Şimdi Ara

Doğu'da Buzul Çağı! (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
85
Cevap
0
Favori
2.362
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • 22 Ocak 2012

    Doğu'da buzul çağı

    DOĞU Anadolu Bölgesi, hafta boyunca süren kar yağışı ve şiddetli tipinin ardından haftasonuna da etkisini giderek artıran dondurucu soğukla girdi. Ağrı ve Ardahan’da, gecenin en düşük sıcaklığı sıfırın altında 22 derece olarak ölçüldü.

    Yüksek hava basıncının etkisine giren Doğu Anadolu Bölgesi’nde havalar soğumaya devam ediyor. Yoğun kar yağışı ve tipinin ardından son bir haftadır etkisini giderek arttıran soğuk hava hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, gecenin en düşük sıcaklığı sfırın altında olmak üzere 22 dereceyle Ağrı ve Ardahan’da kaydedildi. Bölgedeki diğer illerde ise yine sıfırın altında olmak üzere Erzurum’da 20, Kars’ta 19, Muş’ta 16, Erzincan’da 12 ve Iğdır’da 7 dereceyi buldu. Yetkililer, soğuk havanın önümüzdeki bir hafta daha etkisini sürdüreceğini, pazartesi gününden itibaren de yerini kar yağışına bırakacağını açıkladı.



    Depremin vurduğu Van'da etkili olan soğuk havanın etkisi ile dere ve göller dondu. Gürpınar İlçesi'nde bulunan Zernek Baraj Gölü'de oluşan 15 santimlik buz kütleleri 'buzul çağı'nı andırdı.

    Richter ölçeğine göre 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerle sarsılan Van'da şimdi de soğuk hava etkisini gösterdi. Kent genelinde çadırlarda kalan 40 bine yakın depremzedelerin yaşamı daha da zorlaştı. Son 1 haftada bastıran aşırı soğuklar kentteki dere ve gölleri de dondurdu. Kent genelindDepremin vurduğu Van'da etkili olan soğuk havanın etkisi ile dere ve göller dondu. Gürpınar İlçesi'nde bulunan Zernek Baraj Gölü'de oluşan 15 santimlik buz kütleleri 'buzul çağı'nı andırdı.

    Richter ölçeğine göre 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerle sarsılan Van'da şimdi de soğuk hava etkisini gösterdi. Kent genelinde çadırlarda kalan 40 bine yakın depremzedelerin yaşamı daha da zorlaştı. Son 1 haftada bastıran aşırı soğuklar kentteki dere ve gölleri de dondurdu. Kent genelinde gece sıfırın altında 20 dereceyi bulan soğuk birçok dere ve gölün donmasına, ağaçların bile buz tutmasına neden oldu.

    BUZUL ÇAĞI GİBİ

    Gürpınar İlçesi'nde bulunan Zernek Baraj Gölü'nde oluşan buz kütleleri buzul çağını andırdı. Rüzgar ve tipi ile oluşan dalgalar buz tuttu, gölde yer yer 15-20 santimetreyi bulan buz kütleleri oluştu. Yoldan geçen birçok sürücü araçlarını durdurarak oluşan buz kütleleri önünde hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmedi.

    SICAKLIK BATI'DA DA DÜŞECEK

    Hava sıcaklığı iç ve batı bölgelerimizde 2 ila 4 derece azalacak, doğu kesimlerde 1 ila 3 derece artacak.

    Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün son verilerine göre, kıyılarda yağmur, iç kesimlerde karlakarışık yağmur ve kar şeklinde görülecek yağışların; Sabah saatlerinde Antalya’nın doğu ilçeleri (Alanya, Manavgat, Gazipaşa ve İbradı ) ve Mersin’in Anamur ilçesi, Hatay ve Adananın kıyı ilçeleri, Gaziantep, Kilis, Konya, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Çankırı ve Ankara çevreleri ile öğleden sonra Doğu Akdeniz ile Gaziantep ve Kilis çevrelerinde kuvvetli olacağı beklenmektedir. İç ve doğu bölgelerde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

    Rüzgar batı kesimlerde kuzey ve kuzeybatı, doğu bölgelerde güney ve güneydoğu zamanla batı bölgelerde güney ve güneybatı yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette esecek.

    -KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI-

    Kıyılarda yağmur, iç kesimlerde karlakarışık yağmur ve kar şeklinde görülecek yağışların; Sabah saatlerinde Antalya’nın doğu ilçeleri (Alanya, Manavgat, Gazipaşa ve İbradı ) ve Mersin’in Anamur ilçesi, Hatay ve Adananın kıyı ilçeleri, Gaziantep, Kilis, Konya, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Çankırı ve Ankara çevreleri ile öğleden sonra Doğu Akdeniz ile Gaziantep ve Kilis çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.

    -BUZLANMA VE DON UYARISI-

    İç ve doğu bölgelerde sabah ve gece saatlerinde buzlanma ve don olayı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (ulaşımda aksamalar vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.


    -ÇIĞ UYARISI-

    Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun doğusunda eğimin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.




  • Mekke ile aynı hava sıcaklığını paylaşan urfaya bile gece lapa lapa kar yağdı,bu soğuk havalar hayıra alamet değil.
  • Antalya 15 derecedeyiz kafam rahat,tamam
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Zoom-Zoom


    Kaç Derecede Ne Oluyor

    . 0 DERECE
    Su donuyor

    . - 10 DERECE
    Kulağında küpe ya da yüzünün herhangi bir yerinde piercing olanların bu derecede metal küpelerini ve süslerini çıkarmaları gerekiyor. Metal soğuğu çok iyi ilettiği için bu tip takılar yüzde donmalara neden olabiliyor.

    . - 20 DERECE
    Hava bu soğukluğa düştüğünde sporda nordik disiplininde karşılaşmalar profesyonel dallarda bile yasaklanıyor. Uzmanlar açık havada uzun süre spor yapılmamasını tavsiye ediyor. Bu hava sıcaklığında dizel tipi otomobil kullananların da dikkatli olmaları gerekiyor, çünkü yakıt akmamaya başlıyor.

    Buna karşılık benzinde daha düşük derecelerde bile sorun olmadığı söyleniyor.

    . - 22 DERECE
    40 derece alkoller donmaya başlıyor. Buna karşılık votkanın eksi 24,5 derecede bile akışkanlığını koruduğu iddia ediliyor.

    . - 30 DERECE
    Nefes almak zorlaşmaya başlıyor. Her nefes alındığında burun delikleri donuyor, nefes geri verildiğinde tekrar çözülüyor.

    . - 38 DERECE
    Bu sıcaklığın altında Güney Sibirya'da okulların çoğu tatil ediliyor.

    . - 38,8 DERECE
    Civa eriyor.

    . - 40 DERECE
    Açık havaya çıkanlar gözleriyle ilgili problem yaşıyor. Sıcak gözyaşı, gözkapaklarının birbirine yapışmasına neden oluyor.

    . - 55,1 DERECE
    Dünya üzerinde ölçülen en düşük ortalama sıcaklık. Antartika'da ölçüldü.

    . - 77.8 DERECE
    İnsanların ikamet ettiği bir bölgede ölçülen en düşük sıcaklık. 1938 yılında Kuzey Sibirya'daki Oimyakon'da ölçüldü.

    . - 89,2 DERECE
    Dünya üzerinde ölçülebilen en düşük sıcaklık. 21 Temmuz 1983'de Antartika'da ölçüldü.

    . - 114.5 DERECE
    Saf alkol donuyor.


    alıntıdır.

    Teşekkürler yararlı bilgiler.




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.