Şimdi Ara

Depremde Nerede Durmalı Ne Yapmalı? Resimli Videolu Çözüm ve Öneriler.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
778
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Depremde nerede durmalı?




    Binalar yıkılırken, düşen tavan ağırlığı veya içerideki mobilyalar altında oluşan 'hayat üçgenleri' kurtuluşunuz olabilir. İşte bu konuda uzmanlardan bazı öneriler...

    Binalar yıkılırken, objelerin üzerine düşen tavan ağırlığı veya içerideki mobilyalar bu nesnelere çarparken yanlarında bir yer, boşluk bırakırlar. Bu boşluk uzmanların ifadesiyle 'hayat üçgeni' denilen alan... Nesne ne kadar büyük ve ne kadar dayanıklı olursa daha az ezilir. Nesneler ne kadar az ezilirse boşluk ve bu boşluğu kullanan kişinin yaralanmama olasılığı o kadar artar. "Hayat üçgenleri" hayat kurtarırır.

    İşte deprem anında "hayat üçgeni" oluşturulabilecek mekanlarla ilgili bazı öneriler:

    1) 'Binalar çökerken basitçe 'çömelen ve korunan' kişiler istisnasız her defasında ezilerek ölüyorlar. Masa, araba gibi nesnelerin altına giren kişiler her zaman ezilirler.

    Depremde Nerede Durmalı Ne Yapmalı? Resimli Videolu Çözüm ve Öneriler.

    2) Kediler, köpekler ve bebekler'in hepsi doğal bir şekilde dizlerini ana rahmindeki gibi karınlarına doğru çekerek kıvrılırlar. Deprem anında sizde bu şekilde kıvrılmalısınız. Bu doğal bir güvenlik ve hayatta kalma içgüdüsüdür. Daha küçük bir boşlukta hayatta kalabilirsiniz. Hafifçe ezilecek ama yanında boşluk yaratacak bir kanepe, geniş büyük bir eşyanın yanında durun.

    Depremde Nerede Durmalı Ne Yapmalı? Resimli Videolu Çözüm ve Öneriler.

    3) Ahşap evler deprem anındaki en güvenliyapılardır. Sebebi basittir; ahşap esnektir ve depremin zorlamasıyla hareket eder. Eğer ahşap bina çökerse geniş yaşam boşlukları oluşur. Ayrıca, ahşap binalar daha az yoğunlukta yıkılış ağırlığına sahiptir. Tuğla binalar ayrı tuğla parçalarına ayrılacaklardır. Tuğlalar bir çok yaralanmalara sebep olacaktır, ama (beton) bloklardan daha az ezilmiş vücutlar yaratırlar.

    4) Eğer gece yataktayken deprem olursa, basitçe yuvarlanarak yataktan düşün. Yatağın çevresinde güvenli bir boşluk oluşacaktır. Oteller müşterilerine deprem anında yatakların yanında yere uzanmalarını salık veren bir uyarı notunu odalarda her kapının arkasına asarlarsa depremlerde çok büyük hayatta kalma oranlarını sağlayabilirler.

    5) Televizyon izlerken deprem olursa ve kolayca kapıdan veya pencereden dışarı kaçmak mümkün değilse, kanepe veya büyük bir koltuğun/sandalyenin yanında cenin pozisyonunda kıvrılarak yere uzanın..

    6) Bina çökerken Kapı kirişlerinin altına geçen herkes ölür...Nasıl mı? Eğer kapı kirişlerinin altına geçerseniz ve kapı kirişi öne veya arkaya doğru düşürse inen tavanın altında ezilirsiniz. Eğer kapı kirişi yana doğru yıkılırsa ikiye bölünürsünüz. Her iki durumda da ölürsünüz!

    Depremde Nerede Durmalı Ne Yapmalı? Resimli Videolu Çözüm ve Öneriler.

    7) Hiçbir zaman merdivenlere gitmeyin/yönelmeyin. Merdivenler (ana binadan) farklı bir 'frekans aralığına' sahiptir; ana binadan bağımsız/ayrı olarak sarsılırlar. Merdivenler ve binanın geri kalanı devamlı olarak birbirlerine çarparlar, ta ki merdivenlerin yıkılışı gerçekleşene kadar. Merdivenlere ulaşan insanlar basamaklar yüzünden yaralanırlar. Korkunç şekilde sakatlanırlar. Bina yıkılmasa dahi, merdivenlerden uzak durun. Merdivenler binanın hasar görmesi en muhtemel kısmıdır.
    Depremde yıkılmamış olsa dahi, merdivenler bağırarak kaçmaya çalışan insanların aşırı yüklenmesi ile çökebilir. Merdivenler binanın geri kalan kısmı zarar görmemiş olsa dahi her zaman güvenlik açısından kontrolden geçirilmelidir.

    Depremde Nerede Durmalı Ne Yapmalı? Resimli Videolu Çözüm ve Öneriler.

    8) Binanın dış duvarlarına yakın yerlerde durun, mümkünse dışına çıkın. Binanın iç kısımlarındansa dış kısımlarına yakın yerlerde olmak çok daha iyidir. Binanın dış çevresinden ne kadar içeride olursanız, çıkış yolunuzun kapanma ihtimali o kadar artacaktır.

    9) Deprem anında üst yolun yıkılmasıyla ezilen araçların içinde bulunan insanlar ezilirler. San Francisco depreminin kurbanlarının hepsi araçlarının içindeydiler. Hepsi öldü. Araçlarının dışına çıkıp,aracın yanına uzanıp veya oturarak kolaylıkla hayatta kalabilirlerdi. Ölen herkes eğer araçlarından çıkıp, araçlarının yanına oturabilseler veya uzanabilselerdi yaşıyor olabilirdi. Ezilen bütün araçların yanında-kolonların direkt olarak üzerine düştüğü araçlar hariç- 5 metre yükseklikte boşluklar oluşmuştu.

    Depremde Nerede Durmalı Ne Yapmalı? Resimli Videolu Çözüm ve Öneriler.



    10) Enkaz halindeki gazete ofisler ve çok miktarda kağıdın olduğu ofislerde kağıdın sıkışmadığı/ezilmediği görülür. Kağıt yığınlarının/kümelerinin etrafında geniş boşluklar bulunur/oluşur.


    Kaynak:https://www.dunyabulteni.net/as-genel/depremde-nerede-durmali-h181732.html



    DEPREM ÇANTASI NASIL HAZIRLANIR?

    Afetlerden hemen sonra ihtiyaç duyabileceğiniz malzemelerin bulunduğu bir Afet ve Acil Durum Çantanızın hazır ve ulaşılabilecek bir yerde olması önemlidir. Çanta, sorumlu olduğunuz kişi/kişiler (bebekler, yaşlılar, engelliler) ve varsa evcil hayvanlarınız için gerekli ihtiyaçları da içermelidir.


    Bir afet sonrası yiyecek, içecek ve acil ihtiyaçları temin edebileceğiniz yerlere ulaşamayabilirsiniz. Küçük yaralanmalarınız varsa bunları kendiniz giderebilirsiniz. Bu tip durumlar için afet çantanızın içinde olması gerekenleri doğru belirleyip, çantanızı kolay ulaşacağınız bir yerde saklamanız çok önemlidir. Afet ve Acil Durum Çantası sadece evinizde, iş yerinizde değil okulunuzda, sınıfınızda da olmalıdır.

    DEPREM ÇANTASINDA NELER OLMALI?


    Gıda
    Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.).
    Önemli belge fotokopileri
    Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)
    Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri
    Zorunlu Deprem Poliçesi
    Diplomalar
    Pasaport, banka cüzdanı vb.
    Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)
    Giyecekler
    İç çamaşırı
    Çorap
    Yağmurluk
    İklime uygun giysiler
    Su
    Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu alınmalı.
    Hijyen malzemeler
    Sabun ve Dezenfektanlar
    Diş fırçası ve macunu
    Islak mendil
    Tuvalet kâğıdı
    Hijyenik ped
    Diğer malzemeler
    İlk yardım çantası
    Uyku tulumu veya battaniye
    Çakı, düdük, küçük makas
    Kâğıt, kalem
    Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli)

    Depremde Nerede Durmalı Ne Yapmalı? Resimli Videolu Çözüm ve Öneriler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MonitörKertenkelesi -- 27 Eylül 2019; 13:50:5 >







  • Güncel.
  • up..

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güncel.

    Forumda 7-24 kuvvetli Deprem olacağının ve kaç kişi öleceğinin yazı turasını atan ve bundan kimleri sorumlu tutup kaç kişiyi asacaklarının hesabını tutan kitlenin sokaktaki Türk insanını düşünmediğinin tek kanıtıdır bu başlığa girmemeleri.

    Ben sonuna kadar burada bunu güncelleyeceğim bakalım biri bile yazacak mı bu başlığa göreceğiz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MonitörKertenkelesi -- 28 Eylül 2019; 21:13:32 >
  • Hayat üçgeni oluşturduk, bina yıkıldı ve bu üçgenin içinde iki büklüm hayatta kaldık diyelim, sonra ne olacak? Yüzbinlerce bina yıkılacak hangi biri ile ilgilenilecek? Hele bir de alt katlarda bulunuluyorsa üstteki katlar, ara betonlar delinecek de size ulaşılacak. Bina olduğu yere çöktüyse ve alt katta kaldıysanız kimse sesinizi bile duymaz. En üst katta yaşayanlar için hayat üçgeni bir anlam ifade edebilir ancak. Enkaz altından çok az kişi kurtarılabilir, çok çok şanslı olmak lazım. Şans o hayat üçgeninden daha önemli. Asıl alınması gereken önlem sağlam zemine yapılmış sağlam binada yaşamak, yoksa her türlü iş sansa kalmış demektir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.