Şimdi Ara

Depremin etkisi 'yerli' izolatörle düşürülüyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
430
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  • Teknolojik İzolatör Sistemleri (TİS) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şuyun, Deprem Haftası dolayısıyla basın mensupları ile bir araya gelerek yerli olarak geliştirip ürettikleri deprem izolatörü hakkında bilgi verdi.

     

    Türkiye'nin deprem bölgesinde yer aldığını vurgulayan Şuyun afet anında hastane hizmetlerinin durmaması için Sağlık Bakanlığı ile başlattıkları proje sonucu "yerli deprem izolatörü"nü geliştirdiklerini söyledi.

     

    En önemli detay ise izolatör bulunan hastanelerin deprem sırasında da çalışması ve ameliyatların dahi devam etmesi. Ankara'daki fabrikalarında yıllık 4 bin 500 adetlik üretim kapasitesine sahip olduklarını belirten Şuyun, yüzde 90 oranında yerli malzemeyle üretim yaptıklarını anlattı.

     

    Ayrıca Bkz.Samsung Galaxy S10'un ekranında neden beyaz bir ışık yanıp sönüyor?
    Şuyun, izolatörün, deprem anında darbeye uğrayan binada sarsıntının etkisini azalttığına işaret ederek, şöyle devam etti:

     

    "Geliştirdiğimiz, sürtünmeli sarkaç tipi izolatör. Binaların taşıyıcı kolonlarına yerleştirilen izolatörde, iki disk arasında hareket eden çekirdek bulunuyor. Patentini de aldığımız bu çekirdek, deprem anında hareket ederek, sürtünmeyi engelliyor. İzolatör, deprem anında aşağıdan gelen yükün, binanın yukarı katlarına yansımasını engelliyor ve titreşimi en aza indiriyor.

    Binaların taşıyıcı noktalarına yerleştirilen izolatör, 8 büyüklüğündeki depremin etkisini yarım veya bir şiddetine kadar düşürmek için kullanılıyor. Ürettiğimiz izolatörle binaların yıkılmasını engelliyoruz ve hissedilen şiddeti azaltıyoruz. Cihaza ilişkin tüm teknik onay belgelerimiz ve CE belgemiz var, test merkezimiz de akredite olarak çalışıyor."

     


    Türkiye'de başka üreten yok


    Türkiye'de deprem izolatörü üreten başka bir firma olmadığına dikkat çeken Şuyun, "Bu alanda dünyadaki rakiplerimiz İtalya, Almanya ve ABD. Bizim üretime geçmemizle bu ülkelerden Türkiye'ye yapılan satışlar çok düştü. Geçen yıl deprem izolatörü takılan 8 binanın 7'sinde bizim cihazımız kullanıldı ve ithalatın önünü kestik. Geçmiş yıllarda 100 milyon avroya yakın ithalat yapılıyordu." diye konuştu.

     

    Deneyimli yöneticinin söylendiklerine göre deprem izolatörleri Türkiye'de daha çok hastaneler ve GSM firmalarının data merkezlerinde kullanılıyor. Köprü ve viyadükler de bunların arasında yer alıyor. Ayrıca Haydarpaşa Garı ile Batman'daki Zeynel Bey Türbesi'ne de bu cihaz yerleştirilmiş durumda.

     


    Cihazın ihracatı için çalışmalar yaptıklarını belirten Şuyun, İran ve İtalya'ya deprem izolatörü sattıklarını, Güney Amerika ve Hindistan'a ihracat için hazırlıklarını sürdürdüklerini dile getirdi. Şuyun, deprem izolatörlerinin özellikle deprem bölgelerinde zorunlu olmasının önemine işaret ederek, konutlar ve kamu kurumlarında cihazın kullanılması gerektiğini söyledi.







  • İzalatalitör

  • yıne hersey paraya cevrılıyor
    deprem bence tahmın edılır,yada yapay depremde olusturuluyordur.abd herseye hakım.hıc abd de deprem olmadı adamların tek derdı kasırga
  • Niye özellikle yerli diye belirtiliyor? Muadil ürünlere göre daha kaliteliyse herkes bunu kullanacak tabii ki.

  • Gayet iyiymiş 8 büyüklüğüne karşı koyabiliyorsa.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sadece kurumsal binalarda değil toplu konutlarda ve müstakil binalarda da olmalı bence. Apartman dairesi alacak olsam veya kendim ev yapacak olsam bu teknolojiye sahip olmasını isterim.

  • showstopper41 S kullanıcısına yanıt
    Müstakil konutlarda yaratacağı maliyete değeceğini düşünmüyorum. Çünkü depremde bina yüksekliği arttıkça deprem etkisi üst katlara doğru artar. Müstakil bir yapıda çok katlı binalara göre deprem etkisi sınırlıdır. Şu anki deprem yönetmeliğine göre yapılan müstakil yapıların deprem izlolatörüne gerek duymadığı kanaatindeydim.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.