Şimdi Ara

DERS : KAMERADAN GÖRÜNTÜ AKTARMA

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
2.958
Cevap
14
Favori
845.489
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar forumda bu konuda inanılmaz derecede soru ile karşılaşıyoruz. Hepsine birden cevap vermektense tüm arkadaşların faydalanacağı bir yazı hazırladım (özet olarak, daha sonra detayına gireceğim).

    Şimdi arkadaşlar çoğu arkadaşımızın elinde bir DV kamera var. Handycam olarak ta adlandırabiliriz sonuçta bu kameraları DV yapan önemli iki faktör var.

    a- Bu kameralar DV kaset kullanırlar. Bu kasetler dijital kayıt yapmaya imkan sağlarlar, üzerlerinde yüksek kalitede görüntü saklayabilirler ve kapasiteleri de oldukça yüksektir.

    b- En önemli özellik ise bu kameralarda DV out çıkışının oluşudur (Bazı üst model kameralarda DV in girişi de bulunabilir ancak bunun üzerinde şimdilik durmayacağım)

    Bize lazım olan kısımlara gelelim şimdi. Kırda, bayırda, piknikte, denizde vs. vs. kameranızla çekim yaptınız ve bunu akrabalara dağıtmak için, arşivinize koymak için vcd ya da artık daha çok geçerli olan dvd yapmak istiyoruz. Öncelikle bilmemiz gereken en önemli konu arkadaşlar kameradan TV.ye direkt bağlantı yaparak aldığımız görüntüyü ne dvd yaptığımızda hele hele de vcd ya da divX yaptığımızda almamız mümkün değildir. Ancak hemen moralimizi bozmuyoruz. Çünkü DVD yaptığımızda aradaki farkın uzak mesafeden çokta fazla olmadığını göreceksiniz.

    BİZE NE LAZIM ?
    Arkadaşlar görüntü aktarmanın tek yolu yoktur ancak biz en ucuz ve aslında sadece DV kamerada kullanacaksak en hızlı ve kayıpsız yöntem olan FIRIWIRE bağlantı yöntemini kullanacağız.

    Nedir bu FIRIWIRE ?
    Arkadaşlar bu kavramlarla aklımız fazla karışmasın. firiwire bildiğiniz USB gibi bir bağlantı şekli. Yani bize lazım olan

    a- Firiwire kartı (PCI 1394 kartı olarakta bilinir) : Bu kart 25$ civarındadır ve Ankara ve İstanbulda tüm bilgisayarcılarda hemen hemen bulunabilir. Bu kartı almadan arkadaşlar anakartlarının kitapçıklarını karıştırsınlar. Çünkü artık hemen hemen tüm anakartlarda bu firiwire (1394) portu bulunmaktadır.

    b- Bir firiwire kablosu : Burada açıklama yapmak zorundayız. Çünkü bu kablonun üç modeli bulunmakta arkadaşlar. Pin sayısına göre belirleniyor ancak kafamızı karıştırmaya gerek yok ancak bunları bilmekte de fayda var. İstistanız tüm kameralardaki DV girişi küçük olanıdır buna 4p (4 pin.in kısaltılmışı) bağlantısı diyoruz. Anakartlardaki ya da PCI kartlardaki giriş ise büyük olanıdır yani buna 6p diyoruz. Yani bize 4p-6p kablosu lazım. (Diğer modeller 4p-4p : notebook bağlantısı için ve 6p-6p : genelde iki bilgisayarı birbirine bağlamak içindir yani network kablosu yerine kullanılabilir)

    c- Görüntüyü kameradan aldık ve kabloyla bilgisayara aktaracağız ancak bize bir software yani yazılım lazım. Bunu da bir şekilde bulacaksınız arkadaşlar. Ben lisanslı bir Pinnacle Studio 8 Quickstart kullanıyorum. Siz ucuz ve bedava olan mesela virtualdub programını kullanabilirsiniz.

    Ancak ben size biryerlerden bir şeklide Pinnacle 8 ya da 9 ya da ulead video studio 7 ya da 8.i bulmanızı şiddetle tavsiye ederim. Çünkü bu programlarla işiniz çok kolay oluyor.

    Tüm programları teker teker yazamayacağımıza göre ben Pinnacle.yi anlatmak durumundayım ancak mantık hepsinde aynıdır arkadaşlar.

    Bir defa kameramızı açıp (çekim ya da video modu) kabloyu takıp, windows.u açtığımızda kameranın tanındığına dair bir uyarı alacağız. Yoksa birşeyler ters gidiyor demektir. Yani ilk aşama donanım.ın tanınmasıdır. Bilgisayarım.a tıkladığınızda mini dv kamera ikonunun muhakkak görmelisiniz. Tıkladığınızda da zaten görüntü gelir.

    Programı başlatıyoruz. 3 ana aşamamız var arkadaşlar ve bu tüm programlarda aynı mantıktır.

    1. capture (görüntüyü alma) bu aşamada bilgisayarınız eğer çok iyiyse direkt vcd ya da dvd olarak render edebilirsiniz ancak bunu salt görüntü almak istiyorsak (geçiş efektleri, yazı, resim, ses ekleme vs gibi düzenleme istemiyorsak) yapmamız faydalı olabilir.
    2. edit (görüntüyü işleme)
    3. make movie (görüntüyü istediğimiz formata render etme)

    capture ekranında arkadaşlar kameraya pc.den direkt müdahale edebilirsiniz. yani geri sardırabilir, durdurabilir, oynatabilirsiniz ve istediğiniz yerden kayda başlatabilirsiniz. görüntü aynen programda karşınıza çıkacaktır. görüntüyü direkt bilgisayara kaydettiğinizde 60 dk.lık bir kasedin 11 gb kapasiteye sahip olduğunu göreceksiniz. işte burda render etme gereği ortaya çıkıyor arkadaşlar. bu kadar büyük bir dosyayı ancak 3 dvd.ye kaydedebilirsiniz kayıpsız olarak ancak bu çok masraflı olur.

    BİR SORUYA CEVAP :
    İşte burda şu soruya cevabı bulmuş oluyoruz. Niçin kamerayı TV.ye bağladığımızdaki görüntüyü alamıyoruz dvd yaptığımızda ?
    El cevap : Çünkü standart bir dvd yaptığımızda (rakamsal değerleri sonra vereceğim) 11 gb tutarındaki bu dosyayı 1/3 oranında sıkıştırmış oluyoruz. Yani görüntü kalitesinden ödün veriyoruz.

    Görüntüyü aldıktan sonra edit kısmına geliyoruz ancak bu aşamayı şimdilik anlatmıyorum çünkü tamamen programı anlatmaya giriyor. Yalnız burada bilmemiz gereken şu var. Görüntüyü bilgisayara aktardığmıızda yani birinci aşamayı bitirdiğimizde çektiğimiz görüntüler film karesi gibi gözükecektir. edit kısmına kesinlikle olmasını istediğimiz kareleri taşımamız gerekiyor. hepsini istiyorsak hepsini seçip bu kısma sürüklememiz gerekiyor yoksa film yapılacak birşey olmaz.

    üçüncü kısım bizim için çok önemli. burada binbir çeşit seçenek var. ana seçenekler şunlar :

    MPEG-1 VCD 352*288 çözünürlük 1150 kb/s video data rate
    MPEG-2 SVCD 480*576 çözünürlük 2400 kb/s video data rate
    MPEG-2 DVD 720*576 çözünürlük 6000 kb/s video data rate

    istenirse divx.te yapılabilir ancak bunun için bir divx codec.inin bilgisayara yüklenmiş olması gerekiyor. divx kalitesi için gerekli kalite ayarları ayrıca yapılır ancak ben buna girmiyorum.

    yukarıda görüldüğü gibi en iyi görüntü kalitesi dvd.de alınır. yukarıdaki değerler belirlenmiş standartlardır ancak programda custom (özel) denen bir ayar var. bu ayar sayesinde istediğiniz çözünürlükte ve istediğiniz data rate.de film yapabilirsiniz. data rate arttıkça görüntü kalitesi artar ancak boyut.da artar. vcd.de maximum data rate 3000 kb/s.dir. bu da bize şu sorunun cevabını veriyor aslında. niçin bazı vcd.ler gözle görülür şekilde iyiyken bazıları çok kötü. işte işin esprisi data rate olayında bitiyor arkadaşlar.

    şimdilik bu kadar. sizden gelecek soruları artık bu konuya yazmanızı istiyorum. hep beraber içinden çıkılmaz durumlar hakkında beraberce fikir yürütebiliriz bu satırlarda.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yavuz -- 21 Şubat 2005, 13:45:36 >




  • yavuz çok teşekkür ediyorum açmış olduğun topic için, çok soru sorulacağını ve birçok kişinin ihtiyacını karşılayacağını düşünüyorum.
    Hemen sondan başlayalım soru sormaya; vcd'de maksimum data rate 3000 kb/s diyorsun. Satandart ayarlarda da senin söylediğin gibi " MPEG-1 VCD 352*288 çözünürlük 1150 kb/s video data rate " değerleri geçerli. Ben custom dan girerek bu değeri 3000'e yükseltirsem, nasıl bir netice alırım, neler değişir? daha da sorularım olacak, selamlar
  • "görüntüyü direkt bilgisayara kaydettiğinizde 60 dk.lık bir kasedin 11 gb kapasiteye sahip olduğunu göreceksiniz"

    dv formatının kendisi bile bir sıkıştırma içerir. sıkıştırma yapılmamış 1 saatlik görüntü 90GB yer kaplar. nasıl mı?
    dv standardı=720x480=345,600
    RGB sinyali 3 renkten oluşur. bu yüzden sonucu 3byte ile çarpmamız gerekir
    345,600x3=1MB
    saniyede 25 kare (pal için)
    25x1=25MB
    dakikada;
    25x60=1,5GB
    saate;
    1,5x60=90GB
    bu yüzden dv formatının kendisi bile skıştırma içerir.
  • Teorik olarak değil de pratikte cevap verelim. Vcd izlerken kare kare (pixel) görüntülerin oluştuğunu farketmişsindir. Bu değeri 3000 yapmak bu karelerin sayısının azalmasına neden olur ve biraz daha net bir görüntü elde edersin. Kareler küçülür demiyorum çünkü o direkt çözünürlükle alakalı.
  • 3000'e çıktığında dosya kapasitesi değişir mi büyür mü acaba, bir deneyelim olmazsa
  • tabiki büyür. data rate arttıkça dosya boyutu da artar doğru orantılı olarak.
  • meraba ben panasonic nvgs15 kullanıcısıyım.görüntüleri pc ye firewire kablosuyla alıyorum daha sonra yer kaplamaması için dvd yapıp saklıyorum falan...fakat ben hiç küçültme olayını falan bilmiyorum...burda bahsetmişsiniz ama anlamadım.ulead studio 7 kullanıyorum.görüntü falan herşey okey,çok iy ama...işte çok yer kaplıyo.benim dvd rw de sadece dvd+r cdleri kabul ediyo...onları da burda pahalıya alıyorum(iskenderunda)kayıt yapıp atamıyorum yani korkusuzca...o görüntüleri biraz kaliteden taviz vererek(ama fazla değil[movie maker ın kaydettiği gibi falan deil])nasıl kaydedebileceğimi anlayacağım şekilde anlatırsanız çok memnun olurum.şimdiden tüm ilgilenenlere teşekkürler...
  • arkadaşlar kullanımı kolay bir prg öneriyorun ULEAD 2.5 deneyin beyeneceksiniz
  • bende ulead studio 7.0 var...ben bununla daha küçük boyuta getirebilir miyim..yoksa çekim falan yapamıyacam....
  • ya arkadaslar en yararli program hangisi? hem aktarim hem üstüne effectler muzikler vs eklemek icin?
  • arkadaşlar pcnet dergisinin en son sayısında bu iş üzerinde oldukça duruluyor tavsiye ederim. ben yazıyı okudum. aktarim ve üstüne efektler, müzikler konusunda en pratik, kapsamlı program pinnacle studio 8 veya 9, bunun dışınad menü yapmak ve cd/vcd/dvd/xvid yapmak içinse en uygun program ulead movie factory olduğu yazılıyor.
  • Video kamera vs. den ister DV olsun, ister olmasın acemiler için en iyi program ULEAD DVD Movie Factory dir. Kasetteki istediğiniz yerleri alıp "aha bunları" VCD, DVD felan yap dersiniz, o da yapar. Eğer clip üstünde edit işlemi yapmak istiyorsanız (yani arka fona müzik koymak, geçiş efektleri yapmak, fim üstüne yazı yazmak gibi) o zaman ULEAD Video Studio Pro veya Pinnacle veya daha acemiler için İntervideo Winproducer gibi bir program kullanırsınız olur biter.
    ULEAD DVD Movie Factory ile 80dk.lık CD-R'a "VCD" formatında 80 dk. kayıt , "SVCD" formatında 40dk. kayıt yapabilirsiniz. DVD formatında denemedim ama sanırım 1 DVD ye yaklaşık 2 saat kadar kaydediyor.

    DV kamerası olmayan arkadaşlar, composite veya S-Video bağlantı kablosuyla TV kartı veya ekran kartındaki (varsa) video in, S-Video girişlerini kullanarak eski tip kamera veya beta-VHS player, VCD oynatıcı ile bağlantı kurabilirler. Ama düğmelere elleriyle basmaları gerekir. Eh o kadarı da olur artık.

    Sevgiler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi metepe -- 15 Ekim 2004, 3:10:20 >




  • Öncelikle bu topiği açan arkadaşın ve yazan herkesin eline sağlık,

    Benim ilk sorum şu olacak.. Capture cardlarının bu işlemler sırasındaki yeri ve görevi nedir, illaki bilgisayarımızda olması gerekli midir?

    Diğer sorum.. bilgisayarı yormadan rahatça render edebilmek için görüntü montajlayabilmek için yarı yolda bırakmayacak bi konfigürasyon vereblirmisiniz? mesela ekran kartı, yada ram ne olmalı?

    1 dvd 60-90gb alan kaplayabliyor diyorsunuz ozaman sabitdiski en az 120 ve üzeri mi alıcaz, bu demektir ki bilgisayarımızda 2 dvd saklamak istesek 200gb sabit diskimiz yada external sağlam bi disk almamız gerekiyor demek mi oluyo?

    Ayrıca.. bu bahsettiğiniz programlarla yaptığım muziğimi, kameramla çektiğim görüntülerle birleştirerek video klip yapabilirmiyim yoksa daha başka programlar da mı gerekiyor, fx eklemek için, görüntü bozmak için, filmin bazı yerlerine renk filtresi takmak için.. vb..
    oynamalarda bulunmak için...

    Teşekkürler..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi halit -- 15 Ekim 2004, 14:36:52 >




  • benim aver media tv kartım var!kameram digital olmayan bir sony!bilgisayara movie makerla aktırayorm!kaydetme en yüksek kalitede yaklaşık 21 saat diyo!ben daha düşük kalitede yaptım görüntü kesik olmuyo ama iğrrenç çıkıyo!yaklaşık 2 satte bitti!21 saatli,ği seçersem nolur?işe yararmı?yani görüntü net çıkarmı?
  • muhakkak daha net çıkacaktır dostum ancak bu kadar sabır edebilir misin ayrıca sen sabır etsen bile makinenin konfigürasyonu bunu kaldırabilir mi bilemiyorum? Aslında saati değil de çözünürlük, bit rate gibi değerleri buraya yazarsan netlik konusunda daha ayrıntılı olarak bilgi verebiliriz.
  • Eski Pentium III-500, 40 GB disk, 128 ram, Tview TV kartı ve analog çıkışlı Sony kameram ile 60 dk kaseti capture etmem 60 dk., effect, clip vs gibi işlemleri Ulead ile yapmam 2 saat, vcd formatında render edip kaydetmem yaklaşık 8 saat sürüyordu.

    Şu anda Pentium 2.6 HT, 200 GB disk, 512 ram ve aynı TV kartı ile aynı işlem: 60 dk kaseti capture 60 dk., efekt, clip vs 2 saat, render edip vcd yapmam 1 saat sürüyor.

    Her ikisinde de görüntü kalitesi çarşıdan aldığınız kopya vcd lerden iyi oluyor.
  • Halit arkadaşım,

    Dünden bu yana değişmediyse Standart DVD'ler 4.7 GB kapasitededir. Yani 200 GB diske ihtiyacın yok. Ama kaliteli kayıt yapmak istiyorsan diskinde 20-30 GB yerin olması işini kolaylaştırır. Ram ne kadar fazlaysa alet o kadar az kasılır. İşlemcin çift çekirdekli ise hız artar. En önemlisi, kasanın içinin iyi havalanması ve işlemci fanının iyi soğutmasıdır. 4-5 saat süren bir render işleminde PC den gelen iniltileri mutfaktan bile duyarsın.

    Capture card ise TV kartı gibi PC ne takılan ve video cihazını bağladığın bir kart. Tek farkı senin video yazılımıyla video cihazındaki analog görüntüyü MPEG-1, MPEG-2 veya MPEG-4 e çevirme işlemini bu kartın kendi başına yapıp, pişirip sofraya yemen için koymasıdır. İyi bir PC ve TV kartı veya video in girişli ekran kartın var ise capture kartın yaptından daha iyisini kendin yaparsın.

    Ulead Media studio pro veya pinnacle gibi bir yazılımla kendi clip lerini istediğin gibi yapabilirsin. Ancak programla epey bi oynayıp deneyim kazanman gerekir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi metepe -- 16 Ekim 2004, 0:56:54 >




  • Gercekten cok yararli bir topic acilmis teşekkürler.Birde Virtual dub isminde bir program var bunuda bir kurcalasaniz fena olmaz diyorum
  • Metepe açıklayıcı cevapların için teşekkür ederim.
  • sevgili yavuz akadaşım bit rate olarak kasdettiklerin saniye başına kaç çerçeve oynatacağı ve pikseliyse işte burada
    video profili:640x480 piksel 30 çerçeve

    eğerki böyle yaparsam yaklaşık 21 saat sürdüğünü söylüyo! yani 1132 mb
    bense sadece 2 saat sürmesi için video profilini 320x240 pisel yapıp saniyede 30 çerçeveye düşürüyorum!böylece 2 saat sürüyo!bide filmi kaydetmek için bağlantı hızına neden geek war anlayamadım?????benim allahtan 128kbps de hızlı yoksa 56k modemle 5 saat civarında!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yankiiiii -- 18 Ekim 2004, 17:48:30 >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.