Şimdi Ara

Dünya Ekonomisi Çöküyor! (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
173
Cevap
5
Favori
13.604
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
94 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • sokra.tetus kullanıcısına yanıt

    Tekelleşme olayı son 20 yılda başladı sanki hocam

  • sokra.tetus kullanıcısına yanıt

    Dostum ekonomi hakkında konuşmak istiyorsan, en azından ekonomi hakkında fikir yürütebilmek istiyorsan bunun temel şartı Adam Simith'in Milletlerin Zenginliği adlı 1000 sayfanın üzerinde hacimde ve kapitalizmin temellerini anlatan kitabını okumak zorundasın. Yoksa Marksist zırvalar arasında yitip gider ve sadece çobanların güdeceği bir koyun olursun. Çünkü bu kitabı okumadan önce ekonomi hakkında konuştuğun şeylerin yüzde 90ının palavra olduğunu farkedebilecek altyapıdan yoksun olursun.


    İkinci konuya gelirsek ekonomideki tekelleşmenin en önemli nedenlerinden biri merkez bankaları aracılığı ile ekonomiye sürekli müdahale edilmesidir. Yıllar önce çok daha hafif bir yıkımla atlatılabilecek krizler merkez bankasının yani devletin halkın parasını kullanarak özel şirketleri kurtarması sonucu bu hastalıklı duruma evrilmiştir.


    Kapitalizm, risk al kazanırsan senindir kaybedersen yine senindir diyen bir sistem fakat bugün risk al kazanırsan senindir kaybedersen devletin yani halkındır gibi saçmasapan bir anlayış bugün dünya ekonomilerini tekeller ve zombi şirketler ile doldurmuştur. Devletlerin önayak olduğu kredi balonları sistemin serbestisini bozarak bir sürü anomaliye neden olmaktadır.


    Kapitalist sistemler sürekli doğrusal bir biçimde büyümezler. İnişli çıkışlı bir biçimde fakat uzun vadede sürekli büyüme vadederler. Eğer serbest piyasa içinde tekelleşme artmaya başlar ve para sirkülasyonu azalırsa bir süre sonra bu kriz olarak kendini gösterir. Sistem bu krizler sayesinde pekçok tekeli ve para babasını batırarak paranın tekrar sirkülasyona dönmesini sağlar. Yani krizler aslında Kapitalist sistemin bağırsaklarını temizlemesidir fakat biz merkez bankaları aracılığı ile sürekli batması gereken şirketleri kurtardığımız için bu şirketler hem zombileşti hemde tekelleşmeye yol açtı. Kapitalizmin en büyük gücü şirketlerin batabilmesinden gelmektedir. Çünkü hastalıklı yapılar ve yanlış yönetilen şirketler batarak insanların sırtlarına yük olmadan elenirler bunları halkın parasıyla kurtarıp yaşatmak ise sistemin kangrene dönmesine ve bu şekilde durdurulan her krizin bir süre sonra çok daha büyük olarak geri dönmesine yol açar. Kısacası merkez bankaları ve devletlerin kurullasrında oturan birtakım kodomanların piyasaya müdahaleleri belki çok daha az yıkımla kurtulabileceğimiz bir sürü hastalığın bir felaket boyurtuna ulaşmasınıa yol açtı ve bunun bedelini eninde sonunda hepimiz ödemek zorunda kalacağız.


    Eğer sana söylediğim kitabı üşenmeyip okumayı başarırsan emin ol doğumundan beri gözüne inmiş bir perde bir anda kalkacak ve herşeyi çok daha berrak göreceksin. En azından sosyalistlerin ortaya attığı pekçok iddianın nasıl bir palavra olduğunu ve aslında iyi niyetler hareket eden pekçok insanın bilmeden nasıl büyük bir zarar yol açtıiğını anlayacaksın.


    İkinci olarak kapitalist sistemlerin tekellerle mücadelesinde teknolojik gelişim önemli yer tutar. Sana daha önce dediğim gibi teknolojik ilerleme yaratıcı yıkıma yol açar , yaratıcı yıkım ise tekelleşmiş ve kemikleşmiş büyük sektörlerin ölümüne ve ilk defa karşılaştığımız taze, ferah yeni sektörlerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu dönüşüm ve krizler aracılığı ile sistem kendisini sürekli yenileyecektir.





  • Periah kullanıcısına yanıt
    Kitabı okuyacağım hocam. Anlattıkların muazzam.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 2025 e kadar fitili tıkcaklar bu kış çok hard geçicek tüm dünya için hem daha çok başındayız yanında küresel kaosda bekliyorum 2022 kışı gibi başlar oda..

    sadece karnımızı doyurmak için yaşıycağımız günler çok uzak değil..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 21 Ekim 2020; 0:26:22 >
  • ahaber izlemeyi bırakmalısın kardeş.


    Tımarhane içinde yaşadığının farkında değilsin, dünya aslında gayet de güzel gidiyor. Şu kış geçsin, korona yaza doğru bi silinsin bak gör, her şey daha


    da güzel olacak ama Türkiye hep bir bok çukurunun içindeymiş gibi devam edecek.

  • Marksistlerin sosyalistlerin zırvaları bunlar robotlar gelince insanlar işsiz ,aç kalacaklarmış. Bunu Osmanlı zamanındaki hattatlar da söylemişti matbaanın gelmesine engel oldular

    Şirketlerin kârı artınca kurumlar vergisi artabilir eskiden %10 sa %20ye KDV %10sa %20ye çıkabilir. Çalışma süresi 8 saatten 6ya haftalık çalışma günü 6dan 5e düşebilir. Vergiden gelen para belli bir süre işsizlere verilebilir... Fakat bunun sınırı rakip ülke firmalarini senin firmaları geçemeyecek düzeyde tutabilme gücünde saklıdır. Dünyanın en büyük PC markası Casper (!) diyelim casper'in en büyük kalabilmesi için Lenovo MSI dell'in gecmemesi için kurumlar vergisi ve KDV'yi ABD Çin Tayvan'dan fazla yapmamalısın yaparsan bu firma küçülebilir hatta batabilir ve bu daha fazla işsizlik yaratır



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baudelaire -- 21 Ekim 2020; 2:33:41 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Daha en baştaki varsayımların yanlış:


    1 - Saydıklarının hiçbiri tekel değil, onlarca teknoloji, gıda, giyim şirketi var. Kurumsallaşma ile tekeli birbirine karıştırıyorsun.


    2- Bunların gayet dağınık ortaklık yapıları var; öyle birkaç kişinin elinde değil.

    Borsada işlem görüyor pek çoğu. Hatta istersen sen bile ortak olabilirsin.

  • IMF başkan yada yardımcı kadın 2-3 sene önce büyük global fırtınaya hazırlık lı olun tarzı bir laf etmişti.. pek çok yabancı ekonomist 2016 dan beri büyük bir krizin yaklaşmakta olduğunu TV lerde makalelerde yazıp çiziyorlar...

    Bunu pandemi den önce adamalar yazıp çizdi...

    Tüm gelişmiş ülkeler yıllardır buna hazırlanırken önlem alırken.. sende almışsan bir sorun yok almamışsan dünyayı dünya krizini suçlayamassın.. Kendi hatanı başkasına dünyanın üstüne yıkamassın...

    Bu Ağustos böceği karıncanın hikayesine benzer....

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Galata köprüsü yapılmadan önce de kayıkçılar ayaklanmış biz aç kalacağız diye.

    Endüstrinin en büyük derdi insan ne ister, neye ihtiyaç duyar sorusudur. Yani insana konfor sunmaktır.

    Endüstrinin müşterisi insandır. Bu nedenle endüstri den korkmayın.

    Üretim arttıkça maliyetler düşecek, düştükçe daha az paraya ihtiyaç duyacağız.

    Telefon fiyatlarından yola çıkarak hesap yapabilirsiniz. Bundan 3-4 sene önce telefonlar 1000tl civarıydı. Dolar 3'e katladı, üstüne vergiler arttı halen 1300-1500 gibi fiyata optimum özellikte akıllı telefonlar alabiliyorsunuz. Devlet vergi arttırmasa çok daha uygun olacak. Bu tüm endüstriyel ürünlerde aşağı yukarı böyledir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dünya ekonomisi 1944 yılında Bretton Woods antlaşması ise 1 ons altın = 35 dolar denklemiyle kuruldu. Rezerv para olan sterlin yerini Dolara bıraktı.


    Ulus devletler rezervlerindeki dolara karşılık kendi milli paralarını basabileceklerdi.


    Bu sistem 1972 ye kadar dünyanın en güvenli ve bir matematiksel eşitliğe sahip sistemiydi.


    1972 yılında ABD başkanı Nixon bu denklemi bozdu ve dolar o günden sonra karşılıksız basılmaya başladı.


    Denklem bu noktada eşitlikten koptu ve eşitsizlik iyice büyüdü büyüdü ve 2008 de koptu.


    12 yıldır bu kaosu nasıl düzelteceklerini düşünüyorlar. Sistem öyle karmaşık bir hal aldı ki, yıkıp yeniden kurgulamanın daha kolay olduğunu düşünüyorlar.


    Bu sebeple IMF başkanı Kristalina Georgieva, Yeni bir Bretton Woods a ihtiyacımız var diyerek, artık mevcut sistemin sorunları çözümlemenin imkansız olduğunu açığa vurmuştur.


    https://www.paraanaliz.com/2020/yazarlar/guldem-atabay-sanli/imf-db-toplantilarinin-ardindan-yeni-bir-bretton-woods-aninda-turkiye-yeple-geri-kayiyor-52401/


    Dünya üzerindeki bir bankanın hiçbir karşılığa dayanmayarak bastığı bir kağıt parçası tüm dünyanın kaderini belirliyor ve bu kağıt parçasını istedikleri kadar basarak siyasi, ekonomik, askeri her alanda dünya üzerinde baskı kuruyorlar.


    Bu düzen değişecek. 5-10-15-20 yıl ne olur bilemem ama dolar artık rezerv para olmayacak.





  • Periah kullanıcısına yanıt

    Anlattıklarınız ilgimi çekti.


    Ekonomiyle ilgiliyimdir ve araştırmayı severim.


    Ben de okuyacağım.

  • Olcek ekonomisi denen birsey var, ister makro ister mikro olsun olceginiz buyudukce (belli noktaya kadar ) maliyetiniz dusuk olacak. Kucuk esnafin buyuk sirketlerle bas edebilmesi buyuzden zor, zaten esnafin genel yapisi geregide vergi kaciran, urunun pesinde durmayan, hile hurda katan zihniyeti oldugundan karsisinda tuketici haklarini ciddiye almak zorunda olan buyuk firmalar gibi musteri odakli hizmette vermiyorlar.

    Gelelim issizlige, evet pandemi donemi tum ekonomiler kuculdu, kucuklecekte, haliyle issizlikte artacak, ancak nasil bahar geldiginde cicekler aciyorsa ekonomik baharda geldiginde yine ekonomi tekrar canlanacak. Tabi buyukler pandemi uzerine savas vs. cikarmazsa.

    Turkiye zateb 2016 dan beridir hasta, 2014 den beri sempton gostetiyordu, suan kroniklesti. Duzelmesi ciddi bir yapilanma gerekiyor. Bunu akp nin yapmasi mumkun degil. Artik akp ye olan guven kalmadi, yozlasmis bir parti, yeni bir kan, genc dinamik bir yonetici gerekiyor, radikal kararlar alabilen. Mumkunsede din tuccarligi yapmadan bu isi yaoabilecek.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ama her zaman söylerim: "Dünyayı gerizekalılar yönetiyor." :))

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: atade28

    Dünya ekonomisi 1944 yılında Bretton Woods antlaşması ise 1 ons altın = 35 dolar denklemiyle kuruldu. Rezerv para olan sterlin yerini Dolara bıraktı.


    Ulus devletler rezervlerindeki dolara karşılık kendi milli paralarını basabileceklerdi.


    Bu sistem 1972 ye kadar dünyanın en güvenli ve bir matematiksel eşitliğe sahip sistemiydi.


    1972 yılında ABD başkanı Nixon bu denklemi bozdu ve dolar o günden sonra karşılıksız basılmaya başladı.


    Denklem bu noktada eşitlikten koptu ve eşitsizlik iyice büyüdü büyüdü ve 2008 de koptu.


    12 yıldır bu kaosu nasıl düzelteceklerini düşünüyorlar. Sistem öyle karmaşık bir hal aldı ki, yıkıp yeniden kurgulamanın daha kolay olduğunu düşünüyorlar.


    Bu sebeple IMF başkanı Kristalina Georgieva, Yeni bir Bretton Woods a ihtiyacımız var diyerek, artık mevcut sistemin sorunları çözümlemenin imkansız olduğunu açığa vurmuştur.


    https://www.paraanaliz.com/2020/yazarlar/guldem-atabay-sanli/imf-db-toplantilarinin-ardindan-yeni-bir-bretton-woods-aninda-turkiye-yeple-geri-kayiyor-52401/


    Dünya üzerindeki bir bankanın hiçbir karşılığa dayanmayarak bastığı bir kağıt parçası tüm dünyanın kaderini belirliyor ve bu kağıt parçasını istedikleri kadar basarak siyasi, ekonomik, askeri her alanda dünya üzerinde baskı kuruyorlar.


    Bu düzen değişecek. 5-10-15-20 yıl ne olur bilemem ama dolar artık rezerv para olmayacak.

    Dolar rezerv para olmaktan çıkacak, bu en fazla 5 yıl sürer. Buna tepki olarak ABD bazı ülkelere savaş ilan edecek, bu bütün dünyayı zincirleme saracak, bir anda bakmışsın 3.Dünya Savaşındayız.


    Hızla bu yöne doğru gidiyor Dünya. Sadece Türkiyede değil tüm Dünyada kriz var ve baskılanıyor, bir yerde patlayacak. Türkiyede krizin bir nedeni Dünyadaki çalkantılar, belirsizlikler, baskılama vs olsa da asıl nedeni bunlar değil.


    Türkiyedeki krizin asıl nedeni kötü ekonomi yönetimi.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi geng -- 21 Ekim 2020; 10:20:34 >




  • sokra.tetus kullanıcısına yanıt

    Gayet manasız ve dayanaksız bir cümle.

    çok da söyleme bence


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • cemsinan kullanıcısına yanıt
    Ahahahhaa kötü bozdun beni. Ama dünyanın bok gibi olmasının sebebi onlar

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • geng G kullanıcısına yanıt
    Ben ne olursa olsun bir savaş ihtimali görmüyorum. Herkesin elinde feci nükleer var. En ufak bir savaşta toz duman olur tüm insanlar.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • İlk cümleden sonra okumadım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sokra.tetus kullanıcısına yanıt

    Bu yazdığının zeka geriliği ile bir alakası yok.

    İddianın bir karşılığı da yok.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • cemsinan kullanıcısına yanıt
    Yanlış stratejiler.. Yanlış yönetimler... Yanlış sistemler ve yanlış savaşlar.

    Sanırım ikimizin "gerizekalı" sözcüğüne bakış açısı farklı.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.