Şimdi Ara

Dünya dışı yaşam ile gözlemlenebilir evren arasındaki ilişki

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
149
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Dünya dışı yaşam arayışında neredeyiz?
    Mesela teleskoplarımız galaksimizin tüm yıldızlarını görebilir veya en yakın başka galaksiye bile bakabiliriz. Fakat bu "yaşam" konusunda bize bir şey ifade etmez çünkü teleskoplar gök cisimlerini görüntüler, canlı var mı yok mu bunu yapamaz.

    Çünkü bazı insanlar şöyle düşünüyor: "Yahu milyonlarca yıldızın, milyarlarca gezegenin olduğunu biliyoruz, e hiç birinde yaşama rastlamadık bu tesadüf mü?" diyorlar.
    Dolayısıyla bende şunu merak ediyorum, evreni gözlemlemek ile yaşamı keşfetmek ayrı şeyler değil midir? Yani evreni gözlemleyebiliriz fakar bu yaşam olmadığı anlamına gelmez. Çünkü biz sadece gözlemliyoruz, yaşam olarak bir girişim söz konusu değil. Yada kendi galaksimizi gözlemliyoruz fakat yaşam arama konusunda daha güneş sistemimizin dışına bile çıkmadık. Çünkü gözlemlemek ile yaşam bulma arayışı farklı.
    Neden bunu ele alıyorum çünkü "milyarlarca gezegen var hiç birinde yaşam yok" diyenler var.
    Yani sonuç olarak evreni gözlemlemek ile yaşam arayışında fark var mı ve yaşam arayışında güneş sistemi dışına çıkılabildi mi? Kusura bakmayın düşüncelerimi yazıya dökme konusunda sıkıntı yaşıyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Direkt evrene radyo sinyalleri yolluyoruz. Bir suru kurum ve amator insan da ayrica dunyaya gelen sinyalleri dinliyor, acaba bir yerlerden bir seyler duyar miyiz diye.

    Ek olarak dunya disi yasam formlarinin da bize benzer organik canlilar olabilecegi varsayimi ile yasama elverisli gezegenleri bulup arastirmaya calisiyor insanlar. Kepler projesi.

    Bundan bagimsiz olarak SETI ( Search for Extraterrestrial Intelligence ) programi devam ediyor. Bu programin kurulus yili 1959. Yaptiklari sey de genel olarak radyo sinyallerinden ve uydu goruntulerinden "anomali" yakalamak. Dunya disi bir zekaya ait olabilecek orneklere rastlamak.

    Malesef elimizdeki enstrumanlarla herhangi baska bir gezegende yasam olup olmadigini direkt gozlemlemek konusunda cok geriyiz. Eger duman varsa ates de olabilir gibi direkt olmayan yontemlerden sonuc bulmaya calisiyor insanlar.

    SETI projesinin henuz kesinlesmis bir bulgusu yok, 50 yili askin suredir aramasina ragmen. Suphe uyandiran anomaliler bulsalar da kesin sonuca ulasmadan bunu dunyaya duyuramazlar. Cunku 1 ) Panik olusturacaklar insanlar uzerinde, 2) Pardon onlar uzayli degilmis derlerse kredibilite kaybedecekler.

    https://www.seti.org/faq ===> Bu sayfada ( Has the SETI Institute found an extraterrestrial signal? sorusunun cevabina bakabilirsin )

    Kepler projesi aslinda SETI kapsaminda degil, fakat onun bulgulari cok daha uretken. Ancak onun da aslinda tek yaptigi yasama elverisli gezegen bulabilmek. ( Bir suru buldu simdiye dek ). Fakat burada yasayan zeki canlilar var midir sorusuna cevap aramiyorlar, henuz. Sadece gozlem yapip sonuc uretiyorlar.

    Milyonlarca gezegen var hic birinde yasam yok diyenler bos konusuyorlar, cunku bilmiyoruz. Gunes sisteminde bile bizim dusunemedigimiz organizmalar yasiyor olabilir Dunya disinda. Europa'nin buzullarinin altinda, Titan'in denizlerinde vs.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Teşekkürler hocam, benim bahsettiğimde bu noktaydı. Milyarlarca gezegen var fakat yaşam konusunda daha yeniyiz. İnsanlar, gezegenler ve yıldızlar keşfedilince hem keşfedip hemde yaşam arayışı içine girildiğini sanıyor, halbuki yapılan sadece keşfetmek. Bu ikisini ayıramayınca "Milyonlarca gezegen var hiç birinde yaşam yok" demek normal.
    @Mephalay
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.