Şimdi Ara

DNS internet hızını etkiler mi? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
1
Favori
3.655
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hasan07-36


    quote:

    Orijinalden alıntı: Informed

    quote:

    Orijinalden alıntı: Neyinkafasi

    Ek yazı tamamen uydurma bir yalan.Dns en fazla bağlantı yapılana kadar geçen bekleme süresini uzatır, kalanı tcp/ip protokolü kontrolünde.dns arada bir vpn gibi çalışmaz.adı üstünde domain name server.www ile yazdıklarımızı ip adreslerine yönlendiriyor sadece okadar.yani bağlanacağımız sunucunun ip adresinin bulunmasını bekleriz sadece. download/upload hızları etkilenmez.

    O ek bilgide senin söylediğinin aynısını söylüyor zaten. 'Uydurma', 'yalan' gibi ithamlarda bulunmadan önce okumayı öğrenelim.

    Arkadaş direkt yalan falan yazmasa daha iyi olurmuş hocam ama dediği bölümde hatalı bir ifade var maalesef. Aşağıdaki alıntıladığım son cümle hatalı. VPN için geçerli olurdu o kısmı.

    quote:

    Mesela diyelim ki siz Türkiye'desiniz ve ABD'deki bir DNS server tanımlaması yaptınız. Bu durumda çektiğiniz içerik Avrupa'daki bir CDN'de bile olsa veriyi yakınınızdan değil gibi ABD'den indirmeye yönlendirileceksiniz.


    ABD den indirilimeye yönlendirileceksiniz kısmı gayet doğru nameserver ABD de çözülecek sonuçta, çözülen IP den çekilen veri hızı etkilenmeyecek ama veriye ulaşma hızımız düşecek. 'gibi' ifadesi kafa karıştırmış olabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Informed I kullanıcısına yanıt
    Arkadaş zaten cevap vermiş,kesin olan dns nin upload download hızını etkilemiyor olması,ping atarken bile ilk önce ip adresi dns üzerinden öğreniliyor sonra doğrudan ip üzerindeki gecikmeye bakılıyor.ama örneğin ping atarken ilk ping atılmadan önceki bekleme işlemi dns serverinin ip adresini vermesindeki gecikmedir.ping sonuçlarında görünen gecikme veya paket kayıplarının hiç birinin dns ile bir alakası yok.editör yazısında komple herşeyi amerikadaki dns sunucusundan geçirdiğini yazmış ben buna uydurma veya yalan diyorum.

    Ayrıca yukarıda abdden indirmeye yönlendirileceksiniz yazmışsınız ama bu YÖNLENDİRME kelimesini iyi anlamak lazım.dns sunucusu 1 kez yolu bilgisayarına tarif ediyor yani yönlendiriyor.(bağlantı/transfer bitene kadar,her tekrar denemede/duraklatıp devam etmede tekrar sorulur) kalanı sunucu ile bilgisayarın arasında.

    Birde şu var;büyük dev siteler nasıl yapıyorlarsa artık,farklı dns adreslerine farklı sunucu ipleri yerleştirebiliyor.(örn: google)iste bu hızınızı etkiler.ama bu dns den değil bağlandığınız sunucu değiştiğinden dolayı oluşan bir gecikmedir.
    Ama her dns de aynı sunucuyu kullanan bir siteye hangi dnsden girerseniz girin pinginizde veya indirme/yükleme hızlarınızda yükselme veya düşüş yaşanmaz.sadece ip adresleri alınırken yaşanacak olan bekleme süreleri değişir.o değerlerde önemsenmeyecek kadar küçük.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dr. Kayaba Akihiko -- 28 Aralık 2015; 1:54:22 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • dns yi bilmem ama bizdeki yavaşlığın asıl nedeni bir sürü filtreden geçtiği için diye biliyorum
    tabi birde dh. çökerticileri devreye girince bilgisayar başında bekle dur :)

    işin ilmi yönüne gelirsek : normal bir kullanıcının dns nedeniyle hızlı yada yavaş olduğunu bileceğini zannetmiyorum ,yavaşladığında saldırı var deriz ,hızlandığında saldırı geçti der geçeriz :)

    işin ilginci zenmate gibi proğramları devreye alınca bariz bir düzelme olması ,aslında mantığım hiç proğram vs. yok iken daha hızlı olması yönünde ama nedense öyle olmuyor
  • Online oyunlara etki edeceğini düşünmüyorum, en azından server-client arasında domain name kullanarak bağlanmayan oyunlara.
    Oyunlarda sunucuya bağlantı zaten direkt bir ip üzerinden tcp/udp yapılıyor, dolayısıyla araya domain adı çözümlemelerinin gecikmeleri girmiyor. Web gibi çok fazla ip'ye aynı anda bağlanma gerekmediği için,
    karmaşa olmadığı için oyun sunucuları genellikle domain adı sistemi kullanmaz. Oyunlarda zaten client ve server tabanlı sistem vardır, sunucuların ipleri değişse bile client(launcher) yeni ip'lerini
    ana sunucudan(oyun şirketinin/işletenin sunucusudur genellikle) indirerek günceller. Yani client server'ın ip bilgilerine sahiptir, sorgulama yapmaya gerek duymaz. Sunucularını şirketin kendisinin barındırdığı
    online oyunlarda mantık genel olarak budur. Kullanıcıların sunucu kiraladığı oyunlarda ise yine firma sunucu ip'lerinin listesini ve durumlarını içeren bir sunucuya sahiptir, client açıldığında bu ana sunucudan genel sunucu
    listesinin durumunu alır, bu liste içinde kiralanan sunucuların ip:port listesi, oyuncu/harita durumu vs. vs. bulunur. Yine dns konuya dahil olmaz.

    Dns pratikte sadece browser'ın webde gezinme hızını etkiler, o da bant genişliği açısından değil yüklenmeye başlama gecikmeleri açısından. Örneğin donanımhaber'i açtığınızda
    kendi sunucusundan resimleri, x sunucusundan falanca reklamı, y sunucusundan falanca reklamı, z sunucusundan video'yu yüklemeye çalışır. Browser'ın okuduğu format dili olan html dilinde içeriklerin linkleri için domain
    adları kullanıldığından dolayı bu sunucuların ip adresini bulmak için dns sunucusuna sorgulama yapılmalıdır. Her bir öğenin yüklenmeye başlamadan önce ip adresinin 2sn gecikmeli bir şekilde sorgulandığını düşünün,
    işte "görünürde" yavaşlığa sebep olan budur. Aslında arkaplanda oluşan olay sorgulamanın gecikmeli ulaşması, bu gecikmelerin üst üste binip toplam yüklenme süresini uzatmasıdır.

    Herhangi bir yazılım bir sunucuya domain adı ile bağlanıyorsa, ve bu domainin karşılığı önceden local hosts dosyasında belirtilmediyse internet dns sunucusundan sorgulanır, işin özeti bu.
    Örneğin bir muhasebe yazılımınız var, fakat bu sunucularla bağlantılarını domainler üzerinden yapacak şekilde yazıldı ise dns sunucularının gecikmelerinden etkilenir.
    Domain adının temel amacı ise ip adreslerine metin içeren adreslerle kolayca ulaşabilmektir, diğer bir önemli özelliği ise aynı ip'ye sahip makinada farklı domainler ile farklı dizinlere yönlendirme yapılabılabilmesidir.
    Mesela sunucunuzu Ankara'dan İstanbul'a taşıdınız ve ip değişti, eğer domain sistemi olmasaydı tüm dünyaya yeni ip'nizi duyurmanız gerekecekti. "Artık sitemize bu ip'den girin" gibi.
    Ama bir dns kaydı ile yeni ip'nizi tüm dns sunucularına 48 saat içinde duyurmuş oluyorsunuz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vain -- 28 Aralık 2015; 4:37:23 >




  • dns değiştirmek seçtiğiniz dns e bağlı olarak internet hızını yavaşlatabilir.Ama teoride asla ttnetin ülkedeki dnslerinden daha hızlı tepki veremez.DNS aslında tamamen sayısal bir altyapıyı kullanıcılara cici göstermenin yoludur. yani tarayıcına gidip 208.187.128.29 yazmazsındawww.google.com yazarsın. DNS lere bütüüüüüün sitelerin domain name ve ip adresleri yazılıdır. Web sitesi açtığınızda bütün dns serverlara yazılmasını 2 gün civarında beklersiniz. sonra son kullanıcıwww.google.com yazdımı,hangi dns e gidiyorsanız o derki "anaa bak bak bi keko geldi 208.187.128.29 a gitmek istiyo yönlendirim şunu" der. sizin yazdığınız dns sunucu size lokasyon olarak ne kadar yakınsa ping değeri o kadar düşer ve daha hızlı istemiş olduğunuz sayfayı size gösterir.Amaaa caaanım ülkem türkiyede kazın ayağı öyle değil çünkü dns sunucuda bi ton takip,engel,filtre ıbık zıbık çalışıyor.Dolayısıyla sen servera abi şu ip ne sorusunu çok kısa sürede soruyorsun ama tr dnsleri "makina soğuk" diyip seni bekletiyor.

    DNS olarak belirlenen serverlara aşırı dikkat edilmesi lazımdır.Çünkü bütün internet trafiğinizi oraya yönlendirirsiniz.Adı sanı belli olmayan abidik gubidik dns seçer internet bankacılığı yaparsanız adamlar şifrelerinizi vs "koklar" terimcesi sniff etmektir.o yüzden google,open dns, comodo dns dışında pek alternatif kullanmayın.





  • DNS dediğin bir sunucu. Ne iş yapar, senin yazdığın domain adını veritabanından sorgulayarak seni o sitenin ip adresine yönlendirir.

    Bir siteye ip adresini yazarak ulaşmaya çalışırsan doğrudan siteye gidersin, DNS e uğramadan.

    Yani arada bir aracı var. Haliyle erişim hızını etkiler. Bu bazen ms ler seviyesinde bazen de saniyeler seviyesinde...

    Ha o zaman neden her siteye ipden gitmiyoruz? Çünkü saldırılara önlem olarak çoğu web sitesi ipden erişimi kısıtlamış durumda. DNS üzerinden gitmeye mecbursun.

    DNS seçimi bu sebeple önemli. Son zamanlarda yaşanan saldırılar neticesinde yurt dışı DNS sunuculara erişimlerde de sıkıntılar oluyor. Tavsiyem bir süre ISS'nin DNS'ini kullanmanız yönünde.
  • İyi oldu bu bilgi.. Doğrusu etkilese de DNS değiştirmeden bir yerlere girmek bazen mümkün olmuyor..

  • peki türkiyeye özel kişiye özel dns adresi nerden alabiliriz bunların hakkında bir bilgide verilse

    mesela örnek 4.5.5.5 diye kendime özel dns almak istiyorum sadece ben kullanmak istiyorum

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Erasmus78


    quote:

    Orijinalden alıntı: EnemyDestroyeD

    sen etkiler desende inanmam

    Ne çeşit bir okuzsun sen? Emeğe saygın yok onu anladık bari biraz nezaket göster diyeceğim de bunu bir öküzden istemek üzere olduğumu fark ettim. Bir de 11 begeni almış. Bütün öküzler toplanmış anlaşılan.

    Not: Ne ironiktir ki sen bu okuzlugunle kalacakken ben sana öküz dedim diye muhtemelen ceza alacağım.

    dangalak bilip bilmeden kime hakaret ediyosun sen? bu adamın yaptığı haberlerin hepsi ya yanlı ya yanlış yada imla hatalı.


    ne ironiktirki senin gibi bir DANGALAĞA dangalak dedim diye ceza alıcam :) sıfatsız seni .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EnemyDestroyeD -- 28 Aralık 2015; 10:23:10 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Millet olarak nerelere geldik, konu ile çok çok alakasız atışmalar tartışmalar okudugumda komaya girdim nerden nereye gelmiş :)

    insanlarda hiç saygı sabır beyin kalmamış herkez birbirini ezme peşinde ben anlamıyorum ama bildigim bir şey var ki oda şeye sürülecek akıl yok sizde.
  • p2p bağlantıyı etkiler mi?

  • Bilgilendirme için teşekkürler.
  • dns hızı etkilemez ilk istek gönderdiğinizde çok küçük bir etkisi olur oda milisaniye kadar oynar burada önemli olan sizin bağlantı hızınızdır network trafiğinizi kendi bandınız belirler bazan şöyle bişeyde olabilir nadirde olsa sizin bağlantınız hızlıdır ama istek gönderdiğiniz sunucunun bağlantısı yavaşssa sizin hızınız ne olursa olsun karşının yani hosting hizmetinin hızı kadar verim alırsınız günümüzde hosting hizmeti veren firmaların bağlantı hızları yüksek olduğu için bu çok nadir olur
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kadirirdem

    Ben İngiltere üzerinden kullanıyorum gayet iyi Almanya ve ABD de bir yavaşlık var çok değil ama hissediliyor

    uzmanimsin,usulca dımdakladın yine +1 puanı
  • Beyler tamam en bilgili en uzman sizsiniz ne yazmışsınız be işsizsiniz cidden...

  • arel.gr kullanıcısına yanıt
    :) eyvaAllah Sağolasin....
  • Başlık : DNS internet hızını etkiler mi?

    Yazıda verilen cevap : Bunun cevabı aslında ne tam olarak evet ne de tam olarak hayır

    Sonuç : Hayatımızdan çalınmış bir 15 dakika.

  • Etkiler. Kesin bilgi, yayalım.
  • Nerede o eski donanımhbaer...

  • herkes bişey yazmış bide ben yazayım.

    dns internet hızınızı arttırmaz. dns in görevi gideceğiniz adrese size yolu tarif eder. yanı dns insanlara navıgasyonculuk yapar. örnek vereyim.


    e-turkiye sitesine gidiceksiniz. adres satırına yazdınız tarayıcınız ilk olarak dnse sorar. derki. ( gardaş benim sahibim e-turkiyeye gitmek istiyor nasıl giderim ? )

    dns de tarayıcıya şu cevabı verir. ( abimm e-turkiye ???.???.??.?? ip adresinde barınıyor. aha bu kabloyu takip et ankaranın bilmem ne binasının bodrum katındaki bilmem ne sunucusunda ) der ve aradan çekilir.


    tarayıcınız e-turkiyeyi açmak için ankaraya dogru yola cıkar. burayı dikkat edin ankaraya şahinlemi gidersiniz yada ferrariylemi gidersiniz bilmem ama tarayıcınızın yolculugu sizin telekom hızınıza baglıdır. bide tarayıcılarınızın kodları okuyarak sayfa yorumlaması hızına veya baglandıgınız sunucunun o anki son durumuna baglıdır. ( yani upload hızı düşük veya üstünden tır geçmiş bi sunucudan sayfa çağırıyorsanız vay halinize.... )




  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.