Şimdi Ara

DERS: FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ (21. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.450
Cevap
89
Favori
911.342
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1920212223
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sevgili @oktayakgoz,

    Çekimlerinde bu türlü değişikliğin olmasının sebebi beyaz ayarı. Her fotoğraf makinesinin otomatik beyaz ayarındayken, beyaz ayarını doğru olarak işleyebileceğini düşünemeyiz. Normalde flashlı çekimler için beyaz ayarı seçeneklerinden "flash"ı da seçebiliriz. Ama malesef Canon A610 içerisinde böyle bir seçenek yok. Eklemiş olduğun fotoğrafları incelediğimde flashlı yapmış olduğun (IMG_0129) çekimi çok daha başarılı buldum. Fotoğrafın çekildiği ortamı bilemiyorum ama belki de senin de yazdığın gibi flashsız yapmış olduğun çekim ortam renklerini daha doğru yansıtırken, flashlı yaptığın çekimde hem istenmeyen gölgeler ortadan kalkmış hem de fotoğrafa daha sıcak renkler hakim olmuş. "Bunun seçimi tamemen kişilerin göz zevki ile doğru orantılıdır."

    Canon A610'un el verdiği ölçüde çözüm olarak, ortam ışığına göre farklı beyaz ayarları ya da manuel beyaz ayarı ile deneme çekimleri yapabilirsin. Aynı zamanda flashın gücünü düşürebilirsin ya da önüne bir selpak mendil koyabilirsin. Ayrıca böyle bir kare için (arka plan renklerinin doğru olarak çıkması) senkronize flash seçeneğini de kullanabilirsin. Deneyerek, özellikle senin zevkine en uygun çekimi yapabileceğine inanıyorum.




  • Mertkan hocam teşekkür ederim. Resim konusunda çok şey öğreneceğiz tabiki. Merak eden arkadaşlar için söylüyorum alttaki resim doğal renklere daha uygun.
  • Normal optik zoom ve dikey optik zoom arasındaki fark nedir?

    Bu iki optik zoomun birleştirildiği bir ekipman var mı?
  • Sevgili @sansarcık

    Dikey optik zoom ile ne demek istediğini anlayamadım, biraz açıklayabilir misin ya da sen biliyorsan bizleri aydınlatabilir misin? Bir de yukarıdaki sözlük içerikli mesajın için kaynak belirtirsen sevinirm.
  • sevili mertkan makinem pretec dsc300 pek fazla özelliği yok şimdilik bununla idare ediyorum, benim öğrenmek istediğim kısa ve genel olarak fotoğraf çekerken ayarlar nasıl olmalı?ayarlardan kastım şöyle ben 1600*1200 çözünürlüklte fine qualtyde(3 yıldız ile sembolize edilmiş)ve 8:1 compre.ratio da kullanıyorum merak ettiğim şu, uzak mesafede ki gün batım, manzara,deniz, gibi uzaktaki geniş çerçeveli resim çekmek için ideal ayar nedir ayrıca arkdaşlarımı çekmek için yada yakından bir hayvanı çekmek için makinanın hangi ayarda olması gerekiyor özetliyecek olursam hangi tür resim için hangi çözünürlük hangi kalite seçilmeli.
  • quote:

    1. Resimlerde flash kullandığımda köşelerde karartılar meydana geliyor. Bu almış olduğum sony dsc s90 da da canon a610 da da böyle. örnek resim koyuyorum.

    2. Canonla autoda çektiğim resimlerde öndeki kısım fotoğrafa yakın olan şey normal çıkıyor arkası kapkapara yada çok koyu çıkıyor bunun önüne nasıl geçebilirm.


    Selam bendede a610 var yeni aldım ve aynen senin gibi bu durumu farkettim. Ama birazda mertkan ustanın tiyoları sayesinde düzeltmenin yolunu buldum.

    1- Program moduna gel
    2- Menü- Hepsini merkez olarak ayarla, kaydet, slow flaşıda aç
    3- Function menüsünde isoyu 50 olarak ayarla
    4- Yine aynı menüde spot metering i seç
    5- Flaşı otoya getir

    Böyle portre çektiğinde süper aydınlık ve net oluyor. Dene gör. 1 saattir uğrşıyorum..




  • Sevgili @Jan1925,

    Kullanmakta olduğun fotoğraf makinesi hakkında internet üzerinde malesef detaylı bilgilere ulaşamadım. Ancak bahsettiğin manzara fotoğraflarını çekebilmek için fotoğraf makinenin desteklediği en geniş açı ile varsa fotoğraf makinesinin üzerinde bulunan hazır çekim modlarından yararlanabilirsin. (Macro ve portre fotoğrafları için de bu modları seçmek kolaylık sağlayacaktır) Eğer bu şekilde önceden tanımlanmış modlar yoksa auto mod'u kullanabilirsin. Çünkü makinen içerisinde full manuel ayarların olup olmadığından şüpheliyim.

    Çekilen fotoğrafın büyüklüğü için de (eğer interpolasyon yoksa) makinenin desteklediği en büyük boyutlarda fotoğraflar çekmek, daha sonradan alacağın baskı boyutu yönünde ve fotoğrafları bilgisayar ortamında zoom yaparak inceleyebilmek için olumlu olacaktır. Fotoğrafın sıkıştırılma seçeneklerinden de fine quality'yi seçebilirsin. Böylece fotoğraf daha az sıkıştırılacak ve kayıp daha az olacaktır.




  • teşekkürler yardımların için zaten bende kalite derecesi en yüksek mod da(üç yıldızlı olan) ve 1600*1200 çözünürlükte kullanıyorum yani senin tavsiye ettiğin gibi.ne yazık ki makinamın içinde full manuel ayarlar yok ilk sayfada bahsettiğin ayarlar hiç yok.
    sevgili mertkan ben sana kısaca özelliklerini yazabilirim;
    image sensör 1/2.7''ccd sensör 2.1 m.p 24 bit color
    lens;auto focus zoom lens-f:5.4-16.2 mm
    focus distance:0.2m infinity aperute ratioF2.8/F5.6(W)F4.4/f8.6(T)
    shutter speed1/10-1/800 sec.
    white balance:auto manuel sun,shade,flouresant,tungsten

    sevgili mertkan çektiğim fotoları sana bu forum harici göndereceğim bi yer varmı değerli eleştirilerin için kendimizi geliştirmek için.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jan1925 -- 31 Aralık 2005 13:39:54 >
  • Konica Minalto DİMAGE X60 markasında 3x dikey optik zoom var.Neden sadece optik zoom dememişlerde dikey optik zoom denilmiş.Bu yüzden önceden böyle bir soru yazdım.(byte temmuz 2005 degisinin 24.sayfasında bahsedilmiş)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sansarcık -- 2 Ocak 2006 16:12:26 >
  • Sevgili @Jan1925,
    Makinenin yazdığın özelliklerine göre, çekim yapmadan önce doğru beyaz ayarı seçimini yapıp, otomatik çekimler gerçekleştirmekten başka seçim şansın kalmıyor. Çekmiş olduğun fotoğrafları bu konu altında da sergileyebilirsin. Fotoğrafları forumumuz içerisine upload ederek, mesaj içinde küçük ön izleme verebilirsin. Eğer fotoğraflarını büyük boyutlarda sergilemek istiyorsan da, resim/fotoğraf upload edilebilmesine olanak tanıyan sitelerden yararlanarak, mesajın içerisinde sadece link verebilirsin.
    --------------------------------------

    Sevgili @sansarcık,
    Makinenin marka ve modelini verdiğinde konuyu açıkça anladım. Konica Minolta Dimage X60'da internal zoom lens vardır (Dahili zoom lens). Yani zoom yaparken lenslerin bulunduğu silindir makinenin dışına çıkmıyor, tüm zoom işlemi gövdenin içinde yapılıyor. Buna bir örnek olarak ilk aklıma gelen makine ise Nikon Coolpix 4500.

    Ayrıca soruna da cevap verecekolursam, internal ya da external optik zoomlar aynı şeylerdir. Birlikte kullanılamazlar. Bu durum marka model çeşitlemesinde farklılık göstererek karşımıza çıkmaktadır




  • Odaklama konusunda yardım istiyecektim mümkünse.

    Canon A610 model makina aldım, şu an cihaza ısınma aşamasında olduğumdan bazı çekimlerde zorlanıyorum. Mesela, arkadaşlarımın fotosunu kapalı mekanda 3-5 metreden çekerken makinam beyaz olan duvar ya da direk ya da profil gibi yerlere odaklanıyor. Direkt olarak çekmek istediğim nesneye odaklanması için ne tür ayarlar kullanmam gerek.

    Bu soru manuel odaklama ile ne kadar ilgili bilmiyorum ama ben birde manuel odaklama konusunu merak ediyorum.
  • değerli yorumların için çok teşekkür ederim sevgili Mertkan.sitemize benden bir resim ekledim.
    http://forum.donanimhaber.com/galleryalbum.asp?galleryid=1&sortType=&page=
  • Sevgili @pajero,

    Sorunun cevabı sanırım aşağıdaki link içerisinde sevgili @ocaklilar'ın yazısı içerisinde mevcut
    http://forum.donanimhaber.com/m_5114766/tm.htm
    ----------

    Sevgili @Jan1925

    Gayet güzel bir manzara çalışması olmuş. Özellikle ufuk çizgisinin kaydırılmamış olması ve 1/3 kuralına göre doğru bir kadraj bulunması fotoğrafını güçlü kılan noktalar arasında. Sadece biraz PS müdehalesi ile contrast, renk doygunluğu ve keskinlik üzerinde biraz çalışılsa nasıl olurdu diye düşündüm. Eminm ki elinde manuel ayarlara müsade eden bir fotoğraf makinesi bulunmuş olsaydı daha da başarılı bir kare olabilirdi. Eline ve gönlüne sağlık.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mertkan -- 1 Ocak 2006 23:36:12 >




  • tesekkür ederim mertkan abi ufuk çizgisi ayrintisina dikkat etmemistim aslinda. ufuk çizgisinin kaydirlimamasi ne anlama geliyor kaydirmamak için ne yapmaliyiz?
    mertkan abi fotograf çekmenin aslinda insanin kendi içinden gelen bir beceri oldugunu düsünüyorum yani diger sanat dallari gibi herhangi bir okul'a gidip egitim almaya gerek yok orta çagdaki yada yakin çagda ki sanatçilar hiç bir egitim almamislardi belkide yanlis düsünüyorumdur. fotograf çekmek insanin kendi kafasinda olan düsünce ve duygularin fotograf dedigimiz o anin donduruldugu kare'ye yansimis hali.ben asagida çektigim kendi içimden gelen bir anlik his ile çektim bakmak ve görmek bunlar ayri kavramlar.çevremize bakmayip biseyleri gördügümüz anda güzelligine doyulmaz enstantaneler yakaliyabiliriz bu çektigim fotograf da onlardan bir tanesi.pek iyi çekemedigiin farkindayim kuadraj zoom 1/3 kurali gibi ayrintilara dikkat etmemesim bu fotografi daha iyi çekemedigim çok pismanim ama ileride iyi bir makina alip daha iyi fotograflar çekmek istiyorum.
    http://forum.donanimhaber.com/photo.asp?photoid=2966&asortType=6&apage=1



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jan1925 -- 2 Ocak 2006 1:32:44 >




  • Sevgili @Jan1925
    Ufuk çizgisinin kaydırılması, fotoğrafta istenmeyen etkilerden birisidir. Ufuk düzlemi fotoğraflarımızda da düz olarak yer almalıdır. Sanırım en son eklediğin fotoğraf bunun için bir örnek olacak. Bunu düzeltmek için mümkünse su terazili tripod kullanmak, ya da varsa makinenin yardımcı çizgilerinden faydalanmak, yoksa da çok dikkatli çekimler yapmak gerekmektedir. Hiçbirisi olmazsa daha sonradan PS yardımıyla da ufuk düzlemi düzeltilebilir. Evet fotoğrafçılık bir sanattır, elimizde son model aşırı gelişmiş bir makine de olsa, eğer sanatsal ruh taşımıyorsak fotoğraflar malesef pek başarılı olmamaktadır.

    Balıkçı Adam konulu fotoğrafında malesef ufuk çizgisi hafifçe sağ aşağıya doğru kaymış, ayrıca modelin kadrajın tam ortasına yerleştirilmiş olması fotoğrafın istenen etkiyi vermesini engellemiş. Bunun yerine modeli, modelin bakış yönünü düşünerek kadrajın sağ tarafındaki altın noktalar üzerine getirebilseydin çok daha başarılı olacağına inanıyorum. Altın noktalar konusunda, içerisinde bulunduğumuz konunun ilk sayfasını inceleyebilirsin. Ayrıca bir de, bu fotoğrafta dikey kadraj alınsaydı daha güzel olabilir miydi diye düşündüm.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mertkan -- 2 Ocak 2006 12:00:54 >




  • evet mertkan abi hatalarımın fakındayım ilk sayfayı okumuştum ben ama bu fotoğrafı daha önce çekmiştim 4 altın nokta kuralını okuduğumdan beri kural daki gibi çekmeye özen gösteriyorum.değerli yorumların için sonsuz teşekkürler..
  • mertkan abi çektiğim çok güzel bir fotoğraf var http://forum.donanimhaber.com/albumphoto.asp?albumid=515&asortType=3&apage=1 fakat bu fotoğrafta çektiğim adamın oturduğu bankın aldında ne yazık ki beyaz bir poşet vardı ben fotoşopta bişeyler yapayım dedim maalesef bu hali aldı şimdi irfanwiew prog. kullanıyorum i.w proramı ile bu yeşil yaptığım kısmı nasıl yok edebilirm fotoğrafı eski haline yada güzel bir hale nasıl dönüştürebilirim?
  • Sevgili @Jan1925,

    Fotoğrafının düzeltilebilmesi için irfanview pek yeterli gelmeyebilirdi. Bu sebeple ben de, PS CS2 ile öncelikle doku taşıması ve healing brush ile düzeltmeler yapmaya çalıştım. Daha sonra da PS ile auto level/contrast ve biraz da USM uyguladım. Fotoğrafın üzerinde daha fazla çalışarak özellikle kalite kaybının yol açtığı bozukluklar da tek tek temizlenebilir. Ancak keşke fotoğrafın orijinal hali olsaydı daha da güzel sonuçlar elde edebilirdik. Bakalım beğenecek misin?

    Buraya Tıklayabilirsin




  • mertkan abi çok teşekkür ederim orjinalinden hiç farkı yok düzeltmelerin hiç belli olmuyor.
    eline sağlık çok beğendim ve bu fotoğrafı kurtardığım için çok mutluyum.bir kez daha teşekkürler.
  • satın alma rehberinden sonrakı aşamaya geçti casio ex z750 nin kullanımı hakkında bilgi verirseniz sevinirim cektiğim fotgraflarda bellibir düzeyi yakalayamadım ya çok iyi yada çok kötü
  • 
Sayfa: önceki 1920212223
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.