Şimdi Ara

Diğer Odaları Soğutma Önerinize İhtiyacım Var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
378
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba.

    Evimde üç tane iç ünite, bir tane dış ünite şeklinde multi sistem klimam var. Bu klimaların nerede bulundukları ve kapasitelerini evin krokisi üzerinde göstermeye çalıştım. Klimalar bulundukları odayı ısıtma ve soğutma için fazlasıyla yeterli geliyor. Fakat ben özellikle 13 m2 olan ve üzerinde belirttiğim odayı soğutmak istiyorum. Akdeniz bölgesinde yaşıyoruz ve aşırı nemli / sıcak bir iklime maruz kalıyoruz. Çocuğumun uyuduğu odayı en azından rahat uyuyabileceği kadar iklimlendirmem için fikirlerinize ihtiyacım var.

    Diğer Odaları Soğutma Önerinize İhtiyacım Var

    Öncelikle sadece soğutma için buna ihtiyacım var, ısıtma için doğalgaz kullanıyoruz. Evimiz güney - kuzey - batı cepheli, ısı yalıtımı mevcut ve yazın özellikle amerikan mutfak kısmı (güneybatı) oldukça güneş alıyor. Genellikle amerikan mutfak kliması sabah 9'dan gece 12'ye kadar, yatak odası da akşam 10'dan sabah 10'a kadar çalışıyor. Bazen ise ikisini birlikte açıp, salon hariç tüm odaları soğutmaya çalışıyoruz. 7/24 çalıştıkları sürece evi çok güzel iklimlendiriyorum. Fakat özellikle günün en sıcak saatlerinde dış ünite en üst kapasitede çalışıyor. Bu da tüketimi arttırıyor ve klimayı yoruyor. Ayrıca dış ünite cam balkon içinde, tüm camları açsam bile orası muhteşem ısınıyor.

    Benim istediğim, sadece yatak odasındaki klima ile yatak odasını ve oğlumun uyuduğu 13 m2'lik çocuk odasını iklimlendirmek. Fakat mutfak ile yatak odası arasında 8,5 m2'lik bir antre ve 7 m2'lik bir koridor var. Tüm kapıları kapatıp sadece yatak odası ile çocuk odasının kapısını açsam bile, koridor ve girişin büyük olması sebebiyle çocuk odasını yeterince iklimlendiremiyorum.

    Kroki üzerinde yeşil bir çizgi ile gösterdiğim yerde eğer bir kapı olsaydı, sadece yatak odasındaki klimayı açıp, diğer kapıları tamamen kapatıp sadece oğlumun uyuyacağı çocuk odasının kapısını açarak orayı yeterince soğutabilirdim sanırım. Gelgelelim orada bir kapı yok. :)

    Aklıma şöyle bir fikir var. Tavandan zemine kadar ve duvara sıfır inecek bir stor perde alıp, onu tam yeşille gösterdiğim yere yerleştirmeyi düşünüyorum. Gece perdeyi açtığımda kapı görevi görür ve hava doğrudan oğlumun odasına gider mi? Perdeyi sürekli açıp kapatmak zorunda kalacak olmak tabi zahmetli bir iş olacak. Bu konuda fikirlerinize ihtiyacım var.

    Onun yerine tam oraya bir kapı veya sürgülü bir panel yaptırmayı düşündük ama hiç estetik durmaz diye istemedik. Çocuğun odasına bir klima taktırmayı düşündük fakat multi klimamıza dördüncü iç ünite takılamıyor. Bu durumda balkona ikinci bir dış ünite takmamız gerekecek ki bu da istediğimiz bir şey değil.

    Sizce yatak odasındaki havanın en verimli şekilde çocuk odasına geçebilmesi için nasıl bir yöntem izlemeliyim? Şimdiden teşekkürler.







  • 7/24 çalışınca duvarlar dahil soğuyunca diğer yerler de yine yaşanabilir hale gelecektir. Günün ortasında dış ünitenin maksimumda çalışması kaçınılmaz. Cam balkon içerisinde taze hava alamadığı için de bir miktar kapasite düşüyordur. Tüm evi soğuturken kapının orada bir vantilatör koyulabilir. Havayı diğer tarafa doğru yönlendirecektir. Evet biraz kalabalık yer kaplayacak fln ama en basit çözüm bu olabilir. Yada boru gibi hava poşetlerinden bulursanız klimanın ağzına poşetleyip kapı üstlerinden geçirebilirsiniz
    düşük bütçeli fikirler bunlar. Ek olarak klima balkonda kalacaksa su pülverize sistemleri var ara ara serpantinlere su sıkarak sıcaklık düşüşünde fayda sağlıyor.




  • ezimuse kullanıcısına yanıt
    Cevabınız için teşekkür ederim. 7/24 çalıştırınca tüm ev AVM'ler gibi oluyor zaten ama diğer odalar soğuyacak diye bu kez biz yatak odasında üşümeye başlıyoruz. :) Klimanın ağız kısmına takılan hava yönlendiricilerden aldım, klimanın kendi flapları istediğim kadar aşağı vermiyordu havayı. Aslında soğutmanın mantığına aykırı ama havayı doğrudan yere vurduruyorum, bu şekilde koridora ve diğer odalara daha kolay geçiyor.

    Vantilatör fikri benim de aklıma gelmişti. Denediğimde fayda da gördüm açıkçası ama ses, kalabalık ve ekstra maliyet yüzünden pek mantıklı gelmediği için vazgeçtim. Çok zorda kaldığımızda bunu düşünebilirim. Hava poşetleri fikri çok etkileyici. :D Ev sera gibi olur sanırım.

    Dış ünitenin balkonda kalması mecburi. Site yönetimi dışarıya takmaya izin vermiyor kesinlikle. Aslında izin vermemekte haklılar, çok çirkin görünüyor. Ama böyle de yazın performansı düşüyor, kışın defrosta giriyor falan, sıkıntı yani. Cam balkonun tüm camlarını açmak sorunu büyük oranda çözüyor. Geçen denemek için çocuk odasının penceresinden dış havanın nem ve sıcaklığını ölçtüm. 37 dereceydi. Yani üniteyi o odanın duvarına kurdursam 37 derece olacakmış. Cam balkonlu odanın sıcaklığı 38 derece civarıydı. Yani öyle çok da fark etmiyor ama tüm camları açmayınca felaket, sanırım 50-60 dereceyi görür. :D Su pülverize sistemlerini hiç duymamıştım daha önce, biraz inceleyeyim sonra fikrimi açıklarım.

    Keşke multi klima alırken, 4 portlu olanı alsaymışım diyorum şimdi kendi kendime. En küçük kapasitede bir iç ünite alır, dertten kurtulurdum. Bu arada bahsettiğim stor perde ile havayı koridorun bir kısmında hapsetme fikrinin pek işe yaramayacağını yaptığım birkaç testle anladım gibi. Elimizde kullanmadığımız bir stor perde vardı onunla test yaptım, ne kadar duvara sıfır yapmak istesek de storun mekanizmalarından dolayı kenarlarda oldukça boşluk kalıyor. Görüntüyü bozduğu, her geçişte açıp kapama zorluğu da cabası.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.