Şimdi Ara

Devlet konut piyasasına müdahale etmelidir. (Barınma hakkıyla piyasa kuralları birbirine zıttır!)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
0
Favori
1.143
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arz ile talep dengesini savunan liberaller aşağıdaki düşünce zincirini takip etsin:



    1) Nüfus yüksek, barınmak için ev talebi var.


    2) Ev talebini karşılamak için daha fazla ev üretiliyor.


    3) Ancak daha fazla kâr elde edebilmek için üst kesime hitap eden evler üretiliyor.


    4) Talebin %90'ı yoksullara ait olmasına rağmen üretilen evler %2-3'lük kesime hitap ediyor.


    5) %2-3'lük zengin sınıf evleri satın alıp boş bekletiyor, yatırım aracı olarak kullanıyor. Sonra kendi aralarında satıyorlar.


    6) Bir tarafta ev talebi sürekli artan yoksullar, bir tarafta içi boş bekleyen yatırım aracı evler :)


    7) Kira fiyatları artıyor, yoksul daha da yoksul oluyor.


    8) Halkın %90'ının barınma hakkı elinden alınırken, birileri altın saklar gibi daha çok konut saklıyor.




    Konut konusuna müdahale edilmeli. Bu iş serbest piyasa ile açıklanamaz.


    Nasıl ki acil servise başvuran kişinin sigortası yoksa bile bedava hizmet veriliyor, "serbest piyasa gardaşım" denmiyorsa, barınma meselesi de piyasanın kuralsızlığına bırakılmamalı.








  • devlet konut dahil hiçbir piyasaya müdahale etmemeli/edememeli

    daha 1. önermeden tartışma bitiyor zaten

    nüfus çok değil, mülteci dolduruldu ülkeye. konut piyasasına müdahale edene kadar enflasyona müdahale edebilselerdi Devlet konut piyasasına müdahale etmelidir. (Barınma hakkıyla piyasa kuralları birbirine zıttır!) 

    hem ben çin politikası kardeşim, nas suresi diye para arzını 100 katına çıkarayım, beleşe faizsiz dağıtayım ama ev fiyatları da sabit kalsın, kira fiyatları da Devlet konut piyasasına müdahale etmelidir. (Barınma hakkıyla piyasa kuralları birbirine zıttır!) 

    sonra tam bu iş düzene girecek derken 19 mart günü ülkenin %51'inin desteğini almış rakibimi içeri atayım, net 100 milyar dolar, uzun vadede 1 trilyon dolar parayı çöpe atayım sonra konut piyasası çok arttı yaa diyip müdahale edeyim Devlet konut piyasasına müdahale etmelidir. (Barınma hakkıyla piyasa kuralları birbirine zıttır!) 

  • Böyle giderse 20 yıl sonra İstanbul'un bazı bölgeleri, Antalya, Marmaris gibi yerlerde yerli nüfus o kadar geriye gidecek ki, kırsalda yaşayan köylü halktan ibaret olacağız. O zaman kafalara dank edecek, meğer Sevr antlaşması gerçekleşmiş de haberimiz yokmuş diyeceksiniz.


    Bu büyükşehirlerden ev alamıyorsanız, her gün yabancılar ev satın alıyorsa, o toprak neden sizin sayılsın ki? Siz Sevr'de belirtilen İç Anadolu'da ev alma hakkına sahip bir halk olarak kalıyorsunuz.

  • Devlet müdahale ederse bozar %25 kira sınırı gibi çözüm basit kredili konut açılacak 2 yada 99 ev farketmez alan alsın versin kiraya dikat edin kiraya versin dedim kiracının üstüne yatması için kredili konut alınmıyor alacak olanlar Kredisi için alır 1 peşin 9 kredi vede kredi alt limitini 2Milyon yapsın bak gör piyasayı

  • Şöyle de bir çelişki var:

    Ev sahipleri,
    - “Evim değerleniyor” diyerek mal varlıklarının sürekli arttığını kabul ediyorlar,
    ama aynı zamanda
    - “Masraflar arttı, enflasyon var” diyerek kirayı da her yıl artırmak istiyorlar.

    Yani hem mülkten kaynaklı değer artışını alıyorlar, hem de kira gelirinden maksimum kazanç sağlamaya çalışıyorlar. Kiracı açısından bakıldığında bu adil değil, çünkü:
    - Evin değer artışı zaten ev sahibinin cebine girecek bir servet kazancı (kiracının katkısıyla oluşsa da kiracı bu değerden hiçbir pay alamıyor).
    - Kira ise doğrudan yaşama hakkı için ödenen bir ücret ve sürekli artması, kiracıları zor duruma sokuyor.

    Bir nevi çifte kazanç durumu ortaya çıkıyor:
    Mülk hem servet kazandırıyor, hem düzenli gelir. Bu da özellikle büyük şehirlerde konut krizini, barınma sorunlarını ve kiracı-ev sahibi gerilimini artırıyor.

    Kiracılar için barınmak bir hak, ev sahipleri içinse yatırım aracı haline gelmiş durumda. Bu da toplumda giderek büyüyen bir adaletsizlik algısı oluşturuyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Tekno moomce kullanıcısına yanıt

    kankacığım yine zenginler yüzer tane alır o kredilerden.


    piyasanın SERBEST OLMASI demek, PARASI OLAN DAHA SERBEST demektir.


    Her türlü bir tür yasaklayıcı uygulaman lazım.

  • PhD MD kullanıcısına yanıt

    Alsın kim kaçtane alabiliyorsa alsın sizde 2 kişi birleşip alın illa 5 milyonluk ev diye bakmayın

  • Türkiyede herkes ev sahibi. Son 10 senede 0,69 ve 0,99 kampanyalarıyla neredeyse bedavaya ev sahibi olanların yanında öncesinde bir yere çöküp imar affıyla bedavaya ev sahibi olanlar derken kazandığı parayı da direkt yatırım olarak eve arsaya gömerler. Türkiyede ev sahiplerine karışan siyasi intihar etmiş olur. Aynı sebeple Amerikadada kriptoya karışamadılar bakma bizde 2020de herkesin kriptocu olmasına bir rüzgardı kumar gibi üç kuruş atıp geçtiler amerikada millet bu coinlere ciddi yatırım yaptı, kripto paraların çoğunun yaratıcısı zaten amerikan, amerikan kripto borsaları zenginleşip lobi yapacak noktaya geldi derken Trump halkda karşılığı olduğunu görüp kripto dostu başkan adayı olarak kendini öne çıkardı seçimi kazandı ve kriptoparalar artık kalıcı oldu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Devlet konut piyasına karışsın da nasıl karışsın örnek verilsin ? 250 bin konut yapacağım dedi yoksul vatandaş 2.5 milyona konut satıyor 20 sene vade ile bu her sene 250 bin mi olsun mesela ... Fakat mesele şehrimde toki konutlari yapılıyor biri 7 km diğeri 2 km uzaklıkta şehre


    Ulkedeki 81 vilayetin 65-70 tanesinde konut pahalı değil gayet uygun ama insanlar buraları tercih etmiyor çünkü iktidar rant kapısı olarak İstanbul gibi şehirleri seçiyor d.karadenizli ve güneydoğulu çok diye

    Devlet konut sorununa müdahale edip bozacağına istanbul gibi şehirlerde sanayinin kurulmasını engellemesi gerekiyor işte o zaman insanlar diğer bölgelere gider ve oralarda ucuza yaşar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mystiery_ kullanıcısına yanıt

    Olay budur. Barınma İnsani bir haktır . İhtiyacı olan Her bir insana barınma hakkı tanındıktan sonra kendi aralarında ticaret döndürsünler kimsenin bir şey dediği yok.


    Kiraya %25 zam sınırlaması gibi balon ve çok gevşek bir şekilde değil , ciddi takip edilecek bir Mülkiyet sınırlama politikasına geçilmelidir.


    Dediğin gibi Türkiye'de hayat pahalılığın en önemli sebebi mülkiyet kaynaklı maliyetlerdir. 70 m2 , 4 duvar Bir ev , 20 m2 bir dükkanın kirası bu kadar değerli olamaz, olmamalı....

  • Ev yapmanı engelleyen ne? al ucuz bir arsa, git yap ucuz bir şey, milletin merkezdeki güzel evlerine mi çökmen gerekiyor haha




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zortak -- 24 Mayıs 2025; 19:40:16 >
  • mystiery_ kullanıcısına yanıt

    Ev her zaman değerlenmiyor. Bazen uzun süre fiyatların yerinde saydığı oluyor. Ben bunu son 20 senede birkaç defa yaşadım. 100 bine aldığım dairenin 1 sene evvel 120 bine satıldığını biliyorum. Aynı daireyi 3 sene sonra 115 bine zor sattım. İnsanların 280 bine aldığı daireyi 1 sene sonra 240 bine aldım. 6 sene sonra 400 bine sattım. Ben nispeten uygun zamanda almama rağmen reel olarak kar değil zarar ettim. 1.5 sene evvel 6 milyona evini satmayan komşum şimdi 8 milyona satamıyor. Bir zarar daha.

    Ev borsa gibi, bazı zamanlarda sıçrama yapıyor ama her zaman bu olmuyor.

    Kira geliri olan ev sahibi olarak söyleyim, yatırım amaçlı ev almak hem korkak yatırımcı davranışı hem de karlı değil. Evin değer artışı enflasyonun altındadır. Kira geliri de vergisi, evin yıpranması derken aradaki farkı kapatmaz genelde. Bugün ev alıp kiraya veren, 10 sene sonra evini satmak isteyen biri, hiç ev almayıp parasını 10 sene faizde yatırımda tutsa muhtemelen daha çok kazanır.

    Yukarıda çizdiğiniz kazanç tablosu uzun vadede sadece hayal. Dükkan için haklı olabilirsin ama. Ev yerine dükkana yatırım daha karlıdır.

    Suçu da çareyi yanlış yerde aramayın. Ülkede konut sorunu çözülecek ise buna devlet el atmalı ama evi olanlara yaptırım yerine olmayanlara teşvik uygulayarak yapmali. Kira desteği, faiz indirimi, ödenen kredinin vergiden düşmesi vs gibi yöntemler olabilir. Ev talebini düşürecek cezalandırma yöntemleri arzı da olumsuz etkiler. Kiracılar bugünü de arar hale gelirler. Bırakın ev almak isteyen 3-5-10 tane alsın, alsın da gününü görsün. Ev maliyetli ve masraflidir. Alan ya satacak ya kiraya verecek. Boş durdukça zarar yazar. Ev adedi arttıkça fiyatlar durulur. Piyasa dengesini bulur. Her müdahale başka sıkıntılar doğurur. Sürekli dövize, faizlere müdahalenin bedelini ödemiyor muyuz?

    Nihayetinde dediğim gibi ilk defa ev alacaklara teşvikler olmalı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Navi -- 24 Mayıs 2025; 20:47:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • zortak Z kullanıcısına yanıt

    gelmiş yine "zortak" arkadaşlar.


    nick-fikir uyumu

  • Ev sahipleri istediği fiyatı çeker. Birinin sahibi olduğu eve devlet olarak fiyat biçemezsin. Kira artışını belirleyemezsin. Paran yoksa tutma.

    Barınma hakkı da öyle ev sahiplerinden isteyebileceğin birşey değil.

  • devlet konut dahil hiçbir piyasaya müdahale etmemeli/edememeli

    daha 1. önermeden tartışma bitiyor zaten

    nüfus çok değil, mülteci dolduruldu ülkeye. konut piyasasına müdahale edene kadar enflasyona müdahale edebilselerdi Devlet konut piyasasına müdahale etmelidir. (Barınma hakkıyla piyasa kuralları birbirine zıttır!) 

    hem ben çin politikası kardeşim, nas suresi diye para arzını 100 katına çıkarayım, beleşe faizsiz dağıtayım ama ev fiyatları da sabit kalsın, kira fiyatları da Devlet konut piyasasına müdahale etmelidir. (Barınma hakkıyla piyasa kuralları birbirine zıttır!) 

    sonra tam bu iş düzene girecek derken 19 mart günü ülkenin %51'inin desteğini almış rakibimi içeri atayım, net 100 milyar dolar, uzun vadede 1 trilyon dolar parayı çöpe atayım sonra konut piyasası çok arttı yaa diyip müdahale edeyim Devlet konut piyasasına müdahale etmelidir. (Barınma hakkıyla piyasa kuralları birbirine zıttır!) 





  • Vanished Man V kullanıcısına yanıt
    Devlet konut piyasasına müdahale etmelidir. (Barınma hakkıyla piyasa kuralları birbirine zıttır!)
  • Navi kullanıcısına yanıt

    Ev bizim ülkede piskolojik bir kavram.

    özelliklede son 10 yılda, döviz altın, evden çok kazandırdı.

    Evin tek artısı, 10yıllık kredi ile alınabiliyor olması.

    ev bundan dolayı cazip. Ha yatırım için alan yokmu?

    var tabiki. Değmez. Bi 10yıl daha değmeyecek gibi.

    Biresel kredide 3milyonu 10yıl vade ile çekebilsem,

    benden rahatı olamaz :)


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • PhD MD kullanıcısına yanıt

    Asıl hesabınla gel. Hesap açıp trollük yapmak kolay.


    Senin kiracı olup ev bulamaman kimsenin umrunda değil.

  • Ev sahibi tanıyorum adamın 20 tane evi var. Vergi verdiği yok, kiraya kafasına göre zam yapmakta. Kimsenin bir şey yaptığı yok, bunun gibi o kadar çok ev sahibi var ki. Bunun yolu 2. evden sonra emlak vergisinin aşırı şekilde yükseltilmesidir. Şuan sarı siteye bakın sıfır dairelerin çoğu ikinci ele düşmüş, alanlar ihtiyaçtan değilde yatırım diye almışlar. Onda da faizler artınca satmak istiyorlar.

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.