Şimdi Ara

Diyanet kendi kuralını yıllarca işte böyle çiğnemiş !

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
472
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
2 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Diyânet işleri reîsliğinin müşâvere ve dînî eserleri inceleme heyetinin 1.12.1954 târîh ve 737 sayılı karârının onbeşinci maddesinde, "Ho-parlörün mihrâba konulması, sûret-i kat’iyyede memnû’dur. Şâyed imâmın tekbîr ve tesmî’i duyulamayacak derecede cemâ’at kesretli olursa, müezzinlerden biri veyâ dahâ uzakda diğeri de iblâğ vazîfesini görürler" denilmekdedir.

Yani günümüz türkçesine çevirirsek;

Mihraba hoparlör koymak kesinlikle yasaktır. Eğer cemaat çok kalabalık olduğu için imamın tekbirleri ve duaları işitilemiyorsa, müezzinler bu sesleri arka taraftaki cemaate ulaştırma (mübelliğlik) görevini yerine getirirler.

1954 yılındaki o heyet, bugün Din İşleri Yüksek Kurulu olarak çok daha geniş yetkilerle ve kurumsal bir yapıyla varlığını sürdürmektedir.

Burdaki karara göre tüm camilerde ibadetler hoparlörsüz yapılmak zorundayken, Diyanet işleri başkanlığı bu kararı takmamış, yok saymış, kendi kuralını çiğneyip yıllarca camilerde dine sonrada sokuşturulan bu çirkin bid'atin yapılmasına ön ayak olmuş ve günümüze kadar da bu bid'atin uygulamasını sağlamaya ısrarla hala devam etmektedir. Bu konuyla ilgili imkan dahilinde Diyanet'e kendi aldığı bu kurala uymasını hatırlatmak amacıyla CİMER aracılığıyla şikayet kaydı oluşturulması büyük önem taşımaktadır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dekareme -- 26 Mart 2026; 17:1:57 >

• Matbaa kullanılıyormuş onada el atmaları lazım

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    Yok matbaa yok 21. yy. diyecekler için açıklama yapmak gerekirse mikrofon ve hoparlör her ne kadar hocanın sesini iletse de küçük bir miktar sesi değiştirdiği için hocanın sesi olmaktan çıkıp robotik bir ses hâline geldiği söyleniyor. Kuralın arkasındaki dayanaklardan biri de budur

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Doğru ama eksik bir nokta var: hoparlörden çıkan sesin bir kısmı değil, tamamı robotik, yani metalik ses olup, ne kadar çok imamın sesine benzese de imamın kendi sesi olmadığı için namaz ibadetleri sahih olmuyor. O kadar kılınmış sanılan namazlar kılınmamış gibi ahırette muamele görecek.

Bu işi maalesef çığırından çıkarttılar. Çok kücük camilerde bile en az 5 hoparlör var: cami ağzına kadar dolu olsa, imam hiç bağırmadan mikrofana gerek kalmadan okusa bile ses arkaya rahatça gidebilirken, 1 değil, 2 değil, tam 6 hoparlör gördü bu gözler. Sanki birileri gizlice insanların namazları olmasın, imamın hakiki sesi duyulmasın diye uğraşıyor. Ben şahsen hoparlör ile kıldıran imama tâbi olmuyorum, ancak eğer mümkünse onun sesini duymak için ilk safta yer almaya gayret ediyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dekareme -- 26 Mart 2026; 17:35:42 >

Bu mantıkla tüm ülke Şapka kanununa da muhalefet ediyor ?

1925 yılındaki Şapka İnkilabına göre TBMM üyeleri ve memurlarına başlık olarak şapka giyilmesi zorunluluğu getirildi ve Türk halkı da buna aykırı bir alışkanlığın devamından men edildi.

Ve bu Cumhuriyet İnkilapları içerisinde olduğu için anayasadan değiştiremiyorsun :D Yasaklı yani. Ve 2014 yılına kadar sözde şapka takmayana hapis vardı. Uygulanmıyordu o ayrı lakin anayasada suç diye yazıyor...

Ve halen daha madde duruyor sadece cezası kaldırıldı...

Bildiğiniz gibi İslam'da olay ibadet etmek Allah'ın sözüne uymak değil 1400 yil önceki gibi yaşamak teknoloji kullanmamaktir.

Bu dini konu.

Oldukça hassas ve uygulanması da bir o kadar zorunlu.

Şapka kanunu uygulanmasa da olur ve iyiki de uygulanmıyor.

Ancak burda namazların sahih olmama, yani hiç kılınmamış olma tehlikesi söz konusu.

Zaten şu linkteki konuları bir okursanız, bu uygulamanın uygulanmasının ne kadar çok elzem olduğunu anlarsınız.

dinimizislam.com
    Hoparlörden çıkan sesin mahiyeti - Dinimiz İslam
    https://dinimizislam.com/detay.asp?Aid=4727

dinimizislam.com
    Hoparlörle kıldıran imama uymak - Dinimiz İslam
    https://dinimizislam.com/detay.asp?Aid=4731

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Pudra şekerini fazla kaçıran eleman şapka kanunundan örnek vermiş.

Diyanet (doğruysa tabi ki) bunu 1954 yılında söylemiş. O zamanlar ülkede bu kadar ateist falan yoktu asla. O zaman bile uygun değilse (ki değil) şu zamanda hiç uygun değil. Kuran'da "başkalarının tanrılarına sövmeyin ki onlar da cahillik edip Allah'a..." yazıyor. Sabah ezan sesiyle yatağından fırlayan veya cuma namazı sırasında camiden gelen ses nedeniyle konuştuğu telefondaki sesi duyamayan ateist ne diyecek? Ne tepki verecek?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi denn.zent -- 26 Mart 2026; 20:36:21 >

Bunların hepsi boş YORUM sadece.

İslam dini zorlaştırıcı dğeil Kolaylaştırıcı olmalı.

Ve mantıken Kur'an da yazmayan bir şey günah veya doğru değildir diyemezsin. Yani kesin Böyle olmalıdır flan diyemezsin anca kendince yorum yapar dini alimler.

Boş adamsın, velkelam boş boş yorum yazıyorsun, amacın da laf olsun torba dolsun. Koca koca adamlar, yıllarca dini konularda tahsil yapmışlar, bir araya gelip bir karar vermişler, sen gel bunları es geç, yok say, gelmiş burda bomboş goy goy edip duruyorsun. Sanki zor bir şey var da kolayını arıyorsun. Zaten her camide müezzin var, bu müezzin namazlarda sesi arkaya iletecek, mübelliği olacak, hepsi bu. Yani şu yorumun bile senin dinden uzak bir birey olduğuna alamet. Alt yapın yok, hayatında din kitabı sayfası çevirmemişsin.

Onlara değil de, senin gibi taharetlenmeyi bilmeyenlere mi itibar edeceğim, öyle mi.. Hadi işine !

Senin bu yazdıklarının hiçbir kıymeti harbiyesi yok. İşine gelmiyorsa hoparlöre uyarsın ve ahırette de namaz sevabı bekleme avucunu yalarsın.

• Galiba 2019 yılında alınan bir karar vardı ses belli bir desibel üzerinde olamaz diye onu bile takmıyorlar milleti rahatsız etmek için son ses sağlı sollu her yerden ezan okutuyorlar.Böyke olunca hoparlör patlıyor bu sefer de cizilti patlak hoparlör sesi ile daha çok milleti rahatsız etmeyi başarıyorlar hatta bazen merkezi sisten arıza verince o patlak hoparlör sesi kapanmıyor saatlerce devam ediyor.
    Sözde laik ülkede inanan inanmayan başka dine mensup olanlara yapılan bir dayatmadır.İnançların bireysel olduğunu kavrayamadıkça gelişemeyiz.

Ateisti bırak, müslümanlar da bundan çok rahatsız ama ezan olduğu için ses çıkarmıyorlar. Bu insanlar kitap okumuyorlar, araştırmıyorlar, benim dinim beni sabah yatağımda fırlatacak kadar yüksek sesli hoparlör konusunda ve sokakta yürüyen insanların duyacağı şekilde dışarıya hoparlör ile ses veren imam hakkında acaba ne diyor diye kitaplara bakmıyorlar. Baksalar bu hoparlörün, mikrofonun dinde yeri olmadığını, dine sonradan eklenen çirkin ve kabul edilemez bir bidat olduğunu okur ve anlar. Buna karşı bilinç gelişir. Bu ibadetin doğrusu eskiden ne ise, şimdi de aynısı olması gerektiğini bilir.

Bugün hoparlöre karşı çıksan, cemaat üzerine gelir ve ezanları susturamazsın diye seni linç ederler. Halbuk hakiki ezan, yani Ezan-ı Muhammediye, müezzinin minareye çıkarak kendi sesiyle okuduğu ezandır. Minareye çıkmak yerine minarenin dibinde ve önünde mikrofon ile okunan ezan hakiki ezan değildir. Diyanet, cahil ilahiyatçılarla dolu. Bunlar hakiki din alimlerinin kitaplarını asla okumazlar. Bu yüzden saçma sapan değişiklikleri camilere sokarlar.

• dekareme kullanıcısına yanıt

Dini kolaylaştırmak lazım ZORLAŞTIRMAMAK LAZIM.

Ben niyetimi iyi etmiş isem ibadetimi iyi yapmışım isem ne bileyim dua mı düzgün okumuşum kıbleye yönelmişim üstüm başım temiz abdestim tam her şey normal aaaa tühh ya sen Höporlör kullanılan camii ye gitmişin eee 40 yıl kıldığın namaz sayılmaz sen cehennemliksin mi denilecek sanıyorsunuz bu mu yani olay ?

Yapmayın Allah aşkına şu şekilci dincilik dine en büyük zararı veren şey. Bu kadar gaddar veya dünyadan kopuk bir şey değil din. Din hayatı zorlaştırmak üstüne kurmaktan vaz geçin. Din insan hayatını kolaylaştırmalı...

Bu tarz uç görüşler söylemler yüzünden dini aman o günah aman o haram aman o yasak aman bu cahiz değil diye diye Dindar insanı dünyadan kopuk hiç bir şey yapmayan hiç bir şey düşünmeyen sadece ölmeyi bekleyen bir canlı gibi düşünüyorsunuz. Din bu değil dinde böyle yorumlanmaz...

• dekareme kullanıcısına yanıt

Televizyon, bilgisayar, telefon... Maç, film, şarkı... Sesi yankılı çıkacak şekilde ayarlayan kimse var mıdır? İnsanlar o ezanı dinlese, (en azından ben kendi oturduğum semt için diyorum, burada birbirine çok yakın camiler var hepsinde en az dörder hoparlör var) sesin çok yankılı, kulak tırmalayıcı, kötü geldiğini fark edecek. Ama dinleyen yok ki. Ankara'da bir hocanın okuduğu ezan benim çok hoşuma gidiyor. Dinlemek istediğimde hemen kapıyı pencereyi kapatıp sıkıştırıyorum. Sesin yankısı böylece baya kesiliyor. Ha çok isterim, misal o hoca bizim yakındaki caminin minaresine çıksa, çıplak sesiyle ezanı okusa, dinlesem...

Korona zamanı camilerden anons yapılıyordu. İlk başlarda ezanın okunduğu ses ile... Sonraları anlaşılmadığından olsa gerek anonsları sesi kısarak yapmaya başladılar. Ha ben yine söylenenleri anlamıyordum. Seyyar satıcılar geçiyor on tanesinden sekizinin dediğini anlıyorum ama camiden yapılan anonsu anlamıyorum. Ses sistemleri artık ne kadar kötüyse.

• 0zkanK. kullanıcısına yanıt

Seninle aramızda bir fark var. Sen kendi kafana göre takılıp düşünüyor, kendi kendine tâbi olup hükmünü veriyorsun. Ben ise kitaplara, hakiki din alimlerine uyuyorum. Benim rehberim var. Senin rehberin yok. İşte bu yüzden yanlış istikamettesin, maalesef o istikamet de seni hiç istemeyeceğin yerlere götürür, haberin olsun.

Ben ikna etme merkezi değilim. İster uy ister uyma, ister yut ister gargara yap, paşa gönlün bilir. Kendine mi, hoparlöre mi, imama mı kime tâbi olursan ol. Hadi güle güle sana.

Millet bu yanlışı bilmiyor. Çoğu doğduğunda ezanlar hep camilerden hoparlör ile okunduğu için bunun dinin bir gerekliliği olarak görüyor veya öyle algılıyor. Bu insanlara bunun yanlış olduğunu, eskiden insan sesi ile okunduğunu anlatmak ve toplumsal farkındalığı sağlamak lazım. Sen açtığım bu konudaki diyanete ait kararı alıp CİMER'e yazarak diyanet işlerine kendi kuralını hatırlatma yapmalısın.

Böyle böyle yavaş yavaş 100 er 1000 er derken çok sayıda insan yazsa, diyanet en azından bir şeylerin farkına varır ve " birşeyler oluyor bu toplumda, ezan sesi ile şikayetler hiç olmadığı kadar çoğaldı" diye...İnsanların hoparörün kulakları tırmalayıcı metalik sesine değil, hazin olan insan sesine, böyle okunan ve gönüllere tesiri olan hakiki ezana ihtiyacı var.

• Hoparlör sesi insan sesi değildir. Televizyondaki kişi de insan değildir. Televizyona bakarak cemaat olmak ne kadar saçmaysa hoparlöre de imam sesi demek saçmadır. Organik şey değil bunlar adı üzerine bir nesne bunlar.
    Camide namaz kılmak için ben bu yüzden bazen -1 de namaz kılıyorlar sadece hoparlöre uyarak buralarda kılmıyorum. İmamı duyanı görmek gerekir en azından büyük camiilerde

• Camiye gitmeyerek bu sorunu çözüyorum.Bu arada Diyanet kapatılsın.Laik bir devlette tüm vatandaşlardan vergi alınarak sadece sünni veya islama hizmet yapılması kabul edilemez.Sünni islama inanan veya islama inananlardan alınmalıdır sadece Diyanet ödeneği için alınan vergiler.

ak parti müslümanı olarak bu görüşünü destekliyorum. diğer partilerin tarikat cimaat şey şıh müslümanları farklı düşünebilir.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.