Şimdi Ara

Dizel motorla benzinlikte durmak

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
0
Favori
2.558
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Evet arkadaşlar, malum dizel aracı çalıştırırken ve kapatmadan önce turbo yağlaması, motor ısınması vs. sebeplerle bir süre rölantide bekletiyoruz. Kısa süreli işimiz için kontak kapatmıyoruz vs. bunları öğrendim.


    Peki bu kurala yakıt alırken de uyuyor musunuz? Daha önce dikkatimi çekmedi bu şekilde bekleyen, acaba motoru hemen kapatıp yakıt alıp motoru tekrar çalıştırıp yürütürsek turbosu zarar görür mü yoksa o kadar da titiz olmaya gerek yok mu?




  • 30 sn rolantide çalışsa yeter
    Petrole girdim,adam oturduğu yerden kalkıp yanıma gelene kadar o süre geçiyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4020D9D24 -- 14 Haziran 2021; 18:58:12 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ben o kadar titiz davranmıyorum hocam. 118binde ilk yıl bitti maşallah bir şey yok. Rutin bakım ve periyodik parça değişimleri dışında bir şey olmadı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • O kadar titiz olmaya gerek yok, rolantide 5-10sn durup kapatın, çalıştırdığınızda da zaten motor yağı sıcak olacak ve hala daha turbo mili yağlı olacak.

    sadece çok soğuk havalarda +30sn rolantide bekletilmeli, onun haricinde gereksiz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • bunun için özel bir alet satılıyor,adı turbo timer 

  • Peki zararlı olsa yoğun trafikte start-stoplu araçların turbo yemesi gerekmez miydi? bilmediğim için soruyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dipgaz sonrası biraz beklemek gerekiyor, istasyona sakin girerseniz cüzdanı hazırla, kemeri çıkar, elfreni çek derken 10-15 saniye geçiyor bu da yeterli.

  • Benzinliğe yüksek devirle, aragaz vererek girmiyorsanız problem yok, durduğunuzda zaten turbo kısa sürede rölanti devrine dönecektir.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • petrole az kala boşa al öyle gir

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gereksiz düşünceler.

  • O kadar saniyelik hareketten turbo bozulsaydı dizel araçlarda start stop sistemi olmazdı zaten bu kadar üzerine düşmeyin

  • EnderGelişenOsasunaAtağı kullanıcısına yanıt
    Ben de bilmiyorum ama devirli kullanımda bi anda durunca motor durmuyor olabilir.

    Ama sıkışık trafikte zaten dur kalk yapsan bile motor hep rölanti civarında çalıştığından sorun olmaz heralde.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dizel araçlar için rölanti de bekleyip kontağı katanlari duydum. Peki aynı şey benzinli turbo beslemeli motorlar için de geçerli mi?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • şurada aracın turbosunu korumak için ayrıntılı ihtimam gösterenlerin kaçı sigara içmeyerek kendi vücudunu koruma gayreti gösteriyo merak ediyorum. üç günlük dünya kasmayın bu kadar.
    not: turbo dizel aracım var ve tabii ki sigara kullanmıyorum :)

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • yeni nesil nesil düşük ataletli turbolar 250K üstü devir çeviriyor. Düşük ataletli ne demek: sürtünmesi çok daha az materyalden üretiliyor, üretim teknikleri ilerlediği için yüzeyler birbirine çok daha ince ve pürüzsüz kesiliyor (bu da sürtünmeyi azaltıyor) , modern sentetik yağlar çok başarılı yağlama yapıyor. Bunun sonucu modern yeni nesil düşük ataletli turbolar 250 bin devirin üstüne çıkabiliyor. Peki sürtünmesi çok çok az olan ve süper yağlayıcı içinde 250K üstü devirde dönen turbonun , kapatılınca durması ne kadar sürüyor: 6-8 dakika. BU kadar süre bekleyecek misiniz ?

    Normal şehir içi kullanımlarda beklemeye gerek yok . Sorun olsa zaten stop start o arabayı durdurmazdı. Stop start zank diye durduruyor. Ben uzun yola gidiyorum 110-120 hızım, Sandıklı da kırmızı ışıkta duruyorum. Zank diye stop start motoru kapatıyor.

    Bence şehirler arası yolda uzun süre çok performanslı kullandıysan işte o zaman benzinliğe girerken bir yarım dakka beklenebilir. Dendiği gibi pompacı gelen kadar rölantide o süre geçer. Pompacı erken gelse bile bir 30 saniye. Motoru kapatmazsın o yeter diye düşünüyorum.





  • Valla 5.5 yıldır fluence kullanıyorum, dizel, hiç bir şekilde titiz olmadım, yok şanzımanı n ye al el freni çek sonra p ye al, yok motor ısınmadan hareket etme 1 dk bekle, kapatmadan 1 dk çalışsın vs. 5.5 senedir bakımdan bakım harici bir servislik işimde olmadı çok şükür. Bazıları bana göre şehir efsanesi, bazıları da fazla titizlikten geliyor bunların, bu kadar titiz olmaya hacet yok neler neler var bunlar küçük şeyler. Tek araç tecrübemde bu değil, 10 yıl da bu araç dururken başka dizel araçlara da bindik uzun süreli. Hiç sıkıntı yaşamadım, yok enjektör yok dpf vs. 1.2 turbo glx aldık, araç 1 hafta serviste yattı mesela 10.000 km de araç. Motorda kaçak var vs dediler. Hiç belli olmuyor bu işler yani. 3.5 yıl sıfır km 520i f10 kullandık mesela, sıfır problem. Ben 3 silindir benzinli motora titremesinden alışamamıştım, bir de servislik içine girince soğudum. Onun yerine 4 silindirli dizel tercihim olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Dizel motorda stop etmeden önce rölantide bekletmek gerektiği şehir efsanesi olabilir.


    Start stoplu arabalar trafikte defalarca hiç beklemeden stop edilip çalışıtırılıyor.

  • Uzun yol yaparken bir petrole giriyorsaniz, petrol girince pompalara yanasmadan once kenarda bir muddet bekleyebilirsiniz

    Direkt pompaya yanasinca araca hemen yapisiyorlar

    Sehir icinde, petrole girmeden once gazlamamissaniz, ekstra ozene cok gerek yok. Sakin sakin pompaya girmeniz yeterli

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • x-rayted kullanıcısına yanıt
    Turbonun 6-8 dakika döndüğüne dair bir kaynak gösterebilir misiniz?
    Bu zamana kadar benim okuduklarım, izlediklerim ve hatta kendi gözlemim aksini söylüyor da. Özellikle motorun durdurulması sonrası kendisini döndürecek egzoz gazı olmadan kapalı sistem pistonlara hava basmaya çalışan turbonun çok daha kısa sürede duracağını düşünüyorum.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.