Şimdi Ara

DOSTOYEVKSI - EZİLENLER - ŞAHSİ KISA YORUM

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
275
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Dostoyevski'nin Ezilenler kitabı bildiğiniz Yeşilçam Türk Filmi arkadaşlar.

    Yeşilçam Dostoyevski'den kopya çekmiş okuyun demek istediğimi anlayacaksınız.

    KONU: Bir adamın kızı başka bir adamın oğluna aşık. Fakat bu ikisinin babaları kavgalı. Oğlanın babası tam bir alçak, iğrenç bir adam fakat soylu. Kızın babası da katır gibi inatçı ve çok gururlu. Bu ailelerin maceralarını ve davalarını bir yazar adamdan (ana karakter) dinliyoruz.

    Daha fazla detaylandırmak isterdim neden kavgalı vs ama spoiler girer



  • Şuanda da Budala'yı okuyorum.

    Galya karakteri ilginç bir karakter :)
  • Ezilenler nasıldır okunmaya değer mi

    başka tavsiyeniz var mı
  • Budalayi bitirdikten sonra, yorumlarsaniz sevinirim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BeforeIforget

    Ezilenler nasıldır okunmaya değer mi

    başka tavsiyeniz var mı
    Aslında yorumumda gizliden gizliye tavsiye verdim ya da tavsiye etmedim

    Dediğim gibi yeşilçam türk filmlerini seviyorsanız ve kitabın özeti de hoşunuza gittiyse alın yoksa almayın :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Herattaa

    Budalayi bitirdikten sonra, yorumlarsaniz sevinirim.
    Pek sevemedim aradan biraz zaman geçsin başka bir çeviriden daha okuyacağım.

    Kitabın ana fikri: Bu devirde iyi biri olmak, iyi kalpli olmak budalalıktır.

    600-700 sayfa yazmaya değer miydi orası şüpheli. Zaman zaman sıkıldım kitabı okurken.
  • Ezilenler ve Budala kitaplarını art arda okumanız hoş bir rastlantı olmuş. Çünkü diğer bazı kitaplarında olduğu gibi bu iki kitapta da bir Alyoşa karakteri vardır. (Genelde bu isimde olur bu karakter. Budala'da Prens Mışkin'dir.) Bu Alyoşa karakteri adeta "iyi" ideasını özümsemiş, kötülüğü ise zaten bilmediği için yapamayan bir karakterdir. O yüzden ona kızamazsınız. Dostoyevski gibi karakter üstadı olan birinin yapıtlarını okurken bunlara da dikkat etmek gerektiğini düşünüyorum. Olaydan ziyade kişilerin tercihlerini, o tercihleri niye yaptıklarını, o karanlık zihinlerinde dolaşmayı, en özünde insan denen varlığı daha iyi anlamak için kendimizden bir pay çıkararak analiz etmeyi denemeliyiz. Yoksa bahsettiğiniz gibi olay örgüsü zayıf, basit bir filmden öteye gidemeyebilir yapıtlar. Bu analizleri daha iyi yapabilmek için ise Dostoyevski'den önce başka yazarlardan da başlanabilir ısınma amaçlı. Tavsiye isteyen olursa yazardan favori kitaplarım: Karamazov Kardeşler, Suç ve Ceza, Ecinniler, Yeraltından Notlar, Öteki ve Ölüler Evinden Anılar. Ama bundan önceki tavsiyem yazarı kronolojik olarak okumanız. Böylelikle yazarın geçirdiği ideolojik değişimleri daha net görebilirsiniz.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: AH.C

    Ezilenler ve Budala kitaplarını art arda okumanız hoş bir rastlantı olmuş. Çünkü diğer bazı kitaplarında olduğu gibi bu iki kitapta da bir Alyoşa karakteri vardır. (Genelde bu isimde olur bu karakter. Budala'da Prens Mışkin'dir.) Bu Alyoşa karakteri adeta "iyi" ideasını özümsemiş, kötülüğü ise zaten bilmediği için yapamayan bir karakterdir. O yüzden ona kızamazsınız. Dostoyevski gibi karakter üstadı olan birinin yapıtlarını okurken bunlara da dikkat etmek gerektiğini düşünüyorum. Olaydan ziyade kişilerin tercihlerini, o tercihleri niye yaptıklarını, o karanlık zihinlerinde dolaşmayı, en özünde insan denen varlığı daha iyi anlamak için kendimizden bir pay çıkararak analiz etmeyi denemeliyiz. Yoksa bahsettiğiniz gibi olay örgüsü zayıf, basit bir filmden öteye gidemeyebilir yapıtlar. Bu analizleri daha iyi yapabilmek için ise Dostoyevski'den önce başka yazarlardan da başlanabilir ısınma amaçlı. Tavsiye isteyen olursa yazardan favori kitaplarım: Karamazov Kardeşler, Suç ve Ceza, Ecinniler, Yeraltından Notlar, Öteki ve Ölüler Evinden Anılar. Ama bundan önceki tavsiyem yazarı kronolojik olarak okumanız. Böylelikle yazarın geçirdiği ideolojik değişimleri daha net görebilirsiniz.
    Olaydan ziyade kişilerin tercihlerini, o tercihleri niye yaptıklarını, o karanlık zihinlerinde dolaşmayı, en özünde insan denen varlığı daha iyi anlamak için kendimizden bir pay çıkararak analiz etmeyi denemeliyiz.

    Demişsiniz ama soruyorum size Alyoşa denilen betanın yaptıklarının nasıl bir açıklaması olabilir ?

    Amacı hem kızı üzmemek hem de babasını üzmemek mi sizce ?

    Dostoyevski karakter üstadıysa Zweig o zaman bu işin ilahıdır.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.