Şimdi Ara

Dinamo ( İç yapısı - Parçalar ve işlevleri) Hakkında Ayrıntılı Bilgi [Yardım]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
4.426
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Araştırdım biraz, ama kayda değer bir şey bulamadım.

Dinamoların iç yapısı, yapımında kullanılan parça/malzemeler ve işlevleri hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olan bir arkadaş varsa.

Orijinalden alıntı: 20playback

Dinamo = Bir tür motor ?

Mekanik enerji kullanılarak elektrik akımı elde edilen alet.

→ İstediğim ayrıntılı bilgiydi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wenhaver -- 25 Ağustos 2012; 16:38:55 >
    Elektrik yani gerilim üretmek amacıyla yapılan alternatörler;adını AC akım ürettiklerinden alırlar,sabit mıknatıslı yada uyartım sargılı şeklinde ayrılırlar.Günümüzde hibrit sistem gibi hem sabit hemde uyartımlı olarak çalışan yada buna benzer çalışan modelleride vardır.

Önemli olan;böyle bir yapımı nerede hangi şartlarda kullanacağımız önemlidir ve yapma plânı buna göre gelişir.
    Ör;rüzgâr enerjisi ile üretimde en ideal olan;sabit mıknatıslı çift rulmanlı düşük devirlerde istenilen gerilimin elde edildiği bir generatör tutulan tercih edilendir.

Alternatör tasarımında verim çok önemlidir.Bu yüzden kollektörsüz,fırçasız sabit mıknatıslı alt.ler tercih edilir.Ama hassas voltaj ve akım kontrolu gereken yerlerde ise uyartım modeli yani elektro manyetik akı ile çalışan model tercih edilir.Çünkü böyle modelde;
    sabit frekanslı,voltaj veya akımı isteğe göre anlık ayarlanabilen modeldir aynı zamanda.

Başlıca parçaları;uyartımlı modelde rotorda uyartım sargıları ve buna ek manyetik akı ve kutupları oluşturan metal parçalar,nüve üzerine sarılmış kutup sayısına uygun dizaynda bobin grupları yani bütününe stator denir,gövde,rulmanlar,kapaklar,kollektör ve fırça takımı.
    Sabit mıknatıslıda;rotor uygun kutup sayısınca sabit mıknatıslı,yine stator,kapaklar,rulmanlar ve gövdedir.
    Bu anlatımım genel amaçlıdır.
    Çalışma prensibi,kç kutup sayılı,kaç faz, v.b. sorular detaya girer ve 2-3 sayfa tutar.Herkesin bu kadar bilmesi yeterlidir.(Bu işi yapanlar hariç)Haydi hayırlı günler.

• quote:

Madem niye soruyorsun ?

Sen 99'lu olduğun, topic'teki mesajı ve soruyu okumadığın için.

Orijinalden alıntı: malisert32

Her ne kadar dinamo olarak bilinse de alternatör yada generatör olarak bahsedilir.Ör;dinamo deyince şarj dinamosuda denir, motora ilk hareketi veren motorada marş dinamosuda denir.
    Elektrik yani gerilim üretmek amacıyla yapılan alternatörler;adını AC akım ürettiklerinden alırlar,sabit mıknatıslı yada uyartım sargılı şeklinde ayrılırlar.Günümüzde hibrit sistem gibi hem sabit hemde uyartımlı olarak çalışan yada buna benzer çalışan modelleride vardır.

Önemli olan;böyle bir yapımı nerede hangi şartlarda kullanacağımız önemlidir ve yapma plânı buna göre gelişir.
    Ör;rüzgâr enerjisi ile üretimde en ideal olan;sabit mıknatıslı çift rulmanlı düşük devirlerde istenilen gerilimin elde edildiği bir generatör tutulan tercih edilendir.

Alternatör tasarımında verim çok önemlidir.Bu yüzden kollektörsüz,fırçasız sabit mıknatıslı alt.ler tercih edilir.Ama hassas voltaj ve akım kontrolu gereken yerlerde ise uyartım modeli yani elektro manyetik akı ile çalışan model tercih edilir.Çünkü böyle modelde;
    sabit frekanslı,voltaj veya akımı isteğe göre anlık ayarlanabilen modeldir aynı zamanda.

Başlıca parçaları;uyartımlı modelde rotorda uyartım sargıları ve buna ek manyetik akı ve kutupları oluşturan metal parçalar,nüve üzerine sarılmış kutup sayısına uygun dizaynda bobin grupları yani bütününe stator denir,gövde,rulmanlar,kapaklar,kollektör ve fırça takımı.
    Sabit mıknatıslıda;rotor uygun kutup sayısınca sabit mıknatıslı,yine stator,kapaklar,rulmanlar ve gövdedir.
    Bu anlatımım genel amaçlıdır.
    Çalışma prensibi,kç kutup sayılı,kaç faz, v.b. sorular detaya girer ve 2-3 sayfa tutar.Herkesin bu kadar bilmesi yeterlidir.(Bu işi yapanlar hariç)Haydi hayırlı günler.

Teşekkür ederim.

Elinizde ekstra olarak şema ya da animasyon tipi bir şey var mıdır?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Wenhaver

quote:

Madem niye soruyorsun ?

okumadan motorlarla ilgili olduğunu bildim

quote:

Orijinalden alıntı: Wenhaver

quote:

Madem niye soruyorsun ?

okumadan motorlarla ilgili olduğunu bildim

Eğer istediğim şeyler yoksa boşuna mesaj kalabalığı yapıp konuyu mahvetmeyelim küçük arkadaşım.
    Aradığım şey tamamıyle teknik bilgi.

Kişisel bir şey söyleyeceksen PM atarsın.

• Extradan şema v.b. değilde fazladan 70-80 belki daha fazla kendi uygulamalarımdan çektiğim resimler var.
    Tabi çok fazla,ama size ne gerekiyor?Ör;yüksek lisans yada bitirme tezi v.b. teori bütünümü yoksa uygulamaya geçeceğiniz teori+uygulama sonucu net sonuç alınmış çalışma kayıtlarımı?

Aslında size daha kestirme yol söyleyeceksem;önce MEGEP derslerinden alternatör sarımı konusunu indirip anlayıncaya kadar okuyun diyorum.Yada ne yapmak istediğinizi yazın bizde cevaplayalım.

Extradan şema v.b. değilde fazladan 70-80 belki daha fazla kendi uygulamalarımdan çektiğim resimler var.
    Tabi çok fazla,ama size ne gerekiyor?Ör;yüksek lisans yada bitirme tezi v.b. teori bütünümü yoksa uygulamaya geçeceğiniz teori+uygulama sonucu net sonuç alınmış çalışma kayıtlarımı?

Aslında size daha kestirme yol söyleyeceksem;önce MEGEP derslerinden alternatör sarımı konusunu indirip anlayıncaya kadar okuyun diyorum.Yada ne yapmak istediğinizi yazın bizde cevaplayalım.

Başka bir konuda yürüttüğüm bir proje için. Bir bakıma, projemde daha verimli sonuç alabilmek için, daha uygun bir dinamo tasarlamayı planlıyorum.
    Yani, evet; teori+uygulama sınıfına giriyor bahsettiğim.

Şöyle düşünün; birtakım küçük değişiklikler yapıp, biraz daha değişik bir dinamo üretimi.

Bunu yapmak için yeterli bilgi var elimde, ancak bir işe başlamadan önce en ince ayrıntısına kadar bilmek isterim elimdeki hakkında.

Önerinizi dikkate alacağım.
    Ayrıca, sizin için de sorun olmayacaksa elinizdeki belgelerden (resim vs.) faydalanmayı çok isterim.

Teşekkürler.

• Önemli olan o projede kullanacağınız akım doğru akımmı yada alternatif akımmı?Ör;şebekeden çekilen akımın aynısı isterseniz(220V-50 Hz.) bu defa akımın boyutuna bağlı olarak alternatörün büyüklüğüde önemli.

Aslında,tercihlerinizden 2-3'ünü öğrenip sizi rüzgar türbünü yapıyorum bölümüne yönlendirmek istiyorum.Çünkü o bölümde bununla ilgili çok güzel açıklamalar mevcut.

Hem paylaşırım diyorsun hemde o bölüme yönlendiriyorsun bu nasıl iştir diyebilirsiniz.Ama o bölümde bu konu ve benzer konularla ilgili bizler 156 sayfa yazı yazdık.İşte aynı konuları yazmak tekerrür olur ve ben tekerrürü forumu ve üyelerini meşgul etme gibi görüyorum.
    O bölümde sorularınıza cevap bulamadığınız konularda buradan bildiğim kadarı ile anlatmak isterim.Madem bilgi paylaştıkça çoğalır,madem faydalı olmak güzeldir,hem karşılıklı paylaşarak ilerlemek karşılıklı yol almak demekse bu paylaşımda ben varım demek isterim.

Sonuç olarak;önce o bölüme baştan sona doğru bir göz atın,sonra küçük de olsa bir uygulama yapın,uygulama sonucu elde ettiğiniz verileri kayıt edin,işte hem takıldığınız yerleri hemde o verilere göre daha iyisini buradan istişareye başlayabiliriz.Hayırlı günler.

• quote:

hard disk motoru ne tür motordur? elektrik üretebilirmi? 4 ucu vardır hard disk motorlrının bunlar ne ucudur? naıl çalıştırılır? biliyormusunuz?

Önemli olan o projede kullanacağınız akım doğru akımmı yada alternatif akımmı?Ör;şebekeden çekilen akımın aynısı isterseniz(220V-50 Hz.) bu defa akımın boyutuna bağlı olarak alternatörün büyüklüğüde önemli.

Aslında,tercihlerinizden 2-3'ünü öğrenip sizi rüzgar türbünü yapıyorum bölümüne yönlendirmek istiyorum.Çünkü o bölümde bununla ilgili çok güzel açıklamalar mevcut.

Hem paylaşırım diyorsun hemde o bölüme yönlendiriyorsun bu nasıl iştir diyebilirsiniz.Ama o bölümde bu konu ve benzer konularla ilgili bizler 156 sayfa yazı yazdık.İşte aynı konuları yazmak tekerrür olur ve ben tekerrürü forumu ve üyelerini meşgul etme gibi görüyorum.
    O bölümde sorularınıza cevap bulamadığınız konularda buradan bildiğim kadarı ile anlatmak isterim.Madem bilgi paylaştıkça çoğalır,madem faydalı olmak güzeldir,hem karşılıklı paylaşarak ilerlemek karşılıklı yol almak demekse bu paylaşımda ben varım demek isterim.

Sonuç olarak;önce o bölüme baştan sona doğru bir göz atın,sonra küçük de olsa bir uygulama yapın,uygulama sonucu elde ettiğiniz verileri kayıt edin,işte hem takıldığınız yerleri hemde o verilere göre daha iyisini buradan istişareye başlayabiliriz.Hayırlı günler.

Teşekkür ederim.

• quote:

Önemli olan o projede kullanacağınız akım doğru akımmı yada alternatif akımmı?Ör;şebekeden çekilen akımın aynısı isterseniz(220V-50 Hz.) bu defa akımın boyutuna bağlı olarak alternatörün büyüklüğüde önemli.

merhabalar

rüzgar enerjısınde kullanmak ıcın alternator yapmak ıstıyorum..istedıgım kw amper degerlerine gore bır motor yapabılmem ıcın hesaplama metodu var mı. mesela 06 lık bakır ıle 80 sıpır 3er bobın gıbı yada benzer. birde elinizde yaptıgınız alternator varsa bılgı paylasırsanız yada resım sevınırım.
    teşekkurler

• Önceki yazımın benzerini sizede yazayım.
    Bu konu öyle 1-2 sayfa anlatımla netleşecek olsaydı,R.T. bölümü 156 sayfa olmazdı değilmi?
    Yinede konunun özetinin özetini buradan yazayım;

R.enerjisi sistemlerinde kapasite tespiti 3-5 malzemenin verim sonucuna göre değil sistem bütünün verim ve kapasitesine göre değişir.

Başlıca etkenler;1=Pervanenin orta ölçekli rüzgârda Watt cinsinden üretebileceği devamlı ve max. güç,
    2=Varsa aradaki aktarma organlarının(kayış-kasnak,zincir-dişli,rediktör)verimliliği,
    3=Alternatörün devamlı ve max. gücü ve verimliliği,
    4=Kabloların cinsi ve kapasitesi
    5=Voltaj çeviriciler yada doğrultma gruplarının kapasitesi
    6=Şarj ünitesinin verimliliği
    7=Akünün durumu
    8=Aküden akım çeken malzemelerin verimliliği(inverter,buzdolabı,ışıklar v.b.)

Kabaca böyle,alternatör kapasitesinde;manyetik akının yüzeysel gücü,nüveye yakınlığı veee...işte önemli nokta;
    tel çapına göre akım çekebilme oranı.Bu oran sadece tel çapına göre değil aynı zamanda kutup sayısına göre değişir.Ör;Megep derslerinde mono faz jeneratör alternatörlerinde 1 mm. kesitli telden 8 ampere kadar akım çekilebileceğini ama kutup sayısınında burada öneminin yazıldığını görüyoruz.
    Vel hasıl;size de rüzgâr türbünü bölümünü tavsiye ediyorum.Zaman buldukça okuyun,önemli sayfaları farklı kayıt edin,PC.de bulunsun.Hayırlı günler.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.