Şimdi Ara

Deprem uyarı sistemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
185
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar yazılım bilmiyorum öncelikle.. gelişmiş ve önceden olacak depremi detaylı bir şekilde uyaran bir sistem yaratmak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?

• ben de mühendislik yazılım vs bir halt bilmiyorum ama robot yapmak istiyorum nasıl yapabilirim

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • baltalimanı seks ofisi kullanıcısına yanıt

baltalimanı ofisine bi uğra, öğretirler

• memodevart M kullanıcısına yanıt
    her gün ordayım hocam

• fizik bilmiyorum ama zaman makinesi yapmak istiyorum nasıl yapabilirim nat aliviona yol göster bi el at da yapalım şu makineyi

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 01001101 kullanıcısına yanıt

Şaka bir tarafa biraz hayal kırıklığına uğratacağım, zamanda ileri olmasa bile geri gitmek teknoloji sorunun ötesinde fiziken pek mümkün görünmüyor. Işıktan hızlı gitmen ve ışık konini ya da baloncuğunu kırman gerekir ki bu imkansızdır. Geleceğe yönelim doğrultusunda zaman mekan aslında bir karadelik gibi davranır ve seni bir tekilliğe sürüklenircesine geleceğine hapseder. Şu an ise esasında geçmişle fiziki erişiminin artık kesildiği ve geçmişin geçmişte kaldığı olay ufku gibidir. Aynı nedenle bir karadelikten de çıkamazsın. Kaçış hızının ışık hızından fazla olması gerekir ki bu imkansızdır. Genel görelilik denklemlerinde tekillikler / karadelikler zaten zaman mekanın kaçınılmaz çözümlerinden birisidir (Bknz: Hawking Penrose Tekillik Teoremleri). Kısaca zaman ve mekanın geleceğe dönük hapishanesine hoş geldin. Gelecek tek olmayabilir. Zamana olan yaklaşımına göre geçmiş, şu an, gelecek bir illüzyon bile olabilir (Bknz: Zamanın B teorileri, zaten görelilik kuramları daha çok B yaklaşımına işaret ediyor). Ama esas yönümüz gelecektir. Geçmiş değil. Zaman oku geleceğe dönüktür. Hızlanma veya kütleçekim bazlı ekstrem izafi etkilerle "geleceğe gidilebilir". Daha doğru deyişle zaman mekansal referansın başka şeylerin geleceğine kaydırılabilir (zaman genleşmesi). Ama geçmişe gidilemez.

Belki rotasyonlu (Kerr tip benzeri) bir karadeliğin - ancak varsayım düzeyinde tasvir edilen ekstrem ve belirsiz içsel ortamı - içinde geçmişe gidilebilir. Hani o da belki. Ama karadelikten çıkamayacağın için zaten bir anlamı bulunmaz. Mevzu gene bahsettiğim aşılamaz ışık konisine-kabarcığına ve olay ufkuna bağlanır. Işık hızının aşılmazlığını izafiyet kuramları etkili biçimde gösterir. Sonsuz enerji gerekir. Sonsuz enerji de mesela bilin bakalım genel görelilik kuramlarında nerede karşınıza çıkar? Adeta kaçınılamaz biçimde ışık kabarcığı hapishanesi olarak olay ufku üreten karadelik tekilliklerinde. Fizik modelleri bu noktada zaten gümlüyor. İzafiyet teorileri çözümlemelerinde tekillikli karadelikleri keşfeden Schwarzschild'in süreksizlik ya da zamanın bilimcilerinin felaket küresi - sphere catastrophique - diye tabir ettiği ve zaman ve mekanın orada sonlandığı yerçekimsel çöküntü bölgesi - yani malum konsept olarak bildiğimiz karadelik - meydana geliyor. Eğer genel göreliliğin şekilden şekle girebilen veya delikli olabilen ideal geometrik dünyasında kuantum bilgiyi ve zaman ve mekanı imha eden tekilliklerin gerçek ve kaçınılmaz olduğu ısrarının aksine tekillikler tabiatta mümkün değilse göründüğü kadarıyla bu problem pek çok fizikçinin peşinde koştuğu bir kuantum gravitasyon kuramı talep ediyor. Popüler deyişle fiziğin kutsal kasesini. Bu kutsal kasenin bulunması bir tarafa, bulunsa dahi bize zaman yolcuğunu mümkün kılacağından çok şüpheliyim. Görelilik kuramları kesinlikle ışık konusuna çok hakim ve bu konuda empirik olarak tam not onayı var diyebiliriz. Zaten - bana sorarsanız - üstüne ortada karadeliklerle ilgili bir mesele varsa ve zamanın ve ışığın doğası veya bunların teoride manipüle edilebilirliği böyle bir mesele ise karadelik isminin hakkını verircesine o meseleden ümidinizi biraz kesin derim. :d

Feynman yerçekimsel çöküntüye uğramış ışığın kaçamadığı nesnelere karadelik adını yakıştırdığında Wheeler'ı fesatlıkla suçlamıştı ama Wheeler aslında bu fenomenlere olabilecek en iyi ismi yakıştırdı. Mükemmel bir keyword. Bu keyword, geçmişe de ne olduğunu anlatıyor. Bahsettiğimiz gibi olay ufkunun ardında kalan evren karadeliğe düşmüş bir gözlemci açısından erişilemez bir geçmiştir. Aynı gözlemcinin geleceğinde yer alan tekillik ise karadelikte gidebileceği tek noktadır (en azından ideal tip rotasyonsuz Schwarzschild karadeliklerinde). Orası zaman-mekansal organizmalar olduğumuz için zaman ve mekanın durmasıyla öldüğümüz ve öğütüldüğümüz mutlak son duraktır.

Yakınlarda nereden bulabiliriz bir fikrim yok ama geçmişe - muhtemelen zifiri karanlık hapishanesinde asla gidip gitmediğinizi anlamadan - gitmeyi denemek istiyorsanız sizi böyle bir doğal zaman makinesinin yani karadeliğin içine atalım. Ama en iyi ihtimalle karanlığın bağrında düşen yüksek enerji parçacıklardan dolayı radyasyon zehirlenmesi yaşayarak kaybolma, en kötü ihtimalle tekillikte öğütülme kadar korkunç ölüm şekillerinden dolayı tavsiye etmem. Aslında hangisi daha kötü onu da bilemedim. "Tekillik" en azından teoride aniden öldürüyor!

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    bu mesaja cevap verebilecek fizik bilgisi bende yok.

konuyu değiştireyim, benim bildiğim fizikte dünya üzerinde durgun bi objenin (mesela insan) enerjisi negatif sayılıyor. bi arkadaş bana bunun mantığını sormuştu, yani enerji nasıl negatif olabilir diye. şimdi potansiyel ederjinini referansa göre alındığını bildiğimizi varasyarsak, neden negatif enerjili olduğumuzu şöyle anlatmıştım:

arkadaşa şunları şöyledim: mesela yolda yürüyen birini düşün. yürüyor olduğu için pozitif bi enerjisi var (kinetik) aynı adam kaldırımda durdu bekliyo, enerjisi sıfır olsun. şimdi aynı adam duruken hemen yanıbaşında park etmiş bi otomobile avcunun içini yasladı, ama, şans eseri otomobilin üzeri yapışkan bi maddeyle kaplıymış, ve adamın eli arbaya yapıştı. adaba durgun, adam da hâlâ durgun. demin durgunken adamın toplam enerjisini sıfır saymıştık, ama, şimdi bu yapışmış durumda adamın toplam enerjisi sıfır olmuyor, negatif sayılıyor, çünkü adam arabaya yapıştı ve istese de hareket edemiyor şuanda (demin özgür iradesiyle durmuştu ve isterse oradan uzaklaşabilirdi)

şimdi şöyle farzedelim: biz bir insan olarak uzay boşluğunda evrenin toplam ağırlık merkezine göre sabit (free) duruyor olalım (ki öyle bi merkez olmadığını biliyorum ama etrafındaki gördüğü galaksilerin merkezine göre diyelim) bu free durumda dururken birden dünya diye bi gezegen bize yaklaştı ve bizi çekmeye başladı. bu çekim esnasında biz dünyaya doğru düşerken kinetik enerji kazanırken eşit ölçüde potansiyen enerji kaybetmeye başladık. sonra hızlanarak dünyaya düştük ve dünya yüzeyinde hareketsiz durduk. durduğumuz esnada kinetik enerjimiz sıfırlandı, sadece dünyanın hareketinden kaynaklı olan kinetik enerjimiz kaldı. potansiyel enerjimiz ise ciddi anlamda negatif durumda artık (dünyaya yapıştık, kaçamıyoruz) şimdi biz artık dünya yüzeyindeki normal bi insanız. 10 dakika önce uzaydaydık. 10 dakika öncesine kıyasla artık enerjimiz daha düşük sanırım değil mi? yani toplam enerjimiz eski nötr durumumuza kıyasla artık negatif oldu (bizim insan olarak kaybettiğimiz enerji dünyaya kinetik enerji olarak eklendi yani dünya bizi çekerken biz de dünyayı biraz çektik ve çok az hızlandırdık) gibi ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 7 Ocak 2024; 23:44:38 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • yaw atomu parçalamışsınız resmen. zaten deprem uyarı sistemleri mevcut arkadaşa onları incelemesini önerseydiniz daha kolay olurdu :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi isimgerekmez -- 7 Ocak 2024; 23:47:27 >
  • isimgerekmez kullanıcısına yanıt

su dolu kabın içinde yüzmekte olan cisme su tarafından basınç uygulanır ama bu kap pencereden aşağı atılıp serbest düşme yaşarsa o basınç yokolur çünkü...

tamam la tamam şaka yaptım o konuları konuşmucam,

konuya dönersek, arkadaş deprem uyarı sistemi önerin dememiş kendim yaratacam demiş ondan dolayı ben de zaman makinesi yaratacam dedim  bizim başımız kel mi  

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.