Şimdi Ara

diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
5.823
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar hobi bölümüne baktım diecast koleksiyoncularının bi sayfası olmadığını gördüm ve bu sayfayı açma gereği duydum.Sonuçta bizimkide bi hobi Burada koleksiyonlarımızın ve araçlarımızı resimlerini paylaşabiliriz artık İlk olarak bilmeyen arkadaşlar için biraz bilgi verelim:


    Bir nevi metalik alaşım olan die-cast; Çinko ve Alüminyum karışımından oluşur. Bu karışımın diğer adı ise "ZAMAK"tır. Yani İngilizce olarak "Zinc" ve "Aluminium"un birleşimi...

    1900'lü yılların ilk günlerinden 2. dünya savaşına kadar "Teneke" oyuncaklar moda idi. Modelden ziyade daha çok çocuklara hitap eden bu teneke modeller, her alanda kendini gösterirdi. Ancak, zamanla daha hızlı ve ucuza mal etmek için "diecast" ile üretim başladı. Çünkü o zamanlar Teneke tamamen el ile yapıldığı için daha pahalıya mal oluyordu. Ve böylece Diecast ile üretilen oyuncaklar ve modeller boy göstermeye başladı. Zamanla detaylar eklendi ve cam, motor detayı, süspansiyon, kapıların açılması vb. gibi gerçeğinden ayırt etmek çok zor hale gelen modeller üretilmeye başlandı.

    Türkiye’de Bu hobi aslında çok önceden bazı kesimlerce bilinmekle beraber sürekli saklı kalmıştır. Genel anlamda zaten Türkiye’de maket ve modelcilik alanında hobicilik son 10 yıldır artış göstermektedir. Bundan önceki yıllarda ürün bulunmamasından ve sosyal açıdan yaygın olmamasından dolayı çok az bir kesim tarafından bilinip uygulanmıştır. Gizli kalmasının ana sebeplerinden biriside Bu hobi ile uğraşanlara normal gözle bakılmamasıdır. Çünkü nede olsa genel halk gözünde bunlar bir oyuncaktır. Bu nedenle bu merak, bir nevi suçluluk duygusu olarak insanlarımız tarafından sürekli olarak gizlenmek zorunda kalmıştır. Hâlbuki dış dünyada İnsanlar çocukluklarından itibaren Model ve maketçiliğe teşvik edilerek büyütülmekte ve eğitilmektedirler. Hem Zekâ’yı, hem hayal gücünü, hem de teknik beceriyi arttıran bu hobi, Bazı ülkelerde seçmeli ders olarak okutulmaktadır.

    Türkiye’de çok fazla olmamakla beraber bazı ithalatçı firmalar sayesinde Diecast modeller temin edilmektedirler.
    2004 yılı itibariyle bu alanda artık Türkiye’dede diecast model bulma imkanları artmıştır ve hızla artmaktadır da. Modelciler ayrıca yurt dışı siteler vasıtası ile de bu modelleri temin etmektedirler. İlk zamanlarda Kargo ücretleri çok masraflı olsa da, artık bu durum kısmen azalmıştır ve eskiye nazaran daha makul seviyelere inmiştir. Ayrıca 2-4 adet model alıp’ta kargo parasını bölüşerek getirilen modeller daha da revaçtadır (diecast kardeşliği!)

    Genel olarak bir diecast model otomobil şu ölçeklerde imal edilir : 1/5 - 1/8 - 1/10 - 1/12 - 1/15 - 1/16 - 1/18 - 1/20 - 1/24 - 1/32 - 1/43 - 1/64 - 1/72 - 1/87

    Bu ölçeklerin en popüleri : 1/12 - 1/18 - 1/24 - 1/43 - 1/64 - 1/72 ve 1/87 kat küçüklükteki ölçeklerdir.

    Diecast modeller doğal olarak ölçekli olarak imal edilirler ve gerçeklerinin boyutlarına sadık kalınarak küçültülürler. Yani örneğin bir Mercedes 4.28m ise, bu aracın 18 kat küçültülmüşüne 1/18 ölçekli diecast deniyor

    Bir modelin değerine ve fiyatlarına şu kriterler etkilidir:

    1- Detay: ne kadar ayrıntı, o kadar gerçekçilik.
    2- Malzeme sayısı: modeli detaylandırmada malzeme sayısı artarsa, görselliği artar, fiyatıda artar doğal olarak.
    3- Malzeme kalitesi: bir modele sadece malzeme ile detay vermekle iş bitmemektedir. Kullanılan malzeme kaliteli ise, ayrı bir değer kazanır. Mesela Metal olması gereken yerde plastik kullanmak, malzeme kalitesini hakkında ve dolayısıylada modelin kıymeti hakkında net bilgi verir.
    4- Ölçek: Model ölçeği büyüdükçe, fiyatı artar. Ama ölçek büyük olupta kalite yoksa, fazla artış göstermeyebilir. Yine model küçüldükçe fiyat düşer. Ancak böyle bir şart yoktur çünkü ne kadar küçükse detay ve malzmenin modele uygulanışı o kadar zorlaştığı için, kaliteli bazı markalar bu detay ve malzeme kalitesinden dolayı küçük ölçeklere astronomik rakamlar koyabilir.
    5- Bulunabilirlik: az üretilen, sınırlı sayıda üretilen modeller pahalıdır. Borsa misali nekadar az ise, okadar kıymetli olur. Üretimden kaldırılmış eski modellerde kıymetli olur bazen. markaya ve kaliteye görede bu fiyat değişim gösterir.

    Diecast modelciliğin popüler olmasının belli başlı sebepleri vardır. En geçerli olanları ise şunlardır :
    1- Hazır olmaları.
    2- Ağır olmaları. Diecast sonuçta bir metaldir ve gerçek araç kaportası gibi modelcilere gerçekçilik hissi verir.
    3- Detay ve boya işçilik kalitesi.
    4- Ürün çeşidi.
    5- Oyuncak sınıfından olmamaları (ince işçilik nedeni ile belli yaşın altındaki kişilere uygun değildir. Bu hobi, 10 yaş ve yukarısı için daha uygundur.)

    Günümüzde bir diecast'ın öz nitelikleri, Piyasası ve Püf noktaları açısından göz atarsak, size şöyle bir özet ve bilgi sunabiliriz:

    • Bir diecast model, detayına göre değer kazanır. Çünkü detayda kullanılan parça sayısı, kalitesi ve işçilik kalitesi arttıkça görünüm kalitesi ve gerçekçilik artar. Ancak şuda dikkat edilmesi gereken önemli konulardan birisidirki; kalitenin artması, modelin parçalarının, yani kullanılan malzemenin fazlalığı ile doğru orantılı "değildir". Çok detaylı ve fonksiyonlu bir modelin malzeme kalitesi düşük olunca, model daha oyuncaksı bir değere ve havaya sahip olabilir. Kullanılan plastiğin insana "plastiğimsi" his vermesi direk olarak modelin gözden düşmesine neden olmaktadır. yani kısaca kaliteye ve detaya önem veren bir "koleksiyoncu ürünü" olmaktan çıkar.
    • Piyasada Bir modelin bolca bulunması, ürünün zamanla fiyatınında düşmesine neden olur. Aksi takdirde az bulunan yada üretimden kalkan bir modelin markası ve kalitesi ne olursa olsun, doğal olarak az bulunanlar sınıfına girdiği için kıymetli olur.
    • Günümüzde çok çeşitli kişiler tarafından piyasada satışa sunulan modelleri alırken çok dikkat etmek gerekir. Mümkün olduğunca şahıslardan değilde, firmalar'dan satın almakta fayda vardır. Çünkü ürün iadesi, indirim avantajları, karşı muhatap bulma vb. gibi durumlar bu koleksiyon dalında çok önemlidir.
    • Bilindiği gibi bu hobi yüksek meblağ'lara dayalıdır. Ancak firma dışında, tanınan, güvenilen ve sağlam referansı olan şahıslarda göz ardı edilmemelidir. Çünkü hangi modelin nerde, ne zaman, nasıl ve nekadara alınacağı hiç belli olmaz.
    • Modellerin kendi içindede farklılığı göz önünde tutulmalıdır. Yani bir A firmasının Nissan Skyline'ı ile B firmasının Skyline'ı arasında seçim yapılmalıdır.
    Hangisi daha detaylı ve kaliteli ise o seçilmelidir.


    NOT: alıntıdır







    Arkadaşlar ilk olarak ben resimleri paylaşıyım.Ben sadece 1:64 biriktiriyorum ve garajımda yaklaşık 150 tane arabam var Marka olarak hemen hemen hepsi hotwheels diyebilirim.Eski resim var şu an onu veriyorum,yarın uyanık kafayla yeni resimler yüklerim



     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları


     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları







  • Daha önceden birkaç mesaj atmama rağmen mesajlarım kayboldu. Şimdi de sıkıntıdan bir bakayım dedim, mesajınızı buldum.
  • Aslında bu bölümde herkesin die-cast lerini paylastigi bir konu vardi hatta bende koymustum arabalarimin resimlerini ama konu silinmis neden anlayamadim....?????
  • Hazir bu konu tekrar açılmışken bende bir bilgi vereyim.....

    Artık Die-Cast piyasasının hakimi her sektörde olduğu gibi Çinliler oldu....Ama bu işte lider markalardar ikisi Bburago ve Maisto'dur....Fiyatlari Çin mallarina göre yüksektir.Fakat kalitede üst seviyededir....Yeni kolleksiyoncu arkadaşlarin dikkatine
  • quote:

    Orjinalden alıntı: maranello

    Hazir bu konu tekrar açılmışken bende bir bilgi vereyim.....

    Artık Die-Cast piyasasının hakimi her sektörde olduğu gibi Çinliler oldu....Ama bu işte lider markalardar ikisi Bburago ve Maisto'dur....Fiyatlari Çin mallarina göre yüksektir.Fakat kalitede üst seviyededir....Yeni kolleksiyoncu arkadaşlarin dikkatine

    Bburago firması iflas edince Maisto satın aldı. Eski italyan üretimi Bburago modelleri malzeme olarak kalitelidir ama şimdi çıkanlarda eskisi gibi kalite bulamıyorum.

    Benim aldığım modeller daha üst seviye üreticilerin modelleri. Örneğin Autoart firmasının ürettiği Mercedes Benz 190E modelinin kaput menteşeleri bile gerçeğine uygun olarak tasarlanmıştır. Taban halısı vardır, kemerleri kumaştandır. Bazı üreticiler koltukları da kumaş veya deriden yapmaktadır.
     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları
     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları
     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları
     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları
     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları
     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları
     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları




  • Eskileri bilemem ama yeni buragolar bencede okadar kaliteli değil arkadaşkar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozy87 -- 28 Mayıs 2009; 17:20:56 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ozy87


    Eskileri bilemem ama yeni buragolar bencede okadar kaliteli değil arkadaşkar

    Modeldeki ayrıntılar(kapıların açılma şekli, motor parçalarının renklendirilmesi, vs) yaklaşık aynı ama yenilerin plastiği adi, metali biraz daha ince. Görüntüsü az çok kendini ele veriyor.
  • Doğru hocam haklısın.Zaten elimize aldığımız zaman bile hafiflikten kendini belli ediyo
  • Mercedesin işçiliği gerçekten cok güzel... Orjinaline çok yakın görünüyor...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: maranello

    Mercedesin işçiliği gerçekten cok güzel... Orjinaline çok yakın görünüyor...

    Autoart, Kyosho, Minichamps gibi firmalar çok başarılı üretim yapmaktadırlar. Minichamps modellerinin bazıları pek gerçekçi görünmez. Diğer iki firma çok tutarlıdırlar bu konuda. Piyasada da bulunabilen modellerdir. Daha ileri seviyede modeller üreten CMC, Schuco gibi firmaların modelleri Türkiye' de biraz daha zor bulunmaktadır. Autoart firmasının kalıbını çıkardığı modeller zarif bir görüntü sergilerken Kyosho üretimi olanlar heybetli ve hırçın bir mizaca sahiptirler. Lancia Delta, Fiat 131 Abarth tarzı yarış modellerinde Kyosho firması çok başarılıdır.

    1:18 Kyosho Fiat 131 Olio Racing #1 New Zealand

     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları

     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları

     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları

     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları

     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları

     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları

     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları

     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları

     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları




  • Küçükken bende Burago Fiat Punto vardı yeşil renk çok güzeldi paspasları fln çıkarılıp takılıyordu Ahhh

    En yakın zamanda bi kulüp kurmalısınız
  • Diecast modeller hakkındawww.ankaramodel.com adlı dijital dergiyi incelemenizi tavsiye ederim.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: BX4TC

    Diecast modeller hakkındawww.ankaramodel.com adlı dijital dergiyi incelemenizi tavsiye ederim.


  • http://www.diecastr.com/forum.html

    Bu adreste model konusunda istediğiniz her bilgiyi bulabilirsiniz arkadaşlar..

    Bende kendi modellerimden bir iki resim ekleyeyim :)

     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları


     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları


     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları


     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları


     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SinanAtesh -- 4 Haziran 2009; 21:50:44 >




  • süper bunlar bende başlayacagım bu hobiye 60-70 amerikan arabalarını seviyorum.
  • bunlar da benim koleksiyonumdan...

     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları


     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları


     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları


     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları


     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları


     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları




  • Ekonomik maliyeti yüksek olmasına rağmen Türkiye'de hızla yaygınlaşan bu hobiyle ilgili bir çok forum ve bu forumlar içerisinde farklı birçok bilgi ve paylaşım bulunmakta... Bende çocukluğumdan beri ilgili olduğum bu hobiyle ciddi olarak (Model olarak adlandırabileceğimiz kalitedeki markalardan koleksiyon yaparak) 4 yıldır uğraşıyorum ve benim gibi bu hobiye gönül vermiş kişilerle kurduğumuz forumumuzda bir araya geliyoruz. Yurtdışından kişilerinde takip ettiği ve bu hobiye uzun yıllar emek vermiş bir çok insanın bulunduğuwww.garageinscale.com adresimize sizleride bekleriz...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RoMM3L -- 26 Ekim 2009; 12:53:36 >




  • hotwheels otobüs nerede bulabilirim
  • Ben Kemal Geliyorum kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler dergide çin reklamlar (virüs) var ... Umarım telefona virüs bulaşmamıştır

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 11 sene olmus fakat bende paylasmak ıstedım.


    koleksıyonumda ki en begendıgım model, 63 corvette stingray


     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları
     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları
     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları
     diecast araç sevenler ve diecast koleksiyoncuları



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-57554940B -- 18 Ekim 2020; 9:30:38 >




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.