Şimdi Ara

Dizelmi benzinlimi ? kızmayın :D farklı bir bakış gerek (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
1.702
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • BreakBeaT kullanıcısına yanıt
    Hocamben de nedense araçları hep 150 bin kilometredeymiş gibi düşünüyorum. Bu tür karşılaştırmalarda yüksek km de benzin düşük km de dizel mantıklı oluyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mantıklı cevaplar için teşekkür ederim arkadaşlar ama saçma cevaplarda gelmiş. Ben bir makale okuduğumu burdaki makalede ise yapılan hesabın mantıksız geldiğini paylaşıyorum adamlar dizel arabaya binsin sizin gibi beyinsizler bizde beleşten benzinli araba alalıma getiriyo işi. Kardeşim biz bişey danışamıcakmıyız bu forumda ? Ben bişeyleri yanlış biliyo olabilirim kimse herşeyi en doğru bilen kişi olamaz zaten. Burasıda bilmediğimiz konularda bilgi sahibi olacağımız bir platform. Garip geldi bazı tavırlar.


    Dediğim gibi ben bu makaleyi ilk okuduğumda devletin açıkta kalan 15 milyon ton benzini bize kakalama projesi zannettim çünki neresinden bakarsanız bakın yılda bırakın 10-15 bin kilometre yapmayı 1000 kilometre bile yapsanız dizel daha ekonomik geliyor. Yanlışım varsa düzeltin.
  • şu hesabınızla aklıma direk gelen


  • CihangirCanavarı kullanıcısına yanıt
    Avantajlari, dezavantajlarini notrlemese ya da fazla olmasa(kisiye gore degisir) kimse bu kadar masrafa girmez zaruri olmadikca.

    Haliyle insanlar ona gore degerlendirip masrafa giriyorlar.

    Aslina bakarsaniz bu ulkede arac almak da mantiksiz almamak da yine arac almak da mantikli almamak da. Asagi tukursen sakal, yukari tukursen biyik durumlari.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: -Uzumaki Naruto-

    Dizeli benzinliyi falan bilmem.Hdi motorlu arac alir keyfime bakarim.

    Hdi motor peguot ve citroen var değil mi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 100 litre ham petrolden cinsine-gravite durumuna göre 48-50 litre benzin, 18-20 litre mazot, 10-12 litre LPG ve diğerleri (jet yakıtı-kerosen-gazyağı-bitüm vb vb) çıkar. Oranlarsak ortalamda 49-19 litre ile 2.58 kat fark var.

    Şu an dizel tüketimi benzin tüketimini geçti. Toplam enerji tüketiminde dizel %21 benzin %3 paya sahiptir. (doğalgaz, kömür, elektrik vb dahil toplam tüketim) Benzin-mazot olarak baktığımızda Ocak 2017 için 186 milyon litre benzin, 1.100 milyon litre mazottur. Arada 5.9 kat fark vardır.

    Petrol zengini ülke olsak fark etmezdi, bu kadar pahalı da olmazdı. Ama çoğunu ithal ediyoruz. Bir ay için 1.100 milyon litre mazot üretmek için (1.100/19*100) 5.789 milyon litre ham petrol lazım. Bundan ise 2.837 milyon litre benzin üretebiliriz. Yine 2.58 kat.

    Dolayısı ile ihtiyacımız kadar mazot üretmek için ihtiyacımızın 2.58 katı benzin üretiyoruz, 1.58 katı fazla oluyor. Hani diyoruz ya dışarı ucuz benzin satıyoruz, doğrudur. Mecbur ucuz satıyoruz zira vergisiz, vergili satınca kimse almıyor elinde kalıyor, dökmek de iyi bir yol değil. Bize de yedirmezler. Akaryakıt ucuzlasa vergi gelirlerinde ciddi kayıp olduğundan hiçbir hükümet buna yanaşmadı şimdiye kadar.

    Aslında geçmişe göre benzin daha ucuz, mazot daha pahalı. (ulaştığı fiyatı kastetmiyorum veya dolar etkisini filan, birbirlerine karşı diyorum) Mesela Denizli için benzin 5.32, dizel 4.81 TL. Aralarında %10.6 fark var sadece. Eskiden bu fark çok daha büyüktü ve dizel ciddi oranda daha ucuzdu. Fark gittikçe azalıyor.

    Nedeni de yukarıda yazdım. Yeterli mazot için ihtiyaçtan fazla benzin üretiyoruz. Üretim-satış dengesini sağlamak için de mazot yavaş yavaş yükseltiliyor. Benzin buna göre daha az yükseliyor ve makas kapanıyor. Eskisi kadar fiyat avantajı kalmadı.

    Gelelim araçta ne kullanalım konusuna. Eskiden 20.000 yapana dizel derdik ama şimdi pek kurtarmıyor. 35-40 bin görmeden makul sürede fiyat avantajı yakalamıyor. Mazot artık gerçekten çok kullanan için avantajlı. Hem fiyat makası daraldı hem de benzinli araçlara eskisi kadar yakmıyor. Eskiden mazot-benzin tüketim miktarları da ciddi oranda farklıydı. Eskiden tüketimde iki kata varan litre farkları olabiliyordu. Şimdi bu fark %60-70 civarında litre bazında. (ortalama dizeller 4 civarındayken benzinliler 6.4 civarında)

    Bu da ne kadar yol yapılacağının yanında aynı modelin aynı vites ve donanımlıları arasındaki fiyat farkını önemli hale getiriyor. Kendimden örnek vereyim. Ben Megane 4 Joy 1.6 atmosferik manuel aracı 60.600 ile aldım. 1.5 DCI manuel ise 80.800 idi. 20.200 TL fark var. Benimki 1000 Km için ortalama 155 TL fazla yakıyor. Bu da 20.200/150=130.3 bin km demek.

    Yani aradaki fiyat farkını kapatmam için ez az 130 bin km yapmalıyım ki dizel bana avantaj sağlasın. Birde dizelin bakımı daha masraflı bunu da eklemek lazım.

    Ben yılda ortalama 10 bin yaptığımdan 13 yılda ancak kapatacağım, bakımı da katsak ancak 15 yılda kafa kafaya geliyorum. 15 bin yapsam bakım hariç 8.7 yıl lazım. O zamana kadar ölmezsek arabayı değiştiririz zaten. Yok olmadı tüpleriz. ŞU anki üretim-tüketim farkına göre makas daha da daralacak gibi. Benim için dizelin bir mantığı yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melikulupinar -- 12 Ekim 2017; 15:51:16 >




  • devlet bireysel kullanıcıları benzine yönlendirse daha mantıklı. yurtdışına ucuz benzin satıp mazot alacağına vatandaşına direkt satsın daha iyi değil mi??
  • Dizel çok iyiyse o zaman 2.el araç tavsiyesi isteyenlere dizel masraf çıkarabilir, benzinli araç bakın demesin kimse
  • CihangirCanavarı kullanıcısına yanıt
    Hesap doğru ama başka bir bakış açısı da olabilir.

    Araba aldığın zaman masrafını karşılamak için para kazanmada da daha yaratıcı olabiliyorsun.

    Benim eşim artık daha mütevazi yaşayalım, Fiorino alalım dediğinde ben Toyota Hi-cruiser 2.8 aldım. Şimdi daha çok para kazanmak için motivasyonum arttı.

    Sonraki hedefim Ford F650.Dizelmi benzinlimi ? kızmayın :D farklı bir bakış gerek




  • Multijet dci ve hdi gibi efsane moto..

    Ya da yok öyle birşey dizel araç 100.000 km den sonra satılmıyor zaten bakımı vs benzinliyi geciyor siz gidin o paraya premium benzinli alın arkadaslar dikkate almayın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • En guzeli sirket araci vergi yok yakit derdi yok o yok bu yok miss sattim arabami sirket aracina biniyorum😛

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.