Şimdi Ara

Dizel araçlarla ilgili sorular.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
2.734
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

Teknik olarak aklıma takılan bazı konuları danışmak istiyorum siz ilgili ve bilgili forumdaşlarıma.

A. Forumda O.B.K. üstadımız birkaç yazısında Ford TDCI motorun 6 yıldır eline su dökülemediğini belirtmişti. Geçen hafta İzmir'de bir galeriden satılık 74.000 km de 2006 model Mondeo Ghia TDCI buldum ve de adam bana telefonda aracın gerçekten temiz olduğunu ve istediğim yere baktırabileceğimi söyledi. Ben de nette yaptığım araştırma sonucu İzmir de bulduğum Ustaeller servisine aracı gösterttim. Sabri Usta aracı sorgulatıp bir süre önce 135,000 gibi bir bakım geçirdiğini, silindir kapağının taşlatıldığı (?) söyledi ve dolayısıyla uzak durulması gerektiğini belirtti. Hele bir de enjektörlerde problem var ise çok ama çok masraflı bir problem olacağını bu yüzden de Mondeo düşünüyorsak 2005-2006 model 2.0 benzinli bir Mondeo nun kaliteli bir lpg kitiyle bize uzun yıllar sorunsuz hizmet edeceğini belirtti.

B. 2005-2007 arasında 2004 model C-Max TDCI Ghia kullandım neredeyse 90,000 km boyunca. Şarj dinamosu değişti garantiden ve de başka bir sıkıntım olmamıştı. (Hep Opet Eurodiesel kullandım uzatılmış garanti ve de yakıt garantisi devam ediyordu.) Daha sonra ev almak için üzülerek aracımı sattım ama bir yandan da 110.000 km’ye gelmiş aracımı elimden çıkarttığım için de üzerimden bir yük kalktığını hissettim nedense. Sanki yakında ciddi problemler çıkartacak gibi geldi.

C. Forumlarda Toyotanın dizel motorunun dünyadaki en büyük dizel motor üreticisi olan Isuzu desteğiyle geliştirildiğini ve dolayısıyla çok uzun ömürlü olduğu söyleniyor.

D. Eski model Mercedes dizellerin 500.000 gibi kilometreleri kolaylıkla devirdiği, çok da masrafsız olduklarını duyardık hep. Turbo destekli pompa meme veya common rail yakıt sistemleri ise küçük hacimden oldukça makul gürültü ve de yakıt tüketimiyle oldukça tatminkâr performans sunar oldular. nin ömrü nedir acaba?

E. Honda forumunda adına konu açtığım Hondacı Kadir Ustam düzenli bakımları yapılan 2003-2007 model (kaliteli bir lpg’li) bir Accorda 500.000 km problemsiz binilebileğini söylüyor. Benzinli olursa daha da artarmış bu km.

Bu durumda,

1. Toyota Avensis 126 bg lik 2.0 dizel motor Fordun 2.0 lık TDCI motorundan daha uzun ömürlü ve de problemsizdir denebilir mi? Her iki aracı kullanan ya da çevresinde sahibi olan arkadaşlar var mı ve de onların bu konudaki görüşleri ne olurdu?

2. Aynı şekilde Toyota 1.4 dizel motorun Ford’un 1.6 TDCI motorundan (hacim eksikliğine rağmen) daha uzun ömürlü ve de problemsiz olduğu söylenebilir mi? Her iki aracı…….?

3. Şimdiye kadar dizel motorun öncelikle Turbo arızasının masraflı olduğu ağırlıkla dile getiriliyordu. (Turbo şarjlı araçları doğru kullanma bölümünü hatmettim bu arada O.B.K. üstadın bir kez daha ellerine sağlık!) Şimdi de enjektör arızası çıktı bir de! (yada vardı da benim yeni haberim oldu ) Yanılmıyorsam yakıta bağlı bu arızanın sebebi nedir tam olarak? Devamlı düşük kükürtlü yakıt alımında bile ortaya çıkabildiğini duydum. Ayrıca birkaç bin TL den başlarmış tamiri ya da değişimi. Turbo değiştir, enjektör değiştir, nerede kaldı o zaman dizelin ekonomisi?

4. Garantisi bitmiş, 3-4 yaşında ikinci el bir dizel araç alınmamalı mı kesinlikle? Eğer cevabınız "alınmamalı" ise, Türkiye bir dizel çöplüğüne dönüşmüyor mu yavaş yavaş?

5. Aranızda klasik ya da modern dizel araçlarla en fazla kaç bin km yapanınız oldu ve bu süreçte yaşadığınız sorunlar - masraflar neler oldu?

6. Rektifiye yapılan bir dizel motor orjinali gibi sorunsuz olur mu? Bu işlem yukarıdaki bahsettiğim 4 motor için tahmini yaklaşık kaç liraya malolur?

5. Aynı yaştaki ikinci el Mondeo 2.0 Ghia benzinli araçlar Accord 2.0 Executive benzinli araçlara göre 6-10 bin TL kadar ucuza bulunabiliyor. Benzinli modellerde Mondeo mu çok kötü yoksa Accord mu çok iyi?

6. Benzinli Honda motorlarının belli aralıklarla sübap ayarının yapılması gerektiğini okudum. Neden böyle bir duruma ihtiyaç duyuyor dünyanın en büyük motor üreticisi koskoca Honda? Ya da Toyotanın benzinli motorlarının hidrolik sübap iticileri varmış. Toyotanın akıl ettiği bu çözümü Honda neden uygulamamış acaba?

7. Ford’un 1.6 (100-115-125 bg) ve de 2.0 benzinli motorlarının bilinen kronik bir sıkıntısı var mıdır?

8. VW grubunun yıllardır kullandığı pompa meme teknolojisinin rakip common rail teknolojisine göre kalitesiz yakıta daha dirençli olduğu olduğu kalmış aklımda.Sizce bu doğru mudur? Bu teknolojinin biraz daha fazla yakıt tüketmesi ve oldukça da sesli çalışması dışında eksi sayılabilecek bir noktası var mıdır?

Arkadaşlar gayet uzun oldu ama gerekçeli yanıtlarınızı bekliyorum. Ayrıca içinde Honda, VW, Toyota ve Ford barındıran çok hassas bir konu açtığımdan baştan rica ediyorum işi konuya kilit vurmaya vardırmayalım.

Sevgiler, saygılar.

Haluk

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi haluk 23 -- 16 Şubat 2012; 10:07:25 >

If you can't afford a new German car, then you definitely can't afford a used one.

• evet cevaplar ?

Ben lpg li 2.0 mondeo'yu dizeline tercih ederdim her bakimdan...

Sonucta gazin üzerinde ayaga kalkmadigin sürece seni fazla üzmez...

Orijinalden alıntı: haluk 23

5. Aranızda klasik ya da modern dizel araçlarla en fazla kaç bin km yapanınız oldu ve bu süreçte yaşadığınız sorunlar - masraflar neler oldu?

Aracım imzada yazan araç ve sıfırdan beri ben kullanıyorum.

Motor 3 silindir 95 hp 1.5 Mercedes Benz in ürettiği CDI dizel motoru.

Araç bugün itibarı ile 104.000 KM de ve bugüne kadar hiçbir arıza çıkartmadı ve yolda kalmadım.

Bu konuyla ilgili tecrübesi ya da fikri olan yok mu başka?

If you can't afford a new German car, then you definitely can't afford a used one.
  • "E" şıklı sorunuza bir örnek vereyim ;

Hyundai Admire marka bir ticari taksiye binmiştim, 650.000 km yol yapmıştı. Taksi şoförü, aracı sıfır aldıklarını ve akabinde gaz taktırdıklarını söylemişti. 450.000 km'sini sorunsuz gitmiş sonrasında ise motor yaptırmışlar. Bu durumda Honda motoru daha uzun yol alır kanaatindeyim.
  • Bu arada arkadaşlar yukarıdaki mesajıma yeni bir madde daha eklemek istiyorum. Yıllardan beri Toyota benzinli motorlu araçların lpg de bile en az problem çıkaran araçlar olduğu söylenir. Hatta ikinci el araç ilanlarında Toyota araçlarının diğer illere göre mesela Van'da daha çok alınıp satıldığı durumu vardır. (Bakınız, ikinci el araç siteleri.) Bunun gerekçesi ise kaçak yakıttan daha az etkileniyor olması(ymış). Bu sebeple;

Soru 10. Benzinli Toyota aracı olup ta lpg uygulatan arkadaşların aracı sorunsuz kaç bin km yaptı? Sorun yaşayanların sıkıntısı neydi?

Teşekkürler.

• Selam,

Auris elegant benzinli - dizel karşılaştırması

Yukarıda verdiğim linkte, 9 ayda aradaki farkı kapatacağınız ve sonraki her bin km için 124 tl kâra geçeceğiniz belirtiliyor.
    (Diğer konuda senede 20 bin civarı olmak üzere 10 sene kullanılacağından bahsetmiştiniz. Ona göre hesaplattırdım)
    180 bin de 22.320 tl eder. (ilk sene komple farka çalışsın dedim)
    Bu farka 4-5 kere turbo ve enjektör değişimi yaparsınız ki bu kadar bozulmayacaktır.
    Mühim olan kaliteli mazot kullanıp, ufak tefek bazı şeylere dikkat etmektir.
    Isınmadan yüklenmemek, stop etmeden önce 30-60 sn beklemek vs gibi.
    Hatta ufak miktarlar vererek (500 - 700 tl civarı) 70 - 80 binde bir turbonuza bakım yaptırırsanız ve carbon clean işlemini de (ilki 40 binde sonra 20 binde bir. yaklaşık 60- 70 tl) turbo ve enjektör arızaları ile hiç karşılaşmama olasılığınız çok yüksektir.

Tüm bu artıların yanına, kapalı otoparklara girebilme ve feribotlarda problem yaşamama şeklindeki konfor atılarını da eklemek gerekiyor.

En önemli artısı da, alırken pahalıya aldığınız aracı, satarken de pahalıya satacak olmanızdır.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    HONDA CRV HAKKINDA BİLGİ
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • turbo dizel motorlar atmosferik benzinli benzinli motorlara göre daha fazla itina ister.

- mesela hava filtre temizliği çok önemlidir. türkiye gibi tozlu ülkelerde normalde 500 kullanım saatinde değişmesi gereken filtre 250 saatte değiştirilmelidir. performansı direkt etkiliyor.

- kaliteli yağ ve yakıt kullanımı. ve kesinlikle kaliteli yağ ve yakıt filtreleri.

- turbo olayı bambaşka bir mevzu. turbo yüksek devirlerde dönen elemanlara sahip bir ünitedir. bu kadar yüksek hızlar doğal olarak yüksek atalet momentlerine sebebiyet veriyor. ve türbin yatakları normal yataklardan daha fazla aşınmaya maruz kalıyor. bu yatakların yağlaması düzgün yapılmalı. bu da turbo araçların start-stop durumlarını dikkate alarak sağlanabilir. turbo arızasını yetkili servis yerine bu işte gerçekten ustalaşmış yıllardır turbo dizel motor tamir eden ustalarda hem daha ucuza hem de daha iyi bir işçilikle yapabilirsiniz. sonuçta turbo dizel motorlar ticari araçlarda ve iş makinelerinde yıllardır kullanılıyor. binek araçlarda ise 10 senelik bir mazisi var.

- enjektörler aşırı hassas parçalar. özellikle son yıllarda common-rail motorlarla birlikte oldukça yüksek basınçta çalışıyorlar. yakıttaki en ufak bir düzensizlik bile bu arkadaşların arıza vermesine sebebiyet veriyor. enjektör değişimi markaya göre değişse de 6000 veya 8000 saatlik kullanımda yapılabilir. tavsiyem 2000-2500 saate bir carbon clean işlemidir. bu sayede enjektör değişimi aralığını uzatabiliriz.

• araci ozellikle diesel araci kullanmadan kaullanmaya omru degisir

benim bir cok arkadasimda 200 000 bin gecmis dieseller var ve hic problem yok araclarda

passat 2500 tdi 4motion var 260 000 de
    C200 CDI var 240 000 de
    A6 var 260 000 de
    VW sharan var biri 230 000 de biri 330 000 de

tabi ufak tefek seyler oluyor ama genellinde hepsi sorunsuz
    diyecegim arac olur 50 60 000 de dagilir
    kimi de 500 000 de hic derdi yoktur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi haluk 23 -- 16 Şubat 2012; 10:06:28 >

• Merhaba haluk23 arkadaşım,

Konu sanırım topik ormanında kaybolmuş. Elimden geldiği kadar bilgi vermeye çalışayım.

quote:

Orijinalden alıntı: haluk 23

Arkadaşlar merhabalar,

Teknik olarak aklıma takılan bazı konuları danışmak istiyorum siz ilgili ve bilgili forumdaşlarıma.

A. Forumda O.B.K. üstadımız birkaç yazısında Ford TDCI motorun 6 yıldır eline su dökülemediğini belirtmişti. Geçen hafta İzmir'de bir galeriden satılık 74.000 km de 2006 model Mondeo Ghia TDCI buldum ve de adam bana telefonda aracın gerçekten temiz olduğunu ve istediğim yere baktırabileceğimi söyledi. Ben de nette yaptığım araştırma sonucu İzmir de bulduğum Ustaeller servisine aracı gösterttim. Sabri Usta aracı sorgulatıp bir süre önce 135,000 gibi bir bakım geçirdiğini, silindir kapağının taşlatıldığı (?) söyledi ve dolayısıyla uzak durulması gerektiğini belirtti. Hele bir de enjektörlerde problem var ise çok ama çok masraflı bir problem olacağını bu yüzden de Mondeo düşünüyorsak 2005-2006 model 2.0 benzinli bir Mondeo nun kaliteli bir lpg kitiyle bize uzun yıllar sorunsuz hizmet edeceğini belirtti.
    Dizel motorların kendi kendini ateşleme prensibine dayalı olarak bunu elde edebilmeleri için egzotermik reaksiyona ihtiyaç duydukları ve bunun da yüksek basınçlarda gerçekleştiğini teyit ettikten sonra dizel motorların blok ve kapakları benzinli motorlara göre daha dayanıklı malzemelerden imal edilmektedir. Ne var ki üst kapak dökme alüminyum alaşımından olduğu için bunun için otomobil üreticileri değişik yöntemlere başvurmakta, bazısı ham döküm alüminyum kapağı D-CNC tezgahlarında işlerken bazıları da iç kanalları, yatakları ve yanma odasını kum kalıplı döküm safhasında hazırlamaktadır. Dizel motorların üst kapağının benzinlilere göre daha hassas oldukları ve daha fazla yüksek basınç ve ısıya dayanmaları gerektiği bir gerçektir. Üst kapağı taşlanmış bir dizel motorda ani ısınma/soğuma ve düzensiz sıkıştırmalar meydana gelmiş, deformasyon nedeni ile de neticede blok ve üst kapak arasında bir düzensizlik, basınç/güç/yağ/su kaybı oluşmuş olduğundan bunu gidermenin tek yolu taşlamadan geçtiği için bu yol seçilmiştir. Benzinli motor belki kullanıcı hatasını daha iyi gizleyebilir (kumaş pantol gibi) ancak dizel motor tercihen sıfır alınmalı ve yavru iken alınan bir tayın sahibine büyüdükçe alışması gibi kullanıcısı tarafından terbiye edilmelidir (kot pantol gibi). Bir ailede 5 kişiye aynı dizel motorlu aracı alın, 2-3 yıl sonra araçları aralarında değiştirin, hepsi birbirinin yüzüne bakacak, araçlar aynı olduğu halde birbirine çok farklı gelecek.

B. 2005-2007 arasında 2004 model C-Max TDCI Ghia kullandım neredeyse 90,000 km boyunca. Şarj dinamosu değişti garantiden ve de başka bir sıkıntım olmamıştı. (Hep Opet Eurodiesel kullandım uzatılmış garanti ve de yakıt garantisi devam ediyordu.) Daha sonra ev almak için üzülerek aracımı sattım ama bir yandan da 110.000 km’ye gelmiş aracımı elimden çıkarttığım için de üzerimden bir yük kalktığını hissettim nedense. Sanki yakında ciddi problemler çıkartacak gibi geldi.
    Ülkemizde "otomobil" fenomeni pahalı birşey. Alınması, kullanılması, bakımları, vergileri, yakıtı, hepsi çok çok pahalı. Doğal olarak dizel motorun doktoru, hayat öpücüğü BAKIM da maddi imkanı iyi olanı düşündürmezken daha az yakması için başta daha çok ödeyip bakım ücretinin benzinliye göre daha çok tuttuğunu, parçalarının da daha pahalı olduğunu ve turbo, enjektör, filtre, pompa gibi aksamların da hassasiyetini anlayan kullanıcıları kaygılandırmaktadır. Ebedi dostumuz Almanya'da bu tür sorunlar insanların gelirinin yüksek olması, yakıtın daha ucuz satılması ve bakım için harcanan paranın araca bir yatırım olarak görülmesi nedeni ine sıkıntı yaşatmamaktır ancak ülkemizde ben dahil herhalde çoğumuz hop kalkıyor, hop oturuyoruz, ya enjektör bozulursa, ya turbo eşeğin kulağı gibi olursa, ya şanzımanın içine su kaçarsa...

C. Forumlarda Toyotanın dizel motorunun dünyadaki en büyük dizel motor üreticisi olan Isuzu desteğiyle geliştirildiğini ve dolayısıyla çok uzun ömürlü olduğu söyleniyor.
    Dizel hususunda Korelilerin çok başarılı olduğu biliniyor. Japonya geleneksel olarak bir BENZİNLİ araç ülkesi, dizel payı ABD gibi fakat yakıtın daha pahalı olduğu KORE'de alternatif yakıtlar olan bilhassa LPG ve DİZEL daha fazla revaçta. Ülkemizde satılan HYUNDAI ACCENT ERA CRDI gibi bir modelin satış rakamları ve sorunsuzluğu da bunu kanıtlar nitelikte.

D. Eski model Mercedes dizellerin 500.000 gibi kilometreleri kolaylıkla devirdiği, çok da masrafsız olduklarını duyardık hep. Turbo destekli pompa meme veya common rail yakıt sistemleri ise küçük hacimden oldukça makul gürültü ve de yakıt tüketimiyle oldukça tatminkâr performans sunar oldular. nin ömrü nedir acaba?
    Sanırım 200D motorundan söz ediyorsunuz. Mercedes motorlarda turbo desteği daha sonra eklenmeye başladı ve arkasında da TURBO DIESEL da yazardı kocaman harflerle. Mercedes markasının araçlarını geleneksel olarak daha kaliteli, dayanıklı ve uzun ömürlü imal ettiği bir gerçek, ancak fiyatı da Almanya'ya göre diğerlerinin üzerinde ama ulaşılamayacak değil, fakat ülkemizde bu araçlar çoğumuz için bir hayal olmaktan öteye gidemeyecek. Mercedes bir çok insan için OTOMOBİLDE SON NOKTA, ÖTESİ OLMAYAN MARKA ve bunda haklılar da çünkü içten patlamalı motoru alıp daha da geliştiren otomobil öncüsü GOTTLIEB DAIMLER ve KARL BENZ bu işin standardını yıllarca koymuş, lüksü dayanıklılık ve kalite ile birleştirmiştir. Forumda benden duyarsınız hep S 320 CDI Long 4 Matic çünkü bence bu büyük, tasarruflu, sağlam ve güvenli bir otomobilin en ideal hali.

E. Honda forumunda adına konu açtığım Hondacı Kadir Ustam düzenli bakımları yapılan 2003-2007 model (kaliteli bir lpg’li) bir Accorda 500.000 km problemsiz binilebileğini söylüyor. Benzinli olursa daha da artarmış bu km.
    Honda gerçekten de MOTOR hususunda ayrı bir dünya. Özellikle YÜKSEK DEVİR çeviren motorlar konusunda çok çok başarılılar. Japonya'nın Ferrarisi bence bu marka. Geleneksel bir YARIŞ ve HIZ MOTORU üreticisi HONDA'nin bu bilgisini otomobillerde de çok ama çok başarılı bir şekilde kullanması ve ACURA gibi manyaklık ötesi bir markayı ABD'de piyasaya sürmesi, çok etkileyici çizgilere sahip araçlar yapması ama motor ömrü ve kalitesinden de asla ödün vermemesi takdire şâyândır. LPG'de sorun çıkaran bir HONDA motoru henüz duymadım.

Bu durumda,

1. Toyota Avensis 126 bg lik 2.0 dizel motor Fordun 2.0 lık TDCI motorundan daha uzun ömürlü ve de problemsizdir denebilir mi? Her iki aracı kullanan ya da çevresinde sahibi olan arkadaşlar var mı ve de onların bu konudaki görüşleri ne olurdu?
    Dostum bunu kesin EVET veya kesin HAYIR ile cevaplamak çok zor. Hislerim bana FORD diyor çünkü örnek olarak FORD MONDEO'nun esas pazarı olan Avrupa'da bu araç 2.0 TDCI ile tercih ediliyor ve FORD dizel hususunda PSA'dan çok destek gördü, OPEL'in FIAT'tan destek gördüğü gibi.

2. Aynı şekilde Toyota 1.4 dizel motorun Ford’un 1.6 TDCI motorundan (hacim eksikliğine rağmen) daha uzun ömürlü ve de problemsiz olduğu söylenebilir mi? Her iki aracı…….?
    Bakınız yukarıdaki cevabım. Taner Göde olarak şahsi düşüncem sorunsuzluğuna inandığım TOYOTA motorlarında bu inancımın dizelden çok benzinli motorlar için geçerli olduğudur. FORD'un 1.6 TDCI motoru kendini piyasada fazlası ile ispatlamıştır ancak geçen gün acilen bir turbo lazım oldu, servis 4.500 TL dedi, biz çıkmacıdan yeniden toplanmış [refurbished] bir turboyu 600 TL'ye aldık.

3. Şimdiye kadar dizel motorun öncelikle Turbo arızasının masraflı olduğu ağırlıkla dile getiriliyordu. (Turbo şarjlı araçları doğru kullanma bölümünü hatmettim bu arada O.B.K. üstadın bir kez daha ellerine sağlık!) Şimdi de enjektör arızası çıktı bir de! (yada vardı da benim yeni haberim oldu) Yanılmıyorsam yakıta bağlı bu arızanın sebebi nedir tam olarak? Devamlı düşük kükürtlü yakıt alımında bile ortaya çıkabildiğini duydum. Ayrıca birkaç bin TL den başlarmış tamiri ya da değişimi. Turbo değiştir, enjektör değiştir, nerede kaldı o zaman dizelin ekonomisi?
    Dizelin dizel yapan yakıtın kalitesidir, ancak ayrıca yakıtın geçtiği depo, boru, filtre, pompa, enjektör da çok hassastır çünkü dizelin atomize edilip oksijen ile birleşmesi için enjektörün çok hassas deliklere sahip olması gerek ve bu da üstün mühendislik becerisi gerektirmektedir fakat aynı anda da UCUZ DİZEL almamak, ucuz dizelin içindeki tortu, yabancı madde, ağır metaller çalışma prensibi nedeni ile motorun hastalanmasına sebep olan mikrop etkisine sahip. Benzinli bir motor ile dizel bir motor arasında fark her ikisi de insan olan beyaz Kafkas ırkı ve siyah Negroid ırkı arasındaki fark gibidir. Benzinli kalitesiz yakıta az da olsa biraz daha dayanır ancak İskenderun-Antakya-Samandağı Şeytan Yakıt Üçgeninde alınan Suriye benzini valflerin yataklara "kaynamasına" sebep olabilmekte, motoru sümüklü mendil gibi çöpe atmasına sebep olabilmektedir.

4. Garantisi bitmiş, 3-4 yaşında ikinci el bir dizel araç alınmamalı mı kesinlikle? Eğer cevabınız "alınmamalı" ise, Türkiye bir dizel çöplüğüne dönüşmüyor mu yavaş yavaş?
    Dizel bence (!) SIFIR alınmalı, daima... Bakınız kot pantol ve kumaş pantol benzetmem. Dizel sahibine göre uyum sağlar. Belki herkes fark etmez ama dizel alan UZUN YILLAR ve UZUN YOLLAR için almaktadır. Umurunuzda değil ise alabilirsiniz ama nem kapacaksanız sıfır alın.

Ben benzinciyim. Bakımı yapılması ve kaliteli yakıt kullanılması şartı ile bir dizel motorun durup durduğu yerde arıza çıkarma olasılığı çok düşüktür. Olasılık vardır, olmaması zaten imkansız ama dediğim gibi çok düşüktür. Araçlar çalışmak için üretilir, durmadan garantiden parça değiştirmek için değil.

6. Rektifiye yapılan bir dizel motor orjinali gibi sorunsuz olur mu? Bu işlem yukarıdaki bahsettiğim 4 motor için tahmini yaklaşık kaç liraya malolur?
    İyi yapılırsa sıfır gibi olur. Zaten bu nedenle segman ve pistonlar dereceli satılır. herhalde 1000-2000 TL gibi bir maliyet uygundur.

5. Aynı yaştaki ikinci el Mondeo 2.0 Ghia benzinli araçlar Accord 2.0 Executive benzinli araçlara göre 6-10 bin TL kadar ucuza bulunabiliyor. Benzinli modellerde Mondeo mu çok kötü yoksa Accord mu çok iyi?
    Motordan değil, araçların tutulmalarından kaynaklanıyor bence. Her ikisi de çok güzel otomobiller ama sanırım HONDA pahalı alındığından ikinci eli de pahalı oluyor. Bilhassa çift eksozlu olanlar iyi para ediyor.

6. Benzinli Honda motorlarının belli aralıklarla sübap ayarının yapılması gerektiğini okudum. Neden böyle bir duruma ihtiyaç duyuyor dünyanın en büyük motor üreticisi koskoca Honda? Ya da Toyotanın benzinli motorlarının hidrolik sübap iticileri varmış. Toyotanın akıl ettiği bu çözümü Honda neden uygulamamış acaba?
    HONDA'nın böyle bir riski göze alarak motor üreteceğini sanmıyorum. Hidrolik tapetli bir motorda bu mümkün değil zaten. Taksi durağı kültürü ürünü bir hurafedir diye düşünüyorum. Yanılıyorsam da cümle alem önünde özür dilemeye de hazırım ama sanmıyorum ki hiçbir motor ve otomobil üreticisi 2010 yılına girdiğim şu günlerde 70 model 131'in valf ayarına ihtiyaç duyan bir motor yapsın.

7. Ford’un 1.6 (100-115-125 bg) ve de 2.0 benzinli motorlarının bilinen kronik bir sıkıntısı var mıdır?
    Duymadım. FORD'çular daha iyi bilir (fordçu = İstanbul'daki Ford Transit minibüslerinden bozma dolmuşlarda ayakta giderken bayan yolculara fiili sürtünme hareketlerle sataşan soytarı kılıklı efsanevi tipler, FORD'çu = FORD marka araçlara binenler, lütfen doğru ayıralım, doğru kullanalım.

8. VW grubunun yıllardır kullandığı pompa meme teknolojisinin rakip common rail teknolojisine göre kalitesiz yakıta daha dirençli olduğu olduğu kalmış aklımda.Sizce bu doğru mudur? Bu teknolojinin biraz daha fazla yakıt tüketmesi ve oldukça da sesli çalışması dışında eksi sayılabilecek bir noktası var mıdır?
    Doğru kalmış aklınızda, çünkü PD'de yakıtı silindire basan pompa hemen memenin üzerinde ve bu da SES yapıyor ama CR'de pompa uzakta fakat borular basınca dayanıklı, daha sessiz ama yakıt çok kaliteli olmak zorunda. Çok da daha fazla yakıt tüketmemektedir, turbosuna dikkat etmek gerekir, o kadar. Bu PD dizel motorlar Alman otomobil dünyasını taşımıştır.

Arkadaşlar gayet uzun oldu ama gerekçeli yanıtlarınızı bekliyorum. Ayrıca içinde Honda, VW, Toyota ve Ford barındıran çok hassas bir konu açtığımdan baştan rica ediyorum işi konuya kilit vurmaya vardırmayalım.

Sevgiler, saygılar.

Haluk

Rica ederim arkadaşım Haluk bey.

Taner Göde

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.