Şimdi Ara

DERS: FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ (7. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
5 Misafir - 5 Masaüstü
5 sn
1.450
Cevap
89
Favori
911.121
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orjinalden alıntı: mtkn3

    @Crime,
    Kullandığım makine Nikon 8700

    Helal olsun iyi makina almışsın.Benimde sonum sanırım bi prosumer(compact-slr sentezi)fotoğraf makinası olacak.Tabii o kadar yüksek fiyatın altından bir gün kalkabilirsemBende yeni aldığım ricoh caplio rx modeli var.Dün parkta güneşli günde akan suyu 1 sn enstantane hızı ile çekmek istedim çektiğimde resim bembeyaz çıktı.Özellikle titremesin diye bir zemine sabitlememe rağmen.Bu konuda başarılı sonuçlar almak için tavsiyeleriniz nedir ?
  • Sevgili @tiske,

    Aslında böyle bir tablo olsa gerçekten çok kullanışlı olurdu fakat böyle bir tablo yapmamız hem çok zor hem de yanlış olur. Şöyle bir örnek ile konuyu biraz daha açıklamaya çalışayım; kendi mesleğimden bahsedecek olursam, ben mimarım ve çizdiğim konutlar içerisinde kendi zevkime göre yaptığım değişiklikler bazı mimarlara göre yanlış olabilir ama benim için doğrudur. Bu durum bakış açısının farklı olmasından kaynaklanmaktadır. Kıscası matematikteki 1+1=2 gibi kesin sonuç içeren bir kalıp malesef yok.

    Fotoğrafçılığı da buna benzetebiliriz. Özellikle en önemli olan konu ışık olduğu için, çekim yapacağımız yerlerdeki ışık miktarına göre tüm ayarlar değişkenlik gösterir ve buna bizim yapacağımız ışık/gölge oyunlarındaki tercihler de dahildir. İşte bu yüzden de fotoğrafçılık mimarlık gibi bir sanattır. Benim tavsiyem; bir çekim yapılacağında öncelikle otomatik mod'da bir çekim yapmak ve makinenin bize vermiş olduğu değerleri okumak. Daha sonra ise bu değerler ile oynayarak çok daha güzel ya da farklı sonuçlara ulaşabiliriz. Zaten iyi bir fotoğrafçı olabilmenin yolu, aynı zamanda çok fotoğraf çekmekten geçmektedir. Bu yöntemle ayarları değiştirdiğimzde makinemizin tepkisinin nasıl olacağını ve ne gibi sonuçlara ulaşacağımızı çok daha iyi anlamış oluruz. Bu işlem özellikle dijital fotoğraf makinelerinde çok daha kolay olmaktadır, çünkü hem çekilen fotoğrafları anında görebilme, hem de film banyosu gibi bir masrafın olmaması büyük bir avantajdır.

    -----------------------------------------

    Sevgili @mailuzar
    Titreşime engel olmak için, özellikle uzun pozlamalarda makineyi bir yere sabitleyip, self timer'dan yararlanmak en doğrusudur. Fakat çekmiş olduğun fotoğrafın beyaz çıkmasının sebebi bu değil. Sebep bulunduğun mekandaki ışık oranına göre 1 saniyelik pozlamanın fazla gelmesi. Bence perde hızını biraz daha hızlandırırsan istediğin sonuca ulaşabilirsin. Bu arada yeni fotoğraf makinen hayırlı uğurlu olsun. Bol fotoğraflı günler dilerim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mertkan -- 12 Nisan 2005, 1:59:59 >




  • mtkn3 hocam gene dokturmussun eline saglik faydali yararli bilgiler
  • mertkan hocam sorumu cevaplamamissin(islerin yogunlugundan olsa gerek)
  • Sevgili Aytun,

    Öncelikle fotoğrafta noise'un nasıl oluştuğunu sanırım sen de okudun. A510'da 200 ISO'dan sonra ulaşılan noise değeri ileride senin için bir problem yaratmaz. Çünkü makineyi aldığın günden itibaren yüksek ISO'lara çıkıldıkça fotoğrafta noise oluşacaktır. Hemen hemen tüm fotoğraf makineleri yüksek ISO'larda belirli noise oluşturma oranlarına sahiptirler.

    A510'un incelemesini yaparken A75/A85'e göre kıyaslamaya çalışmıştım . A85'e göre 200 ISO'dan üst seviyelere çıklıdığında noise oranının biraz daha fazla artmasından dolayı A510 bu konuda bir eksi puan almıştı. Daha fazla yardımcı olabilmek için Canon A510'un noise oranlarını Buraya Tıklayarak ulaşacağın link'ten incelemeni istiyorum.

    Son olarak, evet şu sıralarda çizimlerim yoğunlaştığı için sorulara biraz geç cevap verebiliyorum, bunun için özür dilerim.




  • Peki MertkaN usta
    Anlıyorum
    O zaman şöyle direk bir sorabilir miyim?
    Benim makinenin menüsündei kısaltmaların anlamı nedir
    SONY DSC- P93 5 MP
    Nerde kullanmalıyım

    Resim mode tuşu değil , Dij ekranda görünen ayarların kısaca anlamı ve nerde kullanılması gerektiğini bilmek istiyorum
    Bu ayarları evde, dışarda ve makroda nasıl kullanmalıyım?


    Normalde resim çekerken ışığın her zaman obje üzerine gelmesine dikkat ederim
    Bu konuda bilgim var.
    Ama aşağıdaki ayarlardan hiç bir şey anlamıyorum.

    Mesela kapalı mekan normal ışık çekiminde
    EV / Focus / iso / ayarı MİN yoksa MAXimum mu olmalı?
    Ya da diğer ayarlar nasıl olmalı.
    Bu gibi temel kurallar gerekli bana.

    EV : -2,0 / -1,7 / -1,3 / -1,0 / -0,7 / -0,3 / 0 / +0,3 / +0,7 / +1 / +1,3 / +1,7 / +2,0 /
    FOCUS : 7 m / 3 m / 1m / 0,5 / Center AF / Multi AF
    Metering mode : Multi / Spot /
    White Bal : Auto
    İso : 100 / 200 / 400
    P.Quality : Fine / standart
    Rec mode : Normal / Burst / Multi Burst
    Flash level : + / Normal / -
    Saturation : + / Normal / -
    Contrast : + / Normal / -
    Sharpness : + / Normal / -


    Saturation, Contrast , ve Sharpness anlamlarını biliyorum
    fakat nerde kullanacağımı bilmiyorum bunlar ekran için mi çektiğim nesneler için mi gerekli?
    P ve diğer modlarda resim tuşa basıyom 15 - 20 sn de ancak bir şeyler yapıyor
    Ekranda Önce capturing sonra da processing ( kelime anlamını biliyorum ) yazıyor ve çektiği bir şey yok
    Ne flash va ne de başka bir şey bembeyaz bir ekran var.
    Auto modda bir sorun yok
    Auto modda çekip ayarlarına bakıyom aynısını M veya p modunda çekince 15 - 20 sn de resim çekiyor o da bembeyaz

    Ya işte anlayın ne haldeyim.
    Şimdiden çok teşekkür ederim
    Şu işin püfünü bir kapsam ne resimler çekerim ben varya
    Eski filimli makinelerde çok güzel resimler çekerdim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TiSKE -- 14 Nisan 2005, 0:21:48 >




  • Sevgili @tiske,

    Terimleri dilimin döndüğünce kısaca açıklamaya çalışayım;

    EV (exposure value): Exposure Compensation yani "EV değerleri"; Poz telafisidir ve basamaklar ile +2'den -2'ye kadar fotoğrafın pozlanmasından sorumludur. EV değerlerini değiştirerek fotoğrafta +2 ve -2 arasında (makinelere göre değişiklik gösterebilmekte) pozlama telafisi yapılr. Normalde diyaframı 1stop değiştirdiğimizde 1stop'luk fark elde ederiz ama ara değerleri de EV (exposure value) ile ayarlayabiliriz, böylece fotoğrafın daha fazla ya da daha az pozlanmasını sağlarız.

    Focus Point: Odak noktasıdır, makinenin nereye odaklanacağını tayin eder. Örnek vermek gerekirse bir manza çekiminde odak noktasını sonsuza alırız, ya da bir macro çekimde odak noktasını makinenin el verdiği ölçüde 5cm alabilirz. Center AF; Otomatik odaklamanın ortada olacağını belli eder, Multi AF; Otomatik odaklamanın birden fazla noktada olacağını belli eder.

    ISO/ASA: Fotoğraf filmlerinde, ışığa duyarlılık derecesini belirleyen standart ölçüm sistemidir. Örnekli açıklamaları konunu başında bulabilirsin.

    Metering: Metrajlama/Ölçüm seçenekleridir, konuya ya da ışık şartlarına göre ölçümler yapılır. Multi; Makine birden fazla noktadan ışık ölçümleri yapar (Genel Kullanım için), Spot ölçüm; Genelde bu ölçüm moduna geçildiğinde vizörde ya da ekranda bir çerçeve ya da parantez belirir, makine parantezle gösterilen bölgeyi ölçer. (Arka plan çok karanlık veya aydınlıkken, konunun tam olarak doğru pozlandığından emin olmak istediğimiz durumlarda kullanılabilir)

    DSC-P93 Menüler


    White Balance: Beyaz denge ayarıdır, insan beyni ışık kaynağındaki değişikliklere adapte olabilmektedir. Bu şekilde beyaz nesneleri gün ışığı altında da olsa, gölgede de olsa, sarı ışık altında da olsa hep beyaz görürüz. Fakat dijital fotoğraf makineleri bu işlemi CCD'den gelen bilgileri ışık kaynağına göre işleyerek gerçekleştirmektedir. Bulunulan ortamlara göre doğru beyaz ayarı seçilmelidir (Gün ışığı, sarı ışık, bulutlu hava vb. gibi)

    Picture Quality: (Fotoğraf kalitesi) bu ayara fotoğrafın hafıza kartına kayıt edilirken sıkıştırma oranını dolayısıyla fotoğraf kalitesini tayin eder. Örnek vermek gerekirse "Fine" seçeneğinde fotoğraf daha az sıkıştırılır bu sebele hem dosyanın boyutu artar hem de çekilen fotoğrafın kalitesi.

    Flash Level: Flash seviyesinden sorumludur, ortama bağlı olarak flash seviyesini arttırmamızı ya da azaltmamızı sağlar.

    Saturation (Doygunluk denetimi) Contrast (Kontrast Ayarı) Sharpness (Keskinlik ayarı) fotoğraf makinelerinde marka/modellerede değişiklik göstererek iki şekilde görülmektedir. Seçilen menüye göre doğrudan fotoğrafı etkiledikleri gibi sadece LCD ekrandaki görüntüyü de değiştirebilirler. Genelde fotoğrafı doğrudan etkilemektedirler.

    Vermiş olduğun örneğe gelecek olursak, öncelikle Auto mod'da bir çekim yapmalısın ve makinenin tayin etmiş olduğu ayarları (ISO, Diyafram, Enstantane, Beyaz ayarı vb.) gözden geçirmelisin. Daha sonra bu ayarlar ile oynayarak çeşitli çekimler yapmalısın, böylece burada açıklamaya çalıştığım ayarlar çok daha iyi anlaşılmış olacaktır, ayrıca makineyi tanımanda da çok büyük faydası vardır.

    Umarım yardımcı olabilmişimdir.




  • Cevaplar için teşekkür ederim

    P ve diğer modlarda resim tuşa basıyom 15 - 20 sn de ancak bir şeyler yapıyor
    Ekranda Önce capturing sonra da processing ( kelime anlamını biliyorum ) yazıyor ve çektiği bir şey yok
    Ne flash va ne de başka bir şey bembeyaz bir ekran var.
    Auto modda bir sorun yok
    Auto modda çekip ayarlarına bakıyom aynısını M veya p modunda çekince 15 - 20 sn
    de resim çekiyor o da bembeyaz

    EV değeri pozlanma ayarı demişsin
    Pozlanma süresi mi yani?
    Ya da resim çekerken alıcının ( vb ) açık kalma süresi midir?
    KIsası mı iyidir uzunu mu iyidir?
  • Saolasin Mertkan Hocam!Sana calismalarinda basarilar diliyorum!kolay gelsin!
  • Sevgili @mailuzar
    Titreşime engel olmak için, özellikle uzun pozlamalarda makineyi bir yere sabitleyip, self timer'dan yararlanmak en doğrusudur. Fakat çekmiş olduğun fotoğrafın beyaz çıkmasının sebebi bu değil. Sebep bulunduğun mekandaki ışık oranına göre 1 saniyelik pozlamanın fazla gelmesi. Bence perde hızını biraz daha hızlandırırsan istediğin sonuca ulaşabilirsin. Bu arada yeni fotoğraf makinen hayırlı uğurlu olsun. Bol fotoğraflı günler dilerim.

    Cevabın için çok teşekkürederim.Sana zahmeti bana faydası dokundu sağol
  • Sevgili @tiske,

    Öncelikle bahsettiğin "resim" tuşunun ne olduğunu bilmediğim için bu konuda yardımcı olamayacağım. Bunun için fotoğraf makinesinin kullanım klavuzunu okumanı öneriyorum, mutlaka orada bunun bir açıklaması vardır. Ayrıca EV Değerlerinden pozlama ayarı değil, poz telefasi olarak bahsetmeye çalışmıştım. Kabaca tarif etmek gerekirse, buna pozlama süresi için ince ayar da diyebiliriz.

    "Uzunu mu iyidir, kısası mı?" sorusunun cevabı ise fotoğrafın çekliceği mekanlardaki ışık miktarına göre değişkenlik göstermektedir.
  • çok teşekkür ediyorum. gerçekten eline bilgine saglik.
  • bende nikon coolpix 4300 var. bu makine ile yukarda anlatılan ayarların hangilerini yapabileceğimi söyler misiniz?
  • Sevgili @PcCopat

    Nikon 4300 full manuel bir fotoğraf makinesidir. Sözü geçen tüm ayarlar 4300 ile yapılabilir. Ayrıca ben de daha önce bir 4300 kullanıcısıydım.

    Nikon Coolpix 4300



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mertkan -- 24 Nisan 2005, 10:26:26 >
  • kullanma kılavuzunda 1/1000 enstantane var yazıyor ama bir türlü nasıl çıkaracağımı bulamadım...
  • Sevgili @PcCopat

    Nikon 4300'ün kullanım klavuzunun (TR) 107. ve 108. sayfalarını inceleyebilirsin.
  • baktım ve ayarladım. duştan akan suyu çekmeyi denedim ama net bir sonuç alamadım :(
  • Arkadaşlar;
    Aşağıdaki 2 resmi sizinle paylaşmak istedim.
    Sony DSC-P93

    Şöyle ki Resmi makineyi inceleyen bir arkadaşım evde kazara rastgele çekti,
    Makineden falan anlamaz sadece tuşa basmayı bilir.

    Resmi 1 gün sonra PC ye aktardığımda gördüm.
    Arka fon bulanık ama ana tema ( Kızım ) daha net
    Büyük ihtimal auto modda çekti.
    Böyle bir resmi istesem hayatta çekemem, ayarları falan nasıldır hiç anlamam
    Sizce bu resim iyi bir örnek midir?
    Yoksa bunu herkes çekebilir mi? ( Profesyonellerin dışında )
    teşekkürler,

    Diğer resim ben çektim 23 Nisanda
    3 x optik + 6 x dijital Zoom
    Dijital zoomun bu kadar net resim çekeceğine ihtimal vermezdim.
    Mesafe 25 - 28 mt
    hava kapalı
    Auto mod
    Çözünürlük 1 MP ( 1280 X 970 )

     DERS: FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ


     DERS: FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TiSKE -- 25 Nisan 2005, 8:49:45 >




  • Reism tuşu , yani deklanşör demek istedim.
    quote:

    Orjinalden alıntı: mtkn3

    Sevgili @tiske,

    Öncelikle bahsettiğin "resim" tuşunun ne olduğunu bilmediğim için bu konuda yardımcı olamayacağım. Bunun için fotoğraf makinesinin kullanım klavuzunu okumanı öneriyorum, mutlaka orada bunun bir açıklaması vardır. Ayrıca EV Değerlerinden pozlama ayarı değil, poz telefasi olarak bahsetmeye çalışmıştım. Kabaca tarif etmek gerekirse, buna pozlama süresi için ince ayar da diyebiliriz.

    "Uzunu mu iyidir, kısası mı?" sorusunun cevabı ise fotoğrafın çekliceği mekanlardaki ışık miktarına göre değişkenlik göstermektedir.
  • Sevgili @tiske,

    Öncelikle Auto mod'da çekilen bir fotoğrafın perde hızı, diyafram açıklığı, ISO ve beyaz ayarı gibi bilgilerin Manuel mod'da (aynı ortamda) tekrar uygulandığında fotoğrafın beyaz olarak çıkması gerçekten çok ilginç. Eğer bir yerde hata yapılmıyorsa ya da atlanan bir şey yoksa makine arızalı olabilir, aman dikkat.

    Yukarıda bulunan ilk fotoğrafta, sanırım biraz pan yapılmış yani obje hareket ederken makineyi çeken de onunla aynı yönde hareket etmiş gibi gözüküyor. Çünkü özellikle arka planda ve obje üzerinde belirgin netlik eksikliği var. Ama netlik eksikliği ile bulanık/blur olayını biribirine karıştırmamak lazım.
  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.