Şimdi Ara

Determinizm vs Özgür irade

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
688
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merak ediyorum gerçekten hayatın akışını değiştirebilecek özgür iradeye sahipmiyiz yoksa programlanmış bir robotdan farkımız yokmu?

    Örneğin bir bilardo masası düşünelim toplar sürtünme yada çarpışmadan hiç hız kaybetmese topların ağırlığını, çapını, masanın ölçüleri ve beyaz topa vuruş hızımızı bilirsek 10 yıl sonra hangi topun hangi konumda olacağını biliriz aynı zamanda 1000 yıl sonra doğmuş biri topların 500 yıl önce hangi konumda olduğunu bilebilir evrendeki tüm atomları simule edecek bir bilgisayarımız olsaydı bigbang e kadar herşeyi film gibi izleyebilirdik.

    Determinizm vs Özgür irade
    Determinizm vs Özgür irade

    https://www.youtube.com/watch?v=c0gDLEHbYCk



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Communist -- 8 Nisan 2019; 17:4:14 >



  • deprem faktörü var hocam. ayrıca senin yapacağın vuruş mükemmel bir vuruş olmayacaktır kusura bakma. insanoğlunun yağtığı saat bile sapıyor kaldı ki o ıstaka ile istemsiz bir şekilde otopa falso vermiş olman sapma için yeterli olacak. ha dersen ki hiç falso yok.. ben de o zaman "0" ve "1" üzerinden konuşalım derim. bu iki rakam da teoriktir. pratikte bu iki değeri de tuttutman imkansız. ancak + ve - tolerans kullanırsın ve bu şekilde hareket edersin. sonuç robot değilsin. on sene sonra değil topu o masayı orada bulamayabilirsin de..
  • gerçekte hangisi işliyor bilmiyorum ama determinizm bana daha mantıklı geliyor kuantum fiziğinine dayanarak determinizmin olmadığını söyleyenler var bu deney hangi şartlarda yapılıyor aynı zamanda aynı ortamda yapılamayacağına göre farklılıklar olmazmı? konu hakkında fazlada bilgim yok



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Communist -- 8 Nisan 2019; 3:57:12 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Communist

    gerçekte hangisi işliyor bilmiyorum ama determinizm bana daha mantıklı geliyor kuantum fiziğinine dayanarak determinizmin olmadığını söyleyenler var bu deney hangi şartlarda yapılıyor aynı zamanda aynı ortamda yapılamayacağına göre farklılıklar olmazmı? konu hakkında fazlada bilgim yok
    Vodkanin etkisi gecsin.sabah yazacam..
    Eyyyyyettt...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sething -- 8 Nisan 2019; 5:40:50 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • The souls migration kullanıcısına yanıt
    semih saygıner kadar olmasada iyi bir oyuncuyumdur teorik olarak demek istemiştim topa makineyle vurabiliriz mesela sağlam bide masa yaparız topların gelecekteki konumunu bildiğimiz gibi 1000 yıl sonra doğmuş biri geçmişteki herhangi bir zaman dilimine ait konumunu bilebilir.
  • valla teorik olarak ışınlanma da yapılabilir deriz ama hani deriz ya çocuğa adam olmak için daha bir fırın ekmek yemen lazım diye.. bu çocuk iken adam olmakla aynı sürede yapılabilecek değil, olası bir iş değil. teorik olarak bahsedebiliyorsun. çünkü araştırmalar böyle bir şeyin var olabileceğini kanıtlıyor. hayal gücü diyoruz ya bunlar rastgele ortaya çıkmıyor. bilim sayesinde insanın hayal gücü de gelişiyor. bak az önce konuya bir yorum yaptım:https://forum.donanimhaber.com/karanlik-enerji-teleskobu-ilk-goruntusunu-yakaladi--137808627

    fizikçinin biri diyor ki normalde dokunma sırasında örnek veriyor yüzüme dokunduğumda atomların birbiri içerisinden geçmesi lazım diyor. gel bunu anlat normal sıradan bir vatandaşa.. anında sen delisin derler.. bu bilardo masasındaki vuruş da aynı hesap benim için..

    yani teroide var uygulamada yapamıyorsun..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The souls migration -- 8 Nisan 2019; 4:0:6 >
  • The souls migration kullanıcısına yanıt
    simulasyonuz diyorsun yani sonsuzluk bana hep bunu hatırlatır
  • Bence hayatin akisini degistirebiliyoruz

    Ama eger programlanmis robotsak daha iyi ne guzel yaptiklarimizdan sorumlu olmayiz :D :D

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Communist

    gerçekte hangisi işliyor bilmiyorum ama determinizm bana daha mantıklı geliyor kuantum fiziğinine dayanarak determinizmin olmadığını söyleyenler var bu deney hangi şartlarda yapılıyor aynı zamanda aynı ortamda yapılamayacağına göre farklılıklar olmazmı? konu hakkında fazlada bilgim yok
    etkisi geçti..

    determinizme hala karşıyım..
  • Bilim dünyası yıkılıyor. alıştıra alıştıra söyleseydin bari
  • nanometrik ölçülerde herşeyin hesaba katıldığından eminmiyiz? hala maddenin tamamını gözlemleyemiyoruz diye biliyorum. ayrıca bu testler nasıl yapılıyor aynı zamanda aynı ortamda yapılamayacağına göre 2. testin farklı sonuç vermesi normal değilmi?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-EB772A469

    Bu mesaj silindi.

    Alıntıları Göster
    korktuğumuz iki şeyden biri robotların insan olması 2. si insanların robot olması. bakalım hangisi önce olacak
  • Din denilen sacmalogin tarihiyle indanin robotlasmasi ayni tarihe denk gelir..
    Gereksiz soru detected..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sething

    Din denilen sacmalogin tarihiyle indanin robotlasmasi ayni tarihe denk gelir..
    Gereksiz soru detected..
    bence ikiside birbirinin karşılığı eğer determinizm varsa insanlar robot demektir robotların insanlaşması derken yapay zekayı kast ettim belkide gün gelecek onlarında kalbi olacak
  • Ya evren deterministik olsa ne olur olmasa ne olur, hayatımız zaten tamamen şans üzerine kurulu, isterse atomik çaplarda dediğiniz gibi indeterministik değişimler olsun. Bizim dünyamızda bana göre %100 hadi determinzmi inkar edenlere görede %90 diyelim, bir olay oluyorsa kesinlikle ona etki eden nedenlere göre şekilleniyor. İster bir olay sizin bir sonraki hamlenize %100 etki etsin isterse %50 etki etsin, sonuçta siz yapacağınız hareketi bu nedenler etkisinde kalarak gerçekleştiriyorsunuz.

    Ya birde her şeyin kontrolsüz kuralsız olduğu bir evrende siz nasıl beyninizi kontrol etmeyi düşünüyorsunuz ? Madem bütün parçacıklar rastgele kuralsız hareket ediyor, sizin beyninizdeki sinyallerde kuralsız rastgele bir şekilde hareket ediyor. Yani kuralsız bir evrende kendi beyninizi, bedeninizi belli bir kural içinde kontrol ettiğinizi mi düşünüyorsunuz, ne diyorsunuz anlamıyorum.
  • Asus gl702 kullanıcısına yanıt
    Bu saatte bunşarı yazacak enerjiyi nereden buluyorsun?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.