Şimdi Ara

Deneme Sorularım (Çözüldü!)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
1
Favori
596
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yardımcı olan arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Madawac -- 18 Haziran 2010; 16:26:17 >

• Devamı

• 13. soru

Bu soruda büyük olasılıkla A ve C şıkları arasında kalmışsındır.

A şıkkındaki gibi A merkezli 8 cm yarıçaplı bir çember çiz. |OA| uzunluğu zaten 8 cm ki bu, bizim çizeceğimiz çemberin yarıçapı oluyor. Bu çember aynı zamanda soruda verilen 3 cm yarıçaplı çemberi de bir üstte ve bir altta (B ve C'de) kesecek. Şimdi şöyle diyebilirsin, bu yarıçaplar birer teğet oluşturmaz mı? 3 cm yarıçaplı çemberin merkezinden, kesişim noktalarına birer dik çek. Ortaya çıkan dik üçgenlerde bir saçmalık var. Hipotenüs (|OA|) 8 cm. Bizim oluşturduğumuz hayalî teğetler de 8 cm. Dik üçgende böyle bir şey olamaz.

C şıkkı ise mantıklı. |OA| çaplı çember, yani yarıçapı 4 cm olan bir çember çizeceğiz. Bu çember de yine B ve C'de kesecek. |OA|'nın tam ortasından bu B ve C'ye teğetler çiz. 3 cm yarıçaplı çemberin merkezinden bu teğetlerin değme noktalarına dikler çek. Ortaya çıkan dik üçgenlerde bir problem yok. Çünkü hipotenüs, dik kenarlardan büyük.

Yanıt C.

• ilk soruda üçgen eşkenardır (yanal yüzeyde iki kenarda) . r^2kök3/4=9kök3 r=6

yanal kenar * yarıçap * pi= yanal alanı verir. 24pi=6.r.pi r=4
  • 23. soru

Verilen doğruda x=0 için y=-2 oluyor, değil mi? y=-2'de kesen bir doğru çiz analitik düzlemde. x eksenini ise herhangi bir yerde kessin. Bir de A(3,2) noktasını yerleştir. Şimdi x eksenini herhangi bir yerde kesebileceğini (Çünkü m katsayısı değişiyor.) söylemiştik. A noktasının bu doğruya göre simetriği de sürekli oynar. x eksenini kestiği noktayı sağdan sola doğru oynattıkça, o A noktasının bu doğruya göre olan simetriğinin de bir çember çizdiğini göreceksin.

y=-2 sabit kalmak şartıyla doğruyu x=10'dan geçir, A'nın simetrisini al. Sonra x=8'den geçir, simetrisini al. x=5'ten geçir, simetrisini al. x=0'dan geçir, simetrisini al. x=-4'ten geçir simetrisini al. x=-28'den geçir, simetrisini al. Dikkat et, A'nın bu doğruya göre simetrisi, merkezi (0,-2) olan bir çember çiziyor.

Merkez (0,-2) iken çember denklemini x² + (y+2)² = r² olarak kurabiliriz. Peki yarıçap ne olacak? O çizdiğin hayalî çemberin yarıçapı da A noktası ile bu merkez noktası olan (0,-2) arasındaki uzaklık olmuyor mu dikkat edersen? (3,2) ile (0,-2) arasındaki uzaklık 5'tir. Çember denkleminde yerine koyarsak geometrik yer denklemi x² + (y+2)² = 25 olur.

• Teşekkürler arkadaşlar.

Alacakaranlık dediğini şu an deniyorum.
  • 24. soru

B ile C'yi ve A ile D'yi birleştir. Çapı gören çevre açı 90 derece oluyordu. Ortaya iki dik üçgen çıktı.

AB vektörünü dağıtalım. AB . AC + AB . BD çıkar.

AB . AC = |AB| . |AC| . cosx = |AB| . 5 . 5/|AB| = +25

AB . BD = |AB| . |BD| . cosy = |AB| . 4 . (-1) . 4/|AB| = -16

25 - 16 = 9

AB.BD'nin sonucunun negatif çıkmasının nedeni, vektörlerden birinin ucuyla diğerinin başının kesişmesidir. (Aradaki açıyı ABD dar açısı değil de bunu 180'e tamamlayan geniş açı olarak düşünebiliriz. Geniş açıların kosinüsü de negatif.)
  • 21. soruda

küreyi köşeye taşırsak bir yüzeyde yarı çapı kadar yere değemediğini görürüz. Yüzeyi bu oranda küçültürsek.

1 alttan 1 üstten 1 sağdan 1 soldan 3x3lük kareler elde ederiz. 3*3*6=54

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi istan -- 17 Haziran 2010; 23:11:41 >
  • Anladım. Güzel çözümler.
  • 7 soruda kuvveti kullanacaksın AEB üçgeni dik üçgendir. Hipotenüs 2kök5 çıkar.

2*BC=2kök5 ^2 2*BC=20 BC=10 CE=8

4*AD=20 AD=5 ED=1

8-1=7
  • 3.soru kolay d'den c'ye bi çizgi çek arada kalan açı yayı görüyo 30 derce orda 2 var 30 60 90 dan 2kök 3 çıkar ed be'yi bul pisagor yap (beyi naısl bulcamızı göremedm ) 1+bd^2=2r^2
    1+be^2=4r^2
    çıkar ama beyi nasıl bulcaz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi E®TAŞ -- 17 Haziran 2010; 23:24:20 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: E®TAŞ

3.soru kolay d'den c'ye bi çizgi çek arada kalan açı yayı görüyo 30 derce orda 2 var 30 60 90 dan 2kök 3 çıkar ed be'yi bul pisagor yap (beyi naısl bulcamızı göremedm ) 1+bd^2=2r^2
    1+be^2=4r^2
    çıkar ama beyi nasıl bulcaz

Oraya kadar ben de geldim de. Şu BE'yi ben de bulamadım. :)
  • buldum yazıyorm 1dk
  •  Deneme Sorularım (Çözüldü!)

ben yazdım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi istan -- 17 Haziran 2010; 23:31:32 >
  •  Deneme Sorularım (Çözüldü!)
  • Anladım. Öklit'i görememişim.
  • Son soruya da bir el atacak olan var mı? :)
  • numara?
  • 13 numaralı soru. Sağ alt köşedeki.
  • Yok mu arkadaşlar yapabilen?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.