Şimdi Ara

DERS: FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ (17. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.450
Cevap
89
Favori
911.330
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Cevap için teşekkürler sevgili Mertkan.. Kitap kapağının rengi olduğu gibi çıktı ama Spot Af olayının nereden halledildiğini soradan öğrendim kurcalayarak :)

    ..ve bir soru: 5. sayfada bir Ay fotoğrafı var, verdiğiniz değerler ise:

    Focal Uzaklık: 450mm
    S: 1/180sn
    f:8
    Iso: 200
    Meter: Spot

    S, F ve Iso tamam ama Meter ve Focal Uzaklık olayı benim makina da farklı sanırım? F828 için bu değerlerin ne olması gerektiği hakkında bir fikriniz var mı? Umarım sizi çok meşgul etmiyorumdur, kılavuz buluncaya kadar böyle devam edecek artık
  • Sevgili @shinamira

    Ben o fotoğrafı Nikon D70 ile çekmiştim, bu sebeple aynı değerleri Sony DSC-F828'e uygularsak aynı sonucu alamayabiliriz. Ancak makineyi enstantane öncelikli mod'da kullanarak enstnatnane ayarını 1/125 ve üzerine çıkarıp, diyafram ayarının makinenin kendisinin ayarlamasını sağlayıp, ISO'yu en düşük değere alarak (Ör: ISO50), yine spot metering seçebilir ve max zoom'un müüsade ettiği ölçüde denemeler yaparak benzer çekimler gerçekleştirebilirsin. Makinenin tripod üzerinde olmasına ve self timer kullanmaya özen gösterirsen daha da başarılı sonuçlar elde edebilirsin.

    Yukarıdaki terimleri açıklayacak olursam; Focal uzaklık kısaca zoom yaptığım mesafe diyebiliriz. Sony DSC-F828 ile bu mesafe max 200mm olarak çekimler yapılabilir. "Spot" ise; metrajlama seçenekleri arasında olan (daha önce bu konuyu içerisinde bulunduğumuz topic içerisinde detaylı olarak açıklamıştım) bir seçenektir. Işık ölçüm seçenekleri de diyebiliriz. Sony DSC-F828 içerisinde bu seçenekler Multi-Point AF (5 area), Center AF, Spot AF (flexible) olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seçenekleri makinenin sol tarafında bulunan flash düğmesinin hemen yan tarafında olan
    düğmesine elini basılı tutup, command dial çevirilerek aralarında geçiş yapılır.




  • HOCAM ISO AYARLARI AUTODAYDI TIME EXPOSURE İLE YANLIŞLIKLA DEĞİL BİLEREK BİLE OYNAMADIM ÇÜNKÜ NE İŞE YARADIĞINI BİLMİYORUM(1SEC.,2SEC.,4SEC.,8SEC. NE ANLAMA GELİYOR) AYRICA ŞU PERDE HIZI NASIL AYARLANIYOR.BU ARADA DÜN AKŞAM YİNE AUTO MODDA TRİPOD KULLANDIM FLAŞSIZ YİNE BULANIK ÇIKTI???!!!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhanoral -- 10 Kasım 2005, 16:17:14 >
  • Sevgili @orhanoral

    Yukarıdaki mesajımda "Time Exposure"un ne işe yaradığını anlatmaya çalışmıştım. Tekrar etmek gerekirse bu ayar, perdenin ne kadar süre açık kalacağını (pozlama süresini=enstantane) belirliyor ör: 1sn, 2sn, 4sn ve 8 sn gibi. Tripod üzerinde, self timer'dan yararlanarak Auto mod ile çekim yaptığın halde hala net olmayan sonuçlar elde ediyorsan fotoğraf makinesini satın aldığın yere götürmeni öneriyorum. Orada da yapılacak deneme çekimleri sonucunda eğer makinede bir arıza varsa mutlaka garanti dahilinde gerekli işlemlerin yapılacağını umud ediyorum. Çünkü ben Ricoh Caplio RX'in örnek fotoğraflarını incelemiştim ve başarılı bulmuştum. Yanılmıyorsam örnek fotoğraflardan forumumuz içerisinde de olması gerekiyor.

    Not: Tripod üzerinde auto mod ile çekim yaparken (flash kapalı iken), ortamda az ışık varsa pozlama süresi uzayacağından, eğer hareketli bir objeyi (yürüyen, hareket halindeki bir insan ya da otomobil gibi..) çekmeye çalışırsan net olmayan sonuçların olması gayet normaldir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mertkan -- 10 Kasım 2005, 16:37:26 >




  • BU AKŞAM BİRKAÇ DENEME DAHA YAPAYIM EĞER SORUN YAŞARSAM AYDINLAR FOTOYU Bİ ARAYAYIM
    TEŞEKKÜR EDERİM.
  • BU ARADA FOTOĞRAF ÇEKME TEKNİKLERİ KONUSUNDA ÖNEREBİLECEĞİN BİR KİTAP VARMI AMA OLDUKÇA SADE VE ANLAŞILIR Bİ DİLDE OLURSA SEVİNİRİM.(BİRAZ ISMARLAMA OLDU AMA).ÇÜNKÜ BU RİCOHUN MENÜSÜ ANALAMADIĞIM DEYİMLERLE DOLU??!!!
  • Aşağıdaki gibi bir fotoğraf çektim ama daha da yakın olsun istiyorum, bir yolu var mıdır? 7X Zoom var ama yetmiyor :( Ayın yakşaltığı günleri mi beklemeliyim acaba Makro çekimler için de daha fazla zoom lazım olacak kesin. Böcüklerle haşir neşir olmak istiyorum ama ben bi ayarı 10 dakikada yapıyorum o yüzden fazla yaklaşamam :) Bu sorunları biraz azaltmak için, DSC F828 ile lens kullanabilir miyim ve kullanılıyorsa fiyatları ne olabilir?

     DERS: FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ


    Iso 64
    F 8.0
    S 80
    EV 0

    Hatalarım neler acaba? (Siteye yüklerken çözünürlükle oynamadım, fotoğraftan keserek (crop?) yüklüyorum)




  • Mertkan hocam çekim teknikleriyle ilgili değil ama. Makinenin lensindeki parmak tozları yada izleri nasıl ve neyle silebiliriz. Sanırım makinenin en hassa yerleri lensler ve buraya yapılacak müdaheleler de çok hassas olmalı
  • Benim makinanın lenste de koca bi parmak izi var iki gündür ama dokunamıyorum :D

    Bu arada aşağıdaki hayvani zoom nasıl bir aletle elde edilmiş olabilir?

    http://image20.webshots.com/21/7/49/15/218274915vuiGyr_ph.jpg

    Gözlem evi kurduracaklar bana en sonunda



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shinamira -- 10 Kasım 2005, 22:33:38 >
  • Sevgili @orhanoral,
    Malesef Türkiye'de yaşamadığım için tam olarak orada ne tür kitapların satıldığını bilmiyorum. Fakat bir süre önce arkadaşlarımdan bu yönde Kodak'ın yayınladığı bir kitap olduğunu duymuştum. Sanırım araştırılırsa bulunabilir. İçerisinde bulunduğumuz bölüm içerisindeki mesajlarda, fotoğraf makinelerinde kullanılan bir çok terimin anlamını ve ne işe yaradığını açıklamaya çalışmıştım, dilersen o mesajları inceleyebilirsin onların haricinde aklına takılan bir şey olursa bana sorabilirsin. Elimden geldiğince ve dilimin döndüğünce yardımcı olmaya çalışırım.
    ------------------------

    Sevgili @shinamira,
    Çekmiş olduğun Ay fotoğrafı bence gayet başarılı olmuş, sadece Ay yüzeyinin sol alt kısımda bulunan kraterlerde biraz netlik eksikliği var. Ellerine sağlık. Sony DSC-F828 için tele converter araştırdım ama özellikle kendi sitesinde dahi F828 üzerine sadece close up lens takılabildiği yazıyor. Dilersen F828'in desteklediği aksesuarları Buraya Tıklayarak inceleyebilirsin.
    --------------------------

    Sevgili @HiperX,
    Lens temizliği ile ilgili forumumuz içerisinde bir çok konu mevcut, minik bir aramaya yaparsan hepsine ulaşabileceğini düşünüyorum, bir kaç örnek verecek olursam;

    http://forum.donanimhaber.com/m_1337678/tm.htm
    http://forum.donanimhaber.com/m_4364417/tm.htm
    http://forum.donanimhaber.com/m_3849371/tm.htm



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mertkan -- 11 Kasım 2005, 7:31:52 >




  • MERTKAN HOCAM GALİBA SORUNUN NERDEN KAYNAKLANDIĞINI BULDUM.HANİ ŞU BENİM BULANIK ÇIKAN FOTOĞRAFLAR.NEYSE SORUN SANIRIM YETERSİZ İŞIKTAN KAYNAKLANIYOR YANİ ORTAMI İYİ AYDINLATABİLİRSEM(PERDELERİ AÇIP,TÜM LAMBALARI AÇARSAM)DAHA NET ÇIKIYOR AMA HİÇ HAREKET ETMEYECEK.ACABA SEN NE ÖNERİRSİN(MANUEL AYARLARDAN)?TABİ PERDE HIZI DİYECEKSİN AMA NASIL AYARLANIYOR BİLMİYORUM ACABA RİCOH CAPLİO RX AYARLARINI BİLİYORMUSUN LÜTFEN YARDIMCI OLURMUSUN?
    TEŞEKKÜR EDERİM.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhanoral -- 14 Kasım 2005, 10:42:44 >
  • Sevgili @orhanoral,

    Öncelikle Ricoh Caplio RX'in full manuel ayarlara sahip olmadığını belirtmek istiyorum. Ortamda ışık az olduğu zaman makine sensöre daha fazla ışık toplayabilmek için otomatik olarak perde süresini uzatır (Ör: 2sn, 4sn, 8sn gibi). Perde bu süre içerisinde açık kalcacağından makine titreşime karşı aşırı hassasiyet gösterir ve o sırada objektif önündeki harektli objeler fotoğrafa flu olarak yansır. (Bu konunun başındaki damla fotoğraflarının perde hızına bağlı olarak nasıl görüntülendiğini inceleyebilirsin) Oratam ışığı yeterli değilse ve hareketli obje yoksa; Tripod kullanarak ya da makineyi bir yere sabitleyip self timer'dan (Geri sayım) yararlanarak net fotoğraflar çekilebilir. Ancak bu esnada fotoğrafda kirlenme (noise) oluşumunu minimum seviyeye indirebilmek için ISO ayarlarını Auto mod'dan çıkartıp en düşük seviyeye getirmek gerekir. (ör: caplio rx için ISO 64)

     DERS: FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ
    ISO AYARLARI

    Yetersiz ışık altında hareketli objeleri net olarak yakalayabilmek için flash kullanabilirsin, ya da ISO seviyesini yükseltebilir ve makinenin izin verdiği ölçüde perde hızını hızlandırabilirsin (Auto modda ISO yükseldiğinde makine otomatik olarak daha yüksek bir perde hızı seçebilir ama çok fazla noise ortaya çıkar) Ricoh Caplio RX diğer bas-çek fotoğraf makinelerinin aksine aynı zamanda perde hızının da ayarlanmasınıa müsade etmektedir. Bunu menü içerisinde bulunan "Tıme Exposure" seçeneği ile ayarlayabilirsin.

     DERS: FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ
    TIME EXPOSURE

    Tüm bunlar karışık geliyorsa makine içerisinde bulunan ön tanımlı sahne modlarından (SCENE) faydalanabilirsin. Bu modlar Portre (portrait), spor aksiyon (sports), manzara (landscape), gece çekimi (night scene), yazı (text) ve yüksek hassasiyet (high sensitivity) şeklinde menü içerisinde yer almaktadır. Çekeceğin fotoğraflar için en uygun olanı seçebilirsin. Örneğin sport modu ile hareketli objeleri net olarak yakalayabilirsin. Çünkü bu mod ayarlandığında makine otomatik olarak hızlı bir perde hızı belirleyecektir.

     DERS: FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ
    Ön Tanımlı Sahne Modları

    Bir de senin için başka bir kitap buldum. Fotoğraf makineni nereden satın aldığını bilmiyorum ama Aydınlar Foto, makine alanlara makinenin yanında bir de "Yeni Başlayanlar İçin Fotoğraf" adında bir kitap hediye ediyor. Sanırım Aydınlar Fotoya gidilir ve rica edilirse bu kitap temin edilebilir.

    http://www.aydinlarfoto.com/tm/default.asp




  • Ya bu canonlara Niye spot focus koymuyorlar çok üzüyolar beni :(
  • Sevgili @Rouvax,
    Spot Focus ile ne demek istediğini pek anlayamadım. Ancak, focus yani odaklma fotoğraf makinelerinde iki türlü olmaktadır.
    a) Auto Focus
    b) Manuel Focus

    Spot olarak anlatmaya çalıştığın metrajlama seçeneklerinden biri ise, Spot Metering örneğin Canon S2-IS, S1-IS, A510, A610, A620... ve benzeri modellerinde bulunmaktadır.
  • HOCAM BENDE AYDINLAR FOTODAN ALMIŞTIM ZATEN ŞİMDİ Bİ MAİL ATTIM İNŞALLAH YARDIMCI OLURLAR.BU ARADA ALLAH SENDEN DE RAZI OLSUN İLGİN İÇİN TEŞEKKÜRLER.
  • gece cekiminde long time da iso kaç olmalı..benim makina gece auto da iso yu 80 göstermiş.bu norma mi saygılar kodak c 340



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DEMİRCİEFE -- 14 Kasım 2005, 20:18:25 >
  • Sevgili @ONURUM88,

    Uzun pozlama yapıldığı zamanlarda (gece manzara çekmi gibi) ISO makinenin el verdiği en düşük değerde tutulur. Bunun sebebi noise oranını en düşük seviyede tutabilmektir. Kodak C340; Auto (80 - 200), 80, 100, 200, 400 ISO aralıklarında çekim yapabilmektedir. Görüldüğü üzere en düşük değerin 80 olması nedeniyle, makinen doğru bir çekim yapmış
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Mertkan

    Sevgili @Rouvax,
    Spot Focus ile ne demek istediğini pek anlayamadım. Ancak, focus yani odaklma fotoğraf makinelerinde iki türlü olmaktadır.
    a) Auto Focus
    b) Manuel Focus

    Spot olarak anlatmaya çalıştığın metrajlama seçeneklerinden biri ise, Spot Metering örneğin Canon S2-IS, S1-IS, A510, A610, A620... ve benzeri modellerinde bulunmaktadır.


    Spot AF den bahsediyorum, yukarda anlattığın F828 örneğindeki gibi...
  • Sevgili @Rouvax

    Sony'de isim olarak Spot AF olarak geçmiş ama yine yukarıda anlattığım gibi bu metrajlama seçeneklerinden (Işık ölçümü) birisidir ve canon'larda bu özellik bulunmaktadır. Bulunduğumuz konu içerisinde geçmiş sayfalarda bu konu hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsin.
  • sayın mertkan üstad,masallah hızır gibi yetişip cevap vermişsinız.cok tşkler.saygılar
  • 
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.