Şimdi Ara

Drift (yanlama) nasıl yapılır? teknikleri nedir?? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
57
Cevap
0
Favori
97.635
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Benim bildiğim arkadan itişli araç şart.
  • O bir DK

    Dk de ne?

    Drift Kralı


    Hızlı ve Öfkeli Tokyo Driftten replik
  • ya kardeşim kışın ortasındayız, etraf kar-buz, bu havada drift yapıp ne yapacaksın...

    bu havada drift olmaz, ama torik bulursan çok güzel lakerda olur...

    gel ben sana lakerda tarifi vereyim...

    lakerda yapımındaki en ince noktalardan biri toriğin seçimidir. lakerda yapımında kullanılacak torik veya palamutun mümkün olduğunca soğuk bir suda yakalanması gerekmektedir. bu sebepten dolayıdır ki genelde lodos yapan marmaranın toriği veya palamutunu pek tercih etmemenizde büyük fayda var. çünkü lodosta yakalanan toriğin eti gevşek olur, lakerda çabuk dağılır ve lezzetsiz olur. en iyisi kasım sonundan sonra aralık ayı içerisinde veya ocak ayı içerisinde yakalanan karadeniz veya saroz toriği veya palamutudur. ayrıca yakalanan palamutun veya toriğin mümkün olduğunca çabuk işlenmeye başlanması gerekmektedir. zira tezgahta beklemiş bi torikten bi halt olmaz. bu sebepten dolayı size tavsiyem tanıdık bir balıkçıya telefonunuzu verip gece veya sabah avdan döndüğünde eğer torik yakalamış ise hemen size haber vermesini söyleyin. bu nokta çok önemli zira tezgahta beklemiş torik bi işe yaramaz.

    şimdi balığı bulduk, devamı nasıl? anlatayım...toriği aldıktan sonra ilk yapmanız gereken şey temizletmek. kafasını ve kuyruğunu kestikten sonra karın boşluğunu yarıp içindekileri çıkartmanız gerekiyor. bu ön temizlikten sonra balığın fazla kanını temizlemek amacıyla bi kat suya tutup temizleyin, sonra yapmamız gereken şey balığı dilimlemek. size bu noktada tavsiyem eğer elinizde gerçekten keskin (jilet gibi yani) bir bıçak yoksa bunu balıkçıya yaptırın, çünkü onlardaki bıçaklar çok keskin oluyor ve toriğin etini ezmeden çok temiz bir şekilde kesebiliyor.

    şimdi geldik balığın dilimlenmesine. bu tamamen sizin usulunuze kalmıiş bir durum. tadı pek fazla etkilelemekle beraber olgunlaşma sürecini birebir etkileyen bir faktör. eğer balığı ince dilimler halinde yani 1-1.5 parmak, bu şekilde çok çabuk olgunlaşır lakerdalar. fakat etin dağılma riski var. yok eğer çok kalın yani 5-6 pamak genişliğinde dilimlerseniz de bu sefer süre uzuyor. ben kendime yaparken benim parmağımla 2 parmak, normal bir insanın parmağıyla 3-3.5 parmak kalınlığında doğruyorum. bence en ideal ölçü bu. bu doğrama işleminden sonra bütün balık dilimleri için yapmanız gereken bir işlem daha var. balık dilimini kesik yüzü size bakacak şekilde elinize aldığınızda üst orta kısmında (sırtında) yüzgeç ve yüzgecin kökünü görürsünüz. bu yüzgeçi kökünden itibaren keskin bir bıçak kullanarak V şeklinde bir kesik atıp çıkarın. aynı şekilde karındaki yüzgeçleride kesip atın. bir çok yerde bu noktadan bahsetmezler ama bizzat kendim yaptığım denemelerde yüzgeçleri çıkartılmış balıktan yapılan lakerdanın daha lezzetli olduğunu gördüm.

    fakat dilimleme sonrasında balığın hangi bölgelerini kullanacağız? balığın kafa ve kuyruk bölgesi fazla kılçıklı olduğundan lakerda yapımı için pek iyi bölgeler değildir. bu sebepten dolayı balığın kafa kısmından 3-4 normal insan parmağı aşağından, kuyruğundan da 3-4 normal insan parmağı yukarıdan kesecek ve arada kalan kısımdan lakerda yapacağız. geri kalanı ise afiyetle tava yapabilirsiniz.

    şimdi geliyoruz en önemli noktaya...burayı iyi okuyun eğer yanlış yaparsanız lakerdanın kalitesini ve hatta olup olmayacağınız(çürüyebilir) birebir etkileyen bir nokta burası. lakerda yapacağımız balık dilimlerini mümkünse deniz suyunda, değilse normal musluk suyunda (tuz katılmış musluk suyu değil) temizleyeceğiz. balığın karın boşluğundaki pıhtılaşmış kanın ve omurgasının hemen üstündeki iliğin çıkartılması lazım. karın boşluğundaki kan için elinizi ve akan suyu kullanın. ilik içinse ince bir süpürge çöpü, iğne, misine parçası gibi şeyler kullanın. bakın bu kan ve ilik meselesi önemli. balığı bozarsınız yoksa.

    bu temizlemeyi yaptıktan sonra lakerdayı yapmaya başlıyoruz. balığımızı mümkünse cam bir kaba alıyoruz, değilse çelik tencere de olur. cam kap olmasının sebebi suyun rengini rahat görebilmemizi sağlaması. balığı kaba aldıktan sonra, kabı tatlısuyla doldurup dolaba koyuyoruz. 1 saat sonra geldiğimizde suyun renginin bariz kırmızı olduğunu göreceğiz. hemen suyu değiştiriyoruz. 1-2 saat sonra tekrar geldiğimizde yine aynı işlemi yapacağız. her defasında süre birazdaha uzayarak bu işlemi gün içerisinde en az 5-6 kere yapacağız. buradaki amaç balığın içerisindeki kanı çıkarmak. en son, gece 11-12 gibi, balığımızın suyunu spn bir kez değiştirip dolaptaki yerine koyuyoruz ve sabaha kadar belkiyor...


    şimdi buraya kadar yaptığımız lakerda hemen hemen her yerde aynı şekilde yapılır. kimi yerde tatlısuda beklemektense yıkaryıp süzgece alırlar..ama temelde aynıdır.

    şimdi burada karşımıza iki yöntem çıkıyor..biri tuzlama yöntemi, digeri salamura yöntemi..ben salamura yöntemini kullanıyorum. hem tadı daha hoş oluyor hem eti daha beyaz oluyor hemde tuzlama yöntemine göre daha çabuk servise hazır hale geliyor. tuzlama yönteminde yaptığınız lakerdayı kavanozdan çıkardıktan sonra en az 12 saat tatlısuda bekletmeniz ve bu sürede suyunu bol bol değiştirmeniz gerekiyor, salamura yöneteminde ise 3-4 bilemediniz 5 saatte servise hazır.

    herneyse balığımız dolapta kanını verirken biz ne yapıyoruz.? salamura suyumuzu hazırlıyoruz.

    salamura yöntemi daha çok saroz tarafında kullanılırmış diye okumuştum bi yerde, ne kadar doğru yalan bilemem, ama istanbulda sarıyerdeki bazı balıkçılarında bu yöntemle yaptığını biliyorum. bu yöntemde balığı direk olarak tuza yatırmaktansa tuzlu suda salamura yapıyoruz

    salamura suyunu hazırlarken benim tarifin şu(avuç ölçüsünü kendime göre değil normal insan avucuna göre vericem, zira benim acuçlarım kürek gibidir yanılırsınız)

    20 lt tatlı suya, 1 avuç kalın kaya tuzu atacaksınız ve tam olarak çözülene kadar karıştıracaksınız. ince sofra tuzu kesinlikle olmaz balık erir, gevşer. bu nokta önemli!! hazırladığımız bu su bizim yaklaşık 3 günlük suyumuz olacak.

    gece tatlı suda bekleyip kanını iyice vermiş balıklarımızı sudan çıkarıp bi güzel kurulayıp(kağıt havlu ile) sonra kabımıza düzgünce, kesik yüzeylerin üzerine gelecek şekilde diziyoruz ve üzerine çıkana kadar salamura suyumuzdan koyuyoruz. bu suyu kullandığımız ilk gün 2 defa değiştirebilirsiniz. sonraki iki gün ise birer kez değiştirmek kafi. çünkü tatlı suda beklettiğimiz gece balığın kanı çıkmış olarak görsek de salamura suyuyla bekletmeye başladığımızda göreceğiz ki balık hala kan veriyor ve suyumuz pembeleşiyor...

    herneyse hazırladığımız 20lt su-1 avuç tuz çözeltisiyle bu şekilde günü birlik su değişimi yaparak balığımızı 3 gün dinlendiriyoruz.

    şimdi geçtik 2. aşamaya...bu aşamada birinci salamura sürecinin aynısını yapacağız. tek fark şu, bu süreçte kullandığımız salamura suyu 20 lt su- 2, 2.5 avuç tuz tarifiyle hazırlanacak. ama yine kalın kaya tuzu haaaa....

    bu suyu kullanarak aynı birinci aşamamızda yaptığımız gibi 3 günlük süreç daha başlıyor..günde bir kez su değiştireceğiz. ve dolapta veya soğuk bir yerde bekleyecek..

    bu aşamanın son akşamında ise ertesi sabah için bir ön hazırlık yapmamız gerekiyor. bu ön hazırlık şu: yaklaşık 20lt suyu bir kazana koyun, eğer bu kadar büyük bir kazanınız yoksa daha küçük tencerelerde 2-3 seferde de yapabilirsiniz. kazana koyduğunuz suyu kaynatmaya başlayın ve kaynadıkça içerisine avuç avuç kaya tuzu atın ve gözlemleyin. eğer tuz eriyip biterse demekki çözeltimiz yeterince doygunluğa ulaşmamış, devam...taki artık attığımız tuz kazanın dibinde birikmeye başlayıncaya kadar. işte bu noktada soğuyunca aşırı doymuş tuz çözeltisi olacak bir karışım var. ocağın altını kapatın ve sabaha kadar soğumaya bırakın.

    şimdi geçiyoruz 3. ve son aşamaya. 2. aşamadan sonraki sabah balıkları alın, kağıt havlu ile kurulayın ve kabınızın dibine düzgünce dizin. üzerine boş bir tabak veya küçük bir tencere kapağı yerleştirin. bunu yapmamızın amacı dün gece hazırladığımız aşırı doymuş tuzlu suyun balıkları yukarı doğru çıkarmaya çalışması, bunu önlemek için ağırlık vazifesi yapacak birşey koyduk.

    ağırlığımızıda yerleştirdikten sonra aşırı doymuş tuzlu suyumuzu kaba dolduruyoruz...ilk 2 gün günde bir defa değiştirmek kaydıyla, daha sonrasında ise 2 ve hatta 3 günde bir değiştirmek suretiyle balıklarımızın lakerda olmasını bekleyeme başlıyoruz. 4-5 günden sonra balıklarımızın birinin kenarından alacağımız bir parçanın tadına bakarak durumu izlemeliyiz. bu süreç normalde 6-7 gün felan sürer veya sürmez. ben genelde 5 veya 6. günde bitiriyorum.

    eğer balığımızı 3 parmak değilde 6-7 parmak şeklinde doğrarsak yukarıda saydığımız süreleri birazdaha uzatın. 3 gün değil 4 veya 5 gün yapın

    herneyse lakerdalarımız artık oldu.. ne yapacağız?

    salamuradan çıkardığımız balıkları çiçek yağı dolu kapta muhafaza etmemiz gerekiyor. bunun için balıkların sıgacağı büyüklülkte kapaklı bir kab veya kavanoz bulacağız ve dibine çiçek yapı dökeceğiz. fazla değil bir kaç mm. amaç koyacağımız balığın alt yüzeyi yağsız kalmasın. sonra sudan çıkartıp kağıt havlu ile kuruladığımız lakerdalarımızı bu kaba kesik yüzeylerin üzerine yatırıp dizeceğiz. eğer üst üste dizmemiz gerekiyorsa her kattan önce bir alt kattaki balığın üzerine biraz yağ gezdirin. bu dizme işlemi bittikten sonra kabı tamamen çiçek yağı ile doldurun..

    şimdi burada size bir ince nokta daha vereceğim. dikkat ettiyseniz çiçek yağı dedim, zeytinyağı değil. bunun sebebi şu. zeytin yapının yumuşatma etkisi olduğundan lakerdalarımız zamanla yumuşayıp dağılabilirler. bu sebepten dolayı saklarken çiçek yağı kullanmamız daha doğru sonuçlar verir.


    peki nasıl yiyeceğiz? çok basit

    kavanozdan çıkardığımız lakerdaları suyun altında yağı akaması için yıkayacağız. sonra bir kaba alacağız ve isterseniz sirkeli su ile(ben tavsiye etmem tadını bozuyor) istesenzi tatlı su ile 4-5 saat saat başı sularını değiştirerek bekletiyoruz.

    sonra keskin bir bıçak ile derisi ve kulçıklarını çıkartıyoruz ve tabağa yerleştiriyoruz. üzerine kırmızı soğan ve ince ince doğranmış taze maydonoz ilave edip zeytinyağı gezdiriyoruz ve limon sıkıyoruz..bi de küçük açtık mı tamamdır..

    afiyet olsun

    bu günlerde en iyi yapılacak şey budur. zaten 6.5 yıllık konuyada bundan daha iyi, faydalı birşey yazılamaz kanımca..

    alkollü araç kullanmayın

    sevgiler

    Alikum




  • böyle güzel tarif görmedim ben. ellerine sağlık.
  • babam her sene yapar müthiş bir tat
  • @idemo..sağolasın kardeş

    @dexter48..bu sene o kadar balıkçıya haber saldım adam gibi lakerdalık torik çıkarsa arayın, 7/24 fark etmez diye..her geçtiğimde soruyorum ama ne yazıkki bu sene adam gibi torik çıkmadı buralarda..ocak sonuna kadar bekleyeceğim, bulamazsak baban babasının hayrına 2 dilim göndersin ordan yaaa, bende fındık gönderirim ona
  • alikum abi dünyanın en lezzetli kafa açma icraatını gerçekleştirmişsin, tebrik ederim. Saygılar, sevgiler, lakerdalar, lakırdılar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: N.alper

    O bir DK

    Dk de ne?

    Drift Kralı


    Hızlı ve Öfkeli Tokyo Driftten replik



    -o bi diiiikeyyy; diiikeyiiin anlamını biliyormusun ?

    -donkey kong mu ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: joushkun

    alikum abi dünyanın en lezzetli kafa açma icraatını gerçekleştirmişsin, tebrik ederim. Saygılar, sevgiler, lakerdalar, lakırdılar.



    ya sorma joshkuncuğum, geçenlerde dayanamadım, palamut malamut yapayım bi tane, ateşimi alır dedim, yaptım bi tane söylemesi ayıptır, sonra bi gece dayanamadım koydum suya 2 saat bekledi beklemedi yumuldum indirdim mideye iki dilimi, aman Allahım sorma gitsin, sabaha kadar inek gibi su içtim desem yeridir. en sonunda sabah annem geldi yanıma "ne oldu oğlum dün gece sürekli kalktın" dedi. ona bile cevap veremedim, dediğim tek şey "suuuuuuuu, Allah rızası için suuuuuuu" oldu..

    en az 4-5 saat bekletmekte fayda var




  • herkes bişeyler yazmış ama neredeyse kimse arkadan çekişli bi araca sahip olman gerektiğini yazmamış ayrıca sen nerede yapacaksın drifti hocam eğer otoyolda, caddede, yada sokakta yapacaksan hiç yapma ama ben adam gibi pistte girişicem bu olaya diyosan öncelikle bu işe el verişli bi araca sahip olmalısın bu tip araçların şanzumanı lastikleri gibi özel ekipmanları vardır ve güçlü bi motora ihtiyacın var standart 1.6 veya standart 2.0 cc araçlardan randıman alamazsın ayrıca masraflı iştir aracını zorlamamanı öneririm çok paran varsa eğer bi uzmandan ders al ve bu işe uygun bi araç topla yoksa eğer hiç kalkışma bile
  • dip gaz full yan
  • öyle çok güçlü araçlara da gerek yok. işte 1 hp ile drift

    http://www.youtube.com/watch?v=rfWEcC6WRp4
  • quote:

    Orijinalden alıntı: rapursuit

    herkes bişeyler yazmış ama neredeyse kimse arkadan çekişli bi araca sahip olman gerektiğini yazmamış ayrıca sen nerede yapacaksın drifti hocam eğer otoyolda, caddede, yada sokakta yapacaksan hiç yapma ama ben adam gibi pistte girişicem bu olaya diyosan öncelikle bu işe el verişli bi araca sahip olmalısın bu tip araçların şanzumanı lastikleri gibi özel ekipmanları vardır ve güçlü bi motora ihtiyacın var standart 1.6 veya standart 2.0 cc araçlardan randıman alamazsın ayrıca masraflı iştir aracını zorlamamanı öneririm çok paran varsa eğer bi uzmandan ders al ve bu işe uygun bi araç topla yoksa eğer hiç kalkışma bile

    konunun tarihine bak




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Wolly


    quote:

    Orijinalden alıntı: numan75

    Risk...Bu arada konuyu hortlattın(6 yıllık)

    Benden önceki arkadaş hortlatmış ben değil


    Hortlatmak suç mu ki? Suç olsaydı, hort durumuna düşen konular silinirdi.

    Bu arada, hortlatan arkadaş konuyu nasıl bulmuş?

    Saygılar.
  • Evet arkadaşlar dün verdiğim tariften sonra gece yine aklım başımdan gitti ve 2 dilim daha patlattım..son bir dilimim kaldı, moralim çok bozuk bu yüzden

    buyrun size resmi, dün gece saat 12:00 suları..mideye inmeden önce son 30 sn

    gece o saatte nöbetçi manav bulamadığımdan dolayı maydonozsuz yemek zorunda kaldım, evde kalmamış

     Drift (yanlama) nasıl yapılır? teknikleri nedir??




  • 9) Araçlarla ilgili, yüksek hız, makas atma, araç kapışması gibi diğer üyeleri özendirici ve kışkırtıcı konular kilitlenebilir veya gerektiğinde silinebilir.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.