Şimdi Ara

Depozito İade Sistemi başlıyor: DOA makineleri nasıl kullanılır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
42
Cevap
0
Favori
1.128
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yiyecek ve içecek ambalajlarında depozito iade sistemine geçmek için uzun süredir çaba sarf ediyor. Depozito iade sisteminin kilit rolünü üstlenecek Depozito Saha Yönetim Sistemi için iş birliği protokolü imzalandı. Depozito iade makineleri (DOA makineleri) için tarih açıklandı.



    Depozitolu şişelerin ve ambalajların üretimi başladı. Bugüne kadar 20 milyar adedin üzerinde DOA logolu içecek şişesi üretildi. Depozitolu ürünlerin toplanması ve iade edenlere ücret ödenmesi için DOA makinelerinin kurulumu ve Depozito Yönetim Sistemi’nin kullanıma sunulması bekleniyor.



    Ayrıca Bkz.Marmara Denizi'nde müsilaj kabusu yeniden ortaya çıktı: Tüm Marmara'ya yayıldı!



    Depozito Yönetim Sistemi için Türkiye Çevre Ajansı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) ortaklığında kurulacak şirket üzerinden kurumsal yapı oluşturulması konusunda mutabakat imzalandı. Depozitonun toplanması, depozito iade makinelerinin kurulması ve vatandaşa iade yapılması sürecine kadar tüm işlemleri bu şirket yürütecek.



    Depozito sistemi nasıl işleyecek?




    Vatandaşlar geri dönüşüme uygun olarak işaretlenmiş DOA (Depozitosu Olan Ambalajlar) logolu plastik, cam ve alüminyum ambalajları “DOA iade makineleri” aracılığıyla geri dönüşüme gönderebilecek. Ambalaj türüne göre “depozito teşvik bedeli” adı altında depozito iade ücreti belirlenecek. Henüz iade miktarları açıklanmadı. Telefona indirilecek DOA mobil uygulaması ile her vatandaşa ayrı bir e-cüzdan hesabı oluşturulacak. Depozito iade makinelerine iade edilen her ambalajın tutarı DOA uygulaması aracılığıyla vatandaşa iade edilecek.



    Depozito sisteminin hayatımıza girmesiyle birlikte geri dönüşüme uygun ambalaj ve şişelerin atık durumuna düşmesi engellenecek. Çevre kirliliğinin önüne geçilecek ve geri dönüşüm sayesinde çevre korunacak. Bu sistem ile yılda yaklaşık 25 milyar adet ambalajın toplanması ve geri dönüşümü öngörülüyor. Yılda yıl 520 milyon avroluk tasarruf sağlanması hedefleniyor.





    DOA makineleri nasıl kullanılır?




    1. DOA uygulamasını akıllı telefonunuza veya tabletinize indirin ve uygulamayı açın.

    2. DOA uygulamasında Depozito İade İşlemi butonuna tıklayın.

    3. Telefonunuzun ekranında oluşan kare kodu, makinedeki kare kod okuyucuya gösterin.

    4. Depozitosu olan ambalajlarınızı besleme haznesine atın.

    5. İşleminiz tamamlandıktan sonra depozito iade bedeli DOA dijital cüzdanınıza yüklenecektir.





    Depozito iade sistemi ne zaman başlayacak?



    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depozito iade sisteminin 2025 yılı içerisinde hayata geçeceğini duyurdu. Proje kapsamında ilk olarak Sakarya’da depozito iade makinelerinin kurulumuna başlanacak ve Sakaryalılar ambajları iade ederek depozito iade ücreti alabilecek. 2025 yılı sonunda Türkiye’nin her il ve ilçesine depozito iade makinesi ve altyapısının kurulmuş olması hedefleniyor.









  • Güzel bir uygulama olmuş. Özellikle piknik yerlerine koyulsunda piknik yapıp çöplerini sağa sola atan "vatandaşlar" belki buralara atar.

  • Umarım bazı insanlar plastik, cam vs. toplama yarışına girerek birbirlerini dövmezler

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Haberde göremediğim için soruyorum. Şişe başı kaç para iade edecek?

  • setcom_2000 kullanıcısına yanıt
    Bir ara 25 kurus diye okumustum ancak degisti mi halen ayni mi hatirlamiyorum. Yurtdisinda ulkelere gore degisiyor ancak Estonya icin 10 cent odeniyor.

  • sonunda biri bişi yapıyor. En son 100 den fazla birikmiş cam şişeyi kimseye verememiştim. O günden sonra inancımı kaybetmiştim.

  • Yapılan iş 15 yıl geriden de gelsek iyi ama verilen ücret komik, millet uğraşır mı zor gibi.

  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ücret iadesi puan olarak mı olacak yoksa TL olarak mı? Bakalım nasıl bir kurnazlık çıkacak bu işten.

  • Tanıtımdan önce biraz etrafa bu kutuları koysalardı bari. İstanbulda anadolu yakası çıkıyor. Güzel bir icraat ama çok küçük bir adım olmuş. Kutu bölgemde 0

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • valla birileri bu makinalarin ustunden guzel para kazanacak ben onu anladim, kazansinda kazanmasin demiyorum. Lakin 25 kurusa hicbirseyin satilmadigi ulkede, kim niye ugrassin ? Ahlakli bilgili insan zaten copunu nereye nasil atacagini biliyor, gelisimini tamamlamis. Otobanda arabasinin camindan su sisesini atan hayvandan asagi yaratik, 25 kurusa bu islerle ugrasmaz. Minumum 5tl olacak depozito, ve siz urun satin alirken zaten o depozitoyu odeyerek alcaksiniz. Ozetle makinaya atmadiginiz her pet sise, cope attiginiz para olacak tipki almanyada oldugu gibi. Ondan sonra cogumuz akillaniriz, yine copu dogru yere atmayan embesiller'in copunude birileri toplar para kazanir.

  • 50 kuruş iade bile olsa, millet sağa sola fırlatcağına bunları biriktirip, iadeye getirir. Onlar yapmasa bile sokaktaki çocuklar harçlık için yada bazı karton işi yapanlar bu geri dönüşümü ayarlar.

  • 5lik su şişelerini alıyorsa işime yarar baya kücük şişeleri alıyorsa uğraşmam 1tl olsa abooo herkes toplar

  • Yurtdışından çöp ithalatını keserek doğayı korumaya başlayabiliriz.

  • setcom_2000 kullanıcısına yanıt
    İade ücretleri henüz belli değil

  • Sarper Yasin Mutlubay kullanıcısına yanıt
    Bende 1 yıl kadar önce 0,25TL olarak okumuş ve mantıksız bir değer olduğunu düşünmüştüm. Aradan geçen zaman zarfında o para artık market poşeti bile alamayacak kadar değersizleşti. Şişe başı 5,-TL verecek olsa mantıklı derim. Hadi olmadı şişe başı 1,-TL olsun. Çocuklara simit parası olur 20 şişe.

  • Programı kurdum. Tasarım ve kullanışlılık güzel. Genelde devlet kurumlarının programları ilk kurulum ve aktif etmede sıkıntı üstüne sıkıntı çıkarır. Bu program sıfır sorunla çalışmaya başladı. Bursa'da bir tane bile iade makinesinin olmaması ve neredeyse bir yıldır (şişelerde bu logoyu en az bir yıldır görüyorum) bu konuda bir çalışma yapılmamış olması düşündürücü. Büyük ihtimal güdük bırakılacak bir projemiz daha oldu.

  • Gerçekten saçma k.c kadar evlerde yaşıyoruz bir de şimdi şişe mise biriktirmekle mi uğraşacağız?

    Depozito olarak en baştan alıyorsun sonra geri iade ediyorsun parayi what the hell

    Çöpe atsak zaten gariban insanlar gelip topluyor plastik kağıt ne varsa onlar 3 5 para kazansaydi? Bu kadar koca koca makinelere para harcanacak bunların tekrar toplanmasi bakimi yazilimi vs derken maaliyetini kurtarmaz zarar eder bu sistem

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2025 Ekim: Depozito vergisi geliyor

  • Pİlot bölge Bolu mu diye merak ettim ama Sakarya çıktı. Neyse İstanbul'a gelirse ben yine kağıt toplayıcılara veririm onlar kazanır.

  • hamza5806 kullanıcısına yanıt

    Evet aslında amaç toplumda geri dönüşüm alışkanlığı yaratmak olmalı. Poşetlerden 25 kuruş alınmaya başladığında ben file kullanmaya başlamıştım fakat ne yaparlarsa yapsınlar üzerinde DOA ekstra ücretle satılan ürün olsa bile ben yine kağıt toplayıcıların aktif olduğu çöpe atacağım galiba.


    Poşetler 50 kuruş oldu bu arada. Bunlar aslında toplumu bilinçlendirmek açısından önemli hamleler. Bireysel bakmamak lazım.

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.