Şimdi Ara

Dünya Ekonomisi Çöküyor! (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
173
Cevap
5
Favori
13.604
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
94 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • sokra.tetus kullanıcısına yanıt
    Bu konuda yanlış bilginiz var.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Küçük esnafa bir lira bile vermem. Sadece bakkaldan ekmek alır gelirim o kadar. Yol üstünde market görürsem genelde marketten alırım. A101'de aynı marka aynı ürün atıyorum 5 liraysa aynısını bakkal 10 liraya satıyor. Sonra da esnaf ağlıyor diyorsunuz. Beter olun.

  • Biden bir secimi kazansin sen o zaman gor turkiyedeki fakirlesmeyi. Cok degil az kaldi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NoExx -- 23 Ekim 2020; 7:24:57 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sokra.tetus

    Bravo. İyi bir cevap. Ama benim yakındığım bir diğer konuda tekelleşme. Hep aynı yerlerden alışveriş yapmamız ve hep aynı kişilere para kazandırmamız.

    Dünyada genel geçer mevcut ekonomik sistem: kapitalizm


    Kapitalizm nasıl işler? Ayakta kalır? Buna bakmamız lazım.


    Kapitalizmde zenginin zengin kalmasını sağlayan şey tüketimdir. Tüketimin olabilmesi için de hasbel kader alım gücü olan bir orta sınıf gereklidir. Zengin de çok tüketir, ama nüfusu az.


    Dar gelirli ise hayatını idame ettirmek için tüketir. Üretilen çoğu mal dar gelirliyi hedefleyemez, çünkü alım gücü yoktur.


    Sistemin devamı belli bir orta sınıfın varlığına bağlıdır. Bu orta sınıf hem en büyük tüketicidir, hem de dar gelirliden öcü gibi korkar. Kendisi dar gelirli olmaktan da korkar, dar gelirlinin sofrayı devirmesinden de korkar. Bu korkunun her dem canlı kalması sağlanır. Orta gelirli, gerek siyasal tercihleri, gerek iş hayatında aldığı kararlarla kendi eli ile dar gelirlinin ümüğüne çöker. Bu sayede zenginin zengin kalması garantilenir.


    Sistem böyle işlemektedir. Şimdi, orta gelirli fazla erirse tüketimi sağlayan en büyük kitle eriyor demektir. Kısa sürede bu çoğu üründe satışların düşmesi, tüketimin azalması ile sonuçlanır. Bu da zengine dokunur. Uzun vadede, bu erimenin engellenmesini sağlarlar. Yoksa işler karışacak.  


    Aynı zamanda, orta gelirlilerin nüfusunun azalması, sofrayı devirme ihtimali olan kitlenin nüfusunun artması demek. Ek olarak da orda gelirlilerin siyasal sistemdeki söz hakları azalırken dar gelirlilerin söz hakkının artması demek. Kısa vadede dar gelirli kitle dinle ve çeşitli popülist söylemlerle güdülebilir. Ama uzun vadede bir ayılma yaşanacaktır. Din ve popülizm karın doyurmuyor biliyon mu?

    --------

    Dünyayı ekonomik manada yöneten azınlık zerre akla sahipse bu riskin farkındadır ve önlemler alınması için kendi eli ile siyasal iradelere baskı yapacaktır. Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez hesabı.


    Bunu yapmayıp, hırsına yenik düşerse veya diğer yönetim gücü yüksek sermayelerle rekabetten ötürü bunu arka planda tutarsa, bir gün kapitalist sistem çalkalanacak. Dar gelirli kazan kaldıracak. O gün, biraz geç de olsa ağızlarına bir parmak bal çalarlar. Buna da "sosyal demokrat" diyoruz zaten. Kapitalist sistemin garantörlerinden biridir sosyal demokrat. Düzen boka sardı mı bu zavallıma emanet ederler. Toparlar. Sonra da alırlar elinden.


    Nasıl ki muhafazakar bir parti kökten dinci bir devrimin önündeki en büyük engelse, sosyal demokrat yaklaşım da bir sosyalist devrimin önündeki en büyük engeldir.  

    -------

    Ben bu konuda bir taraf değilim bu arada. Sadece gerçekler bu. Gerçekleri dile getiriyorum. Kendi iç dünyamda sosyalistim. Ancak bir devrime değil, evrime inanıyorum. Belli bir gelişmişliğe erişmiş coğrafyalarda, insanoğlunun maddi hırslarından arinacagini ve "kendini gerçekleştirme" merkezli bir hayat süreceğini düşünüyorum. Bu bağlamda Finlandiya'yı sürdürülebilir demokratik sosyalizm konusunda Küba'dan fersah fersah ileride görüyorum. 🙂


    Belli bir gelişmişliğe ermeden bunun sürdürülebilir olamayacağından emin olduğum ve rüzgara karşı kürek çekmenin de imkansızlığından ötürü dış dünyamda kapitalistim. Ama bu sistemin kağnı hızında, belki 300 yılda evrimlesecegini düşünmekteyim.

    -------

    Neyse, özetle bence bu sistemin musluğuna ağzını dayıyanlar sistemin islerliginin sürdürülebilmesi için orta gelirlideki erimeyi durdurmak için ellerinden geleni yapacaklardır. Birbirlerini yemekten geç kalabilirler, orası ayrı konu. O zaman da ortaya sosyal demokratlar çıkar, dar gelirlinin ağzına bir parmak bal çalar, orta gelirliyi tekrar sağlamlaştırır. Raya oturttuğu an çekerler altından koltuğu.  




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 23 Ekim 2020; 10:24:27 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • sokra.tetus kullanıcısına yanıt

    Bence olay öyle değil. Avrupa'da da aynı sistem var fakat bu kadar uçurum yok. İlla ki devler kazanacak, sonuçta artık orta çağda yaşamıyoruz. Kapitalizm geldi geleli bu böyle, yeni bir şey değil. Ülkemiz özelinde sorun başka. Yoksa elin avrupasında da zengin var, para zenginlere gidiyor ama halk fakir değil. Halk da kazanıyor. Bizde sorun alt tabakada, yani alt tabakaya para aktarılamıyor. Sağolsun başımızdakilerden :)

  • Periah kullanıcısına yanıt

    Bu çok doğru bir yorum. Şunu da eklemek lazım. Kapitalizmin süper bir düzeni vardır. O da hantallaşma. Bu olmasa, hepimiz köleydik. Şöyle ki:


    Bir şirket çıkar, büyüklerin arasında ciddi bir farklılık ortaya koyar ve inanılmaz büyür. Büyüdükçe kendi hantallaşır. Hantallaştıkça da çeşitli fırsatları elbet kaçırır. Bu da aradan başka yeni küçük şirketlerin fırtmasını sağlar. Bu sayede sürekli bir devinim mevcuttur. Bu düzen de köleleşmemizi engeller. 🙂


    Şöyle anlatayım: Microsoft veya IBM Google'ın farkına varsa ne olurdu?  Daha da öncesine gidelim. IBM Bill Gates'in küçücük firması Microsoft'u ciddiye alsa ne olurdu? Bize şu olurdu:  


    Peki bu hantallaşma neden oluyor? Çok basit. Memuriyetten.   müdüre veriyon 20.000 dolar maaş. Atlasa zıplasa, risk alsa, başarılı olsa omuzuna iki dokun, aferin de. 70.000 dolar prim ver. Belki kariyerde olması gerekenden üç yıl önce yükselmesini sağlar falan... Bu kadar. Başarısız olursa? Kıçına tekmeyi yer. O zaman bu adam risk alır mı? Almaz. İşte bu sayede de küçükler hep aradan fırtar. İyi ki de fırtar. Yoksa ayvayı yemiştik.  


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • uzaylilar gelsin bizi s. bizi. valla artik biktim

  • quote:

    Orijinalden alıntı: sokra.tetus

    Sence buna cesaret edebilirler mi? Dünya'nın sonunu getirecek nükleer silahlara sahip ülkeler. Taş üstünde taş kalmaz mı dünyada?

    Avrupa ülkeleri kadınlarına askerlik uygulamasını yeniden başlatıyor



    bazı ülkeler terhis olmuş askerlere atış talimi yapmayı zorunlu kıldı

  • Huseyin-ZST kullanıcısına yanıt
    Çok güzel yazmışsın hocam

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • mahoni_38 kullanıcısına yanıt
    Sürekli kötüye gidiyor Dünya. Her sene farklı felaketler...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • JOHNWICK8 J kullanıcısına yanıt
    Alt tabakaya nasıl para aktarılabilir?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 1881-1938 kullanıcısına yanıt
    Aynı tedirginliği büyük firmalarda da yaşıyorum. N11 Hepsiburada.. Azıcık pahalı bişey al. İade için zorluk çıkarıyorlar. Kutusu açılmışsa iade alamayız falan

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • NoExx kullanıcısına yanıt
    Anketler ne gösteriyor? Biden in Trump karşısında yarışamadığını duymuştum. Rte ekmeleddin gibi

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hocam asker gücünün önemi kalmadı şu an için tüm ülkeler askeri teknolojiye daha ağırlık veriyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • sokra.tetus kullanıcısına yanıt

    adamlar Türk ırkı orta asyaya geri gönderilmeli anadolu toprakları bize ait diye her gün ayin düzenliyor sen neyden bahsediyorsun ?



    teknoloji sana zafer kazandırır insan yoğunluğu olmadan o toprakları alamazsın elon musk adam yeni 3. dünya savaşı çıkmadan umarım marsda koloni kurarız dedi



    herkes olayların farkında



    abd seçimleri bitsin kim gelecekse gelsin herşey hız kazanacak Çine saplayacaklar en fazla 3 abd başkanı tahmin ediyorum 3. de en fazla 3. de savaş çıkar gibime geliyorr

  • Dediğim şu olası bir savaşta askeri çok olan değil teknolojisi çok olan kazanacak

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Evet bu virüs oldukça bulaşıcı ve aynı derecede ölümcül. Doğal yollarla oluşan bir virüs ona da okeyiz. Ancak bu virüsü fed vb. merkez bankaları medya aracılığıyla çok güzel yönlendirdi. Milyonlarca insan şuanda borçlu işsiz . Hükümetler bireyleri savunacağına yine şirketleri işverenleri savundu. Zengin fakir ayrımı arttı yine parası olan para kattı parasına. Belki bundan yıllar sonra bu dönemi anlatan bir belgesel çekilir de bunlar anlatılır. Medyanın insanları nasıl kaosa sürüklediğini, para baronlarının ve hükümetlerin buna nasıl çanak tuttuğunu. Modern kölelik seviye atladı. İnsan açgözlülüğü bu güzel gezegenin hepimize yetecek kaynağını yettiremedi.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dünyayı dev şirketler yönetecek

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Haykıran Bıngıldak kullanıcısına yanıt

    Doğal yollarla oluştuğuna inanmıyorum. Ve evet dediklerinizde haklısınz. Süreci berbat yönettiler. Merkez bankaları ellerine ayaklarına bulaştırdı. Zenginler daha zengin, fakirler daha fakir.

  • Cidden 10 sene sonrasından bile korkuyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.