Şimdi Ara

Denizcilik Fakültesi - Deniz Ulaştırma İşletme Müh.(Güverte) bilgi paylaşımı (172. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
3.705
Cevap
88
Favori
395.560
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
13 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 170171172173174
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: El Cazador

    Her hastanede fiyat farkli olabiliyor. Ortalama 250 civari sanirim ilk cikarirken. Muhtemelen o civarda bir masrafin olur. Puanlari bilemiyorum dusedebilir, artadabilir. Cok dusuk zaten. Kontenjanlari arttiriyorlar surekli bok varmis gibi. Okuldaki ogrenci profili her sene daha da dusuyo malesef.

    Bir de bizim okula geleceksen yavastan hocam yerine abi demeye alissan iyi olur.

    Sağolasın abi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Seneye ben de aranızdayım inşallah
  • El Cazador kullanıcısına yanıt
    Birde hazirlikta sadece ingilizcemi gorecegiz? İngilizcede iyi olmak icin tavsiyeniz varmi ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yerdavader kullanıcısına yanıt
    Evet sadece Ingilizce. Valla ben hazirlik okumadim kardesim. Okuyan arkadaslar cevaplarsa daha iyi olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • El Cazador kullanıcısına yanıt
    Hazirlik atlamak kolaymi peki abi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yerdavader kullanıcısına yanıt
    Gecen sene 1 kisi gecmis sanirim ondan once de 1 ya da 2. Benim girdigim sene 6 kisi gecmistik.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • El Cazador kullanıcısına yanıt
    Anladim yani zor gecmek. Allah razı olsun cok yardimci oldunuz. Insallah gelirsem sizle yuz yuze tanismak isterim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yerdavader kullanıcısına yanıt
    Tanisiriz kardesim ilk donem okuldayim zaten ben

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • coaxem kullanıcısına yanıt
    Usta biraz yorumu hortlatmak gibi olacak ama bana garip geliyor.Ev zor araba belki demişsiniz.Yani akıl karı değil usta şu an bir uzak yol vardiya zabiti 2500 dolardan aşağıya çalışmıyor neredeyse.Bunu birçok kaynaktan ayrı ayrı öğrendim.Babamda eski kaptan sayılır zaten.Bakın 2500 dolardan senede 6+1 olacak şekilde çalışsa bir zabit eline yaklaşık 65 bin tl para geçiyor.Usta bu vatandaş en kötü senede 6 ay çalışıp 6 ay gemisiz kalsa o sıradada tatilini yapsa tatilde de hadi ayda 4000 tl para yese 6 ayda 24 bin tl para yapıyor.Yani senede biriktirdiği para min 40000 tl.Bak hocam 4000 tl diyorum o parayla avrupada Macaristan,Çek cumhuriyeti gibi yerlerde dahi 1 ay rahat rahat tatil yaparak geçirebilirsin.Eğer tankerde çalışırsa 3500 dolar üzerinden hesapla tüm hesabı.

    Yani en kötü senede 6 ay zabit olarak çalışıp 6 ay gayet doyurucu bir tatil yaparak senede min 40000 tl para biriktiriyorsun bu meslekte.2 Senede 80000 tl ile güzelinden bi bmw 116 alır.Sonraki çalıştığın 5 senede de 200 bin tl biriktirir o paraylada mersin,bursa,adana gibi orta şeker illerden gayet güzel bir ev sahibi olursun.Siz kazandığınız parayı ne şekilde harcıyorsunuz bilemiyorum ama bu hesaptan bakınca 9-10 yıl çalışıp bir dükkan-tekel bayi falan
    bile açarak mesleği bırakmak hiçte zor değil bence ki bu kötü çalışma şartları altında böyle.Yeni mezun bi arkadaş 23-24 yaşında mesleğe başlasa 30-35 yaş aralığında hayatını istediği gibi sürdürebilecek bir pozisyona rahat rahat gelir bence.İnsanların gözünü fazla karartıyorsunuz bence hocam.




  • t.t.b001 kullanıcısına yanıt
    Kardeşim dışarıdan öyle görünüyor olabilir ,



    Ben bu piyasanın zabit + kaptan olarak 10 yıldır, totalde 14 yıldır içerisindeyim. Oradan buradan duyumlara inanmayacaksın. Sanki gemide sıfır harcaman oluyor gibi hesap etmişsin ama en aşağı 200-300 dolar ayda gider. (Telefonuydu internetiydi derken)



    Atladığın 2. konu ise çoğu Türk firması dolar artışlarında maaşını güncel kurdan vermiyor genelde kendi kurlarını veriyor. Bugün dolar 3.55 ise 3.20 den sabitliyorlar gibi.






    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • coaxem kullanıcısına yanıt
    Hocam dediğiniz gibi olsun doğrudur tabi harcaman vardır gemide elbet.Ben en kötü durumları baz alarak hesaplama yaptım.Ayrıca 6 aylık tatil boyuncada her ay 4000 tl harcayacağımı düşünmüyorum.Ha birde bu işin ucunda sağlam bi ingilizceyle direk tankerde 4000 dolar civarı bir parayla işe başlamakta var sizde taktir edersinizki.Senede 6 ay değilde 8 ay çalışabildiğimizi varsaysak gene 2 senede güzel bi araba sahibi olma şansımız var.Ben şu an bi hastanede tekniker olarak çalışıyorum.Türkiyede şu an üni puan sırası olarak 3. Sırada olan fizyoterpi ve rehab. Bölümü mezunu fizyoterapisler aylık 2500 lira maaşla zar zor bi iş bulup çalışıyorlar ki yaptığımız iş gerçekten çok çok zor ve yorucu...Dgs ile o bölüme tamamlama şansını yakalamama rağmen gitmedim ben sırf bu yüzden.Bende ftr teknikeri olarak asgari ücret almaktayım şu an.Sonuç olarak karadaki masraflarıda göz önünde bulundursak Türkiye şartlarında gayet iyi bi meslek sahibi biri bahsettiğimiz arabayı almak için en az 6 7 yılını vermek zorunda.Bence duim her türlü bu konuda çok avantajlı..


    Ekte koymuş olduğunuz fotoraftaki maaşlarda çok kısa bir süre o şekilde kalmış.Zabitlerin baskısıyla tekrar 2600 dolara çıkarmak zorunda kalmışlar maaşları.Bizzat şu an yasa da çalışan bir zabit abimizden aldım bu bilgiyi sizde bilirsiniz tabi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi t.t.b001 -- 28 Haziran 2017; 22:33:14 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • t.t.b001 kullanıcısına yanıt
    karadayken masrafın olmaz sanıyorsan çok daha fazla yanılıyorsun



    Sertifikan biterse kursuydu sınavıydı 1 ay kaybediyorsun

    Sağlık raporu yenilemesi, sertifika ücretleri vs derken epey gidiyor.



    Maaşları sadece örnek olarak verdim, bu yabancı bayraklı gemileri olan bir şirket. Çoğu firmada bu şekilde altı var üstü nadir.



    Karada çalışıp yoruluyorsun eyvallahta işin bitince basıp evine gidiyorsun. Kafan rahat sonuçta.

    Denizde binbir türlü hal var, fırtınasından korsanına... Hiçbir iş kolay değil ama işin içine girmeden klavye başından atıp tutmaya benzemiyor o dolarları kazanmak. Kimyasal tankerde çalışıp elleri kolları yanan kişileri tanımadığından veya genel kargo gemisinde yük kayarken 7-8 havada güvertede yük bağlamaya çalışmadığından da iyi para gibi geliyor. Aslında hakedilenin yanında hiçbirşey.



    Yılda 2-3 ay bineceğin araba için de yukarıda yazdığım koşullarda çalışmak tamamen mallık olur başka birşey değil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Vallahi hocam elbette o parayı kolay kazanmıyorsunuz kimse öyle bir şey demiyor zaten.Ayrıyetten bu işi 2-3 ay arabaya binmek için falan seçmeyeceğim ben.Sizin araba yorumunuz üzerinden o şekilde açıklama yaptım sadece.Fiyat konusunda da ben konuştuğum onlarca zabitin hiçbirinden kendilerinin ya da arkadaşlarının 2000 doların altında bir fiyat aldığını ne duydum ne de gördüm.Hiçbir sitede de u.vardiya zabitine 2300 dolardan aşağıda güncel ilan yok.İsteyen herkes dümen suyu sitesinden onlarca şirketin 2017 maaş skalalarına bakabilir.Bir tanesi bile 2500 dolardan aşağı maaş vermiyor.Ayrıca babam zamanında bu piyasanın içinde olduğu için bizzat kendisinden ve şu an uzak yol kaptanı olan arkadaşlarından dinliyorum çoğu şeyi.Herkes piyasanın kötüleştiğini iş bulmanın artık eskisi gibi kolay olmadığını söylüyor ama sizin abarttığınız kadar da anlatmıyorlar bu olayları.1900 doların aşağısı var yukarısı yok yazmışsınız yani..


    Hocam ayrıca benim ünide bir arkadaşım vardı denizcilik myo mezunu.2 sene ya çalışmış ya çalışmamış çocuk.Güverte stajeriyken bile telsiz zabiti olarak çalışıp 3000 küsür tl maaş alıyordum demişti.Ki geminin ekstraları var temizlik memizlik demişti tam hatırlamıyorum.Adam 2 senede 60 bin küsür para biriktirip sağlık myo ya başlamış.Fizyoterapi teknikeri olarak atandı şu an arabasını aldı ve düğününü o biriktirdiği parayla yaptı.2-3 sene geçmesine rağmen hala arada bir bazı simsarlar arayıp çağırırlar beni gemiye demişti.Yani hocam myo mezunları için bile durum o kadar içler acısı değilken sizin 1900 dolara zar zor u.vardiya zabiti olarak iş bulurusunuz o bile sıkıntı demen bana pek samimi gelmiyor..İllaki bazı şeylerin kötü örnekleri vardır.Ama işin en kötü kısmından bi örnek verip sonra onu genel bir şeymiş gibi söylemenizde pek doğru değil bence.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi t.t.b001 -- 29 Haziran 2017; 14:4:25 >




  • t.t.b001 kullanıcısına yanıt
    Öncelikle yazdığımı dikkatle okumanı öneririm. Altı var üstü nadir yazdığımı nasıl üstü yok olarak anladığını bilmiyorum.

    Gider okursun başlarsın, ondan sonra görürsün durumları. Temizlik memizlik dediğin olay ambar yıkaması. Ha gemici kadrosundan gidersin alırsın, zabit adamın ambar yıkama parasıyla işi olmaz. Dediğim gibi şirketlerin bir kısmı maaş ödemiyor, bir kısmı da doları kendi kurundan sabitliyor. Öyle hesap edersen 2500 dolar gerçek TCMB kuru ile daha da düşük duruma geliyor. Maaş ödemeyen şirketlerde var , büyük gibi görünüp aylarca personelin maaşını yatırmayan şirket isterse 10bin dolar veriyoruz desin. Maaş veren iyi şirketler tabiiki var, onlarda da artık torpilsiz tanıdıksız giriş zor...

    Sektörde şu an yönetici kademesindeyim, kaç senedir de içerisindeyim sen çıkıp halen samimi gelmiyordan bahsediyorsun. Konunun tamamını okursan veya ilk başlıktan başlarsan zaten senelerdir kaç kişiye yol gösterdiğimi görürsün. Sektöre yeni gelen kardeşimin bana zaten zararı olmaz, ben yolumu tutmuşum ilerlemişim. Sadece bilmedikleri veya meslek seçimi konusunda yardımcı olabilmek.

    Ama geminin güvertesine ayak basmadan elde hesap makinesi ile hesap yapacak adamla da bu saatten sonra tartışacak değilim. Hiçbir mesajda da tamamen karamsar tablo çizip gelmeyin etmeyin diye bir yazımda da bulunmadım.

    Piyasa kötüleşti doğru, bildiğim tanıdığım genç zabit arkadaşlardan ehliyeti ile aylarca iş arayanlar da oluyor zaman zaman.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coaxem -- 29 Haziran 2017; 16:36:16 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • coaxem kullanıcısına yanıt
    Hocam canınızı sıkmak için yazmadım ben.Yanlış anlaşıldım biraz affola.Konuyu 2012 de başlayıp son yoruma kadar okuyup bitirdim.Ben dediğiniz şeylerin %90 ına katılıyorum zaten.Benimde önceden yaptığım birçok yorum var.Size sadece maddi açıdan yorum yaptığım için kızmışsınız ama zaten bu mesleği uzun uzun her yönüyle değerlendirdim önceki mesajlarımda .Karada ve denizde çalışma şartlarını(öğrendiğim kadarıyla) artılarıyla eksileriyle her yönüyle karşılaştırdım.Sizle aynı fikirde olmadığım tek şey maddi yönü olduğu için sadece maddiyat yönünü eleştirmem normal değil mi hocam ?

    Hocam bakın bu iş para için yapılır başka bir şey için değil.Ben işin parasında değilim diyen adam bir elin beş parmağını geçmez.Açıkçası bende bu işe temel olarak para için gireceğim.Kim yaptığı işin karşılığında para almadan çalışır ? Bakın hocam şu an Milli eğitim bakanlığına öğretmen olarak atansan alacağın para max 3500 tl. Onun 500 ünü eve 500 ünü ulaşıma 1000 tl yide giyim kuşam-yeme içmeye ayırsan cebine kalacak para 1500 tl.O parayla evlenecek misin tatile mi gideceksin ev araba alıp geleceğe yatırım mı yapacaksın ? Bakın bu durum Türkiye şartlarında şanslı insanlar için bu şekilde üstelik.

    Ama hocam kaptan olup düzgün bir şirkette senede 8 ay çalışabilirsen eğer.2500 Dolar veren bir şirkette işe girsen o şirkette kuru 3 tl den sabitlese hadi eline 7500 tl geçer.8x7500=60000 tl yapar.4 ay tatilde de 15 bin tl yesen 5 bin tl de sertifikaya falan gitse hadi eline kalacak para 40000 tl değil mi ? Yanlışım varsa lütfen düzeltin.Bu kadar açık şekilde hesap yaptığım içinde kusuruma bakmayın emin olmak istiyorum sadece.

    Böyle bi çalışma düzeninde 200 bin küsür para biriktirmen 4 5 seneni alır değil mi hocam.Türkiye şartlarında iyi bir işte çalışma şansını yakaladığın taktirde ayda 1500 tl den 200 bin biriktirmen için en az 12 seneni vermek gerek..


    Tekrar söylüyorum kaptan bey sadece maddiyat konuşuyoruz evet çünkü diğer dediğiniz hemen hemen her şeye katılıyorum..

    Eğer düşüncelerim yanlışsa bana bi yol gösterinde o yolda ilerleyelim. Boğaziçinde Odtü de müh. kazanamayan insanlar ne yapsınlar sizce rahat ve güzel bir gelecek için ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi t.t.b001 -- 29 Haziran 2017; 17:12:48 >




  • t.t.b001 kullanıcısına yanıt
    Hesaplar kağıt üstünde tutuyor ancak beklenmedik harcamalar çıkıyor genelde.



    Bak o da şöyle oluyor, Senede 8 ay çalışmak istersin, bakarsın gemi ortamı sarmaz üstündekiler psikopattır sürekli baskı yaparlar 2 ayda inersin. Şirket kendin ayrıldın diye uçak paranı senden keser vs, sonra gemi beklersin 2 ay öyle gider. Bir kontrata çıkarsın 5 ayda indirirler yine 2 ay beklersin sene gitti işte. Totalde 5,5 aylık maaşla kapattın seneyi. Hastalık olur başka problem olur vs. Tabi bunlar tamamen öngörü, aksi de olabilir. Gemideyken bir bakmışsın iphone 7s çıkmış yine gitti bir maaş daha, laptop bozuldu bir maaş daha derken gidiyor çok rahat



    Ondan dolayı gemide kimse senede şu kadar biriktireyim, bu kadar alırım diye düşünmez.



    İş tavsiyesi istiyorsan herhangi bir mühendislikten mezun olup Thy akademiyi zorlaman olabilir, lakin havacılar bizden çok daha fazla alıyorlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • coaxem kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim hocam :) Vallahi havacılıkla ilgili bir iş olsa çok güzel olur ama THY akademiyi kazanabilecek biri olsam ODTÜ yü de kazanırdım zaten diye düşünüyorum :D

    Orta şeker ünilerden inşaat-makine bitiren arkadaşların büyük çoğunluğu 1500-2000 tl arası fiyatlarla anca iş buldular.Tabi hiç iş bulamayan,bulduğu işi beğenmeyip o fiyata çalışmayıp işsiz gezen sonunda polis falan olanda çok insan var :D

    Sonuç olarak duimde yolunu bulursan bence gayet güzel bi hayat kazanabilirsin mesleğin sayesinde.Bence durum böyle hocam.Sizde diyorsunuz iphone 7 çıkmış bi maaşın yarısı oraya gitmiş diye.En azından rahat rahat iphone 7 alabiliyorsunuz.Orta halli bi müh sadece o telefon için 4-5 ay çalışıp para biriktirmek zorunda :D


    Ayrıyetten sizden bir de bu mesleğe girip donanımlı biri olarak torpil+şansı da yakalayarak 5-10 yıl içinde nasıl yerelere gelebileceğimizin hikayesini de dinlemek istiyorum.
    Her şey yolunda ve güzel şekilde giderse 35 yaşında nasıl bir hayata sahip oluruz sizce ?
    Altımıza bi porsche,masserati falan çekebilir miyiz mesela :D



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi t.t.b001 -- 29 Haziran 2017; 18:27:17 >




  • t.t.b001 kullanıcısına yanıt
    Yabancı bir şirkette gemi operasyon yöneticisi olarak çalışıyorum :) Gemiden sonra yaklaşık 3 senedir bu işteyim. Kredi ve borçlanarak kendi 1+1 evimi aldım, 3 seneden fazla da ödemesi var, 33 yaşındayım.

    Maserati, Porsche falan hayal yani.
  • Usta diyecek bir şey bulamıyorum gerçektken..Siz bir de 2007 de mezun olup piyasada iş sıkıntısı yokken girmişsiniz sektöre.



    Birikim yapmamak bir tercih meselesi ki ben sizin birikim yapamadığınızı değilde birikim yapmayı tercih etmediğinizi düşünüyorum.Parayı yemek var yemek var işte.Gerçi senede ne kadar çalıştığınızıda bilmiyorum hocam.Belkide hiç yemediniz paranızı vermeniz gereken yerler vardı bilemeyiz tabi..



    2 yıllık myo bitiren ve neredeyse daha staj dönemi + 1 yıl 3000 grt vardiya zabiti ehliyetiyle çalışıp 50-60 bin tl biriktirebilen bi arkadaşım var bizzat kanlı canlı adamı görüyorum.3000 grt yeterliliği olup 1. Makine zabiti olan babamın arkadaşı bi adam var.O da son kasa mercedes cla arabaya ve ultra lüks bir eve sahip ki artık senede 4 ay çalışır gelir o der babam.



    Oturup hesap kitap yapınca bu meslekte en en en kötü senede 30 bin lira para biriktirme şansın var ki siz mezun olduğunuzda sektörde böyle bi işsizlik durum yoktu deniyor.10 senelik çalışmayla hiç rütbe atlamadan u. Vardiya zabiti ehliyetiyle 10 senede en kötü biriktireceğin para 300 bin tl.Ama siz ev alamadım diyorsunuz hocam.Tahmin ediyorumki-umuyorum ki özel bazı durumlardan ötürü durumunuz böyledir..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi t.t.b001 -- 29 Haziran 2017; 22:25:51 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • t.t.b001 kullanıcısına yanıt
    birikim yaptım işte , istanbulda daire fiyatlarından haberin yok sanırım Kendi arabamda vardı tabiki ama dediğim gibi askerlik vs gibi kesintiler olabiliyor. Evde öyle peşinatsız krediyle alınmıyor. 400-500binlik bir evin en az 200binini peşin geri kalanını taksitle ödemen gerek. Tabi banka 200bin borçlanırsan 320bin olarak alıyor.



    Gemide çalışan bir insana tavsiyem kredi ve borçlanmayı unutsun, sabit geliri olmadığından kredi notu düşük olabiliyor. Diğer yönden borç ödemek için armatörün veya gemidekilerin her dediğine eyvallah çekmek zorunda kalıyorsun.



    Gelirin arttıkça giderin de artıyor, aynı yaşantıyı koruyabilmek için evde kaldığın zamanlarda genelde kredi kartına borçlanıyorsun, benim gibi aile yanında yaşamıyorsan ve evin yok ise 12 ay kira ve ev aidatları, elektrik, su gibi faturaları odemen gerekiyor. Bunlarda nerden baksan en ucuzundan İstanbul için ayda 2,500 kağıt.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 170171172173174
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.