Şimdi Ara

Depolama Çözümünün Oyun Performansına Etki Ettiği Gerçeği !

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
388
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar, son 1 yıldır özellikle kendini belli eden, daha öncesinde de ara ara kafamı kurcalayan "oyunlardaki akıcılık parametresi" kavramının depolama çözümleri ile de hiçte öyle dolaylı değil, doğrudan etkisinin olduğunu burada sizlerle paylaşmak, tartışmak isterim.

    Seagate Barraccuda 1 TB ve WD Blue 1 tb diskim ve 240 gb Sandisk SSD Plus olmak üzere üç depolama birimim var. Eskiden bu kadar ince performans parametrelerine bakamadığımız için (%1 low, stuttuer, jutter, frametime) direkt olarak herkes averaj fps'e bakıp depolamanın performans üzerinde etkisinin olmadığı kanısına varılıyordu. Ancak depolamadan doğrudan okunan soğuk verilerin büyümesi, stream edilmesi, 4k gibi içeriklerin-uygun oyun assetlerinin gelişmesi ve yaygınlaşması ile beraber ciddi bir darboğaz yaşamaya başladık.

    Olayı üstelik öyle demogojik boyuta taşıyıp "akıcılık" kavramının içine loading süreleri, oyunu açma kapama süreleri, menüde gezme akıcılığı da eklenmeli gibi söylemlerde katmıyorum. (ki bence katılmalı) Direkt olarak oyunu oynanabilir veya oynanamaz boyuta getirebiliyor depolama çözümü.

    Anlık takılmalar, stream edilirken (hızlı hareket halindeyken) düşen fps, %1 sorunsalı, sürekli stutter almak, deli gibi HDD'den ses gelirken oyununda simültane bir şekilde yavaşlaması takılması jutter yaşaması. Zaten herkesin bildiği, loading sürelerinin SSD'ye oranla 5-10 kat artması... Yani oyun akıcılığını kaybediyor bildiğin. Evet top FPS orada hala 110'sa 110 ama oyun oynanmaz hale geliyor. Hele ki birde sürekli loading alacağınız bir oyunsa (bkz. Anthem, Elder Scrolls serisi, Fallout) oyunu oynayabilme ile oynayamama arasında bir çizgi haline gelebiliyor.

    Yaşadığım problemlerin en fazla kendini hissttirdiği bir kaç oyun;

    Rainbow Six Siege(anlık takılmalar, ki online bi oyunda skor değeri var)

    Far Cry New Dawn (bu başlığı açmama sebep oldu, bildiğin avarage fps'm etkilendi, hdd'den veri okunduğu sırada 17 fps'lere düştüğüm oluyordu, HDD'den oynayamıyordum özellikle HD texture paketi ile. SSD'de oyunu ter temiz oynadım)

    Skyrim (her kapıda loadinglerin olduğu bir oyunu SSD'de oynadıktan sonra HDD'ye geri dönmek imkansız)

    Forza Horizon (özellikle hızlı arabalarda stutter hemen kendini belli ediyor)

    Fallout (loadingleri ve anlık takılmaları, stream ederken kafayı yedirtmesi sebebi ile SSD'de kendisine sıra gelene kadar oynayamadığım oyunlardan)

    Resident Evil 2 (bildiğin oyunun frame timeları pamuk gibi oldu SSD'ye atınca)

    Metro Exodus (yine stutter)

    daha da sıralarım. HDD'den oyun oynayamıyorum artık. Editörler eski söylemlerinden neden vazgeçmiyorlar ? SSD bildiğiniz tüm deneyimi değiştiriyor. Alacağımız max fps'e etki etmiyor oluşu gerçekten performansa ve akıcılığa etki etmediği anlamına mı geliyor ? İş sadece Loading kısmında mı ?

    Not: 2 farklı HDD'de denedim oyunları, Seagete de herhangi bir arıza yok, hatta WD'de dahada kötü deneyimim. i7 7700 + 1070 + 16 gb ram ... 2k-4k çözünürlükte. SSD neredeyse bütün problemlerimi çözüyor.

    Son yıllarda oyunların sistem gereksinimleri - teknolojileri ağırlaştıkça bu HDD - SSD farkını dahada fazla hisseder oldum. Bence kesinlikle ama kesinlikle performansa da, akıcılığa da, total deneyime de korkunç derecede büyük bir katkısı var SSD'nin.

    Fiyatları aşağı düştükçe, genele daha fazla yayıldıkça umarım bu "performansa etkisi yok" söylemi de değişmeye başlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Antikaruh -- 7 Mart 2019; 21:58:8 >







  • Ne kadar farkeder bilemem ama bencede imkan varsa yeni oyunlar ssdye kurulmalı. Eski oyunlarda hdd sorun olmuyor

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Online rekabetçi oyunlar ve oyun içi Skyrim gibi Total War gibi depolama birmini hıznın direkt etki ettiği oyunlar ssd yüklenmeli. GTA5, R6 Siege, Total War Warhammer 2 SSD de iken diğer arad sırad oynadığım oyunları HDD de depoluyorum. 1 yıl sonra 500 gb ssd nin yanına 1gb yada 500 gb ssd alıp hdd sadece steamdeki oyunları depolmak ve sanal bellek için kullanıcam
  • Çok oyun oynarım ve SSD ler yeterli kapasite ile uygun fiyat eşleşmesinden hala uzaktalar.
    Çözümüm ise 2 tane 1TB'lık diskleri raidlemek oldu.
    Arkadaşın bahsettiği performans sorunları ortadan kalkmış oldu zira 400'e 300 okuma yazma hızlarına kavuştum.
  • ben re 2 yi ssd ye attıktan sonra oyun daha da kötüleşti menüyü yada haritayı açarken yarım saniye donmalar oluyor hdd deyken olmuyor. ssd sorunsuz bu arada 860 evo

    witcher 3 zaten ssd ve hdd de stutter simülasyonu. kart sürücüsünden şüpheleniyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi B-2 Spirit -- 8 Mart 2019; 17:22:33 >
  • En merak ettiğim şey SSD'nin GTA 4 deki stuttering yani takılma sorununu çözüp çözmediği. İnsanın bezdiriyor senelerdir...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 16 Mart 2019; 16:5:46 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • SSD alacağına RAID yap?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.