Şimdi Ara

Dünyanın en küçük transistörü üretildi, devrim kapıda (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
60
Cevap
0
Favori
2.525
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: caneycaney

    moore yasası kadar denyo bir isim olamaz

    bir adamın söylemini kanıtız bilimden uzak bir şekilde yapması ve buna yasa ne denmesi ne garip

    18 ayda bir 3 katı kadar artsa deseydi yasa geçerliliğini yitirecekmiydi?

    Hayır yitirmeyecekti devam edecekti sadece daha erken saçma bir şey olduğu ortaya çıkacaktı.Adam zaten 2005 yılında çıktı ve dediki bunun devamlılığı yok diye.

    Aynı pil teknolojisi gibi lithium pil harici bir bulamadıktan sonra sen 8 mm telefonun içine 10000 mah batarya koyamazsın farklı bir şey gerekli ve bu fark senelerdir bulunamıyor.Burda da silikon engeline takılıyorlar sanki bu moore silikondan sonra kullanılacak materyali gördü de onu bilerek bu makaleyi yazdı.Varsayımdan öteye geçmeyen bir şeyi yasalaştırmayın

    Adam kendisi diyorki buna yasa demeyin ben buna yasa demedim.Bir tane denyo profesör buna çıkmış yasa demiş öyle artık herkes yasa yapmış bunu

    Adamın kendi şirketi bile öyle diyor!

    http://www.intel.com.tr/content/www/tr/tr/history/museum-gordon-moore-law.html




  • shimoda kullanıcısına yanıt
    Aynen ben de sizin gibi bazı şeylere çok kızıyorum ama nihai düşünceyi tam bilemiyoruz ya da öyle bir hedef var mı onu da bilemiyoruz ama öyle bir şey olduğunu Türkiye'nin gerçek bilim ve üretim ülkesi haline getirilmesi hedefi olduğunu varsayalım. Bu durumda
    neler yapmak gerekir'in bir ideal şartlardaki bir de gerçek şartlardaki cevabı var! İdeal şartları herkes söylüyor hatta onu bile yarım söylüyor ama ben ümidimi koruyup inşallah bazı şeyler geçici olarak aradaki boşluğu doldurmak için yapılıyordur ve hedef doğrudur ve bunun için uğraşılıyordur diye düşünmek istiyorum. İnşallah yanılmam.
    Tabi burada ciddi paradokslar var(bu işi yapan kadrolardaki eksiklikler gibi ama balık baştan kokar prensibi gereğince iş başlarda bitiyor yine) ama hedef ve niyet olursa onların da aşılabileceği inancındayım. Sonuçta gelişmiş ülkelerde de bu böyle oldu. Onlardaki eğitim ve sanayi bizden çok daha eskiye dayandığı için bizden öndeler. Bir anda o seviyeye gelmemiz
    beklenemez ama hızlı gelişen ülkeler örneği var, biz de yapabiliriz.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: JrMaster

    Adamlar bilim yapıyor, Geleceğe şekil vermeye çalışmakta. Yorumlar Ben inanmam göstersinler.



    Biraz klişe olacak lakin maalesef bizim okullarda gerçek anlamda eğitimin e si bile olmadığı için bunlara inanamamak normal. Git gide geriye götürülüyoruz. Eskiden bundan 20 sene önce bile okullarda bir laboratuvar odası olurdu, yoksa öğretmenler muhakkak ebeveynlere bir mikroskop almalarını tavsiye ederdi. Lam nedir, lamel nedir, üzerinde deney yapar bakardık. Şimdi bakıyorum mikroskop görseler bomba diye polise götürürler. Telefon modellerinin hepsini hangisinde ne kadar gb var bilirler, ama hayatlarında ellerine bir mikroskop, bir teleskop almışlıkları yoktur. Ki fiyatlarına baksanız bu mikroskopların, teleskopların amatör modelleri 50-100TL ye bile bulunabiliyor. Yani herkesin senede bir değiştirdikleri telefonların 20 de biri fiyatına.

    Bu yüzden Türkiye deki en iyi üniversitenin en iyi bölümü bile dünyada ilk 500'e ancak giriyor. Yani Türkiye'nin en iyi bölümünü kazandım desen, taa 500. kadar geri bir okuldasın demek oluyor. Ama biz yatırımları imamhatiplere yapmaktan yana kullanıyoruz. Hayır adı ne olursa olsun adam gibi eğitim olsa yine gam yemeyeceğim. İran'da aşırı dinci bir ülke ama ipleri Amerika'nın elinde olmadığı için, eğitimlerine kendileri karar verip, geliştiriyorlar ve dolayısıyla gelişiyorlar.

    Neyse 1nm çok başarılı bir olay elbette lakin asıl bomba kuantum bilgisayarlarında. Bu standart 1-0 lı işlemciler kuantum bilgisayarlarının yanında 1nm dahi olsalar hesap makinesi kadar bile kalmıyorlar. Neredeyse abaküs sayılırlar.

    Türkiye'de haberleri bile geçemiyor belki dine aykırı sayılır falan diye bilemiyorum(ki dine aykırı olacak bir şey yok, alemler yarattık deniyor sonuçta) Adamlar paralel evrenleri kuantum ile buluyoruz. Daha çok evren buldukça kuantum işlemcisinin gücü artıyor falan gibi akıl sır ermeyecek açıklamalar yapıyorlar.




  • Yazmadan edemedim bizimde köprümüz var, zorla geçeceksiniz.

  • Silikon yazmış birde koca teknoloji sitesinde. Türkçesi Silisyum'dur. İngilizcesi Silicon'dur.

  • Bir de murphy yasaları var. O yasalar daha geçerli gibi sanki.

  • bjt nedir, mosfet nedir, emitter,collector,drain,source,gate nedir?
    bu 14nm nereden nereye olan uzunluktur? 1nm gate'ten nereyedir?

  • Onlar yapar biz satın alırız.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Jean_Baptiste

    Yazmadan edemedim bizimde köprümüz var, zorla geçeceksiniz.

    demek zorla geçiyorsun. sen zorla geçmeye devam et. yada doğuda bir köyde yaşa
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DubSteq

    Silikon yazmış birde koca teknoloji sitesinde. Türkçesi Silisyum'dur. İngilizcesi Silicon'dur.

    germanyuma da germany yazalım
  • Zaten 1nm'ye direkt geçmiyorlar. Emiter ve kollektör (Grafikte source ve drain) tarafları yine 20,14,10nm her neyse o oluyor. Sadece tetikleme yani gate ucu 1nm oluyor. Biraz haber de yanlış olmuş diyebilirim. Yani bu, ana akıma dokunmadan aynı performans anlamına geliyor. Elektrikte E.B.O bölümü okuyanlar bilir. Motor direkt olarak devre elemanlarıyla kontrol edilmez, kontaktör kullanılır. Kontaktörü kontrol eden devre de az akım çeken daha küçük çaplı kablolarla yapılır. Bunu ona benzetebilirsiniz.

  • ooo devrim kapıda, hemen elimdeki i7 6700K işlemciyi yok parasına elden çıkarayım ;)

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Lord Melkor

    4nm altının atom altı parçacıklara benzer hareket ettiklerini bir yerde dinlemiştim. Dinlediğim yerde mi hata vardı yoksa bu arkadaşların buldukları o hareketlere ayak uyduran bir yöntem mi?

    evet kardesim yanlıs duymamıssın 1 kum tanesinin içinde yaklasık 1 milyar transistor bulunuyor bunu uflattıklarını acıkladılar işte işlemciler kum tanesinden yapılıyor
  • Bizde imam hatibe cocuklarimizi gonderip onlardan ilim bekleyelim ulkemizde zenginlik iyi yetişmiş insanlar bekleyim. Daha cok bekleriz. Moore yasasina göre her yil turkiyenin beyinleri gelecekleri 2 kat küçülüyor.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: cangunner

    1nm'den sonra ne olacağını merak ettim.Nanometreden pikometreye mi geçiş olacak veya daha farklı durumlar mı ortaya çıkacak?

    1nm 1000pm'ye eşit zaten. Geçişten ziyade daha pratik olması için pm olarak isimlendirler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: V4LKyR

    Tamam da, bu nasıl oluyor ki? Kağıt zaten yeterince ince, neredeyse görünmeyecek kadar. Bir de bunun 100 binde birine mi inmişler?

    Kağıdın 10 binde birine ticari olarak zaten inildi. Haberdeki konu ise dediğin gibi 100 binde biri.
  • Başlık Devrim Kapıda İçerik "Yeni teknoloji için önümüzde uzun bir yol var zira daha 10nm sürecine geçmiş değiliz. Sonrasında 7nm adımı var ki en erken 2019-2020 yıllarına denk gelmesi bekleniyor. 5nm ve sonrası için ise iyimser bir tahminle 10 yıl diyebiliriz." Hangi kapıda Yıldız kapısında mı ?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: blizzard3

    quote:

    Orijinalden alıntı: Lord Melkor

    4nm altının atom altı parçacıklara benzer hareket ettiklerini bir yerde dinlemiştim. Dinlediğim yerde mi hata vardı yoksa bu arkadaşların buldukları o hareketlere ayak uyduran bir yöntem mi?

    evet kardesim yanlıs duymamıssın 1 kum tanesinin içinde yaklasık 1 milyar transistor bulunuyor bunu uflattıklarını acıkladılar işte işlemciler kum tanesinden yapılıyor

    İşlemciler veya genel manası ile çipler kumdan yapılmıyor,evet kum silisyumdioksitten oluşuyor büyük ölçüde ama elektronik devrelerde kullanılan silisyum madencilikte demir veya alüminyumsilisyum alaşımlardan saflaştırılıyor.4nm altı olayı ise şu;transistörler 0/1 şeklindeki bilgiyi iletken/iletken değil şeklinde depoluyor en basit manada,elektrik iletkenliğide elektron hareketi demek.Kullanılan malzemelerin atomları arasındaki boşluk belli bir mesafenin altına inince,normalde iletken olması beklenmezken elektron iletimi görülüyor atomlar arasında.Bir tarih Intel 6nm altında bu etkiler görülmeye başlanıyor diye açıklama yapmıştı herhalde ama o da 3-4yıl önceydi galiba.




  • 3 boyutlu işlemcilere az kaldı o zaman.
  • ya bu berkeley üni.si sadece müzik üzerine değil miydi teknoloji argeside mi yapıyormuş?

  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.