Şimdi Ara

-*-*DH UZAY İLE İLGİLENENLER KULÜBÜ*-*- (DH UZAY ÜSSÜ) 220 kişi olduk (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.231
Cevap
75
Favori
133.064
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orjinalden alıntı: dmc 12

    skynet bende senin alacağın teleskopdan almayı düşünebilirim umarım kısa zaman içinde alırsın ve ayrıntılı incelemesini yaparsın

    sizin alacağınız model nexstar slt 102 mi acaba


    evet
    son araştırmalarım ve son tavsiyeleride aldıkdan sonra nexstar slt 102 'yi alma ihtimalim çok yüksek

    fiyatı 900 ytl civarında! kolay ve amatörlükten yarı pro ya geçiş için + iyi bir gözlem için bu model tüm beklentileri neredeyse karşılıyor!
    ve kullanılması çok basit deniliyor.

    ama aynı paraya daha iyi alternatif olarak aynalı optik tüplü teleskopda alabilirim. yalnız bunların her kullanımda düzenli bakım periyotları var!!!
    ve kendileri oldukça ağır ve büyük kundakları oldukları için gözlem yapacağınız yerinde iyi olması geniş olması şart + ordan oraya taşımada zorluk çıkıyor! her taşıma olayındada periyodik ayarların yapılması şart! ve bu bir amatör gözlemci için işkence olabiliyormuş

    aynalı optik teleskoplarda
    bizim bütçemize uygun olanlarıda var. motorsuz go to , ay takibi olmayan çok iyi olan manuel modellerdir. 500 750 ytl gibi..

    motorlu ay takip özelliği taşıyan + extra özellik taşıyan bu tür teleskoplarda 1000 ytl den başlıyor , ve pro kullanım kategorisine kadar gidiyor!

    her iki alandada seçim hakkı zor şuan

    dediğim gibi, pro kullanıcıların son tavsiyeleri doğrultusunda karar vereceğim ve inşallah haftaya alacağım bir aksilik olmazsa

    teleskobu garantili yedek parçalı + güvenle satın alabileceğiniz bir firmada

    http://www.garantisite.com/list/list.asp?ktgr_id=188

    bu firma profosyonel uzay gözlemcilerin tüm ihtiyacını karşılıyor!
    hatta buyrun bakın

    http://www.gokbilim.com/forum/viewforum.php?f=14&sid=1019c5a70dbdad6fb7fc25b8bab3a27d

    orada firma sahibi Harun Bey var kendisiyle irtibata geçerseniz size teleskop alımı hakkında çok yardımcı olacaktır



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SkYNeT-06 -- 10 Ağustos 2008; 23:29:15 >




  • ekle dostum benıde severim uzayi ilginc seyler ilgilimi cekiyor
  • Aluminyum optik tüp
    4000 gökcismi kayıtlı Goto sistemi.
    Bilgisayarlı altazimut kundak.
    StarAlign pozisyon ayar sistemi
    GPS vb aksesuar bağlamak için Aux port
    9 kademeli motor dönüş hızı
    Altazimut, Ekvatoryel takip sistemi
    Güçlü çelik üçayak sistemi.
    “The Sky” astronomi yazılımı.


    özellik olarak bunları yazıyor peki 40.000 gök cismini nasıl buluyor acaba + usb ile pc ye takılıyormu biraz ayrıntı verebilirmisiniz
  • quote:

    Orjinalden alıntı: dmc 12

    Aluminyum optik tüp
    4000 gökcismi kayıtlı Goto sistemi.
    Bilgisayarlı altazimut kundak.
    StarAlign pozisyon ayar sistemi
    GPS vb aksesuar bağlamak için Aux port
    9 kademeli motor dönüş hızı
    Altazimut, Ekvatoryel takip sistemi
    Güçlü çelik üçayak sistemi.
    “The Sky” astronomi yazılımı.


    özellik olarak bunları yazıyor peki 40.000 gök cismini nasıl buluyor acaba + usb ile pc ye takılıyormu biraz ayrıntı verebilirmisiniz


    bu özellikler hangi modele ait _? ona göre söyleyim
  • dostum su Celestia 'da güneş tutulmasini nasil izliycez merak ettim bulamadim
  • yaaa ben tarihi ve saati girdim time /set time diyerek ama güneş tutulması gibi olmuyo tabi sadece önünden geçiyo
  • amatör , hatta teleskop ile gözlem işinden hiç anlamayan bir arkadaşımız önce araştırmadan ezbere olarak kendi kızına hediye maksatıyla yarı pro bir teleskop satın almış.
    ve iş teleskobu kullanmaya gelince ne gibi zorluklar ile karşılaştığına şait olun

    mutlaka okuyun

    Soru

    Arkadaşlar herkeze merhaba.Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.Kızım 13 yaşın oldum olası bilimine karş aırı ilgisi var.Bu yüzden ona MEADE 2130 ATS/LNC 130 mm marka bir teleskobu karne hediyesi olarak aldım nerdeyse çok sevdiği göklere çıkacaktı sevinçten.Ancak ben bu teleskopu ankaradaki temsilci firmasından aldım içinde türkçe kullanma klavuzu yok ve bende hiçmi hiç anlamıyorum.Sadece kurdum pillerini taktım kumandasını ayarladım elimde 2 tane mercek var birinin üstünde 26 mm yazıyor diğerinin üstünde 7 mm yazıyor 1.si bu mercekler ne işe yarıyor birde yan tarafında sabit bir merceğe benzer renkli cam gibi bir şey var bu ne işe yarar gözlem yapmam için nasıl çalıştıracağım ve ne yapacağım ne olur arkadaşlar kızım için yardım ediniz ama hiç anlamıyorum bunu lütfen göz önünde bulundurunuz.Şimdiden teşekkür

    cevap

    Elinizdeki teleskop kullanımı çok kolay bir teleskop aslında. Üzerindeki git-bul(goto) motor ay takip özelliği sistemi sayesinde kumanda ile istediğiniz gök cismine otomatik olarak yönlendirebilirsiniz. Fakat öncelikle teleskobun ilk ayarını yapmanız gerekiyor ki teleskop başlangıç için referans noktasını belirleyip gitmek isteyeceğiniz cisimlere ona göre yönelebilsin.

    Teleskobunuzu gözlem yerinize götürdükten sonra üzerindeki açma tuşundan ve kumandadan açmanız gerekiyor. Kumandanın ekranında bir kaç yazı geçecek, sizden günü ve zamanı isteyecek. Bunları kumanda aracılığıyla girdikten sonra sizden teleskobu kutup yıldızına çevirmenizi ve kutup yıldızına ortalamanızı isteyecek. Bunu yapmak için öncelikle Kutup yıldızını bulmanız gerekiyor.

    Şu şekilde

     -*-*DH UZAY İLE İLGİLENENLER KULÜBÜ*-*- (DH UZAY ÜSSÜ) 220 kişi olduk


    Büyük Ayı takım yıldızını yani büyük cezveyi gökyüzünde bulup, cezvenin ön tarafındaki altılı üstlü iki yıldızın doğrultusunu takip ederek bu iki yıldızın arasındaki mesafenin 4-5 katını sayın ve etraftaki yıldızlardan görece parlak bir yıldız bulacaksınız bu Polaris yani kutup yıldızı. Şimdi yapmanız gereken teleskobunuzu oraya yönlendirmek. Bunu kumanda üzerindeki ok tuşlarıyla yapabilirsiniz. Yönlendirmenin hızını arttırmak istiyorsanız "Mode" tuşuna basıp 2X ya da varsa daha büyüğe getirin öyle yönlendirin. Yıldıza yaklaşıp yaklaşmadığınızı sizin bahsettiğiniz yan tarafta sabit olan mercek gibi duran bir bulucu dürbün ile kontrol edeceksiniz. Buradan baktığınızda kırmızı bir nokta göreceksiniz, bu noktayı tam olarak kutup yıldızının üstüne getirmeye çalışın ve teleskobun mercek yerleştirilen kısmına yani bakacağınız yere üzerinde 26mm yazan oküleri yerleştirin.

    Bu okülerler teleskoba gelen görüntüyü büyütmenize yarar. Büyütme oranı (teleskobun odak uzaklığı)/(okülerin odak uzaklığı)'dır. Sizin teleskobunuzun odak uzaklığı 1000mm. Yani 23mm ile 1000/23=(yaklaşık) 50X büyütme olur. 7mm ile çok daha fazla büyütürsünüz fakat daha dar bir aalan görürsünüz. Bu yüzden özellikle bir cismi ararken geniş açılı olan 26mm'liği kullanın. Görüntüyü ortaladıktan sonra ise 7mm'liğe geçin.

    Nerde kalmıştık, bulucu dürbününüzdeki kırmızı lazer tam olarak kutup noktası üzerindeyken artık mercekten bakıp parlak yıldızı bulmaya çalışacağız. bu durumda "mode"'a tekrar basıp hızı biraz azaltın. 0.5 derece gayet uygun olacaktır. Yavaş yavaş sağ-sol, aşağo-yukarı tarayarak etrafındaki yıldızlardan çok daha parlak olarak farkedilecek Kutup Yıldızını bulacaksınız. Ardından "Enter"'a basın.

    Bundan sonra o gece en iyi görülen iki en parlak yıldıza yönlendirecektir teleskobu sırayla. Burada biraz problem yaşayabilirsiniz. Yıldızların yerlerini bulmak için Stellarium adlı ücretsiz bir program var onu kurup incelemenizi tavsiye ederim. Bu iki yıldızı es geçseniz de olur ama bu durumda Kutup ayarınız tam yapılmamış olacak dolayısıyla kumandadan seçtiğiniz hedefleri doğrudan bulamayabilirsiniz.

    Bunlardan sonra yapmanız gereken kumandanın menus'sunden istediğiniz gökcisimleri seçip "goto"'ya basmak. Goto tam bulamazsa siz elinizle manuel olarak ok tuşlarıyla bulacaksınız. En rahat görecekleriniz gezegenler olacak. Menu'de "Slar System" klasoru icinde Saturn ve Jupiter'i gece 10 gibi görebilirsiniz.

    Bahsetmeyi unuttuğum en son fakat hepsinden önemlisi netlik ayarı. Yıldızlara yönlendirdiğinizde okülerdeki görüntü netleşinceye kadar(yani yıldızlar nokta halinde görülünceye kadar) merceğin altındaki yuvarlak ayar yerinden netleştirme yapmanız gerekiyor. Bu biraz uğraştırabilir fakat görecekleriniz adına uğraşmaya değer.

    Başlangıçta biraz uğraştıracaktır ama zamanla öğrendikten sonra kullanılması çok zevkli bir teleskop...
    _______________________

    kullanılması en kolay bir teleskopmuş , gerisini siz düşünün




  • şu saturn videosunu izledim cok etkileyici fakat cok ufak görünüyor teleskoptan
    cidden param olsa en kralini alirimda işte nerde bizde o para
  • quote:

    Orjinalden alıntı: McCarty

    şu saturn videosunu izledim cok etkileyici fakat cok ufak görünüyor teleskoptan
    cidden param olsa en kralini alirimda işte nerde bizde o para


    bizde öyle diyoruz ama

    alsan bile hemen kullanamassın! moralin bozulur , hevesinde kaçar!

    sizin deyiminizle en kral bir teleskop ile gözlem için , önce 6 aylık bilgi ve tecrübeye ihtiyacın var mecbur




  • nie kii ? kullana kullana ögreniriz işte fakat galiba tecrube derken herhalde uzaydaki gezegenlerin
    koordinatlarini iyi bilmek anlamindami tecrubeye ihtiyac var sanırım dimi ya da saat kacta dünyadan gözüktügüne vs vs . . .

    eger öyleyse bana bitane teleskop verseler sırf gökyüzüne baksam yeter
    denk gelirse bi kac gezegen yakalarim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi McCarty -- 11 Ağustos 2008; 0:33:22 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: McCarty

    nie kii ? kullana kullana ögreniriz işte fakat galiba tecrube derken herhalde uzaydaki gezegenlerin
    koordinatlarini iyi bilmek anlamindami tecrubeye ihtiyac var sanırım dimi ya da saat kacta dünyadan gözüktügüne vs vs . . .

    eger öyleyse bana bitane teleskop verseler sırf gökyüzüne baksam yeter
    denk gelirse bi kac gezegen yakalarim


    o zaman şuan başlangıç ve ilerde yarı pro gözlem için işini görebilecek şu teleskobu alman yeterli

    http://www.garantisite.com/site/page.asp?dsy_id=1705


    6 ay içindede bu işe kendini iyice kaptırıp tecrübe ve bilgi sahibi olursan istediğin uzak gezegenlerimizi , nebula , gök ada , galaksileri

    şu teleskop ile gözlemleyebilirsin

    http://www.garantisite.com/site/page.asp?dsy_id=676

    bende bu şekilde gözlemleyeceğim

    ________________________________________

    ama yok ben daha yakından detaylı görmek istiyorum, bütcem var diyorsan tabi tecrübe sahibi oldukdan sonra bunu almalısın o zaman

    http://www.garantisite.com/site/page.asp?dsy_id=1719

    derin uzayı + satürnün halkalarını ay kraterleri gibi çok yakından ve jupiterin detaylarını görme imkanın olur




  • quote:

    Orjinalden alıntı: SkYNeT-06


    quote:

    Orjinalden alıntı: dmc 12

    Aluminyum optik tüp
    4000 gökcismi kayıtlı Goto sistemi.
    Bilgisayarlı altazimut kundak.
    StarAlign pozisyon ayar sistemi
    GPS vb aksesuar bağlamak için Aux port
    9 kademeli motor dönüş hızı
    Altazimut, Ekvatoryel takip sistemi
    Güçlü çelik üçayak sistemi.
    “The Sky” astronomi yazılımı.


    özellik olarak bunları yazıyor peki 40.000 gök cismini nasıl buluyor acaba + usb ile pc ye takılıyormu biraz ayrıntı verebilirmisiniz


    bu özellikler hangi modele ait _? ona göre söyleyim



    sizin alacağınız nexstar modeline ait




  • hacı benide ekle abim seneye Allah izin verirse fizik mühendisliğini bırakıp uzay mühendisliğine gidecek
  • quote:

    Orjinalden alıntı: dmc 12


    quote:

    Orjinalden alıntı: SkYNeT-06


    quote:

    Orjinalden alıntı: dmc 12

    Aluminyum optik tüp
    4000 gökcismi kayıtlı Goto sistemi.
    Bilgisayarlı altazimut kundak.
    StarAlign pozisyon ayar sistemi
    GPS vb aksesuar bağlamak için Aux port
    9 kademeli motor dönüş hızı
    Altazimut, Ekvatoryel takip sistemi
    Güçlü çelik üçayak sistemi.
    “The Sky” astronomi yazılımı.


    özellik olarak bunları yazıyor peki 40.000 gök cismini nasıl buluyor acaba + usb ile pc ye takılıyormu biraz ayrıntı verebilirmisiniz


    bu özellikler hangi modele ait _? ona göre söyleyim



    sizin alacağınız nexstar modeline ait


    usb PC bağlantısı yok. yani PC ye bağlayıp o şekilde teleskobu yazılım ile kullanamıyorsunuz.

    bu özellikler sadece üst model tam pro teleskoplar için geçerli

    mesela bu modelde olduğu gibi

    http://www.hepsiburada.com/productDetails.aspx?categoryid=354988&productid=spormeade24#tablnk

    en ucuzu bu

    bu ürünü almayı çok isterdim aslında. ama iş kullanıma gelince kendime güvenemiyorum açıkcası! ve pahalı olduğu için gerek duymuyorum.

    dediğim gibi
    bizim alacağımız ürün beklentilerimiz %80 karşılıyormuş

    kendi hafızasında 40000 gök cismi var ve gözlem yapmaya başlamadan önce el kumadası ile izlemek istediğiniz yeri ayarlıyorsunuz
    ve kendisi bunu size izletiyor .
    hafızasında olmayan gök cisimlerinide ise kendiniz buluyorsunuz sonra gözlemlenen yeri hafızasına kaydettiriyorsunuz.
    yani kumandadan manuel olarak




  • hafızansındaki gök cisimlerine gezegenlerde dahildir sanırsam bilinen yıldızlar gibi vs
  • quote:

    Orjinalden alıntı: dmc 12

    hafızansındaki gök cisimlerine gezegenlerde dahildir sanırsam bilinen yıldızlar gibi vs


    dostum bak

    teleskoplar ile ilgili en ince ayrıntılar, ve nasıl bir teleskop almalıyım diye bizlere detaylı bir şekilde yazı hazırlanmış !

    orayı baştan sona kadar okumalısın mutlaka! çok güzel bir site

    http://www.zamandayolculuk.com/cetinbal/htmldosya1/Teleskoplar.htm



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SkYNeT-06 -- 12 Ağustos 2008; 2:34:02 >




  • UP'layım bari , sizden hayır yok gibi

    ama olmazki bu, hep ben yazıyorum
  • evet: sayın DH uzay üssü sakinleri ordamısınız_? iyice boşladınız haa!

    uzun araştırmalar doğrultusunda yukarıda belirttiğim modellerden
    olan mercekli teleskopların hiç birinin iyi bir gözlem için işe yaramayacağını anlamış ve öğrenmiş durumdayım!

    daha doğrusu en iyi tavsiyeler üzerine son kararımı kılarak (www.hepsiburada.com'dan ) bir Aynalı Refractor Meade Teleskop alacağım inşallah!

    http://www.hepsiburada.com/productDetails.aspx?categoryid=354988&productid=spormeade29#tablnk

    ve buda kendisi,

     -*-*DH UZAY İLE İLGİLENENLER KULÜBÜ*-*- (DH UZAY ÜSSÜ) 220 kişi olduk


    tamamen bilgisayar kontrollü otomatik ve Ay, Satürn ,Jüpiter gibi gezegenleri görebilir farklı yıldız kümeleri, nebulalar ve galaksileri gözleyebileceğim artık

    yeterki hava açık ve atmosfer temiz olsun!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SkYNeT-06 -- 15 Ağustos 2008; 0:43:00 >




  • gnoxis.com öneririm bi ara haddinden fazla giriyodum bu siteye kötü şeyler olduktan sonra girmiyorum
  • quote:

    Orjinalden alıntı: waRRioR

    gnoxis.com öneririm bi ara haddinden fazla giriyodum bu siteye kötü şeyler olduktan sonra girmiyorum


    iyi güzelde, bahsettiğiniz sitenin konumuz ile ne alakası var şimdi_?
  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.