Şimdi Ara

Dünyanın Görünmez Kalkanı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
393
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • "BİLİMİN TA KENDİSİ:DÜNYA'NIN GÖRÜNMEZ KALKANI" Belgeselinden arda kalanlar..

     Dünyanın Görünmez Kalkanı

    Güneş sistemi acımasız bir yer.Dünya, ölümcül kozmik radyasyon saldırısı altında.Dünya'da yaşam olmasının büyük nedeni Manyetosfer ile korunması.Gezegenin çevresini saran görünmez bir güç var.
    Ancak yeni bulgular,hayati önem taşıyan bu kalkanın zayıflamakta olduğunu gösteriyor.

    Dünyanın Manyetosferi bizleri dev bir şemsiye gibi Güneş Sistemini dolduran kozmik radyasyon yağmurundan koruyor.Dünya'nın yaydığı manyetik alan, Dünya'nın çevresinde büyük bir baloncuk oluşturuyor.
    Güneşten gelen Solar rüzgardaki yüklü parçacıkların çoğu, çevremizdeki yüzeylere doğrudan temas ederse insanlara tehlike oluşturacak kadar enerji vardır.Güneşten yayılan bu yüklü partiküllerin yolu üzerindeyseniz ve bir koruma kalkanınız yoksa ölürsünüz.
    Manyetosfer olmasa bütün canlılar yoğun enerji yüklü bu kozmik partiküller karşısında savunmasız kalır.Canlı dokulara girip hücrelere ciddi zarar verirler.Bu yüzden manyetik kalkanın azalmasının bir sonucu olarak radyasyona daha fazla maruz kalmak ve buda insanlar arasında daha yüksek kanser oranları görülmesine neden olabilir.DNA'lar mutasyona uğrayabilir.

    Dünya'nın manyetosferi olmazsa olmaz savunmamızdır.Evrimimiz ve varlığımızın devamı için o kadar önemlidir ki, manyetik alanın neden değiştiğini anlamak için yarış başladı bile.
    Bilim insanları, uzayın milyonlarca kilometre uzağa bakabildikleri halde, hala Dünya'nın manyetik alanını göremiyorlar.Bilim insanları manyetik alanın yerin 4400 km altından kaynaklandığına inanıyorlar.

    Güneşten gelen Solar rüzgarlar gelip manyetosferin koruma kalkanına çarpıyor.Böylece radyasyonunun büyük bir bölümü, Dünya'nın yanından geçip gidiyor.Ancak çok azı içeri sızıp kutuplar yakınından atmosfere çarpıyor.
    Manyetik alanın zayıf olduğu kutup bölgelerinde gökyüzünde Aurora'lar dediğimiz gökyüzünde renkli ışıklara sahne oluyor.Bu ışımalar, solar partiküllerin atmosferimizdeki gazlara çarpıp parlamalarına neden olmasıyla oluşuyor.
    Aurora'lar, manyetosferimiz ile ona sürekli saldıran solar radyasyon arasındaki acımasız mücadelenin işareti.

     Dünyanın Görünmez Kalkanı


    Bilim insanları alarm verici bir keşif yaptı.Dünya, doğrudan rasyasyon alıyor.Atlantik Okyanus'unda, Brazilya kıyısının hemen açığında manyetik alanın hızla zayıfladığı bir bölge var.Burası Güney Atlantik Anomalisi olarak biliniyor.Kozmik radyasyon Dünya yüzeyine her geçen gün daha da yaklaşıyor.Bu anomalinin kaynağı tam olarak bilinmiyor.Ancak sonuçları canlılar için korkunç olabilir.
     Dünyanın Görünmez Kalkanı

    NASA'daki bilim insanları, Anormalinin teknoloji üstündeki etkilerini gözlemliyor.Güney Atlantik Anomalisi'ndeki enerji yüklü partiküller,solar fırtınalar yüzünden oraya ulaşan yeni partiküllerin karışımı, hava taşıtlarında iletişim kopuklarına yol açtı.
    Güney Atlantik üzerindeki manyetik alan zayıflamaya devam ettikçe, radyasyon gittikçe daha alçak irtifalara ulaşıyor.Bu durum, teknolojiden fazlasını etkileyebilir.

    Bilim insanları, Güney Atlantik Anomalisinin manyetik alanda küresel azalmanın işareti olduğuna inanıyor.Bunun kanıtları ise şaşırtıcı bir kaynaktan geliyor; çömlekler.
    Dünya'nın manyetik geçmişteki sırlarını aydınlatmak için çömleklerden yararlanılıyor.
    Tarihi çömlekler bize eski atalarımız hakkında bilgi verir.Ancak Manyetosferimizin binlerce yıldır nasıl değiştiğini de anlatıyorlar.Çömlek pişirildiği zaman Dünya'nın manyetik alanının nasıl olduğuna dair bilgiler veriyor.
    Çömlekler, pişirildiğinde minareller o zamandaki manyetik alanı içine alırlar ve manyetik gücü kaydedeler.
    Yapılan bir araştırmada tarihi bir çömleğin manyetik değeri ölçülüyor.Bu ölçümler çömleğin pişirildiği dönemde Dünya'nın manyetik alanının gücünü hesaplamak için kullanılıyor.Yapılan ölçümler sonucunda Dünya'nın manyetik alanının azaldığını gösteriyor.
     Dünyanın Görünmez Kalkanı


    Dünya'nın manyetik alanı tamamen yok olursa ne olur?Yanıt, Güneş sistemimizdeki bir başka gezegenden geliyor.
    NASA, 1996 yılında Mars'a bir uydu gönderiyor.Uydunu görevi, Kızıl Gezegen Mars'ın sırlarını aydınlatmak.Güneş sistemi içerisinde Dünya'ya en çok benzeyen Mars.Her iki gezegende de aynı materyanlardan oluşmuş.Her ikisininde sert çekirdekleri,yoğun kabukları ve oldukça benzer atmosfer yapılarından oluşmuş.Bilim insanlar eskiden Mars'ında yüzeyinin su ile kaplı olduğuna inanıyorlar.Ama bu milyarlarca yıl önceydi.
    Bugün gezegen, donmuş bir çöl durumunda.
    Uydu, Mars kabuğunun sadece belli bölgelerinin yoğun bir biçimde manyetik olduğunu keşfediyor.Mars manyetik alanını neden kaybetti? Ve bunun gezegendeki etkisi ne oldu? Öğrenmek için bilim insanlarının Mars taşlarının analiz etmesi gerekiyor.Ancak uydu örnek toplamak için Mars'a uğramadı.
     Dünyanın Görünmez Kalkanı

    Ancak Mars meteorlarından yola çıkıldı.Mars'tan gelen meteor örneği özel bir manyetik kalkan odasına götürülüyor.Örneği analiz için süper iletken kuantum girişim cihazına yerleştiriyor.
    Son derece hassas olan bu makine, kayanın manyetizmasını tam olarak ölçüyor.Yapılan çalışmalarda, Mars'ın kabaca Dünya kadar güçlü bir manyetik alana sahip olduğu anlaşılıyor.
    Mars'ın manyetik kalkanının neden yok olduğu bilinmiyor.Ancak bunun sonucunda olanlar sır değil.Mars, manyetik alanını kaybettiğinde solar rüzgar ve kozmik radyasyona karşı korumasını yitirdi.
    Zayıf manyetosfer yüzünden solar rüzgar, Mars'ın atmosferini yok etti.Okyanusları buharlaştırdı.Ve ilkel yaşam formları öldü.Manyetik alanın yok olması, gezegenin evriminde felaket etkisi yarattı.Mars bugün gördüğümüz kızıl gezegen haline geldi.
    Dünya'nın manyetik koruması azalmaya devam ederse Dünya aynı kaderi mi paylaşacak? Eğer Dünya'daki manyetik alan tamamen yok olursa gezegenin sonu Mars gibi olabilir.

    Dünya'nın manyetik alanının nereden ve nasıl geldiğini anlamak için Bilim insanlarının Dünya'nın içini araştırması gerekiyor.Ama bu kolay değil. 3.000 Km derinde neler olduğuna dair fazla ayrıntı bilmiyoruz.Bilim insanları, Dünya'nın en güçlü fenomenlerinden birini kullanarak gezegenimizin yapısını inceleyebilir; Depremler.
    Bilim insanları, sismik dalgalar denilen deprem titreşimlerini ölçüyor.Bu dalgalar gezegende düz bir yol izlemiyor.Bu dalgaları dikkatle ölçen bilim insanları Dünya'nın soğan gibi belirgin katlardan oluşması gerektiğini anlıyorlar.
    Kabuk olan üst katman, sadece bir kaç kilometre derinliğinde sert kayalardan oluşuyor.Bunun altında yoğun olan yarı sıvı alt katman var.2300 Km derinde kaynar durumda erimiş demir ve nikel den oluşan sıvı dış çekirdek bulunuyor.Bunun içinde ise yaklaşık ay büyüklüğünde, Güneşin yüzü kadar sıcak katı bir demir çekirdek var.Bilim insanları, manyetik alanı, demir çekirdeğin oluşturduğuna inanıyor.
     Dünyanın Görünmez Kalkanı


    Ama nasıl? Çünkü mıktanıslar yüksek derecelerde çalışmazlar.
    Jeodinemo, Dünya'nın içindeki çekirdeğin erimiş sıvı hareketiyle çalışıyor.
    Mars'ın soğuk çekirdeği, manyetik alanını nasıl kaybettiğini açıklayabilir mi?
    Dünya'da soğuma devam edecek.Zamanla Dünya'daki katı çekirdeği gittikçe büyüyecek.

    Manyetik kutbu gizimli bir yer.Kaşifler ne zaman arasalar farklı bir yerde buluyorlar.Mayetik kutbun yer değiştirmesi, jeodinamodaki hareketliliğin belirtisi.Ancak bilim insanları, son bir kaç 10 yılda kutubun daha hızlı hareket ettiğini farkettiler.
    "Son yüzyılın büyük bir bölümünde yılda yaklaşık 10 Km hareket ediyordu.Ancak yaklaşık 1970'den beri hızlanmaya başladı.Artık yılda yaklaşık 40 Km hareket ediyor."
    Manyetik kutup, yaklaşık 50 yıl sonra Sibirya'ya ulaşabilir.
    Yer değiştiren kutbun hızlanmasının, Dünya'nın manyetik alanının zayıflamasıyla ilgisi olabilir mi?
    Bilim insanları, son 150 yılda Dünya'nın manyetik alanının toplam gücünde %10 azalma olduğunu ölçtüler.Ancak alanın bazı kısımlarının farklı davranıyor olması çok önemli.
    Yıllara göre yapılan manyetik alanların karşılaştırılmasına göre Güney Atlantik Anamolisinde manyetik alanın gezegenin diğer yerlerinden daha zayıf olmadığını,aslında ters kutuplaşma olduğunu gösteriyor.
    Manyetik alanın ters döndüğü yerde, normalde Dünya'nın dışına yansıtılan ölümcül kozmik radyasyon içeri giriyor.Şuanda radyasyon Atmosferimizin üst tabakasına ulaştığı için çoğunlukla hava taşıtları ve uyduları etkiliyor.

    Manyetosferimiz yok olursa yüksek enerjili solar radyasyon yavaş yavaş gezegenimizin Atmosferini, su ve yaşamı yok eder.Riskler fazla.Geleceğe hazırlanabilmek için, geçmişe daha yakından bakmalıyız.

    20 Temmuz 1969...
    Neil Armstrong, Ay'a ayak basan ilk insan oldu.Ancak bu görev sırasında Armstrong ve yardımcı pilotu Buzz Aldrin, Apollo 11'in karanlık bölümünde bazı ışıklar gördüler.İlginç ama gözlerini kapattıklarında bile ışıklar görüyorlardı.Dünya'ya indiklerinde gördüklerini bildirdiler.
    NASA'daki bilim insanları şaşkındı.6 yıl sonra bu ışıkların uzay aracına ve ekibin gözlerine giren yüksek enerjili yoğun kozmik ışınlardan kaynaklandığının sonucuna vardılar.
    "İnsanın uzay yolculuğunda Manyetosferin dışındaysanız ve büyük bir solar fırtına varsa yüksek oranda radyasyon vucudunuzdan geçer ve ciddi sağlık sorunlarına yol açar."
    İlginç ama en az 39 Astranotların gözlerinde bu tehlikeli radyasyona maruz kaldıktan 4 yada 5 yıl sonra bir çeşit katarak oluştu.
    Koruyucu manyetik alanımız yavaşladıkça yaşam riskimiz artıyor.
     Dünyanın Görünmez Kalkanı


    Manyetik kutuplar yer değiştirmek üzere.
    "Yer değiştirmeye hiç tanık olmadığımızdan nasıl olduğunu bilemeyiz, ama tahmin edebiliriz.Manyotosfer baloncuğunu neredeyse yok edeceği kesin.Baloncuğu içeri doğru Dünya yüzeyine doğru itebilir."
    Eğer bu manyetik alan değişimlerinin başlangıcıysa gezegenimiz önümüzdeki binlerce yıllık süreçte gittikçe artan kozmik bir radyasyona maruz kalacak demektir.

    Dünya'nın manyetik alanındaki rasgele değişimler sadece bilgisayarlarda görüldü.Ama kesin kanıt için bilim adamları Hawai'deki volkanik adalarına yöneliyor.
    Tarih öncesinden kalma bu lavın içinde Dünya'nın milyonlarca yıl geriye uzanan el değmemiş manyetik alan kayıtları var.Bu adanın volkanlarından çıkan lav milyonlarca yıl birikiyor.Lav denize akıp hızla soğuyarak Dünya'nın manyetik alan gücünün görüntülerini oluşturuyor.
    "Aslında Dünya'nın manyetik alanına dair yüzlerce, binlerce yıllık kayıtlar var."
    Bilgilerin deşifre edilebilmesi içn tarih öncesi lavlardan örnek alınıyor.Örnek, alan gücünün nasıl değiştiğini göstermenin yanı sıra başka bir önemli bilgiyi de ortaya koyacak.
    Sahadan alınan örneğin manyetizması manyometre ile ölçülüyor.Çömlek gibi lav da manyetizma içerir.Soğuduğunda manyetik partikülleri küçük pusula ibreleri gibi Dünya'nın manyetik alanını göstererek hem gücünü hemde yönünü kaydederler.Bu örnekteki manyetik, bugünki manyetik kuzeyi gösteriyor.
     Dünyanın Görünmez Kalkanı

    Ancak daha eski örneklerde inanılmaz birşey keşfedildi.Manyetik partikülleri kuzeyi değil, güneyi gösteriyorlar.Bunlar manyetik kutbunun şimdikinin aksi olduğu dönemden kalma.

    Binlerce lav örneğini inceleyen Jeofizikçiler, Dünya'nın manyetik alanının son 20 milyon yılda 18 bin kereden fazla yer değiştirdiğini keşfettiler.Bu değişimlerin her iki tarafında son derece manyetik uzun güç kaybı süreçleri bulunuyor.
    Yıllar süren araştırmalar, son değişimin 780 bin yıl önce olduğunu gösteriyor.
    "Manyetik değişim olasılığının neden bu kadar ilgi çektiğini anlamak kolay.Gerçekleşecek manyetik değişim gecikmiş durumda.Bu nedenle soru, değişimin olup olmayacağı değil, ne zaman olacağıdır."
    Çoğu bilim insanı, Güney Atlantik Anomalisinin küresel manyetik alan değişimlerinin başlangıcı olduğuna inanıyor.Manyetik alanımızın güç kaybı azalacak.Bununda canlılar için ciddi sonuçları olacak.
    "Söz konusu olan radyasyonun DNA,RNA ve hücre yapısına zarar verdiği biliniyor.Ciddi bir kanser nedeni."

    Dünya'daki manyetik alan değişimleri oldukça nadir ve düzensiz.Ancak en yakınımızdaki yıldızda çok daha sık oluyorlar.
    "Güneşin manyetik alanı her 11 yılda bir düzenli olarak yer değişiyor.Oysa, Dünya'nın jeomanyetik alanı uzun süre sabit kaldıktan sonra aniden değişiyor."
    Güneşin manyetik alanının kaynağı Dünya'daki ile tamamen aynı olmamasına rağmen bilim insanları yine de yakından inceliyorlar.
    Manyetik döngü sırasında Güneş'in faalyetleri periyodik olarak değişiyor.Her 11 yılda bir solar maksimum dönemine giriyor.
    "Solar faaliyetinin 11 yıllık döngüsünde çok fazla solar fırtınanın olduğu zirve noktalar var.Hemen her solar maksimumda bazı uydular ölüyor."
     Dünyanın Görünmez Kalkanı


    Beklenen manyetik değişimin insanlık üstünde radikal bir değişim olacak.Ancak bazı camlı türleri üzerine de tehdit oluşturacak.
    Yarasaların yönlerini bulması için Dünya'nın manyetik alanından yararlandıkları keşfedildi.Yapılan çalışmalarda yarasaların manyetik alanının tespit edilmesini sağlayan duyu hücreleri engelleniyor.
    Bir yarasa kısa ve zararsız titreşim veren bir yayın içine konuluyor.Bu da yarasaların doğal pusulasını bozuyor.Yarasalar yuvalarından yaklaşık 35 Km kuzeye salınıyor ve eve dönmeleri çalışırlarken izleniyorlar.Normal yarasalar 1 saat içinde evlerine geri dönüyor.Ancak duyuları yönlendirilenler yani manyetik pusulası bozulan yarasalar yanlış yöne gittikleri, belli zamandan sonra düzeltikleri ve eve bir kaç saat sonra geldikleri gözleniyor.
    "Hayvanların manyetik alanı kesinlikle pusula ve belki de harita olarak kullandıkları çok açık bir davranış biçimleri var."
     Dünyanın Görünmez Kalkanı

    Ancak manyetik kutuplardaki değişimler sadece yarasaları etkilemiyor.Balinaların karaya vurması onyıllar boyunca bilim insanlarını şaşırttı.Ancak 1980'de biyologlar, balinaların karaya vurduğu yerle deniz tabanındaki ani manyetik manyetik anormallikler arasında bir bağ olduğunu farkettiler.
    Zayıflayan bir manyetik alan balina sürüsünün liderinin doğal GPS'ini yanlış okuyup diğerlerini de tehlikeli sığ sularına yönlendirilmesine neden olabiliyor.
    "Hayvanların manyetik alanını kullanarak yerlerini belirlerini potansiyel olarak etkiliyor olabilir.Dünya'da hayat başladığından beri hayvanlar Dünya'nın manyetik alanını kullanarak yönlerinin keşfediyorlar.O yüzden manyetiksiz bir hayat düşünmek zor."
     Dünyanın Görünmez Kalkanı


    4.5 Milyar yıl önce Dünya oluştuğundan beri manyetik alanı binlerce kez dönüştü.Bilim insanları bir sonraki dönüşümün yakın olduğuna inanıyorlar.Kesin zamanını belirlemek için yarış sürüyor.







  • Çok teşekkür ederim çok bilgilendirici oldu. Bir sorum olacak manyetik alan gittikçe zayıflıyorsa bunu engellemenin bir yolu yok mu ? Çünkü çok hızlı zayıflıyorsa sonumuz çok yakın demek oluyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Belki bu da Milankovitch Döngüleri gibi belirli aralıklarla gerçekleşen bir olaydır.
  • Rica ederim efenim. Benim bildiğim kadarıyla manyetik alanın zayıflamasını engelleyecek bir şey yok.
    Ancak şöyle bir şey var, Dünya'nın oluşumundan beri manyetik alan yani kutup yönleri değişmiştir ve hala değişiyor.Bugün pusulada kuzey ibaresi Kuzey Kutbunu gösteriyor, ama 50 yıl sonra Sibirya'yı gösterecek.Çünkü manyetik kutuplar yer değiştiriyor.Dolayısıyla, geçmişte olduğu gibi, Kuzey kutbu Güney'e, Güney Kutup ise Kuzey'e kayacak.
    Dolayısıyla Dünya'nın manyetik alanının direk kaybolmasından şuanda söz edilemez ancak bu olay kutubun yer değiştirmesi olarak yorumlanabilir.
    @
    Dark horse
  • Yapılan çalışmalar da bunu gösteriyor.Yani Güney Atlantik Anomalisinin oluşması da Kuzey ve Güney kutuplarının yer değiştireceği anlamında yorumlanıyor, çünkü geçmişte öyle olmuş.
    @Hümiyettin
  • Prof.Celal Şengör kullanıcısına yanıt
    Bazı haberlerde felaket tellalı gibi yazıyorlar. Mesela birkaç asır sonra yine bir buzul çağı bekleniyor. Dünya sabit bir gezegen değil.
  • Hümiyettin kullanıcısına yanıt
    Valla o konularda pek bilgi sahibi değilim, ancak o haberleri bende duydum.Habercilik böyle bir şey, dikkat çekmesi için daha abartılı yazıyorlar
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.