Şimdi Ara

Din hakkında konuşurken dikkat edilmesi gerekenler (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
340
Cevap
2
Favori
10.145
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
24 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sana gore ne peki ? Ya da sana gore herkesin anlamasi gereken manasi nedir ?


    Yani Cennet ten kovulup sucu isleyenler sadece cezalandirilmasi gerekirken dunyaya gelen insanoglu neden direk dogmadan cennete gitmiyorlar ? Cennete ureme filan yokmu ? Mitoz bolunme filan mi var. Planarya gibi bolunerek mi cogaliyorlar oradakiler ?


    Neden kovuldular ? Neden cekiyorlar? Suca karisan Havva ile Adem digerleri neden suclu olsun ?


    Zaten Allah denen inancsal olgu Islami bakis acisiyla ele alinca tahmin edemedi mi sonsuz irade ve sonsuz gecmisin sonsuz gelecegin sahibi. Irili ufakli alemlere es zamanli idrak eden bilen hukmeden bir Allah nasil oldu da Cenneten kovdurdu ?

    Herseyi biliyor ise CEnnet mi test/sinanma alemi ?


    BEnce sen SIG birisin . Yuksek ihtimalle Musluman gorunumlu ama niyetin baska birisin kanimca ...


    Sorduklarima samimi cevap veremedin ... CEvap yazdin sadece ama cevap degildir...
  • Hayir! En son din oldugu icin dogrudur!

    Baska din de gelmeyecektir ondan kalitelidir ...


    Gerci Dinler devri bitti ama mealleri yanlis anliyor aymazogullari aymaztorunlari ...
  • Forum yönetimi dini konuları popüler olmadan, üst sıralara yükselmeden siliyor. Bu konuda yarın silinir zaten boşuna yazıyoruz.
  • gimmeluck kullanıcısına yanıt
    Adamin ismini yanlis yazmissiniz : Turan DURSUN olacakti ...


    Islamiyet eskisi neyse iyisiyle kotusuyle o eski zamanin sartlarina vs gore yargilanmasi gerekliligi bir kenara koyarsak .

    Nedir bu Hristiyanlik ozentisinin Islamiyet in icine sokulmasi. En basitinden : Kandil ! Isevilerin Isasina ait dini bir detaydir. Islam'da da olsun ozenti vs yani dunyevi emeller ile iyi kotu Islamiyet i ne hale getirdi ?


    Illa Musluman olmakta direnmek isteyenler de AKIL veriyorum! Keske nakil ile verseydim :/

    https://www.haberturk.com/polemik/haber/571137-islamiyette-kandil-geceleri-yoktur-

    İlahyatçı İhsan Eliaçık ...

    Anlayana ...


    Aramizda samimi dindarlar varsa . Onlarin hatrinadir bu onerim ...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi smart1978 -- 8 Kasım 2019; 21:10:1 >




  • Serebrum kullanıcısına yanıt
    Okumadın derken Hz. Muhammed'in uslubunu ve davranış biçimini anlayacak kadar okumamışsın demek istedim. Yoksa elbette okumuşsundur bazı yazılar.
  • Kuran'ın büyük bir kısmında itiraz edilebilecek bişey yok. Müslümanlar yaşadı, inanmayanlar hapı yuttu, şunlar şöyle yaptı, bunlar böyle dedi gibi. Şeytan, melek, cennet, cehennem gibi şeyleri zaten aklın alabilmesi imkansız.

    Geriye kalan insan yaşamı/hakları, doğa yasaları gibi ayırt edici kısımlar oldukça az. Ama olay da oralarda bitiyor zaten. İşte tam o kısımlarda ne kadar tarafsız bakabildiğiniz önemli. Sorgulanacak kısım oralar işte.

    Balığın karnında yaşayıvermiş, sopa yılana dönmüş, deniz yarılmış, 950 yıl yaşadıysa ne olmuş, yıldızlar da süs oluversin, göğü kolon taşıyo desek ne olur?

    Işidin kölesi cariyesi kötü ama kitaptaki kasıt belki farklıdır. Peygambere özel ayet gelmişse ne olmuş...

    Hatta en basitinden ilk mesajdaki örnek. Arada birisiyle evleniveriversin nolacak?

    Bişey dikkatinizi çekti mi? Ayırtedici kısımların hepsinin cevabı aynı: Allah'ın bi bildiği vardır. Yani vardır mutlaka heralde ama insanların pek bi bildiği yok gibi sanki.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • cemsinan kullanıcısına yanıt
    Sana diyorum ki insanın insanı hediye etmesi olayı geçen yüzyıla kadar olan bir şeydi. "Islam'dan önce" de olan bir şeydi. Bunun sorumlusu din değil.

    Eğer din bu kölelik adetlerini bir anda değiştirmeye kalksaydı insanlar buna direnç gösterirdi. Çünkü bütün toplumun işleyişi köleliğe bağlıydı. O devirde civardaki her devlette kölelik varken senin halkın köleliği kaldırır mı yoksa tam tersine kaldırılmasına direnç mi gösterir?

    Islam dini köleliği teşvik etmiyor. Ama savaşta aldığın esiri ne yapacaksın? Besleyecek misin, öldürecek misin? Arap toplumu Islam'dan önce köle yapmak çözümünü getirmiş. Madem o dönemin şartlarında kölelik var, o zaman bu kölelerin ticareti de var. Duygusal bakmakla olmuyor. Belki o zamanda yaşasaydın sen de vuracaktın kırbacı.

    Islamda köle ile sahibi "yanyana" namaz kılar, bunu hatırla. Köle sahibinin yediğini yer, bunu da hatırla. Gücünü aşan işe koşulmaz, haksız yere hakarete uğratılamaz. Hatta sahibinden şikayetçi olabilir ve mahkeme kurulur, bunları hatırla. Dahası bazı günahlarda kefaret olarak köle azat edersin, gidip yeni köleler almanı da emredebilirdi. Görmek isteyen insan görür. Görmicem diye inat edene bir şey yapamazsın. Ama yazdıklarına göre sen bunların farkındasın.

    Arkamdan konuşma konusuna gelince, kimseyle senin hakkında özel mesaj'dan konuşmadım. Senin hakkında söylediğim her şey burada yazıyor. Cevap vermene mani bir durum yok. Ama kötü hissetmene sebep olduysam kusura bakma. Benim niyetim o değil.

    Saygı konusunda yazdıkların için teşekkürler. Sana katılıyorum. Keşke müslümanlar ve ateistler arasında karşılıklı saygı ve barışıklık hali olsa. Ama ilk mesajdaki alıntılardaki ifadeler hiç de saygılı değil. Üstelik olay senin anladığın gibi de değil. Ama o konu üzerinden devam etmeyelim artık.

    Başlığın ana fikri, insanların Islam'ı eleştiriyorum zannederken kendi anladıklarını, kendi yorumlarını eleştiriyor olması.




  • HEISENBERG kullanıcısına yanıt
    Sen çok yanlış gelmişsin hocam.

    Kesinlikle bilimin öyle bir iddiası yok. Ifadeleri dikkatli okuyun. Sadece ispatlayamayız diyorlar. Ispatlayamamak yok demek değildir. 200 yıl önce elektron yok muydu? 1000 yıl önce pluton gezegeni yok muydu? Bilim becerebilirse ispatlar, beceremezse ispatlayamaz. Bu var, yok demek değildir. Ayrıca sizin ispatlandı dediğiniz bir çok şey de sandığınız kadar kesin değil. Newton zamanında da ikna oldukları bir fizik vardı, komple değişti.

    Insanların din için "eskilerin masalları" dediği Kur'an'da yazıyor. Belki o ayetlere bakarsınız.

    "Günümüzde çoğu şeyin cevabı var" ifadesinin bir geçerliliği yok. Güvendiğiniz bütün "bilimsel" teoriler yarın değişebilir. Ayrıca ne kadar bilmediğinizi bilemeyeceğiniz için "çok biliyoruz" diyerek düşünsel anlamda kendi kendinize ket vurmuş olursunuz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-288644A72 -- 9 Kasım 2019; 1:18:26 >
  • İslamdan önce vardı fakat İlhan Arsel’i okursan iki ayrı Sümer kralı köleliği kaldırmak için uğraştı. Ayrıca bebeklerin mal hükmünde doğmasını engellemek için uğraşan krallar da var. Belli bir yaşın altı köle olamaz diyen.
    Köle ve cariyenin bebeği ise islamda alınabilir satılabilir, kiralanabilir ve hediye edilebilir bir mal hükmünde doğar. Efendisinden izinsiz evlenemez, ve bütün bunlar olurken sonsuz bir güç bunları seyreder fakat evlatlığın eşiyle evlenilebilmesi veya bir kaç kere boşanmış bir kişinin karısı başkasıyla evlenmeden geri dönememesi filan bebeklerin mal hükmünde doğmasından daha mühimdir ki o konuda susar diğer konularda ise Arap gelenekleri, ideolojisi ve Arap yaşantısına uygun ortaçağ kanunları gönderir.
    Benim buna inanma ihtimalim yok. Buyrun inanın fakat insanlar neye inandıklarını bilseler iyi olur. Arkamdan konuşma mevzusu gayet tatsız. Kusura bakma ama her mesaja göz gezdirmiyorum. Tesadüfen gördüğünde de insan rahatsız oluyor. Hangi sayfada kimlere arkamdan konuştuğunu da bilmiyorum. Tek tek bakmak da istemiyorum.

    Köleliğin kaldırılması ile ilgili payeler neden müslümanlarda değil ve neden Araplar bu konuda ağır direnç gösterdiler biraz düşünün. Lincoln gayet rahatça kuzeyde köleliği yasaklayıp güneyde serbest bırakabilirdi? Sonsuz güçten de mi daha güçlü de savaşarak ülkeyi iç savaşa götürme pahasına köleliği kaldırmaya girişiyor?
    Bu büyük bir mücadele. Adam zaten anti kölecilerin adayı. Çok büyük bir hikaye o. Okuyun anlarsınız. Anti köleciliği dışında çok da sevilecek bir adam değil ama tabii.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemsinan -- 9 Kasım 2019; 0:8:9 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yahu bu konuda benden daha çok bilgi birikimine sahip olduğuna nasıl karar veriyorsun? Teolog musun? Yayınlanmış makalen mi var?
  • Çok doğru.
  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    Bana göre sorduğun için teşekkür ederim. Ama din meselesi kişinin kendi yolculuğudur. Şudur budur demek yanlış olur. Sadece, kişiler her duyduğunu havada kapmamalı ve etraflıca düşünmeden sonuçlar çıkarmamalı.

    Cezalandırmak demek aslında karşılığını almak demek. Türkçe'de olumsuz kullanılıyor. Dünya'ya gönderilen insan güzel bir ceza (karşılık) da alabilir.

    Cennet'ten kimin çıkarılıp kimin çıkarılmaması gerektiğine cenneti ve çıkarılanı yaratan karar verir. Herkesin cennete gitmesi gerektiği sizin varsayımınız. Allah'ın böyle bir amacı yok. Tam tersine insanların çoğunun cehennem için yaratıldığına dair ayetler var. Sevseniz de sevmeseniz de. Bu dünyadaki bunca acıyı ve kederi normal karşılıyorken ahirette acı ve keder olması neden anlamsız geliyor?

    Siz kendinizi Adem ve Havva'dan farklı mı sanıyorsunuz? En azından cennetten çıkarılmayacak kadar farklı değilmişsiniz demek ki.

    Allah "tahmin edemedi mi" derken Allah direkt "bilir. Tahmin etmek işlem kapasitesi sınırlı olan varlıkların yaptığı bir şey. Herşey de Allah'ın dediği ve bildiği gibi oluyor. Insan denilen canlının (veya bir şahinin, bitkinin, vs. vs.) zihniyeti üzerinden Allah olgusunu anlamlandırmaya çalışmayın bence. Siz kestirmeler kullanmak istersiniz, çünkü korumanız gereken bir enerji vardır, Allah ise o enerjinin kaynağıdır.

    Kelimeleri araştırmak konusundaki tavsiyem devam ediyor. Samimi olmanız, kendi istediğiniz cevabı almaya çalışmamanız sizin faydanıza olabilir.

    SIG'in açılımını bilmiyorum. Neden ortada bir kanıt yokken bu ihtimali seçiyorsunuz?

    "Samimi cevap"ın kriterini siz belirlemişsiniz. Kriterleri açıklayın samimi cevap vermeye çalışayım.




  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    Bu iki ifade doğruysa söylenmemeli midir?
  • EVGA kullanıcısına yanıt
    Boşuna sizin kendi tanımınız. Kader kısmet bu işler :D
  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    Islamla insanların ne yaptığını karıştırmayın.

    Ateist olmakta diretilebilir mi?
  • asderty A kullanıcısına yanıt
    Senin aklının alamayacağı şey hakkında basit bir örnek vereyim gerisini sen tamamla. Akıl alır mı almaz mı görünsün en azından.

    Bugün karanlık madde ve enerji denilen konsepti biliyoruz. Biz aydınlık bölümdeyiz ve evrenin sadece %5 lik bir kısmındayız. Belki karanlık maddeye göre daha karanlık madde bile vardır.

    Şimdi, eğer aydınlık maddede bizim gibi zeki yaşam formları türeyebilmişse neden aynısı karanlık maddede de olmasın? Belki teknolojileri veya yapıları gereği bizim dünyamıza müdahale edebilecek pozisyona ulaşmışlardır?

    Asla melek, şeytan karanlık maddedir demiyorum. Sadece bir ateist bile istese bir açıklama türetebilir diyorum. Kafadan kestirip atmakla olmuyor bu işler. Sadece kendini kandırırsınız. Yorganın altına girmek gibi.


    Insanlara klavuz olarak gönderilen tek şey Kur'an değil. Hz. Muhammed'in nasıl davrandığını da incelemek lazım. Bu konuda kaynaklar oldukça geniş. Elinizde bir delil yokken kafanıza göre bu kaynakları reddediyorsanız sizin meseleniz.

    Alternatif açıklamaları düşünün oradaki yılan ifadesi benzetme de olabilir. Siz kafada bir şey canlandırıp onu reddediyorsunuz. Kim bilir belki hadislerde bu olayın açıklaması vardır. Yoksa da bizim işimiz değildir bu konu.

    Islamda kölelik hakkında baya yazdım yukarıda. Köleyle sahibinin yanyana namaz kıldığı bir din bu. Siz köle almayın, düşmanlarınızı öldürün. "Beni öldürme, köle yap" derse de olmaz diyin.

    Olay "arada" birisiyle evlenmek değil. "Arayı" sen çıkarıyorsun. Olay yepyeni başka evlilik yapmak. Kendini eleştir.

    Insanların "din konuşmak adına" pek bir bildiği yok.




  • cemsinan kullanıcısına yanıt
    Sümer kralları köleliği kaldırmak için uğraştı diyorsun, kaldırdı mı? Kaldırdıysa ne kadar sürdürülebildi? Islam'ın enerji sarfetmesi gereken tek alan köleliği kaldırmak mıydı? Dinden bir şey bekliyorsunuz ama kendiniz değiştirin bazı şeyleri madem klavyeden yazmak kadar kolay.

    Size sordum, köle almayıp ne yapacaksınız? Öldürecek misiniz? Yoksa bir daha olmasın diyip geri mi yollayacaksınız? Başka bir millet gelir sizin yolladıklarınızı asker olarak size karşı kullanır.

    Dönem şartlarını yok saymaya devam ederek drama yapmakla olmuyor hocam. Siz köle azat et ifadesini görmek yerine başka bir noktaya odaklanmışsınız. Size göre bu köleliği kaldırma gayreti değilse diyecek bir şey yok. Köleliği arttırmak için mi azat et denmiş ya da namaz yanyana kılınmış?

    Lincoln dediğiniz adam köleliği kaldırıp yerine "çok güzel bişi" mi getirdi? Eskinin köleleri şimdinin efendileri mi oldu? Saygı mı görüyorlar? Ya da bir elleri yağda diğeri balda mı? Sadece kelimesel özgürlüklere takılmışsınız. Acaba "keşke o özgür zencilerden birisi olarak doğsaydınız" mı demek lazım. O zaman belki vereceğiniz örnekleri daha dikkatli seçerdiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-288644A72 -- 9 Kasım 2019; 1:36:10 >




  • Serebrum kullanıcısına yanıt
    Teolog olmak ya da birilerinin kriterlerine göre makale yayınlamak birisinin insanları ne derece tanıyabildiğini göstermez. Hadislerde anlatıldığı gibi davranan bir peygamber sizin kurduğunuz cümleyi kuracak bir insan değil. Siz daha hedefin kafir öldürmek olmadığını kavrayamamışsınız. Bu din sizin için gönderildi ama siz size karşı gönderilmiş zannediyorsunuz. Ateist olmaktan önce insansınız. Bu din insanla ilgileniyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-288644A72 -- 9 Kasım 2019; 1:36:50 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-288644A72

    Neden gülüyorsunuz?

    Ortada bir mucize olamayacağına ön yargıyla karar verdiğiniz için mi?

    Yoksa Arapça dilini tüm detaylarıyla bildiğiniz, ayeti incelediğiniz ve iddianın asılsız olduğunu gördüğünüz için mi?
    söylenen tüm mucize açıklamalarını ve ona karşı anti açıklamaları okudugum için.

    yani 2 taraftan da incelediğim için konuyu.

    ondan gülüyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hz. Muhammed'in nasıl davrandığını da incelemek lazım. Bu konuda kaynaklar oldukça geniş. Elinizde bir delil yokken kafanıza göre bu kaynakları reddediyorsanız sizin meseleniz.

    demişsin hocam, ama öyle okunca da canının istediği hadise inan, istemediğine inanma, ortaya tam bir çorba çıkar, islam aleminin durumu malum.

    koyu renkli kısım bir gerçek, mantık ile hangisinin doğru olduğu anlaşılır gibi saçma bir cevap olamaz, zira insaoğlu istediğini istesiği yere çekip çarptırıp inanıyor.

    bknz;
    Sizce Resul böyle sözler söylemiş midir?
    Yoksa bu sözler Hz. Muhammed'e iftira mıdır?
    ....
    "Ureyne ve Ukeyle kabilelerinden bir grup Medine'ye gelerek müslüman oldular.
    Medine'nin havası onlara dokununca Peygamber onlara deve sidiği içmelerini öğütledi.
    Adamlar develeri dağıttılar va çobanı da öldürdüler.
    Peygamber onları yakalattı.
    Ellerini ve ayaklarını kesti.
    Gözlerini oydu. Çölde susuz ölüme terketti.
    Biz onlara su vermek isteyince Peygamber bizi engelledi"
    (Buhari 56/152, Tıb 5/1; Hanbel 3/107, 163)
    ***
    "Hesap günü tüm peygamberler korku içinde canlarının derdinde iken, sadece ben ümmetimi düşüneceğim" (Buhari 97/36).
    ***
    "Uğursuzluk üç şeydedir, at, ev ve kadın" (Buhari 76/53).
    ***
    "Peygamber, savaşta kadınların va çocukların öldürülmesinin bir sakıncası olmadığını söyledi" (Buhari, Cihad/146; Ebu Davud 113).
    ***
    "Dünya balığın üzerindedir. Balık başını sallayınca dünyada depremler olur" (İbni Kesir, 2/29; 50/1).
    ***
    "Liderler mutlaka Kureyş kabilesinden seçilmelidir" (Buhari 3/129, 183; 4/121; 86/31).
    ***
    "Tüm kara köpekleri öldürünüz. Çünkü onlar şeytandır" (Hanbel 4/85; 5/54).
    ***
    "Karga fasıktır" (Buhari 59/16; Hanbel 2/52).
    ***
    "Peygamber 30 erkeğin cinsel gücüne sahipti" (Buhari).
    ***
    "Peygamber nerede güzel bir kadın görse hemen eve koşar Zeynep'le yatardı" (Buhari, Hibe)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gimmeluck -- 9 Kasım 2019; 2:0:53 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.