Şimdi Ara

DRAM ve NAND fiyatları rekora koşuyor: Artış durmayacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
391
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • DRAM ve NAND fiyatları rekora koşuyor: Artış durmayacak
    Bildiğiniz gibi NAND ve DRAM pazarı, pandemi döneminin ardından satışlarda önemli bir düşüş ve arz fazlası yaşadı. Günümüzde ise AI talebi nedeniyle fiyatlar hızla yükselmiş durumda. Son olarak analiz ve araştırma şirketi TrendForce, ​​​​​2026'nın ilk çeyreğinde geleneksel DRAM sözleşme fiyatlarının çeyreklik bazda yüzde 90 ila 95 oranında artabileceğini duyurdu. Daha önceki tahminler ise, yüzde 55-60 bandında sınırlı kalmıştı. 



    DRAM ve NAND fiyatları rekor artışa gidiyor



    TrendForce'a göre, artışın en sert hissedileceği alanlardan biri PC DRAM pazarı olacak. 2025'in son çeyreğinde PC sevkiyatlarının beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi, halihazırda sınırlı olan DRAM stoklarını daha da aşağı çekti. Raporda ise, tedarik anlaşmaları bulunan üst seviye PC üreticilerinin dahi stok kaybı yaşadığı belirtiliyor. Buna yönelik 2026'nın ilk çeyreğinde ise yüzde 100'ün üzerinde artarak çeyreklik bazda yeni bir rekor kırması bekleniyor.



    DRAM ve NAND fiyatları rekora koşuyor: Artış durmayacak
    Sunucu DRAM tarafında da tablo benzer. Sınırlı arz karşısında artan rekabetin, sunucu DRAM fiyatlarını yaklaşık yüzde 90 oranında yukarı taşıyacağı ve bunun da şimdiye kadarki en büyük çeyreklik artış olacağı paylaşıldı. Mobil tarafta kullanılan LPDDR4X ve LPDDR5X belleklerde de ciddi artışlar gündemde.



    TrendForce, her iki bellek türünde de fiyatların yüzde 90 civarında yükselmesini bekliyor. NAND flash cephesinde ise DRAM’e yönelen üretim kapasitesi daralıyor. Bellek üreticilerinin, daha kârlı olan DRAM üretimine öncelik vermesi NAND tarafındaki kapasite artışını sınırlamış durumda. TrendForce'a göre NAND flash sözleşme fiyatları da 2026'nın ilk çeyreğinde yüzde 55-60 oranında artabilir.



    Ayrıca Bkz.Apple, RAM fiyatlarındaki hızlı artışa yanıt verdi: iPhone 18 fiyatını etkileyecek mi?



    Son olarak kurumsal SSD tarafında ise yapay zeka tabanlı iş yüklerinin hızla yaygınlaşması nedeniyle kurumsal SSD fiyatlarının yüzde 53-58 oranında artması ve bu alanda da yeni bir rekor kırılması bekleniyor.




    Kaynak:https://www.techpowerup.com/345894/memory-price-outlook-for-1q26-sharply-upgraded-qoq-increases-of-all-product-categories-to-hit-record-highs







  • Yeminle kim ne derse desin; dünyada genel geçerli tek bir kural var, o da orman kanunu... Düşeni yerler, gücün varsa sözün var!

  • PC kurmak hayal gibi bir şey oldu. Ne ram ne de ssd'ler şu anda ulaşılabilir fiyatlarda değiller. Bunu ekran kartları da takip edecek az kaldı. İşin kötüsü fiyatların toparlanması 2028'de anca olur deniyor maalesef.

  • ddr5 64gb 6400mhz için 88bin TL fiyat gördüm. daha kaç para olacak merak ediyorum.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    _____________________________
  • SeniorGrandMaster kullanıcısına yanıt

    bende aynı sınır ram var. 2 sene önce 150 euroya aldım. TL vurunca 7500 lira yapıyordu. şimdi aynı ram kitleri 500 euroyu aşmış.



    işte amerikancılık yapınca böyle oluyor. dolar enflasyonunu patlatıp amerika'nın 36 trilyon dolar cari borcunu yarıya düşürme hedefindeler. korona coin balonları patladı. umuyorum çin şu 2nm işini çözer de bu 10 yıllık AI balonunu erken patlatır.

    _____________________________
  • Bu ortamda steam'in PC'ci yok satacak söylemedi demeyin.

  • Yapay zeka ilerledikçe daha da pahalılanacaklar...

    _____________________________
    Körler, sağırlar, birbirini ağırlar...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • yapay zeka tüm dünyadaki insanlarından daha fazla su tüketmiş 2025 yılında. yapay zekanın harcadığı enerji ve kaynak tavan yaptı. yapay zeka elbette güzel bişey ancak insanlar neredeyse wc'ye gitsem mi gitmesem mi diye yapay zekaya soracak. internette 2 tıkla bulacağı şeyi yapay zekaya soruyorlar.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
    - ODTÜ İnşaat Müh / METU CE -
    - Realme GT2 - Galaxy Tab A7 - Sony A6000 -
    - HP Pavilion Ryzen5 3550H GTX1050 -
    - Egea Cross 1.4 Urban Orman Yeşili -
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.