Şimdi Ara

Dolandirildim - Nasil oldu, sizin de basiniza gelmemesi icin dikkat etmeniz gerekenler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
180
Cevap
8
Favori
13.816
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
84 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 2020-11-02 EDIT: Emniyette suc duyurusunda bulundum. Sorusturma baslattilar.





    Dolandirildim - Nasil oldu, sizin de basiniza gelmemesi icin dikkat etmeniz gerekenler


    Birkac aydir kendime iyi bir laptop ariyordum. Dell XPS 15 9500 almaya karar verdim. Orda burda ilanlara bakiyordum, yurtici/yurtdisi fiyatlar modeller nasil arastiriyordum. Arada bir de sahibinden.com'da ilan cikmis mi diye aratiyordum.

    Onceki gun (29 Ekim) arattirdim, tam da istedigim makina: US klavyeli (TR Q klavye istemiyordum) herseyi full bir model (i7 10th gen, 16GB RAM, 4K screen). Ustelik fiyati piyasa degerinden 5000 lira daha dusuk.



    ISARET 1: TURKIYE PIYASASINDA SATILAN BIR URUN/MODEL MI?


    Degildi. Turkiye'de uzun zamandir US klavye olan bir cihaz ariyorum ama bulamadim. Sonunda ogrendim ki bir kanun cikarmislar [^kanun] ve Turkiye pazarinda boyle bir cihaz bulabilmek imkansiz. Illa ki yurtdisindan geliyor olmasi gerek.


    Nereden aldigini sordugumda bana Vatan Computer'den aldigini soyleyip bir fatura atti. Faturadaki hersey ilk bakista inandirici gozukuyordu. O yuzden pek suphe duymadim. 



    [^kanun]: https://ugurethem.medium.com/t%C3%BCrkiyede-apple-dan-bir-i%CC%87ngilizce-klavyeli-macbook-alamazs%C4%B1n%C4%B1z-81e7e8b93632



    ISARET 2: PIYASA DEGERINDEN COK UCUZ MU?


    Makina piyasaya cikali bir sene olmadi, ikinci ele dusse bile max 1000-2000 lira altina koyarsin. O zaman bile kapisilir. Tutup da sifir makinayi 7000 lira altina koymazsin.


    Arayip gorustugum, neden bu kadar ucuz falan diye sordum. Cihazi alali 3 gun oldugunu, kocasinin bir odemesi ciktigini ve satmak zorunda kaldiklarini soyledi. 


    Ustune usluk 3 gunluk cihazi direk iade edip full parani alabilirsin. Neden iade etmedi?



    ISARET 3: BANKA ILE ILGILI SORUNLAR


    Parayi gondermek istedigimde elimde TRY olmadigini, parami EUR olarak tuttugumu, direk EUR olarak odeme yapabilecegimi soyledim. O da "doviz hesabim yok dedi, kocama soyleyeyim ATM'den actirsin" dedi. 


    ATM'den hesap actirilmaz, bankadan actirmasi lazim veya direk uygulama uzerinden acabilir dedim. "Mobil bankacilik kullanmiyor" dedi.


    Ben de EUR gondereyim, bozdururken cok zarar ederim, hem de iki gun sonra bozdurursaniz daha karli cikarsiniz dedim. O da "kocam zarari neyse fiyattan duseriz dedi" dedi.


    Ama abim bize Almanya'dan para gonderiyor, onun EUR hesabi var ona gonderin dedi. Ben de gonderdim. (1530 EUR ~= 14900 TRY)



    ISARET 4: KARGO


    Birisi kargoya verdigini soylediginde hemen arayin dogrulayin. Telefon/TC kimlik ile ogrenilebiliyor.



    ISARET 5: GONDERILEN RESIMLERE INANMAYIN. 


    Youtube'ta birkac ay once bir video [^scam] izlemistim. Video Almanya'da bilet dolandiriciligi uzerineydi. Dolandiricilar birisinden bilet aliyormus gibi yapip onlardan dogrulama icin kimlik resmi istiyorlar. Sonra bu kimlik resimlerini baskalarina urun satarken kendi kimligiymis gibi gosteriyorlar / o kimlik uzerinden yeni bir persona uretip dolandirmaya devam ediyorlar.


    [^scam]: https://www.google.com/sorry/index?continue=https://www.youtube.com/watch%3Fv%3DRq78IITgvJA&q=EgQuLZpEGMzflf0FIhkA8aeDS0N5qTNrwodq5jruMBNcFg54ufSuMgFy


    Gonderdigi fatura gercek gibi duruyordu. Tesetturlu ve Whatsapp durumu olarak Nas suresi yazili bir kisinin tirnaklarina oje suruyor olmasi oldukca garibime gitti acikcasi. Ama basini ortup makyaji kullanan bayanlar yok degil.



    ISARET 5: HICBIR RESME INANMAYIN.


    Gordugunuz ilandaki resimleri, size atilan resimleri once Google uzerinden bir reverse-search yapin baska yerlerde geciyor mu bakin. Ayni ilani baska 2. el sitelerinde aratip orada satiliyor mu bakin. Baska bir ilandan resimleri alip koyuyorlar. Ki beni dolandiran kisi oyle yapmis. 


    Igdir'da PC satan baska ilanlara baktigimda ayni isme sahip birkac ilan buldum, hepsi "sifir" ve piyasa degerinin ~30% altinda satiliyor. Ebay'de modelleri aratinca ayni ilani ve ayni resimleri orada buldum. 

    Whatsapp profil resmini Instagram hesabi bulurum belki diye arattigimda stock photo cikti.


    Google'da `site:sahibinden.com "Elmas Yildiz" -$alakasizTerim` seklinde aratinca birkac daha ilan daha cikti. Bu ilanlar da Sinop Turkeli ilcesinden. Yani genelde yurdun ucra koselerinden elden alman imkani olmayan yerlerden ilanlar.


    Sahibinde ayni isimde bir suru hesabi var, bazilari 4-5 yillik, her bir ilan baska bir hesaptan. 


    DETAYLAR:


    Elmas Yıldız ismiyle bir cok ilan acmis simdiye kadar, ama kisa sure sonra tekrar kapatiyor ilanlari. Bugun benim dolandirildigimi anladigimi farkettikten sonra birkac ilani kapatti. 

    Dolandirildim - Nasil oldu, sizin de basiniza gelmemesi icin dikkat etmeniz gerekenler



    Bu ilani su anda acik (piyasanin 30% altinda):


    https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-bilgisayar-dizustu-notebook-asus-rog-zephyrus-s-gx701-plus-razer-tartarus-v2-oyun-kumandasi-874874326/detay


    ama bu direk Ebay'den kopyalanmis.


    https://www.ebay.com/itm/ASUS-ROG-Zephyrus-S-GX701-17-3-Laptop-Razer-Tartarus-v2-Gamepad/264915213194?hash=item3dae2d5b8a:g:X2MAAOSw4m1fi9zn


    Bu TV ilani da onun (yine 30% altinda):


    https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-ev-elektronigi-televizyon-samsung-crystal-uhd-8-series-tu8000-bayandan-satilik-sifir-874874200/detay




    Dolandirildim - Nasil oldu, sizin de basiniza gelmemesi icin dikkat etmeniz gerekenler
    Dolandirildim - Nasil oldu, sizin de basiniza gelmemesi icin dikkat etmeniz gerekenler
    Dolandirildim - Nasil oldu, sizin de basiniza gelmemesi icin dikkat etmeniz gerekenler


    Bu Dell XPS benim ilandakinin aynisi.

    https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-bilgisayar-dizustu-notebook-dell-xps-15-9500-uts70wp161n-notebook-bayandan-874610765/detay

    ama ilan kapatilmis durumda.


    Dolandirildim - Nasil oldu, sizin de basiniza gelmemesi icin dikkat etmeniz gerekenler


    MISC:


    Whatsapp durumu olarak Nas suresini koymus ama son ayeti yok. "Minel cinneti vennas" ~= "Insanlarin ve cinlerin serrinden". Manidar bence.

    Dolandirildim - Nasil oldu, sizin de basiniza gelmemesi icin dikkat etmeniz gerekenler



    CIKARDIGIM DERSLER:


    - Kimseye guvenme.

    - Allah kitap diyenlerin dediklerini ikinci, ucuncu kere dusun.

    - Eline alip denemedikce hersey yalan.

    - Yeni alinmis ve hemen satilmak istenen urunlerden uzak dur.

    - Uzerine fark neyse ekleyip Sahibinden GET gibi bir sey kullan.

    - If something seems too good to be true, it probably is.


    DIGER DUSUNCELER:


    - Insan suphe uyandirici bir seyle karsilastiginda beyinde bir alarm otmeye basliyor ama bir anlam veremiyorsun. Insan iyi niyet varsayip bu isaretleri goz ardi ediyor. Ama olay gerceklesince tum taslar yerine oturuyor ve nasil kandirildigini anliyorsun.


    - Birisine bir sey satarken inanilmaz stres olurum. Karsidaki endise duymasin diye surekli yardimci olmaya calisip surec hakkinda bilgi veririm. Su ana kadar da alisverislerim bu sekilde oldu. Insanlar baskalarina karsi default olarak iyi niyetli bir sekilde yaklasiyor. Cogu kisi de oyle. Ama bu gibi olaylar insanin insanliga olan tum guvenini sarsiyor. 


    - Bu olay benim naifligime geldi. 15 bin liralik bir ders oldu. Insallah bir daha basima gelmez. Siz de dikkat edin sizin de basiniza gelmesin. Bunu bir nasihat gibi okuyacaksiniz belki ama umarim sizin icin de durum "bir musibet bin nasihat" seviyesine gelmez.


    - Kaybettigim para bana cok koymaz. Allaha sukur kazancim iyi. Bir ev, aile gecindirmiyorum, borcum yok. Ama 15 bin lira su anda nereden baksan 6 aylik asgari ucret. Bu sekilde dolandirilip zora giren, hayatinin birikintisini, emeklilik ikramiyesini kaybeden kisileri dusundukce kanim kayniyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sametkck -- 2 Kasım 2020; 17:57:39 >







  • Tecrübe ede ede öğrenecek arkadaşlar.


    Ben hep diyorum. Dolandırıcılar normal, namuslu vatandaşı dolandırmıyor. Dolandırıcılar şark kurnazlarını dolandırıyor.


    Bizim emminin köydeki evin eşiğinde 1 küp içinde 685 tane sarı sarı üstünde Arapça yazılar olan altınlar çıktı. 15 bin yolla senin olsun.


    Sen burada "685 altın 1 milyon eder kerize bak 15 bin diyor hemen kapayım" diyorsun ya. Heh işte o da öyle düşünüyor zaten.


    Kardeşim 3 gün önce alınmış, Vatan faturalı, garantili ürünü sana 5 bin lira ucuza veriyor.


    Sen 635 altını 15 bine alıp keriz sandığı adam tarafından keriz yerine konan gibi oldun şimdi.



    Not: Piyasada 3 bin liraya satılan malı acil satmak isteyen 2500 der 30 dkka içinde gelir ayağına kadar alıcı. 3 bin liralık malı 1500 liraya satan dolandırıcıdır. Sen onu silkelediğini sanıyorsun ya, o senin profesyonel halin.

    Hiç bir zaman ürünü almadan,görmeden ödeme yapmam. Kaldı ki 15 bin ödeyeceğim mal varsa ortada hiç kimse ürünü alıp test etmeden aldıramaz bana. Bu yüzden ya sehrimde ya yakın şehirlerde ararım. Yada gidip ürünü görebilecek bi arkadaşım varsa ona baktiririm o alır ürünü o ödeme yapar.

    Dava ac kardeşim kesinlikle sonuçlanıyor 1 yıl 1.5 yıl sürüyor ama sonuçlanıyor. Etrafimda 2 kişi savaşı sonuçlandı dolandirilarin birisi 7 yıl birisi 8 yıl hapis cezası aldı. Tazminat davası açıldı şimdi hapisten canlı çıkarsa mal sahibi de olamayacak, ülkeden de çıkamayacaklar. Yazık.

    Sonrası daha da beter. Başlığı açan arkadaş sağ olsun bizi de düşünmüş, siz de dolandırılmayın diye açıyorum demiş de emin ol hiçbirimiz böyle dolandırılmayız kolay kolay  

    Bir de o kadar paraya 0 ürün almak varken neden böyle bir aksiyona girişilir anlamıyorum. Ha yine de ikinci el alırsın ona da lafım yok ama resmen göz göre göre dolandırılmış. Ben o kadar para verecem ve ürünü görmeyecem ya da aracı bir tanıdık sokmayacam. Resmen keklik

  • Bi şaka yapalım dedik kardeşim ne kafa ütüledin ya iban at atıyorum paranı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Er geç her insan doğru yolu bulur...

  • pspsexer kullanıcısına yanıt

    Verdiği cevaba bak kaç yaşında adam kim bilir...


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • adamın parasını yolla

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • pspsexer kullanıcısına yanıt

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

  • Dolandirildim - Nasil oldu, sizin de basiniza gelmemesi icin dikkat etmeniz gerekenler
    Ayıp carpilirsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pspsexer -- 31 Ekim 2020; 5:46:28 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hiç bir zaman ürünü almadan,görmeden ödeme yapmam. Kaldı ki 15 bin ödeyeceğim mal varsa ortada hiç kimse ürünü alıp test etmeden aldıramaz bana. Bu yüzden ya sehrimde ya yakın şehirlerde ararım. Yada gidip ürünü görebilecek bi arkadaşım varsa ona baktiririm o alır ürünü o ödeme yapar.

    Dava ac kardeşim kesinlikle sonuçlanıyor 1 yıl 1.5 yıl sürüyor ama sonuçlanıyor. Etrafimda 2 kişi savaşı sonuçlandı dolandirilarin birisi 7 yıl birisi 8 yıl hapis cezası aldı. Tazminat davası açıldı şimdi hapisten canlı çıkarsa mal sahibi de olamayacak, ülkeden de çıkamayacaklar. Yazık.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • "Ustelik fiyati piyasa degerinden 5000 lira daha dusuk" ten sonrasini okumadım.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • "Ustelik fiyati piyasa degerinden 5000 lira daha dusuk."


    Bundan sonra başka işaret aramaya gerek yok.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yine dolandırayım derken dolandırılma konusu...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hocam dindar misin oyle Sure den Turbandan falan etkileniyorsun?


    insan beyni unutmaya cok meyilli bundan 2 sene sonra daha inandirici dindar bi dolandirici gelse, piyasanin 2500 altina verse seni yine tokatlar gibime geliyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bridget1988 -- 31 Ekim 2020; 8:45:23 >
  • Böyle pahalı ürün alışverişi yaparken mümkün mertebe yüz yüze alışveriş yapmayı tercih edin.

    Ben hep öyle yapıyorum şimdiye kadar herhangi bir sorun yaşamadım. Baktım ürün çok uzakta o zaman o ürünü almaktan vazgeçiyorum.

    Siz şurada tongaya düşmüşsünüz. O fiyata satacak olduktan sonra gider gittigidiyor üzerinden satar ve komisyonunu öder.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dava açmazsan yanlarına kalacak

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tecrübe ede ede öğrenecek arkadaşlar.


    Ben hep diyorum. Dolandırıcılar normal, namuslu vatandaşı dolandırmıyor. Dolandırıcılar şark kurnazlarını dolandırıyor.


    Bizim emminin köydeki evin eşiğinde 1 küp içinde 685 tane sarı sarı üstünde Arapça yazılar olan altınlar çıktı. 15 bin yolla senin olsun.


    Sen burada "685 altın 1 milyon eder kerize bak 15 bin diyor hemen kapayım" diyorsun ya. Heh işte o da öyle düşünüyor zaten.


    Kardeşim 3 gün önce alınmış, Vatan faturalı, garantili ürünü sana 5 bin lira ucuza veriyor.


    Sen 635 altını 15 bine alıp keriz sandığı adam tarafından keriz yerine konan gibi oldun şimdi.



    Not: Piyasada 3 bin liraya satılan malı acil satmak isteyen 2500 der 30 dkka içinde gelir ayağına kadar alıcı. 3 bin liralık malı 1500 liraya satan dolandırıcıdır. Sen onu silkelediğini sanıyorsun ya, o senin profesyonel halin.

  • Böyle pahalı şeyler için otobüse biner giderim

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Piyasadan 500 tl düşük verene bile şüpheyle yaklaşıom ben 5bin nedir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.