Şimdi Ara

Dolar Haberleri ( USD/TRY 6,10 ) (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
225
Cevap
3
Favori
11.726
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
26 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • "bu yazıyı aklınızın bir köşesinde tutun ki; bir süre sonra “türkiye bu hale nasıl düştü?” sorularına temel oluştursun...
    gelişmiş ekonomiler tek bir istikamete doğru kürek çekiyor. daha yüksek enflasyon, daha yüksek faiz. bizim kâbusumuz olan enflasyon ve faiz gelişmiş ülke ekonomilerinin kurtarıcısı... amerika'dan dünyaya akan para kesildi. sürekli olarak faizleri artıracak. bu yıl, gelecek yıl ve sonrakinde. bir şey daha yapacak amerika! yaklaşık 4.5 trilyon dolara ulaşmış bilançosunu küçültmeye başlayacak. bunun anlamı piyasalardan para çekecek... keza avrupa; gelecek yıl parasal genişlemeyi kesecek. faiz artırımlarını konuşmaya başlayacak. ingiltere ve japonya'nın da buna benzer politikalar izlemesi kaçınılmaz. çin kendi derdine düşecek. bunlar dünyanın para kaynağı olan ülkeler . masaya o kadar çok para sürüldü ki, gelişmiş ülke piyasaları doydu ve şişti. yetmedi bizim gibi gelişen ülke piyasaları da bu işten nasiplendi...

    şuraya koca bir balon.

    işte bu para bolluğu kesilince gelişen ülke ekonomilerinin çoğu ağaçtan düşmüş gibi olacak. maalesef biz betona çakılacağız. neden? hem dış borcumuz çok hem de içeride kredi balonuna hava basıyoruz. türkiye'ye kaliteli para gelmiyor. günü kurtarma derdindeyiz...

    bakın; doğrudan yabancı yatırım güven endeksi diye bir gösterge var. yatırım yapılabilir 25 ülke seçip değerlendiriyorlar. biz bu listede 2005 yılında 13'üncü sıradaydık. 2015'e geldiğimizde 22'nci sıraya kadar geriledik. ve 2016'da liste dışı kaldık. yatırım yapılabilir ülkeler listesinde artık adımız yok! zaten yatırım yapan da yok...
    ekonomide yaprak kımıldamayınca bankaları kredi vermesi için zorlamaya başladık. aksi takdirde binlerce şirket batacaktı. zorla güzellik olmayınca kefili devlet deyip para pompaladık. bu iş öyle bir hal aldı ki, bankalar kredi verilecek para bulmak için her türlü yolu dener oldu. sebepsiz değil tabii; bulduğu her kuruştan kâr edecekler de ondan..

    buraya da dev bir dalga.

    mevduat faizleri hızla yükseldi. piyasada şu sıralar büyük paraları çekmek için mevduata yüzde 14 veren var. banka parayı alacak, kefili devlet olan krediyi firmaya verecek.. bu faize rağmen döviz fiyatları kalıcı olarak düşmüyor. merkez bankası'nın cephanesi bitik! ihtiyacı karşılayabilecek yeterli dövizi yok. bin bir sihirbazlıkla işi idare etmeye çalışıyor.. dünyanın ekonomisi sağlam ülkeleri faiz artırıp, enflasyonu azdırmaya çalışırken biz bu sürece yüksek borç, kredi balonu, azgın faiz, berbat enflasyon, cari ve bütçe gibi çifte açığın yanı sıra bitmiş cephane, can çekişen turizm ve düşen gelirlerle kavga dövüş giriyoruz...

    şuraya da bir savaş ve milyonlarca mülteci

    çizip tabloyu tamamlayalım. gelen dev dalganın önünde fırtınada kalmış muhteşem bir gemi resmi oldu. gerisini hayal gücünüze bırakıyorum.. "

    murat muratoğlu / Alıntı




  • Merkez'in brüt döviz rezervleri 87.7 milyar dolara düştü

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, geçen hafta 1 milyar 205 milyon dolar azalışla 105 milyar 141 milyon dolara geriledi.

    TCMB Haftalık Para ve Banka İstatistiklerine göre, 14 Nisan ile biten haftada Merkez Bankası brüt Döviz rezervleri 1 milyar 205 milyon dolar azalarak 87 milyar 720 milyon dolara indi. Brüt Döviz rezervleri bir önceki hafta 88 milyar 925 milyon dolar seviyesindeydi.

    Bu dönemde altın rezervleri önceki haftaya göre değişim göstermeyerek 17 milyar 421 milyon dolar oldu. Böylece Merkez Bankasının toplam rezervleri, geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla 1 milyar 205 milyon dolar azalışla 105 milyar 141 milyon dolara geriledi.

    http://www.bloomberght.com/ekonomik-veriler-ve-gundem/haber/2005287-merkezin-brut-doviz-rezervl




  • Son dakika... Rusya'dan çok sert Türkiye açıklaması

    Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, Türkiye, Rusya'dan alınan buğdaya getirdiği vergiyi kaldırmadan, Türkiye'ye uygulanan hiçbir yaptırımı iptal etmeyeceklerini söyledi.

    http://www.hurriyet.com.tr/son-dakika-rusyadan-cok-sert-turkiye-aciklamasi-40433586
  • Markete bakarken pazar uçtu

    Rusya’ya domates satıp satamayacağımızın tartışmaları sürerken, iç piyasada fiyatlar bazı pazarlar yerlerinde 8 lirayı, marketlerde ise 10 lirayı aştı. Pazarcılar ihracat artışından dolayı fiyatların artığını söylerken, ihracatçılar iklim koşullarından dolayı üretimin azaldığını ve bu yüzden fiyatların yükseldiğini belirtiyor.

    http://www.hurriyet.com.tr/markete-bakarken-pazar-uctu-40433177
  • Son dakika: Almanya'dan vatandaşlarına 'Türkiye'ye seyahat' uyarısı

    Almanya, referandum sonrasında Türkiye’ye gidecek vatandaşlarına yönelik seyahat uyarılarını güncelledi. Açıklamada, "Gösteriler ve büyük toplantılar olabilir" denildi.

    http://www.hurriyet.com.tr/son-dakika-almanyadan-vatandaslarina-turkiyeye-seyahat-uyarisi-40433448
  • Merkez Bankası faiz artırdı
    Merkez Bankası geç likidite faizini yarım puan artırdı. Politika faizine dokunmadı. Kararın ardından dolarda sert düşüşler gözlendi. Merkez bir süredir politika faizinde büyük değişiklikler yapmıyor ama bankaları yüksek faizli geç likidite penceresine yönlendiriyor...

    http://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/son-dakika-merkez-bankasi-faiz-kararini-acikladi-3-1816736/
  • Ellere var Türkiye’ye yok
    Gelişen piyasalar 2015’ten bu yana en uzun süreli yabancı yatırımcı girişini görürken Türkiye diğer ülkelerden ayrıştı. Gelişmekte olan ülkelere yabancı yatırımcılardan para girişi nisanda aralıksız beşinci ayına girerek, 2015’in ilk yarı sından bu yana en uzun kesintisiz giriş kaydetti. Ancak Türkiye'ye giriş diğer ülkelere göre oldukça aşağıda kaldı.

    http://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/ellere-var-turkiyeye-yok-1828467/
  • bm kalkınma programı eski müdürü bartu soral, referandum sonrası ekonomiyi değerlendirdi:

    “derin bir ekonomik ve siyasi krizdeyiz. her yıl borçlar ve cari açık için 200 milyar dolar gerekiyor!”

    16 nisan referandumu birçok tartışma ve şaibe iddialarıyla geride kaldı. şu anda en önemli gündem maddesi ekonomi.

    referandum sonrası ekonomiyi uzman bir isimle; birleşmiş milletler kalkınma programı eski müdürü, ekonomist bartu soral ile konuştuk. soral, türkiye’nin derin bir ekonomik ve siyasi krizde olduğuna dikkat çekti ve her yıl borçlar ve cari açık için 200 milyar dolar bulmak gerektiğini belirtti.

    işte o röportaj:

    -şu anda türkiye ekonomisini nasıl görüyorsunuz? referandum sonrası durumun iyiye gideceği yönünde görüşler var.

    durumu incelemeye abd’den başlamak lazım. başkan trump iş dünyasına yönelik 5.5 trilyon dolarlık vergi kesintisine gidileceğini ilan etti. beklenti; bu vergi indirimleri ile yatırımlar hızlanacak, artan üretim ve gelirler vergi kesintilerinden doğan bütçe kaybını kapatacak.

    hatırlanacaktır, benzer bir uygulama 1981 yılında reagan tarafından yapılmıştı. sonuç; vergi kesintilerinden ötürü bütçe açığı 1981-1985 arası abd milli gelirinin yüzde 2.9’una ulaştı ve bu açık faizlerin yüzde 20 seviyesine kadar yükselmesi sonucunu doğurdu. bugün abd’de faizler yüzde 2.25 civarında ve fed yüzde 0.25 faiz artışı yaptığında türk lirası önemli çalkantılar yaşıyor. trump’ın bu uygulamaları ile faizlerin bugünkü seviyesinin epey üstüne çıkacağı görünüyor. bu durumda bizde hem faizler hem dolar yukarı yönlü olacak.

    gelelim bunun bizim için önemine. malumunuz, türkiye özellikle son 10 yılda borçlanarak tüketti. iç tüketim borçlanarak artarken, ne yazık ki 24 ocak 1980 kararları ve gümrük birliği ile hazır olmadan “küreselleştiğimiz” için bu tüketim yerli üretimi değil ithalatı büyüttü. ithalat büyüdükçe bizim yapısal sorunumuz, yani çözemezsek krizden çıkamayacak olan sorunumuz, dış ticaret açığımız ve buna bağlı cari açığımız aşırı yükseldi. biz ucuz ve kaliteli mal alalım derken kendi üretimimizi geliştirmeyi tamamen pas geçtik.

    sonuç? türkiye son 10 yılda 600 milyar doların üstünde dış ticaret açığı verdi. yani biz dışarıdan borçlandık ve dışarının malını tükettik!

    -peki, ne kadar borçlandık?

    dış borcumuz son 10 yılda 250 milyar dolar arttı. bu paranın çoğu üretim, geri kalanı alt yapı yatırımları, yani yol, köprü vb. için harcandı. bugün türkiye'de toplam borçların milli gelire oranı yüzde 127.2. özel sektörün borcu milli gelirin yüzde 68.1’i.

    artışlara baktığımızda resim daha net görünüyor: reel sektörün ticari kredi borcu 2003 yılında 52 milyar türk lirası’ydı. bu sene başında 1 trilyon 154 milyar türk lirası’na ulaştı. söz konusu dönem için artış yüzde 2.120. hane halkı 2003 yılında 13,4 milyar lira borçluydu. bugün 441 milyar lira borçlu. söz konusu dönem için artış yüzde 3.191. reel sektörün, yani üretim sektörünün döviz açık pozisyonu ise 2006 yılından 2016 yılına kadar dört misli büyüdü. 2006 yılı sonunda 29 milyar dolar olan döviz açığı 10 senede 215 milyar dolara ulaştı. bu borcun büyük kısmı bankalar tarafından verildi, onlar da yurt dışından borçlandı.

    “türkiye’nin her yıl borçları ve cari açığı için 200 milyar dolar bulması gerekiyor”

    -ülke olarak bu derece dolara bağımlı duruma gelmişiz…

    evet, 2013 yılı başından 2017 mayıs ayı başına kadar doların türk lirası karşısındaki artışı yüzde 102. yani zamana yayılan bir halk diliyle “devalüasyon” yaşandı. zamana yayıldığı için kriz de zamana yayıldı. bugünün 2011’den farkı işte bu!

    bugün ise derin bir ekonomik ve siyasi krizdeyiz.

    neden? çünkü; türkiye’nin her yıl borçları ve cari açığı için 200 milyar dolar bulması gerekiyor. abd'de faizler arttıkça biz de döviz bulmak için faiz arttıracağız. hatta yeteri kadar faiz arttırmazsak aynı anda doların fiyatı da artacak. şimdi, küresel finans piyasalarının merkezi abd’de. aynı abd suriye sınırına kürdistan’ı kurmak sonrasında bizden de toprak kopartma planını işletiyor. suriye’ye ait olan o bölgeyi pkk ile beraber işgal ediyor.

    işte olayın koptuğu veya düğümlendiği yer tam burası. bu parayı bulmak istiyorsan küresel merkez orada. ama o merkez senden toprak isteme sürecinde. hala onunla mısın, değil misin? boyun eğersen, verirsin toprağını, alırsın parayı! işte bu ekonomik sistemin bizi getirdiği yer bu. dışarıdan finansman dilenerek dışarının malını tüketmenin sonu parçalanma.

    -tek çare orası mı, başka çıkış yolu yok mu?

    tam tersi bu bataktan çıkabilme noktasında küresel gelişmeler bize bir ışık sunuyor. ülkemizi parçalanmaktan kurtarmak istiyorsak ekonomi yeniden yapılanacak.

    davos toplantılarından “batının” çıkarttığı sonuç; “21. yüzyıl avrasya yüzyılı oluyor, orada iş peşine düşelim” oldu.

    dünya’da küreselleşmenin yarattığı ağır kayıplar sorgulanıyor. bir not koyayım; bizde değil! bizde hala özgürlükçü yalanına bulanmış neo-liberaller, gümrük birliği ve ab hayranları televizyonlarda şarlatanlık yapıyor. şaşırıyorum. dünyada kalmadı, türkiye’de hala müşterileri var mı? ab 2008 yılında girdiği krizden bile çıkamadı. 2008’de ab’nin toplam ekonomik büyüklüğü, cari dolar fiyatı ile 19 trilyon dolardı. kriz oldu. piyasalara 2.5 trilyon doların üstünde para enjekte ettiler. ona rağmen 2015 yılı sonu toplam ekonomik büyüklüğü 16 trilyon dolara geriledi.

    türkiye’nin önüne çıkış stratejisini koyabilecek, parçalanmayı kabullenmeyen, 21. yüzyılı okuyabilen, tam bağımsızlıkçı, milliyetçi, halkçı, devletçi, antiemperyalist, sağlam siyaset kurabilecek birikime sahip bir ekibe ve onların kuracağı siyasi oluşuma ihtiyaç var. dünya siyasetinde konjonktür uygun. bu borçluluk ve açıklar sürdürülemez noktada. iklim değişikliği ile doğa bile izin vermiyor bu sürecin devamına. türkiye’de mhp kayıp. chp’de ise siyaset, ideoloji, vatan, ülkü birliği, inanç bitmiş. başta eski genel başkan, yanında yeni genel başkan ve saz arkadaşları, laf cambazlığıyla koltuk peşindeler. birisi şapkadan ekmeleddin ihsanoğlu çıkartıyor, öbürü abdullah gül. ikisi de ‘ver toprağı, al parayı’ ekibinden.

    türkiye’yi taşıyamayan insanlar siyaset sahnesinde ama çekilme vakitleri geliyor. gelişmeler bunu dayatıyor.

    -Alıntı-




  • Apple 801 Milyar dolarlık değeriyle bu yıl Türkiye ekonomisini geçip 17. büyük ekonomi olacak!
  • Cari açık Mart’ta geriledi
    Cari açık Mart ayında 3.06 milyar dolar ile 3.16 milyar dolar olan beklentilerin altında gerçekleşti. Cair açık Ocak-Mart döneminde ise 8.3 milyar dolar oldu.

    http://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/cari-acik-martta-geriledi-1843163/
  • Ufak atın

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yıl sonlarında cari açık düşük gözüksün diye zaten dolara müdahale edilmez yükselmesi istenir.

    üstüne bir de dış borç ödemesini de katarsanız baya şenlikli geçebilir.

    ytd.
  • dolar dunyada dusuyor, tr.de de dusuyor. tr ekonomisiyle bır ilgisi yok. o zaman su soruyu sormak gerekir, abd, parasinin degerinin daha fazla dusmesine ne kadar izin verir? para dediginiz o ulkenin zenginligidir. parasi degérli olan, degersiz olanin elindeki malı gelir alir. paraniz cope donerse super gucum diyerek dolasamazsiniz. abd 'nın ekonomik durumunda kotuye giden bır durum olmadigina göre dususun gecici olacagini dusunmek pek de yanlis olmaz.

    alıntı
  • Dolar ne kadar oldu? (18.09.2017)
    Gecelik swap faizlerindeki hareketlilik ile yükselişle başladığı geçen haftayı 3.44 civarında kapayan dolar/TL, yeni haftaya da bu seviyelerde başlarken, piyasalar bu hafta ABD Merkez Bankası (FED) toplantısına odaklanacak. Dolar/TL Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Silopi/Habur bölgesinde tatbikat başlatıldığını duyurmasının Kuzey Irak'ta gelecek hafta yapılacak referandum öncesi jeopolitik riskleri artırmasıyla yönünü yukarı çevirdi ve 3.46 seviyesinin üzerine çıktı.

    http://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/dolar-ne-kadar-oldu-18-09-2017-2014615/




  • Bir kaç ekonomist 1 yıldır diyor, merkez bankasının tahmini bile yıl sonu için 3.75TL civarıydı sanırım, maalesef 4'e yaklaşır yıl sonuna doğru, beton ile bir yere kadar durdurabilirsin.
  • inşallah olur. bu halka az bile.
  • “Fed bilançosu 2 trilyon dolara düşerse piyasalardan aylık 20 milyar dolar çıkış olur”

    http://www.bloomberght.com/haberler/haber/2048580-fed-bilancosu-2-trilyon-dolara-duserse-piyasalardan-aylik-20-milyar-dolar-cikis-olur
  • Bu kafayla bu iş zor. Çok iyi bir eğitim sistemi olmadan imkansız. Çalışmadan ve destek olmadan da mümkünatı yok.

    Yani yakın gelecekte bize bu yol kapalı.

    Ayrıca bir zaman sonra 5.0 gelecek ki bu da artık bilginin değil bilgi ile yapılanın devri olacak.

    Yani bilinenleri bilinmeyen yeniliklere dönüştüren toplumlar kazanıp var olacaklar. Diğerleri de sürünecek, yok olacak veya onların kölesi olarak kalacak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi POWER64 -- 20 Eylül 2017; 16:30:4 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Son dakika… Fed kararını açıkladı! İşte doların tepkisi
    ABD Merkez Bankası (Fed) beklendiği gibi faizleri 1.00-1.25 aralığında sabit bıraktı. Fed ekim ayı itibariyle bilanço daralmasına başlayacak. Kararın ardından dolar/TL 3.51'i de aştı. İşte uzmanların yorumlarıyla Fed kararının detayları...

    http://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/son-dakika-fed-kararini-acikladi-2018614/
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.