın kökleri Türkiye’ye gelmelerinin öncesinde yatar; farklı bölgelerden göç etmişlerdir.

    Terekeme terimi; Türkmen kökenli oluşun onanması gibi bir durum halidir. Karapapak terimi ise, şimdi Amu Derya’da yaşayan ve bir Kıpçak halkı olan Karapaklar’la bir kurumsal özdeşlik kurulmasına yol açmıştır.

    Etik olarak, Terekemeler, komşularınca, gürüz görünüşleri ve özel psikolojik yapılarıyla neredeyse klişeleştirilmişlerdir. Kaba, saba, son derece saf, sağı solu belli olmayan ve çok alıngan oldukları söylenir. Öyle ki, yörede Terekemeler’le ilgili fıkralar almış yürümüştür. Dinin alışılmış biçimlerine karşı saygı göstermeleri de onları ayrı kılan özelliklerinden biridir. Ne var ki, bu klişeler, onların çevre nüfusuyla günlük ilişkileri dolayısıyla ortaya çıkmıştır ve ayrıca Terekemelerin kendileri de bunlara renk katacak şekilde abartmaya yatkındırlar. Her iki grupta yeterince araştırılmış değildir.

    Tarihsel Bilgi: Çıldır ve Ardahan’daki Karapapaklar ya da (Terekemeler) önceden Kuzey Azerbaycan’da, Kazah Şemsettin Khanate’nin Kazah ve Borçalı bölgelerindeki Debed ve Borçalı nehirleri boyunca yaşarlardı. 1828 yılında imzalanan Türkmençay Anlaşması’ndan sonra bir bölümü Kars’a ve bir bölümü de İran Azerbayca’ının Sulduz bölgesine, Ushnu’nun doğusuna göç etti. Bir başka kayda göre, Terekemeler Hazar denizi kıyısında, Gamri Uzun’dan Derbent’e uzanan ovada yaşarlardı.

    90-100 hanelik bir Terekeme grubu, 1904 yılında Türkiye’ye yerleşmek için başvuruda bulundu. Bir kısmı o zaman Rusların elinde bulundurduğu Kars’a, bir kısmı Ağrı, Tutak ve Eleşkirt’e geldi; diğerleri Adana’ya (orada halen bir Terekeme köyü vardır), geri kalanlar ise 1914 yılında Malazgirt’ten Sivas’ın Tutmaç, Büyükköy ve Kurdoğlu köylerine göç ettiler. Fakat, daha önce, 1877’de, Sivas’ta en az bir Terekeme köyü bulunmaktaydı.

    Diğerleri ise 1921’de Rusların çekilmesiyle Kars’a geldiler; bunlar Gümrü Antlaşmasıyla gerçekleşen nüfus mübadelesiyle Akbaba, Tiflis, Borça ve Kazah bölgelerinden göç ettiler.

    Sözkonusu isimsel farklılığın nedeni, Rusların, kısmen Kafkasya ve kısımen de İran’dan gelip eski Aleksandropol bölgesine, Akhaltsike’ye ve şimdiki Gürcistan’daki Akhalkalaki’ye yerleşenleri tanımlamak için “Karapapaklar” terimini kullanmış olmalarına dayanabilir, oysa Akbaba Terekeme’lerinden ayırt edilmeleri için bunlar genel olarak Gürcistan Terekemleri olarak adlandırlmaktadırlar.

    Dil [değiştir]

    Azerbaycan dilinin Karapapakça lehcesini kullanmaktalar. Türkiye’de bu dil hâlâ güçlü görüldüğü kadarıyla degisime uğrayıp Doğu Anadolu lehçelerine karışmıştır.

    Din [değiştir]

    Din : İslam. Karapapaklar Sünni’dir. Terekemelerde sünni olup hanefi mezhebindendirler. Elde mevcut tek rakam, 1883 yılında Kars dahil o zaman Rusya’nın Kontrolünde olan bölgelerde 11.721 Sünni ve 9.931 Şii olduğudur. Şii olan topluluk azeri türkleridir.

    Dağılım [değiştir]

    Karapapaklar, Türkiyenin başlıca Kars(Akyaka,Sarıkamış,Selim,Arpaçay,Kağızman ) Ardahan´ın (Çıldır,Hanak ) Ağrı, Sivas ( bilhassa Yıldızeli ),Tokat ( Zile ),Amasya,Gürcistan ( Samshe-Javakheti,önceleri Ahıska ama 1944 sürgününden sonra kimse kalmamıştır) Ahılkelek,Ninotsminda ve de en yoğun olarak yaşadıkları Marneuli/Borcalı Bölgesi Rayonları. Azerbaycanın Sulduz bölgesi, Ermenistanın Ağbaba bölgesi, Türk Cumhuriyetlerinde ve Avrupada dağınık şekilde yaşamaktadırlar.

    Özellikle Ardahan’ın Çıldır ilçesinde yoğunlaşmaktadır; Çıldırlıların söylediklerine bakılırsa tüm köyler Karapapak ya da Terkemedir; en yoğun şeklinde bulundukları ikinci yer Arpaçay ilçesidir.Hasançavuş köyü baştaolmak üzere Orada köy nüfusunun yarıdan fazlasını oluşturmuşlardır. Ayrıca Kars merkez ve Selim, Kağızman ilçelerinde bulunurlar. Kavkazskiy Kalender’a (1910) s. 546, bakılırsa, o zamanlar 99 Karapapak köyü vardır ve bunların 63’ü Kars yöresinde, 29’u Ardahan’da ve 7’si Kağızman’daydı.

    Rusların 1877’de Kars’ı işgal etmelerinden sonra, içlere doğru çekilen Karapapaklar Sivas, Tokat ve Zile’de köyler oluşturmuşlardır. Bunlardan biri olan Acıyurt, 1877’de hali hazırda Karapapak nüfusuna sahiptir. Ayrıca Kayseri’de iki köyün (Pınarbaşı ve Sarız) Karapapak nüfusuna sahip olduğu kaydedilmiştir.

    Gürcistan [değiştir]

    Samshe-Javakhetı ( Güneybati Gürcistanda ) Akhalkalaki ( Ahılkelek) Bogdanovka Ilçelerinde yaşarlar ama asıl büyük kısmı 1944 Ahıska Sürgününde Rusya'nın muhtelif yerlerine sürgün edilmişlerdir. Başka bir Terekeme Topluluğu da Doğu Gürcistan da Borcalo da ( Borçalı ) da ikamet etmekdedirler.

    Güney Azerbaycan (İran) [değiştir]

    Bilhassa Sulduz Bölgesinde yaşarlar.

    Rusya Federasyonu [değiştir]

    Dağıstan da 15 Terekeme Köyü olduğu belirtilmektedir. Aynı zamanda Stavropol da 1944 Ahıska Vilayetinden sürgün edilen Terekeme Türkleri ikamet etmekdedirler. Bunların büyük kısmını ABD ye iskan için bekletilmektedir.

    Ermenistan [değiştir]

    Bilhassa Kuzeybatı Ermenistan Bölgesi ( Şirak Vilayeti ) de 1944 öncesine kadar büyük bir Terekeme topluluğu yaşamaktaydı. Bugün ise Bölge tamamıyla Türklerden arındırılmıştır.


    Ukrayna [değiştir]

    Ukraynadaki Türk Terekeme Topluluğu 1944 Ahıska (Gürcistan) sürgünü İnsanlardır. Haalen Ukrayna Hükümeti bu İnsanlara Vatandaşlık vermemekte israr etmekdedir ve olayı Gürcistan Devletine atmaktadır.


    KAYNAK:http://tr.wikipedia.org/wiki/Terekeme_(etnik)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BauglirXul -- 4 Eylül 2006; 2:56:21 >




  • KARAKALPAK CUMHURİYETİ ÖZBEKİSTAN'A BAĞLI ÖZERK BİR DEVLETTİR.

    SONUÇTA TÜRK TÜRK'E BAĞLIDIR.

    VERDİĞİN BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM DOSTUM.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Genç Türk

    KARAKALPAK CUMHURİYETİ ÖZBEKİSTAN'A BAĞLI ÖZERK BİR DEVLETTİR.

    SONUÇTA TÜRK TÜRK'E BAĞLIDIR.

    VERDİĞİN BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM DOSTUM.



    Tşk ederim de Karakalpak deiliz Karapapak İkiside ayrı bir boy
  • KUSURA BAKMA ÖYLE ANLADIM BEN.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Genç Türk

    KUSURA BAKMA ÖYLE ANLADIM BEN.


    Bende Daha Önce Karıştırıyordum Karapapak ile Karakalpak ı Ama Az Önce Örendim Yazıda Yazdıgını Farkettim
  • Resimler çok güzel.
  • UP!
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.