Şimdi Ara

Dünyanın En Pili (Video Serisi - 18650) (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
72
Cevap
23
Favori
8.681
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
50 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Philipp_Plein kullanıcısına yanıt

    Kafayı takmak?



    Çalışma alanım piller, amatör veya profesyonel hemen hemen herkesin pillerle işi olur ve pilleri doğru şekilde kullanmak gerekir. Piller yanlış şekilde kullanılırsa ölümcül sonuçlar doğurabilir.


    Pil kullanımı mause ve duvar saatinden ibaret değil. Birçok kişi kendi bisiklet bataryasını, drone bataryasını yapmak istiyor.

    Pil alanında herhangi bir bilgiye ulaşmak isteyen kişi bu yazıları/videoları görsün ve muhtemel yanlışlıklardan kaçınsın istiyorum.

  • Piladam beyciğim 35a lik pil için normal bsm denilen devreden kullanabilir miyiz?

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Li-Po 7538 mAh (28.65 Wh), olan bir pil için (data sheet yok)

    9v 2.22A ile şarj oluyor. Kullanırken nelere dikkat etmek lazım. 1000cylce ın 135i tamamlandı.

    Amacın hep pilin maximum kapasitesini sağlaması düşüşlerin az olması.

    Nelere dikkat etmem lazım ?

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Normal bms nedir? Bms'i de deşarj akımına göre seçmeniz lazım.

    Uygulamanızda 10 amper tüketiliyorsa en az 10 amperlik(hatta 15 amperlik) bms seçmek lazım.

    Pil 35 amper diye illa 35 amperlik bms'e gerek yok. Önemli olan pilden çekilecek akımdır.

  • Ipad pili mi?


    Şarj ve deşarjı ayarlayan entegreler var zaten onların üzerinde.


    Ancak tablette de telefonda da aynı şey söz konusudur, şarj sırasında pili kullanmamak lazım. Her türlü ısınmadan kaçınmak lazım.


    Daha uzun ömür için pili %100 şarj etmemek lazım. %0'a düşürmemek lazım.


    Genel olarak %10-%90 arasında kullanabilirsiniz. Ayda bir %0-%100 arasında kullanabilirsiniz.

  • torkema61 kullanıcısına yanıt

    Hocam o soruya da cevap vermezler tabi. Şaka gibi soru. Cevap veren olsa arkadaşları tarafından alay konusu bile olurlar belki.

    Çok basit sorular soran hocalara ben bu bizi geri zekalı sanıyor heralde diye düşünürdüm. Cevap vermeye bile tenezzül etmezdim.

    Tabi bu benim şahsi fikrim. Ortam orada farklıdır bilemem.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aenescan A kullanıcısına yanıt

    Ortam farklı. Eşim git gide basite indirgedi soruyu çünkü. Keza yaptığı sınavları kendi gözlerimle görüyorum. Sınıfta hâlâ 4 işlemle mücadele ediyorlar. 7. sınıf öğrencisinin 4 işlemi yapamamasından daha kötü ne olabilir?

  • torkema61 kullanıcısına yanıt

    Yazık hocam çok yazık. Haklısınız.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • piladam kullanıcısına yanıt
    Hocam 30-80 kullanıyorum. İPad olduğu için zaten şarjı çook uzun gidiyor. Teşekkür ederim iyi akşamlar.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Sayın hocam,gayet güzel konu olmuş.Paylaştığınız grafikler emek istiyor,elinize sağlık.


    Ancak hangi pil iyi,hangisi kötü benim şüphelerim var.Bunu da birkaç tecrübe ile izah etmek isterim.Konuda ismi geçen tüm piller ; testlerde vaadedilen değerleri veriyor,doğru.Ben de az çok gözlemledim bunu.Ancak kullanıma gelince işler biraz değişiyor.Şöyle ki ; birçok deneme sonucu gördüğüm kadarıyla; en fiyasko piller vtc6 ve panasonic3500 serisi.


    Bu pilleri; açık olduğu vakitler ebay'den,daha sonra n11,hepsiburada,pilsitesi vb. yerlerden aldım.Zaten bunlardan başka yerlerden alınan pillere pek güven olmaz.O yüzden sahte olmadığını düşünüyorum.


    Panasonic'e bakalım.Uzun süre kullandım.Kapasitesinden ötürü bilhassa fenerlerde.Hepsinde ortak sonuç,ilk 15dk gayet güzel,ancak sonra fener önünü bile zor aydınlatıyor.Fener dediğim de gayet basit ; l2 ve t6 çip fenerler.Balıkçı ekibindeki her kişide durum aynı.İnanmayıp ısrarla bu pili alanlar oldu,hep aynı.Bu pil fenerde dahi işe yaramıyor.Zaten malum sitelerdeki yorumlarda da benzer sorunu yaşayanlar var.Olumlu yorumlara pek bakmamak lazım,çünkü onlar ; 6800mah pil için bile 'memnum kaldım.'' yorumunu yapanlar.


    Sony vtc6'ya bakalım.Alayında bayılma sorunu ve anormal deşarj sorunu var.Yemleme botu için alanlar oldu,3s3p,3s2p şeklinde.Botun ortalama çektiği akım 4-5A.Ancak birkaç kez yem bırakıp gelince,bayılıyor,voltaj 10v altına düşüyor.Atıyorum ; 15dk sonra kendi kendine tekrar 12v seviyelerine geliyor.Yine birkaç kez bırakıp gelince bitiyor zaten.BMS akım kesip,şarj istiyor.Bunun örneği bir tane değil,hepsi böyle.vtc6 ile pil grubu yapan arkadaşlar,söküp attı hep.Aynı durumu kendim bizzat süpürgelerde ve matkaplarda yaşadım.Bu gibi cihazlarda fail vermeyen vtc6 görmedim hiç.


    Tüm bu sorunlara rağmen bu piller imax-b6 ve lii-500 ile test edildiğinde,gayet normal değeri veriyor.Tek tek veya balanslı şekilde test yapıldığında da aynı.Köryük kullanmadım hiç,ona yorumum yok.Yani diyeceğim ; sabit akım ile şarj/deşarj edilidğinde sorun gözükmüyor ama,dalgalı akımlarda bu piller,nedendir bilmiyorum ama,çuvallıyor.


    Bir de samsung-35e var.Ancak bunun çok sahtesi var.Sahte olanları en fazla 2000mah çıkıyor.Aliexpressten aldıklarım 3500 değerini veriyordu.Ancak buradakiler biraz farklı.Ortalama 2000mah veriyor.


    Şimdi gelelim asıl soruya ; Madem bu piller bu kadar iyi,neden orjinal hiçbir cihazda kullanılmıyor ? Örneğin markalı süpürgeler,şarjlı matkaplar,testereler vb.Böyle birçok cihaz söktüm.Bosch,dewalt,einhell,makita,aeg vb.Bunların hiçbirinden, mj1,35e,ga,vtc6,vtc5 vb. pil çıkmadı.Bir kere Dyson süpürge gelmişti.Molicell vardı.Tabii o zamanlar bu pili bilmediğimden başkasına vermiştim.O pil kaliteli,doğru.2 senedir testerede kullanılıyor,hala canavar gibi.


    Bu cihazlardan çıkan pillere bakalım ;

    -Dewalt'tan genelde Sanyo ve nadir olarak LG'nin pilleri çıkıyor.Ancak mj1 görmedim daha.

    -Aeg'den hep Samsung çıktı.Ancak bu piyasadaki samsunglardan değil.Yani n11,hepsiburada,aliexpresste vb. yerlerde,bu pillerden yok.

    -Einhell cihazlardan genelde markasız piller çıkıyor.Ancak hepsi kaliteli idi.Yazan değerde ve yüksek deşarja uygun oluyorlar.

    -Makita pek sökmedim,ama söktüklerimden hep sony 18650vt veya 18650vt3 çıkmıştı.(vtc3 ile karıştırmayın.)

    -Bosch'a bakalım.Eski olanlardan (10-12) senelik gayet kaliteli piller çıkıyor.Markasız,google da dahi adı geçmeyen piller.Örneğin ; Highstar diye bir pil,1500mah.Hala canavar gibi.Örneğin 900w rc araba,vtc6 kullanıca ilk virajda bayılıyor.Highstar ile ortala 2-4dk arası kullanabiliyorum.Yine eski Bosch'lardan samsung INR olanlar çıkabiliyor,ki hala aktif olarak kullanıyorum bunları.Bilhassa 20r serisi muazzam.


    Yeni Bosch'lara gelirsek ; alayı fiyaskodur.Çoğunda batarya üstünde yazan değerde pil çıkmaz.Örneğin,her evde bulunan,ve ülkemizde en çok satan 10.8-li2 modeli.İster inanın,ister inanmayın ; bu matkapların hiçbirinde bms yoktur.Şöyle ki ; 3 adet pil ; bildiğin seri bağlıdır. + ve - kutuplardan şarj edilir,deşarj da aynı şekildedir.Balans kablosu veya bms devresi yoktur.Bahse girmek isteyen varsa hemen girelim : ) Üstelik bu matkaplar ; yetkili servislerden alınmadır.Bataryada 1.5ah yazanlardan alaksız şekilde samsung 13Q çıkar,2.0ah yazanlardan samsung 15m çıkıyor.Bir kez sanyo rx çıkmıştı.Yaklaşık 40 adet batarya sökümünden çıkan sonuçlar bunlar.


    Görüldüğü üzere ; en kaliteli ve markalı matkaplardan dahi 1500mah üzeri pil çıkmıyor.3000mah bataryası olan matkaplar var.Bunlarda da 1500mah piller 3s2p veya 4s2p şekilnde bağlantı oluyor.Yani 2000mah üzeri bir pil kullanan matkap markası yok.Yeni matkapların 5000ah,7000ah,9000ah bataryaları var,doğru.Ancak bunlarda kullanılanlar 21700 piller.18650 değil.Zaten onlar da 3p,4p şekilde bağlı.


    Gelelim asıl soruya ; madem bu vtc5,vtc6,ga,mj1,35e vb. piller kaliteli ve 3000-3500mah değeri verebilen piller.Peki neden hiçbir cihazda yok ? Benim görüşüm ; demekki bu piller sıkıntılı.Ya yüksek deşarj için uygun değil,ya da kısa ömürlü.


    Benim şimdiye kadar gördüğüm en iyi piller ; sony vt1-vt3 ve samsung inr serisi(2000mah altında olanlar),eski markasız olanlar ve eski sanyolar.Örneğin notebook bataryasından çıkan sanyolar çok kaliteli oluyor.Bozuk çıkma olasılığı düşük.Su filtreli,16v süpürgede 4s3p şeklinde,10 senelik sanyo A serisi laptop pilleri bağlı.Ayrıca meşhur 150w voltaj yükseltici ile voltaj 18v'a ayarlı.Su filtreli olduğu için sürekli yük altında çalışıyor,bir de booster var.Kablolardan duman çıksa dahi pillerde en ufak sorun yok.Isınma makul derecede.Kullanım süresi 45-55dk arası.Yine basit bir nicd matkabımda 12 senelik sanyo a serisi piller 4s2p şeklinde bağlı.Dağı taşı deliyor.Hemen hemen hergün kullanıyorum.Uzun süre daha kullanılacak gibi.


    Diyeceğim; piladam zaten test konusunda veriler ile noktayı koymuş,itiraz yok.Ancak kullanım aşamasında pillerin verimliliği farklılık gösterebiliyor.Eyyorlamam bu kadar.


    @piladam





  • geçen liitokala 500 siparişi verdim youtubedan inceleme ve test videolarına bakıyodum bi baktım @piladam dedim bu isim bi yerden tanıdık geliyo sonra farkettimki konu sahibinin youtube kanalıymış. Kanalda pillerle alakalı çok güzel ve önemli bilgiler var. Elektrik elektroniğe ben gibi hobi olarak yeni başlayanlar için bilgilendirici videolar mevcut. Bizede forumdaş olarak destek vermek düşer. Emeğine sağlık piladam.

  • Amphitritel kullanıcısına yanıt

    Güzel ve detaylı yorumunuz için teşekkür ederim.


    Yazdıklarınız arasında 18650GA'nın fenerde iyi performans verememesi ve VTC6'nın yemleme botunda iyi performans verememesi dışında benim için şaşırtıcı bir şey yok.


    Sektörde VTC6'nın kullanıldığı o kadar fazla yer gördüm ki. Kullananların hepsi de çok memmundu.

    Kullanılan bazı yerler;

    Birçok matkap modeli,

    Elektrikli bisiklet,

    Forklift,

    Depolama sistemleri bataryaları,

    Tubitak Efficiency Challange Üniversiteler Arası Elektrikli Araç yarışları(birçok üniversite bu modeli tercih ederdi)

    Drone,

    Medikal ürünler,

    Ve tabii ki savunma sanayi ürünleri.


    Bir arkadaşım 2. El VTC6 pillerle balıkçılara ürün yapıyordu onlar bile memmundu. Ama son 2 senede Türkiye'de orijinal pil bulmak mümkün mü ben bilmiyorum.


    Şu an Sony'den pil almak istediğinizde alamıyorsunuz. Belli bir adet gerekli (milyon adet)


    O yüzden son 2 senede kullanılan pillerle ilgili ben yorum yapmıyorum.



    18650GA da oldukça iyi bir pildir devreli ve devresiz olarak fenerlerde bolca tercih edilir. Başka birçok uygulamada da tercih edilir, tek sıkıntısı kapasitesi çabuk düşer.



    Bunun dışında 18650 Mj1 gibi 18650GA gibi pillerin elektrikli el aletlerinde kullanılması doğru değildir. Bu piller hem pahalıdır hem de sadece 10 amper verebilirler, bu değerde bile çok ısınırlar.


    Paralel sayısı arttırılarak bu piller elektrikli bisikletlerde kullanılıyor ve iyi sonuçlar elde ediliyor.


    Sizin bahsettiğiniz cihazlarda kapasitesi yüksek olan pillere gerek yoktur, yüksek deşarj akımı verebilen pillere gerek vardır.


    Mesela LG 18650 HA1 isimli pil sadece 1300 mAh kapasite sağlar ama deşarj akımı 20 amperdir, matkapta gönül rahatlığı ile kullanılır.


    Samsung'un yüksek akımlı güzel modelleri var, Türkiye'de çok göremedim.


    Benim gördüğüm kadarıyla Molicel piyasayı sarsacak. Molicel P26A seviyesinde bir 18650 pil görmedim. Ki negatif sıcaklık değerlerinde de harika performansı var.



    Yorumunuzun diğer kısmına gelecek olursak evet ben sadece 1 adet kapasite testi yapıyorum, bu tek başına her şeyin cevabını vermiyor.


    Bir pili 1 kez test etmekle 100 çevrim ve 1000 çevrim test etmek arasında çok fark vardır. Sonuçlar değişkenlik gösterebilir, 1 test sonucunda diğerinden iyi görünen pil 100 test sonucunda kötü görünebilir.

    Ortam şartları değiştikçe test sonucu değişir, şarj akımı değişince, deşarj akımı değişince değişir. Sadece 1 kez aşırı deşarj edilen bir pil bozulabilir, kapasite kaybedebilir.


    Bir diğer şey ise, bir pil tek başına iyi çıkmış olabilir, ama grup performansı çok önemlidir. Örneğin, aynı pili kullanarak 13 seri 4 paralel bisiklet bataryası yapacağız diyelim, pilimiz de LG MH1 olsun, bu pil normalde 3100 mAh kapasiteye sahiptir, test ettiğinizde bu kapasiteyi alırsınız, ama bir sebeple aralarından birisi 2900 mAh olursa batarya grubu için kötü olur.


    Diyelim ki hepsi yakın kapasitede, ama tüm piller 20 mOhm iken, bir tanesi 30 mOhm ise sıkıntı vardır, tüm paketin performansı etkilenir.


    Peki nasıl oluyor da LG gibi bir markada bir pil 20 mOhm iç dirence sahipken diğeri 30 mOhm olabilir, farkın daha az olması gerekmez mi? Bu markalar milyonlar pil üretiyor ve bunları aslında iç dirençlerine göre ayrıştırıyor ama bu da ayrı bir maliyet. Burada sizin pil aldığınız firmanın pil aldığı firmanın kalitesi devreye giriyor. Direkt LG'den pil almak falan mümkün değil :) Bize gelen pillerin ne durumda olduğunu bilmiyoruz, belki hepsi eş tarihli bile değil.


    Kaliteli markaların pilleri eş tarihli, eş kapasiteli ve eş iç dirençli olursa, kaliteli işçilik yapılırsa sonuç çok güzel olur.



    Yazınızda aklımda kalan son kısım bms'siz matkap bataryaları. Bosch cihazlarda böyle bir durum var, beni hep şaşırtmıştır. Sebebini bilemiyorum. Adamlar pillerine güveniyor demek ki. Bir de bazı cihazlarda bms var ama tüm hücreleri kontrol etmiyor, bazı hücreler Bms'e bağlı değil. Bazı sistemlerde sıcaklık kontrolü var, açıkçası ilginç bence. Orijinal bataryaya bir şey olmayabilir ama iç değişimi yapıldıktan sonra ne olur bilinmez.


    Aklımda kalanlar bu şekilde,

    Selamlar.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi piladam -- 26 Mart 2022; 18:29:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt

    Güzel yorumunuz ve desteğiniz için çok teşekkür ederim.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Detaylı bilgilendirme ve analizler için teşekkürler.


    Siz yazınca tekrar bi bakayım dedim,zaten isim yabancı geliyordu,18650GA olanı Sanyo-Panasonic diye adlandırılmış,kırmızı olan.Benim kullandıklarım 18650B idi,yeşil olanlar.Onlar 3500mah kapasiteli devamlı max akımı 3A olan bir model.18650GA olanı için yanlış bilgilendirme yapmak istemem.Onu hiç görmemiştim.Haliyle yorumum yok.Yazdığım 18650B içindir.Gördüm ki GA olanı 10A imiş.Bu elbette feneri duman eder,sıkıntısız kullanılır.Zaten panasonic in,sanırsam 4 çeşit 3500mah kapasiteli pili var.Karışıklık olmuş,durum şimdi anlaşıldı.


    Aslında ebay zamanlarında,konuda ismi geçen çoğu pili almıştım.VTC6 'da dahil.O zamanlar sadece fener,led,şarj,medya vb düşük akımlı cihazlar için kullanırdık.Haliyle onların performansını hatırlamıyorum desek yeridir.Kapasitesi için tercih ederdik.Paypal kapanınca bir süre aliexpress devam ettik.O da çıkmaza girince buradan devam ettik.Anlaşılan buradan aldıklarımız,ya orjinal değil,ya da çok eski olanlar.Dediğiniz gibi alanlarda kullanılıyorsa,bize denk gelenlerde sıkıntı var anladığım kadarıyla.Çünkü ben de görüyorum.Youtube da her çeşit cihazın lion dönüşümü için genelde vtc6 kullanılıyor.Pek şikayet de duyulmuyor.Daha basit düşünürsem ; 18650 pil kaplamaları var,100 tanesi 1 dolar.Her çeşit pilin birebir kopyası kaplamalar(shrink) mevcut,vtc6 dahil.Böyle yapıyor olabilirler.Fiyatlar ve dolar kuru ortada.Hal böyleyken bunlar kaplanmış piller bile olabilir.Herşey paypal ile başladı,şansımıza,bunlara mahkum kaldık.


    Ayrıca ben de aynı şeyi eklemek isterim.Eğer elinize Molicell pil geçerse,sakın kaybetmeyin : ) Pek adı duyulan bir marka değil,ama muazzam bir pil.


    Sizin yönlendirmelerinize bakarken denk geldi.Laptop bataryalarından nadiren çıkan 'BAK' marka piller oluyor.Düşük akım gerektiren cihazlar için çok ideal.Elimde en eskisi 2012 üretimi,6-7 ay önce şarj etmiştim,diğer pillerle birlikte duruyordu.2 tane kalmış.Şimdi ölçtüm ; biri 4.19v,diğeri 4.18v çıktı.Unutmayın bu pil 10 senelik.Bir süre bisikletimde tek pilli fenerde kullanmıştım.Bitesiye kadar ışık şiddetinde çok az bir azalma oluyordu.Denk gelirse,bunu da kaybetmeyin : ) Malum bir pil forumunda,medikal cihazlarda kullanıldığı yazılmış.


    Bir de ortamın önemli olduğunu yazmışsınız.Murat Şen hocanın da benzer analizi vardı.Sıcak/soğuk ortamlarda testler farklı sonuç veriyordu.Hatta akım vermeyi kesen bile oluyordu.Hangi video idi,bilemedim şimdi.


    Diyeceklerim bu kadar.Size iyi çalışmalar,kanalınızı zaten sürekli takipteyim,yeni videoları merakla bekliyoruz.

    Saygılar.


    @piladam





  • piladam kullanıcısına yanıt

    Planlı eskitme diye bir şey yok. Bütün dünya şu an enerjiyi daha verimli nasıl depolarız diye uğraşıyor. Ama planlı eskitme şu şekilde olabilir. Pili kullanan cihaz Üreticisi max şarj voltajını yüksek tutarak pilin daha hızlı eskimesini sağlayabilir. Onun dışında pillerin teknolojisinde bir planlı eskitme söz konusu değil.


    Sanırım Tesla model 3 ün bazı versiyonlarında lifepo4 piller var. Ama kapasite / ağırlık oranı biraz düşük. Bir de pilin yüzdesini tam olarak okumak biraz daha zor bunlarda.

  • Hobar kullanıcısına yanıt

    Ben de pillerde planlı eskitme olmadığını düşünüyorum.



    Lifepo4 pillerin %30 dolusu ile %60 dolusu neredeyse aynı voltajı gösteriyor, voltajla doluluk ölçmek çok zor.

    Elektrikli araba gibi ürünlerde çok gelişmiş sistemler var ve rahatça okuyabiliyor doluluğu.


    Lifepo4 pillerde enerji yoğunluğu düşük olduğu için ağırlık yüksek oluyor li-ion pillere göre.

  • Emeginize saglik.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • piladam kullanıcısına yanıt

    Hocam elektronik sigara için en iyi pil bu diyebilir miyiz akranlarına göre fiyatıda pahalı ama böyle cihazlarda ucuza kaçmak ta korkutuyor açıkçası


    power-xtra-25p ile arasında bay fiyat farkı var o fiyat farkı verilmeli mi acaba




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi batuqwert7878 -- 12 Temmuz 2022; 10:18:30 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • batuqwert7878 B kullanıcısına yanıt

    Yüksek güç tüketen cihazlar için en iyi pil budur.


    18650-25P ile arasında az fark var ama sonuçta tehlikeli bir cihaz olduğu için yorumu size bırakıyorum.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • piladam kullanıcısına yanıt
    Fiyat performans olarak önerdiğiniz 2 pil yuvalı bir şarj aleti var mı acaba 18650 pil için bütçe dostu olursa güzel olur

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.