Şimdi Ara

DOLARA NE OLUYOR ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
133
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Dolar kuru biraz yukarı gittiği zaman, felaket tellaları ortalığı yaygaraya veriyor. Dolar süpekülatif bir para. Ancak, ekonomik verilerden bağımsız hareket edemiyor.

    Ödemler dengesi blançosuna baktığımız zaman, sermaye harerketleri kalemi sürekli fazla veriyor. Her ne kadar cari açık devam ediyor ise de sermaye hareketleri bu açığı fazlası ile kapatıyor.

    Teorik olarak, ödemeler dengesi blançosunin aktif ve pasifleri döviz arz ve talebini belirler. Döviz arz ve talebi de kurları tayin eder. Ancak, spekülasyon önlenemiyor. Kur istikrarı sağlamak zorlaşıyor.

    Nitekim, 2017 yılının 22 Kasım günü dolar kuru 3.98 seviyesini görmüştü. Aynı gün Euro 4,66 idi. 2017 Aralık Ayının 5'inde dolar 3.94 idi.

    Aradan 4, ay geçti Dolar 3.94 seviyesine dün ulaştı. Sanki bu seviyeyi daha önce görmemiş gibi, piyasada "dolar ne olacak diye" panik var.

    Doların, Euro karşısında değer kaybettiği göz önüne alınarak hesap yapildığı zaman kurun 3.80 lira civarında olması gerekiyor. Sorun Doların hızlı yükselmesinden klaynaklaniyor. Niteikm, 10 gün içerisinde kur 3.76 lardan 3.94 lere çıktı.

    Bu çıkışın gerisinde önemli bir siyasi neden vardı. Uluslar arası piyasada "Afrin şehir merkezinde büyük bir çatışma" bekleniyordu. Euro Bond piyasasında Türk bonoları satış yedi. Değer kaybetti. Benzer şekilde Borsa İstanbul satış yedi. Spekülatör dolara döndü. Kurlar arttı.

    Bu hareketi, üst üste gelen dört ekonomik neden hızlandırdı.

    -Birincisi, Moody's Türkiye'nin notunu siyasi nedenler ileri sürerek indirdi.

    -İkincisi, Ocak 2018 ayındaki cari açık yüksek çıktı.

    -Üçüncüsü, beklenen enflasyonun yüksek çıkmasıydı.

    - Dördüncüsü ise 21.3.2018 günü Fed'in faiz artıracağına yönelik beklenti idi.

    Piyasa rasyonel beklentileri satın alıyor.

    Afrin Zaferi ile siyasi risk ortadan kalktı. Diğer ekonomik göstergelerin yıl bazına yayılması gerekiyor 21.3. 2018 günü FED'in kaç kere faiz artıracağı anlaşılacak.

    Tüm bunlara göre Dolar, belli bir maksimumdan sonra reel seviyelerine geri dönecektir. Panik yapmaya gerek yok. Zira, kurların daha fazla artmasına neden olacak seviyede piyasada nakit lira yok.

    Merkez Bankası sıkı para politikasından taviz vermiyor. Piyasayı GLP (geç likidite penceresi) faizi ile fonluyor. Bu faiz, yüzde 12,75 gibi çok yüksek bir seviyede. Merkez Bankası, yıl başından beri repo ihalesi de açmadı. Piyasayı, döviz ihale yöntemiyle kontrolünde tutuyor.

    Şinasi Kara







  • Dolar kuru BiRAZ yukarı gittiği zaman.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.