Şimdi Ara

Doğal vücut gelişiminin üst limiti ve vücut geliştirmenin psikolojisi hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
12.054
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,
    Sitede oldukça fazla olan VG paylaşımlarına farklı bir başlık eklemek istedim. Bu başlığı ekleme amacım yeni başlayanların olduğu kadar bu işi aylar hatta yıllardır yapan bazı arkadaşların aklına gelen soruların bazılarının yanıtlarını derleyip onlarla paylaşmak. Okuyacağınız yazı bana ait ve bir defada yazdığım için biraz karışık dağınık gelebilir. Ayrıca biraz uzun olacak yani büyük bir çoğunluğun üşeneceği bir başlık ama bu iş sabır işi olduğundan bu yazımın meyvesini de sabırlı olanlar ya da parça parça okuyacak kadar akıllı olanlar yiyecek.şimdi başlamadan önce belirtmem gereken bazı hususlar var. Öncelikle vereceğim bilgiler internetteki bazı sitelerden alınma yani benim bunları İngilizce olarak okuyup kafamda Türkçeye çevirip farklı kaynaklardan okuduğum bu bilgleri derleyip özetlemekten başka hiçbir katkım yok. Öyle bir bilgelik, kendini otorite olarak görme ve/ya ahkam kesme söz konusu değil.

    Şimdi sorulardan bahsetmiştik, mesela önemli bir soru hormon almalı mıyım? Bu iş hormonsuz olmaz mı? Öncelikle yapılan bir araştırmada 19-40 yaş arası erkekleri 4 eşit gruba bölüyorlar. Bu dört gruptan yarısına steroid verip yarısına placebo (yani kandırmaca) veriyorlar. Kimse steroid alıp almadığını bilmiyor. Daha sonra 4 gruptan 2sini evde yatırıyorlar. Kalan ikisini de beslenme ve antreman programları aynı olacak şekilde ağırlık çalıştırıyorlar. Kısaca 1 grup evde yatan, 2. grup hormonla evde yatan, 3. grup VG yapan ve 4. grup da hormonlu VGci grup oluyor. Ölçüm alıp 12 hafta deney yapıyorlar. Sonuçlar ise şu şekilde: 12 hafta sonunda 1 grup +0 kg kas, 2. Grup +3kg kas, 3. grup +2 kg kas ve son grup 6kg kas yapıyor. Kısaca hormon alıp ev de tv izleseniz bile salonda kıçından ter akan adamdan daha fazla şişersiniz. Salonda çalışıp hormon alan birine ise yetişmenin maalesef mümkünatı yok. Bu ne demek? Kendinize program seçerken, kendinizi değerlendirir, ölçer ya da karşılaştırıken profesyonellerle, piyasada bu tarz profesyonel tiplerin (bodyci değil fitnesscı da olabilir) fotolarının olduğu dergileri siteleri kendinize referans almayın. Bu adamların, yayınların ve sitelerin size tavsiye ettiği programları uygulamayın. Zira o programı yapmaya çalışırken ıvertraining olabilir, sakatlanabilir, en azından programı takip edememe ya da vaat edilen sonuçları görememe yüzünden VG’den soğutabilirsiniz. Eğer kendinizi değerlendirmek istiyorsanız. Lütfen internette 1970lerden önceki VGcileri referans alın.
    İkinci kısmı limitlerimiz nedir? Hormon almadık diyelim. Ama ibadet eder gibi çalışıyoruz. Maksimum elde edeceğimiz ölçüler ne olacaktır. Biraz araştırırsanız internette bununla ilgili pek çok hesap makinesinin olduğunu görürsünüz. Size bunları kullanmanızı tavsiye ederim. Bu programlardan bazıları aynı zamanda sizin için maksimum ağırlık değerlerini de veriyor. Yalnız unutulmaması gereken nokta bunlar sizin iskelet yapınızdaki insanların kaldırabileceği maksimum ağırlığı yani dünya rekoru seviyesinde veriyor. Bu değerleri %60-70le çarpıp uzun süre çalışarak basabileceğiniz maksimum kiloları öğrenebilirsiniz. Yapılan hesaplamalar boy, el ve ayak bileği üzerinden yapılıyor. Ben kendime yaptığımda Maksimum performansımdan %15geride olduğumu gördüm. Bu değerleri bir kere öğrenebilirseniz hem hedeflerinizi hem de mevcut durumunuzu kontrol edebilir, hangi bölgelerde geri kaldığınızı anlarsınız. Ben kendim bacaklarda %20 gerideyim. Yani neye çalışacağımı biliyorum.
    3. kısım Gelişme ne kadar böyle sürecek, kaslarım daha ne kadar şişecek vs.? Temel olarak düzenli (hafta da 3-4 gün (daha fazla veya az değil)) çalışılınır ve yeme içme dinlenmeye dikkat edilirse (yani ideal şartlar oluştuğunda) temel kural her sene bir öncekinin yarısı kadar kas yapabilirsiniz. Bir diğer temel kuralda normal insanlar (süper genetiklerleriniz varsa ya da çok kötü genetikleriniz yoksa ki bu kişiler %10-%10 olmak üzere istatiksel olarak %80 demektir) yapılabilecek ilave kas oranı boyla orantılı olarak 10 ile 20 kg arasıdır. Şimdi bu miktar toplam yapacağınız kütle ise bunun yarısını 1 senede yaparsınız. 2. Sene %75, 3 %87 4 %93 5 %98 diye gider. Kısaca yaza kadar kas yapar mıyım dersen ve daha önce hiç VG yapmadıysan ve düzgün bir şekilde bu işi kitabına göre yapabilirm diyorsan kalıbına göre (170 için 15 kg alın, 180 20) %50’yi yaza kalan ay sayısı bölü 12 ile çarp. O kadar kilo kas yaparsın. Ha görünümün değişir mi değişmez mi? Bu ne kadar yağ yaktığınla alakalı. Ama matematiksel olarak en iyi koşullarda maksimumlar bellidir.
    Dördüncü kısım Psikoloji VG’de en çok ihmal edilen konulardan biridir. Bu işte başarılı olmak için gerek şeylerden biri bu işi bir yaşam tarzı bir alışkanlık haline getirmektir. Şimdi bu işe başlayan çoğu genç bu işi yaza baklava çıkarmak, mayodan adonis çıkarmak. Şimdi bunlar uzun vadede olacak başarılar. Önemli nokta günlük haftalık hedefler koymak. Çoğu arkadaş yazıyor 1-2-3 ay oldu ölçü alamadım, kilo veremedim. Salonda hiçbir şeyden anlamayan, karbonhidrat nedir desen bilmeyecek ama camış gibi adamlar var. Siz yapamıyorsunuz da bu man kafa nasıl yapıyor diyorsunuz. Siz yaza kışa ölçü almak, kilo vermek vs. niyetindeyken o adamın tek derdi her hafta ağırlık tekrar arttırmak, koşu bandında biraz daha fazla kalmak. Kendiniz takip edin, bir hedef belirleryin ama her hafta bir adım belirleyin. Her hafta bir şeyi arttırmaya çalışın. Bir diğer mevzu da ne yerseniz yiyin salonda terlemeden bu iş olmaz. Salona gitmek için motivasyon bulun. Salona gitmek içi,in bir arzu hissedin. Takvime çarpı atın vs.

    Herkese selam, saygı ve sevgi...







  • Konuya kimse mesaj atmamış ancak bütün yazıyı akıcı bir şekilde yazmışsın hocam eline sağlık.. Ayrıca şu 2nci maddede bahsettigin max hesaplamaları hangi sitelerden bulabiliriz ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Çok iyi çalışma olmuş hocam teşekkürler
    Ayrıca ben de psikolojinin çok etkisi olduğunu düşünüyorum bu sporda yani pozitif düşünme bence işimizi çok daha kolaylaştırır

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kesinlikle çok doğru yazmışsınız hocam. Psikolojinin %50 etkisi olduğunu düşünüyorum. Yazınızda gayet net ve akıcı
  • Salondan bir arkadaşım sadece testo e ile 12 haftada 11kg lean mass kazandı. çocuk resmen gözlerimin önünde hergün büyüdü ilk kürü. Benimde çok aklımı çeliyor ama kullanmamak için direniyorum. çünkü bu işin dönüşü yok.Eğer bir kere kullanırsanız testo seviyeniz normale dondukten sonra o kazandıgınız kütleyi vücutta tutacak testo olmayacak belki belli bir kısmı korunacak ama ben %60-70'inin kaybedileceği kanısındayım. psikolojik yonune gelirsek 150-160kilo bench presslerden 80-90lara düşmek psikolojik olarak çok fazla yıkımıa uğratıyor. 30-40 lı yaşlarda çalısanlar var birçok kür yapmış yemin ediyorlar artık doğal kalacağız diye ama o adamın içinde ne yaşadığını kimse bilemez. kafa rahat bırakmıyor tahminimce bakıyorum 1 ay sonra tekrar kürdeler.yapacak birşey yok bazı insanlar bu iş için doğmuştur ve bu iş için ölecektir.
  • Kısacası steroidleren olabildiği kadar uzak kalmanızı öneririm.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.