Şimdi Ara

Doktor Ahmet Necmettin Efeoğlu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
111
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Profesör Doktor Ahmet Necmettin Efeoğlu, ağız kokusu ve ağız kokusuna sebep olan durumları anlatıyor.


    Ağız kokusu nedir?


    Normal sosyal ilişkiler sırasında, yakın temasa gerek olmadan, karşısındaki kişi veya kişiler bireyin nefesinde kötü bir koku saptıyorsa ve bu koku devamlılık gösteriyorsa mevcut durum “kötü nefes kokusu” olarak adlandırılır. Eğer bu kokunun nedeni ağız içindeki bir hastalık ise bu kötü kokuya “ağız kokusu” adı verilir.
    Soğan, sarımsak gibi besinlerin alımı veya sigara kullanımı sonucu meydana gelen geçici ve herhangi bir hastalığa bağlı olmayan kokuları ağız kokusu olarak değerlendirmek doğru olmaz.


    Sabah uyanıldığında hissedilen ağız kokusu da aynı şekilde ele alınmalıdır. Bu sabah kokusu, gece boyunca tükrük akışının azalmış olmasındandır. Kahvaltıdan sonra ve/veya ağız bakımı işlemleri yapılınca ortadan kalkar. Bir hastalık değildir.
    Ağız kokusunun kaynağı esas olarak uçucu (volatil) sülfür bileşikleridir. Bunlar da çoğunlukla, hidrojen sülfür (H2S), metil merkaptan (CH3SH) ve dimetil sülfür ((CH3)2S) dür. Bu bileşikler tükrükte, besin artıkları ve bakteri plağında bulunan peptitlerin oral mikroorganizmalar tarafından proteolitik degredasyonu sonucu oluşurlar. Özellikle gram negatif anaerobik bakteriler bu proteolitik aktiviteye sahiptir.
    Ağız kokusunun nedenleri:
    Derin diş çürükleri bol miktarda bakteri barındırırlar.
    Dişler arasına besinlerin sıkışıp kalması ve burada kokuşması.
    Akrilik protezler (geceleri çıkarılmıyorlarsa veya düzenli temizlenmiyorlarsa). Bu protezlerin mukozaya bakan yüzeyleri pürüzlüdür ve birikintilere açıktır.
    Sabit protezler, temizlenmiyor veya temizlenmesi mümkün değise dişeti iltihabına ve ağız kokusuna neden olurlar.
    Dişeti iltihapları, dişeti iltihaplarına neden olan bakteriler çoğunlukla gram negatif tirler ve uçucu sülfür bileşikleri üretirler.
    Yirmi yaş dişleri tam olarak sürmemişlerse üzerlerindeki dişetinin iltihaplanması (perikoronit) da ağız kokusuna neden olabilir.
    Ağız kuruluğu olan bireylerde dişler, protezler ve dil sırtında fazla miktarlarda bakteri birikimi olur.
    Dil sırtı çok düzensiz, girintili çıkıntılı bir yüzeye sahiptir. Dolayısıyla baktriyel birikintilere açıktır.
    Ağız kokusunun tedavisi etkenin ortadan kaldırılması şeklindedir. Kokuya neden olan faktörler ortadan kaldırılarak sorun çözülür.


    Doktor Ahmet Necmettin Efeoğlu Kimdir?

    1977 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hakimliği fakültesinden mezun olan Doktor Ahmet Necmettin Efeoğlu, 1993-1995 ve 1997-2012 yılları arasında “Kısmi Statü”de çalışmıştır. Öğretim Üyeliği süresince Periodontoloji derslerinin yanı sıra “Diş Hekimliği Tarihi” derslerini de vermiştir.

    Akademisyenlik görevinden 2013 yılının Temmuz ayında kendi isteği ile emekliye ayrılmıştır. Ahmet Necmettin Efeoğlu evli ve bir kız çocuğu babasıdır. Ahmet Necmettin Efeoğlu İstanbul Kadıköy’deki diş hekimi muayenehanesinde uygulamalarına devam etmektedir.


    Web Sitesi: http://www.ahmetnecmettinefeoglu.com







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.