|
Kariyer net ve eleman net gibi iş bulma platformlarından çok kez defa başvurmama rağmen geri dönüş sağlamadılar. Sonrasında evimin önüne DHL kargosuna ait bir personel gördüm ve "iş arıyorum, internetten çok kez başvurdum ancak bana geri dönmediler." dedim. Personel ise "abi internetten zor dönüş yaparlar gel seni bölge müdürüyle tanıştırayım" dedi. Sağolsun onun sayesinde görüşmeler sağlandı evrak listesi verildi ve eğitim için başka bir bölgede Sürücü-Kurye olarak işe başladım. Tabi Psikoteknik ve SRC3 belgelerim mevcut. 2 gün boyunca başka bir sürücü-kurye personel arkadaşla kargo dağıtımlarına çıktık. Öncelikle aktarmadan şirkete 1 minibüs dolusu kargo geliyor. Sonra bu kargoları terminal ile kayıt girişi yaparak ofise alıyoruz. Sonrasında her dağıtım personeline ait bölgelere göre paketleri ayrıştırıyoruz. Daha sonra herkes kendi kargo paketlerini aracına yükleyip işe koyuluyorlar. Her personelin (kendi aracıyla dağıtım yapanlar hariç) günde minimum 70 paket dağıtması zorunluluğu var. Sürücülerin yanında yardımcı eleman yok yani sürücü-kurye mesleğinde hem kendin sürüyorsun hem de kendin dağıtıyorsun. Ayrıca ağır kargo dağıtım personeli ise ayrı olarak 40 civarı dağıtım yapıyor. Tabi araçlarda paket taşıma el arabası (neden bilmiyorum) bulunmuyor ancak sanırım 25-30kg üzeri kargo varsa müşteri bunu aşağı inip kendisi alması gerekiyor. Firma gereği 25 yada 30 kg üstü koliyi daireye taşıma zorunluluğu yok (insiyatif dışında). Yani bu konuda müşteri şikayet etse bile hiçbir sorun olmuyor. Gerçi uzman personellere bile "neden taşıma arabası yok" dediğimde onlarda nedenini bilmiyor. Taşıma arabası hem personelin taşıma yükünü azaltması hem bazı müşterilerin "banane kardeşim evime kadar getireceksin" gibi şikayetlerin önüne geçilmesi hem de müşteri memnuniyeti açısından oldukça faydalı olmasına rağmen nedenini kimse bilmiyor. Tabi şuan da eğitim sürecinde olduğum için ağır kargo taşıma personeli olur muyum bilmiyorum şayet olursam paket taşıma el arabasını kendi imkanlarımla alabilirim. Şuan da 2 gün geçti ve eğitimim bitti ve bugün pazar. Pazartesi yeni bölgeme işe başlayacağım. Henüz ne olacağım, hangi pozisyona getirileceğim ve beni ne gibi sorunlar bekliyor henüz bilmiyorum ancak genel olarak izlenimim şöyle; Öncelikle Maaş ve çalışma düzeni şunlar: - NET maaş: 41.000₺ (küsür) - Yemek (Multinet) ücreti: 11.000₺ (küsür) - 70+ üzeri ek performans primi: 6.000₺ (küsür) - Özel veya Tamamlayıcı Sağlık Sigortası - Yol ücreti 2 veya 4 bin ₺ - Hafta içi çalışma saatleri: 8:30 - 18:30 / Cumartesi: 8:30 - 14:30 / Pazar tatil Gün yorucu geçebiliyor. Paketlerin hızlı dağıtılması ve bitirilmesi personel için büyük avantaj sağlıyor. Dağıtımı yavaşlatan sorunlar tabi ki çıkabiliyor mesela uzun mesafeli apartmanlar vs. yada bazı müşterilerin sorunları gibi. Paket teslimi yapmadan mutlaka ama mutlaka teslimat kodu girilmesi veya kargoyu teslim alan kişinin TC Kimlik numarası ve isim soy isim bilgileri zorunlu. Çok elzem durumlar da (daha sonradan teslim kodunu almak koşuluyla) kargoyu kapıya bırakabiliyorsun ve garanti olsun diye resim çekmek iyi bir fikir sayılıyor. Tabi bu durumda eğer kargo kaybolursa yada alıcıya ulaşmazsa çok büyük bir sorun oluyor ve sorumlusu tamamen sen oluyorsun. Yoğunluk bölgeden bölgeye değişebiliyor. Yüksek katlı apartmanlar çok daha yorucu olabiliyor ve zaman açısından dezavantaj sağlıyor çünkü "güvenliğin daireyi araması > apartmana doğru yaya olarak yürünmesi > asansör beklemeleri" gibi kriterler oldukça zahmetli. Öbür türlü müstakil yada dükkan gibi yerlere kargo vermek çok daha kolay oluyor. Kargolar hıza, şansa ve duruma göre saat 2-4 arasında bitiyor. Daha sonra anlaşmalı firmalara giderek ilgili kargoları araca yüklüyorsun. Bazen çok fazla oluyor bazen az ama yine buda uğraştırıyor. Bazen sistem yavaş olduğu zaman bekleyiş can sıkabiliyor. Sakal bırakmak tamamen serbest. Yurtiçi yada Aras kargo firmalarında kesinlikle yasak fakat DHL bünyesinde ki en iyi avantaj bu olsa gerek! Benimde bu firmada çalışmamın en büyük sebeplerinden birisi sakal özgürlüğü. Kıyafetleri daha almadım yani hangilerinden kaç tane verildiğini bilmiyorum. Şimdiye kadar gördüklerim ve tecrübe ettiklerim bunlar lâkin asıl sıkıntı, çıkış saatine yakın İstanbul Esenyurt aktarım merkezine kargo dolu aracı mühürleyip teslim etmek çünkü teslim ettikten sonra artık eve nasıl gidersen git. O saatlerde trafik çok yoğun olduğu için eve varmak (oturduğun bölgeye göre değişir tabi ama) ortalama 1-2 saati bulabiliyor. Şuan da ben 2 gündür gitmedim zahmet vermesinler diye beni göndermediler ancak tüm personelin muzdarip olduğu husus bu aktarma olayıymış. Araçlar ise Ford Transit yeni kapalı uzun kasa ve manuel vites. Sürüşü gayet güzel ve 360 geri görüş kamerası, yokuş kalkış desteği gibi bir çok özellik barındırıyor. Bahşiş durumu yok denecek kadar az sanırım (personellerin dediklerine göre) zaten bahşişler genelde yemek getiren kuryelere veriliyor tabi bazı kodamanlar da iş değişebiliyormuş yani sağlam bir bahşiş koparabiliyormuşsun. Kıyaslama yaparsam (şahsıma göre) Aras kargonun maaş ortalaması düşük, sakal bırakmak kesinlikle yasak ve burada da aynı prosedürler işleniyormuş (araştırmalarım hususunda yanlışımda olabilir). Yurtiçi kargo da ise sürücü sadece sürüyor ve yanında en az 1 en fazla 2 personel dağıtım işini yapıyor. Bu çok büyük bir avantaj aslında çünkü hem sürücülük hem de dağıtım yapmak çok yorucu olabiliyor. Ayrıca bazen dar yada tek şeritli yollarda park yeri bulmak çok zor olabiliyor. Yurtiçi kargonun maaş ortalamasını bilmiyorum fakat sakal kesmek dışında bence DHL çalışma şartlarına göre daha büyük avantajı var gibi gözüküyor. Tüm kargo firmalarında cumartesi de öğlen/ikindi arasına kadar çalışma var yani cumartesi tatili hiçbir kargo firmasında yok. Şuan aşırı yoruculuk ve kargo taşıma arabasının olmaması dışında herhangi bir şikayetim yok. Tabi şuan da tek başıma dağıtıma çıkmadığım için tam anlamıyla rapor sunamam fakat ilerleyen günlerde bu konu altına mesaj yazacağım. Şimdiye kadar gördüğüm ve tecrübe ettiğim konular bunlar. Burada daha önce çalışan arkadaşlar varsa bilgilendirebilir mi? Nelere dikkat etmemiz lazım, nelerden uzak durmamız lazım, pratik bilgiler vs. ayrıntı verecek arkadaşlar varsa ve bu konu altında bilgilendirebilirlerse çok sevinirim. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xairosk -- 31 Ağustos 2026; 22:17:11 > |
|

Yeni Kayıt

1 Mobil
Konudaki Resimler

kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt