Şimdi Ara

'Demokrasi mi ulusal çıkar mı?'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
535
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • "Dün, yani çarşamba akşamı, CNN'de yeni bir program ('Tarafsız Bölge') yapmaya başlayan Ahmet Hakan, yarın (cuma) başlayacak, 'İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları' konferansını konuşmak üzere beni çağırmıştı. Seyircilerden gelmiş birkaç soru da soruldu. Bunlardan biri şuydu: 'Demokrasiden yana olmak mı, yoksa 'ulusal çıkar'dan yana olmak mı gereklidir?
    Benim için 'ilk' değil, bu soruyla karşılaşmak. Tam tersine, hayatım boyunca karşılaştım. Çünkü hayatım boyunca bu ülkede insanlara 'ulusal çıkar'ın her şeyden önemli olduğu anlatıldı. Benim kişisel hayatım başlamadan önce de aynı şey anlatılıyordu. Onun için, bu ülkede mektep medrese görenler, mektep medresede 'ulusal çıkar' öğrenirler; sonra, 'Bilenler bilmeyenlere anlatsın' hesabı, mektep medrese görmemiş olanlara aynı şeyi öğretirler.
    Daha yeni -hâlâ devam ettiği de söylenebilir- 'Türkiye için büyük felsefi sorun' değil miydi? 'Demokrasi mi, Cumhuriyet mi?' deniyordu. Neydi bunun anlamı? "Cumhuriyet düşmanı dinci bir kadro işbaşına geldi. Bunlar seçilerek geldi. Yani gelişleri 'demokratik'.
    Ama Cumhuriyet'i yıkacaklar. O halde demokrasiyi askıya alıp bunları bir darbeyle indirmek gerekiyor. Önce Cumhuriyet, sonra, sırası gelirse, demokrasi!"
    Bizim tarihimizde, 'Önce X' diyerek demokrasiyi tepelemenin kim bilir kaç örneği vardır. Onun için bu soru, üç aşağı beş yukarı, bu şekilde sorulduğunda alışmışızdır, yadırgamayız. Oysa daha sorunun formüllenmesi aşamasında yadırgamalıyız.
    'Demokrasi' gerekli değilse, 'Cumhuriyet' niye? Bu dünyada en 'demokratik', ama aynı zamanda en 'müreffeh', her bakımdan en 'ileri' saydığımız ülkeler Cumhuriyet değil, Monarşi. Buna karşılık yığınla da faşist Cumhuriyet var. Biri batıp biri çıkıyor, ama dünyanın hatırı
    sayılır bir kesimini de bunlar oluşturuyor.
    Böyle bir sorunun sorulması, soranın zihninde 'demokrasi'nin zaten feda edilebilir bir şey olarak görüldüğünün işareti.
    Ve tabii 'ulusal çıkar'ın ne olduğunu, ayrıca, ne olması, nasıl tanımlanması gerektiğine kimin karar verdiğini sormamız gerekiyor. 'Demokratik' dediğimiz ülkelerde öyle tek bir 'ulusal çıkar' yoktur. Aklıma geliveren bir örnek: 1960'ta Nixon'a göre Amerika'nın ulusal ve uluslararası çıkarı Kemoy adalarının silahlandırılmasından, Kennedy'ye göre tam tersine silahsızlandırılmasından geçiyordu. Hangisi doğru? Demokratik rejimde, buna halk karar verir ve kararını oylarıyla belli eder. Ama daha dikkatli bir dille konuşacaksak, neyin 'doğru' olduğunun cevabı değildir seçim sonucu. Tarihin o aşamasında halkın çoğunluğunun hangi politikayı daha akılcı bulduğunun cevabıdır. Ve zaten, 'A şıkkı ulusal çıkara uygundur' demenin ya da tersini iddia etmenin herhangi bir nesnel zemini yoktur.
    Konuya öteki yanından baktığımızda, 'şöyle olsun' diyen Nixon onun öyle olmasını, başka bir yığın şeyin de öyle veya böyle olmasına bağlayan genel bir politikayı söylüyor, Kennedy de aynı şeyi yapıyor.
    1950'de Almanya'da bir politikacı çıkıp "Holoskost'u kabullenmek bizim 'Ulusal çıkarlar'ımıza aykırıdır" diyebilirdi. Muhtemelen destek de görürdü. Zaten o nedenle Willy Brandt soykırım anıtının önünde diz çökünce Almanya'da çok tepki çekti. Ama bu politika yürüdü ve bugün Almanya'nın dünyanın saygıdeğer toplumları arasında bulunuyor olmasında bu politikanın da önemli bir yeri var. Bu saygıdeğerlik, Almanya'nın ödediği tazminattan çok daha önemli. Buyurun karar verin, para ödememek mi 'ulusal çıkar', bu saygıdeğerliği elde etmek mi?
    Konu zengin ve zaten ne zamandır ele aldığım temaların tam merkezinde duruyor. Onun için, devam edeceğim."


    Radikal Gazetesi Murat Belge nin dünkü köşe yazısıdır.Çok beğendiğim için paylaşmak istedim.







  • Bu yazının tam da bu süreçte(konferans sorunsalı vs) okunması gerektiğini düşünüyorum (bu yaptığma bir nevi "up" da denilebilir )
  • "Dün, 'demokrasi ve ulusal çıkar' konuları çerçevesinde yazmıştım. Konuya girmemin somut bir gerekçesi vardı: CNN'de Ahmet Hakan'ın programında, 'Ermeni Konferansı' üstüne konuşurken bana sorulmuş bir soruydu bu ve ikisinden hangisinin tercih edilmesi gerektiği üzerine sorulmuştu.
    Bu sabah, birdenbire değişmiş bir ortamda, ama gene bu sorunun tam orta yerinde bulunuyoruz. Aslında ortamın değişmesi, bizi bu 'orta'nın ortasına taşıdı. Nedir ortamda değişen? Bu toplantıyla ilgili, İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin çıkan 'yürütmeyi durdurma kararı'.
    Şimdi üzerinde durmak istediğim konu, 'Ermeni Konferansı' veya bunun hakkında süregiden tartışma değil. Bunu zaten bütün Türkiye uzun zaman konuşmaya devam edecek. Ben, söz konusu mahkeme kararının, şu 'demokrasi ve ulusal çıkar' kavramsal bağlamı içinde ne gibi anlamlar içerdiğini ele almak istiyorum.
    Mahkemenin bu ara kararı, tanım gereği bir 'karar' olduğuna göre, üzerinde konuşabiliriz. Şimdiye kadar birçok kişinin zaten belirtmiş olduğu gibi, Türkiye'nin hukuk tarihine geçecek ve 'ilelebet' orada kalacak bir karar bu. Bir mahkeme, akademik niteliği olan bir toplantıyı durduruyor; toplantıyı yapan bilim kurumlarından bilgi istiyor: 'Konuşacakları nasıl seçtiniz? Çağırmadıklarınızı niçin çağırmadınız? Toplantıyı finanse eden var mı, kim?' Böyle uzayıp gidiyor sorular.
    Türkiye'de sağ cephe bu dili olağanlaştırmayı, normalleştirmeyi başardığı için, böyle sorular 'sokaktaki adam'ı şaşırtmaz. Ama 'hukuk' hakkında ve aynı zamanda 'düşünce özgürlüğü, dolayısıyla 'demokrasi' hakkında bazı nosyonlara sahip insanları çok şaşırtır -nitekim şaşırttı.
    Türkiye'de sağ cephe, dediğim dili normalleştirmeyi başarmasının yanı sıra, bu anlayışı bir 'mahkeme kararı' haline getirmeyi de başardı.
    Bir durumun içerdiği 'absürdite' bile anlaşılmaz olduğu için, biraz daha abartıp iyice 'absürd' hale getirmek gerekiyor; bundan böyle, mikrobiyoloji konferansları, hematoloji kongreleri düzenlemek isteyenler, İstanbul 4. İdare Mahkemesi'ne başvurup (başvuru adresinin bu olduğu anlaşılıyor) kimleri niçin davet ettiklerini, etmediklerini de niçin etmediklerini, noter tasdikli, onaylı vb. kâğıtlarla izin almaları gerekecek.
    Neyse, asıl konuya gelelim: bu mahkemeye bu kararı almak üzere başvuran vatanperver avukatlar, bunu kendi anladıkları bir 'ulusal çıkar' gözeterek yaptılar. Mahkemein kendisi de, kendi kararında belli ettiği gibi, aynı kaygıyla hareket etti. Böylece, 'ulusal çıkar'ın 'demokrasi'nin önüne geçmesi sağlanmış oldu.
    Bunun sonucu, Türkiye'de hukukun büyük bir yara alması oldu. Elbette ki bunun ilk örneği değil. Ama zaten ilk örneği olmaması da benim anlatmaya çalıştığım şeyi kanıtlıyor.
    Bu ülkede yaşayan herkesin hukukla bir sorunu vardır. Kendi başı derde girdiğinde, şikâyetçi olur. Peki, ama niçin bu durum böyledir?
    'Ulusal çıkar' her zaman 'demokrasi'nin önünde yürüdüğü için."


    Murat Belge (Ertesi gün-devam yazısı)




  • @Siya;
    Zaten bu yazıyı senin gibi birisinden başkası buraya taşımazdı ya neyse.Gene de bu saçmalıkları yargılayalım.İlikin şu evet demokrasi ama demokrasi illa karşı tarafa söz hakkı tanımak ve senin susman ise bu demokrasi değildir.Ya da o.ç.lerin masum insanları katlettikten sonra istedikleri şey değildir.Demokrasi karşı görüşü ve kendi görüşünü söyleyebilmek ve masumun!!! hakkını korumaktır.İşte bu konferasn sadece ve sadece demokrasi fakiri örneğidir.Çünkü sadece kendin çal kendin oyna bildik insanları çağırıp güya bilimselcilik oynayacaklar ve sadece gene bildiklerini okuyacaklar.Bunu burada inkar eden yoktur.Evet,katliamlar olmuştur ama soykırımı tanımlayan ölen kişiler değildir.Biçim tarzı,işleyişi,sebebi,sonucu,önşartları gibi birçok faktördür.Yani sadece kendi görüşünü söyleyerek demokratik olamazsın.Adama karşıt görüşlüler nerede diye sorarlar sıçarsın.İşte ne yazık ki bu sorunun temeli avrupa ağızlı avrupa köpeği İstanbul'da oturan kendine aydın sıfatını takan faşoların durumudur.Bakın dikkat edin ben bunların itiraz ettikleri insanlar olduklarını yani hem demokrasi karşıtı hem de faşist olduklarını iddia ediyorum.Zira Orhan Pamuk demiş ki benim anlattıklarım yüzünden Karslılar beni sevmiyorlar.Zinhar yalan ulan KArs'ı tanımadan insanlarını karalamış iftira atmışsın Kars'ı ziyaret ederek güya onu tanımış oluyorsan her turist bir Türkiye bilgini olur.Bir soykırım olduğunu iddia eden faşolara cevabım:
    Bakın Sovyet ve Ermeni kaynaklarına(yani bu nalıncı keserini bize çalıştıracağınaza bir de sizin ağzınıza orada sıçan ermenilerin belgelerini araştırın.Zira orada çoğunlukta olan Türklerin devlet eliyle hem de asker ve ermeni işbirliği ile katli vardır.Bunu nereden mi biliyorum?Benim ailem aslen Erivanlı ve Türk olduğu için ailem katliama uğradı.Evet,ben Kars'lıyım ve eğer o piç Pamuk Karslıları tanımış olsaydı böyle yazmazdı.Zaten Karslılar da onu tanımıyor ki nefret etsinler.
    İşte İstanbul biimadamları böyle.Şimdi bilimselcilik oynuyorlar ya bunlara desem her on doktora tezinizden dokuzu çalıntı bu nasıl bilimsellik sıçacaklar o yüzden onlar oyunlarına devam etsinler.Şimdi bu dingolarda bisisi Murat Belge'ye cevabımı vereyim:
    DEMOKRATİK OLUN ZİRA DEMOKRATİK OLABİLİNCE ZATEN ULUSALCI OLACAKSIN
    Buy yazımda bunu okuyacak hain bölücü faşo köpekleri için de geçerlidir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hayalciruh -- 24 Eylül 2005, 16:04:26 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: hayalciruh

    @Siya;
    Zaten bu yazıyı senin gibi birisinden başkası buraya taşımazdı ya neyse.Gene de bu saçmalıkları yargılayalım.İlikin şu evet demokrasi ama demokrasi illa karşı tarafa söz hakkı tanımak ve senin susman ise bu demokrasi değildir.Ya da o.ç.lerin masum insanları katlettikten sonra istedikleri şey değildir.Demokrasi karşı görüşü ve kendi görüşünü söyleyebilmek ve masumun!!! hakkını korumaktır.İşte bu konferasn sadece ve sadece demokrasi fakiri örneğidir.Çünkü sadece kendin çal kendin oyna bildik insanları çağırıp güya bilimselcilik oynayacaklar ve sadece gene bildiklerini okuyacaklar.Bunu burada inkar eden yoktur.Evet,katliamlar olmuştur ama soykırımı tanımlayan ölen kişiler değildir.Biçim tarzı,işleyişi,sebebi,sonucu,önşartları gibi birçok faktördür.Yani sadece kendi görüşünü söyleyerek demokratik olamazsın.Adama karşıt görüşlüler nerede diye sorarlar sıçarsın.İşte ne yazık ki bu sorunun temeli avrupa ağızlı avrupa köpeği İstanbul'da oturan kendine aydın sıfatını takan faşoların durumudur.Bakın dikkat edin ben bunların itiraz ettikleri insanlar olduklarını yani hem demokrasi karşıtı hem de faşist olduklarını iddia ediyorum.Zira Orhan Pamuk demiş ki benim anlattıklarım yüzünden Karslılar beni sevmiyorlar.Zinhar yalan ulan KArs'ı tanımadan insanlarını karalamış iftira atmışsın Kars'ı ziyaret ederek güya onu tanımış oluyorsan her turist bir Türkiye bilgini olur.Bir soykırım olduğunu iddia eden faşolara cevabım:
    Bakın Sovyet ve Ermeni kaynaklarına(yani bu nalıncı keserini bize çalıştıracağınaza bir de sizin ağzınıza orada sıçan ermenilerin belgelerini araştırın.Zira orada çoğunlukta olan Türklerin devlet eliyle hem de asker ve ermeni işbirliği ile katli vardır.Bunu nereden mi biliyorum?Benim ailem aslen Erivanlı ve Türk olduğu için ailem katliama uğradı.Evet,ben Kars'lıyım ve eğer o piç Pamuk Karslıları tanımış olsaydı böyle yazmazdı.Zaten Karslılar da onu tanımıyor ki nefret etsinler.
    İşte İstanbul biimadamları böyle.Şimdi bilimselcilik oynuyorlar ya bunlara desem her on doktora tezinizden dokuzu çalıntı bu nasıl bilimsellik sıçacaklar o yüzden onlar oyunlarına devam etsinler.Şimdi bu dingolarda bisisi Murat Belge'ye cevabımı vereyim:
    DEMOKRATİK OLUN ZİRA DEMOKRATİK OLABİLİNCE ZATEN ULUSALCI OLACAKSIN
    Buy yazımda bunu okuyacak hain bölücü faşo köpekleri için de geçerlidir


    Öncelikle ben Ermeni Soykırımı var mıdır yok mudur gibi bir şeyi burada yazmadım dikkat edersen benim anlatmak istediğim şey Voltarie nin taaa 200 yıl önce kurabilidiği "düşüncelerinze katılmıyorum ama onları savunmaznız için sonsuza dek mücadele ederim" cümlesine destek vermektir.Demokrasi nin de olmazsa olmaz koşulu insanların düşüncelerini beyan edebilmesidir.

    "demokrasi illa karşı tarafa söz hakkı tanımak ve senin susman ise bu demokrasi değildir." gibi bir cümle kurmuşsun ama düşün bakalım "kim konuşuyor kim susuyor?".Adamlar bir konferansa yapacak olmadık komdeiler sergilendi,hukuk ayak altına alıp çiğnendi (bunlar işin demokratik olmayan vahşi boyutları);konferans üzerine isteyen istediği gibi protestosunu yaptı ve yapıyor,kimsi onları "vatan haini" olarak niteledi vs ve sen hala "ama hep onlar konuşuyor" diyebiliyorsun.Ama açıktır ki aklı başında olan insanlar "hep kimlerin konuştuğunu,konuşmaktan öte işler yaptığını" görüyor.


    Ayrıca bir akademik toplantıyı tek ataraflı olarak göremn onu engellem hakkı doğurmaz.Sen de bir alternatif konferans yaparsın.Ayrıca bazı insanların şimdi "aman efem tek taraflı nasıl bilimsel olur" demelerini ama ülkede yıllarca yapılan "anti-komünizm konferansları vs " gibi konferansalra ise ses çıkarmaması tam olarak çüfte standart ve ikiyüzlülüktür.




  • @Siya;
    Dikkat edersen ben bu tartışmayı engellemek demokratiktir demedim.Çok açık bir şekilde ben bu konferansın düzenleyenlerin söylendiği üzere demokratik olmadığını çünkü bu konferansın tek yanlı ve kendi içinde bir grubun düzenlediği demokratik olmayan bir konferans olduğudur.Bu konferansı düzenleyenler faşisttir ve bilimadamlığı ile alakaları yoktur.Senin bahsettiğin insanların ise yetkinliği kendine haizdir.Rehber,avrupai dallamalar ilk önce kendi doktora tezlerinin çalıntı olmadığını kanıtlarsa çok memnun olacağım.Dahası madem bunlar bir araştırma ürünü ne bizim aileye ne de Doğu Anadolu'da hiçbir aileye yahu sizin ailenin uğradığı katliamlar var mıdır,yok mudur diye sormadı.Ayrıca Anti-Komünizm konferansı düzenlendiğini bile bilmiyordum ki bu zamandan sonra ölmüş eşeği tartışmak kadar saçma olduğu düşüncesindeyim.Ama benim şaştığım düşmanlarına elinle koz verecek bir demokrasi karşıtı bir konferans ile ölmüş eşeği inceleme konferansını bir kefeye koyacak anlayışın




  • quote:

    Orjinalden alıntı: hayalciruh

    @Siya;
    Dikkat edersen ben bu tartışmayı engellemek demokratiktir demedim.Çok açık bir şekilde ben bu konferansın düzenleyenlerin söylendiği üzere demokratik olmadığını çünkü bu konferansın tek yanlı ve kendi içinde bir grubun düzenlediği demokratik olmayan bir konferans olduğudur.Bu konferansı düzenleyenler faşisttir ve bilimadamlığı ile alakaları yoktur.Senin bahsettiğin insanların ise yetkinliği kendine haizdir.Rehber,avrupai dallamalar ilk önce kendi doktora tezlerinin çalıntı olmadığını kanıtlarsa çok memnun olacağım.Dahası madem bunlar bir araştırma ürünü ne bizim aileye ne de Doğu Anadolu'da hiçbir aileye yahu sizin ailenin uğradığı katliamlar var mıdır,yok mudur diye sormadı.Ayrıca Anti-Komünizm konferansı düzenlendiğini bile bilmiyordum ki bu zamandan sonra ölmüş eşeği tartışmak kadar saçma olduğu düşüncesindeyim.Ama benim şaştığım düşmanlarına elinle koz verecek bir demokrasi karşıtı bir konferans ile ölmüş eşeği inceleme konferansını bir kefeye koyacak anlayışın

    Sondan başlayalım 80 lere kadar olan anti-komünizm isimli derneklerde konferansalr verilidiğini süleyman Demirel bile söyledi (o da katılmış!).Diyeceksin ki "ya bu olay artık geçti şimdi değişti insanlar vs" (cümlenin sonu her ne kadar olmasa da ).Ben de dikkat edersen Asam eski başkanı Ümit Özdağ dan tutu doğu Perinçek e bir sürü insanın verdiği konferanslardan da bahsettim (aslında çokça bajsetmedim ama onu vurgulamaya çalıştım).Birisi sanırım 3-4 ay önce Gazi Üniversitesinde oldu vs.

    Gördüğün gibi "ölmüş eşşekten" bahsetmiyorum.İkncisi senin "düşmanların eline koz verecek" düşünceni sanırım köşe yazıları gıyabında cevaplamış oluyorum.O yüzden oraya fazla giremeyeceğim.Hem kaldı ki bu dediğin "düşmanın eline koz verme" söylemi on yıllardır hakim olan bir söylemdir ve bu söylemi ortaya sernler ABD yi taşlayanları da taşlamıştı 8ölmüş eşşek deme çünkü o taşlayanlar hala ve hala tamamnen aynı ideoloji ve düşüncededir).

    Ermeni Sorunu na girmek istemiyorum zira girecek kadar da konuya hakim olmadığım düşüncesindeyim.6-7 Eylül olaylarından tutalım Varlık vergisine hadi yabancıları da bırakalım Sivas Katliamından başka olaylar bu konuda "yüce ulu devletimizin" ve onun "sivil kolluk kuvveytlerinin" sicili ayan beyan ortada olduğu için benim devlt söylemine hiç ama hiçö güvenim yok.Ama dediğim gibi bı konuya hakim değilim.

    Konferansı tek yanlı olarak nitelendirtenlerin yapmasdı gerekn şey onu engellemek değil ona alternatif ahhat aynı tarihlerde başka bir konferans düzenlemesidir.Ayrıca bugüne kadar bu hocaların düşüncelerine taban tabana zıt yüzelrce konferans yapılmasına rağmen bu hocalardan hiç birisi onu engelleme girişiminde bulunmadı.

    Not:Doğu Perinçek İsveş te sanırım "Ermeni Soykırımı yoktur" dedi ama İsveç mahkemeleri bir şey yapmadı ve "bu sizin düşüncenizdir.İstediğiniz şekilde dile getirebilrsiniz" dedi.Umarım bu örenk biraz ışık verir bize.




  • Şu noktada bu konuyu 1 yıl araştırmış biri olarak bir şeyler söyleme ihtiyacı hissettim!!! 1. Murat Belge'nin dediği "önce cumhuriyet sonra demokrasi eğer istemediğiniz birileri gelirse darbeyle indirirsiniz" KİMSİN LAN SEN MURAT BELGE!!! Kimi nasıl darbeye davet edersin madem milleti eleştiriyorsun saygı gösterin aydınlara fikirlerini söylesin diyorsun sen neden saygı göstermiyorsun 2. "Demokrasi" dediğin zaman bu yönetim tarzında ideolojilere yer yoktur yani demokrasilerin ideolojisi olmaz bu nedenledir ki zaten herkes fikrini açıkça belirtme hakkına sahiptir. Ama sen türkiye cumhuriyeti demokrasisi şu ideolojidedir. Demokratikte olsa, halkta seçse, bu fikrin dışına çıkanlar darbeyle indirilmelidir dersen bu ülkede kan gövdeyi götürür "Not: şimdi bazı zıpırlar atlamasın akp'ci zihniyet falan diye" 3. bizim ülkemizde memleketi kötüleyen hemencecik uluslararası üne kavuşturulur. eline ödüller tutuşturulur. neden o aydın yapılacaktır vitrine çıkarılacaktır böylece söyledikleri kamuoyu tarafından kabul görecektir. bunun örneği sadece Orhan Pamuk değil edebiyatla ilgilenenler bilirler. 4. Ermeni tehciri meselesine gelince tartışalım kesinlikle ama asla, kat'a ve hatta zinhar bir soykırım yapıldı bu kabul edilsin denilmeye... Kars'ta Erzurum'da kimlerin eline kan bulaştığını herkes çok iyi biliyor ve maalesef bu forumda bile türkler Ermenilere katliam yapmıştır diyen embesiller var. 5. konferansa karşı değilim ama o konferansa kimlerin hangi sıfatlarla katıldığı bu ülke için önemli




  • Yok hayır 80'lerde ve daha öncesinde bu konferansları düzenleseniz gene birşey değişmez.Değişen sadece eşeğin artı ölmüş olması
    Daha önce de AntiKomünizm örneğini demokrasi karşıtı görüyorsan ki debebi belirli bir söylemi dile getirip karşıt görüşleri ezmek olduğu için gerçekten de öyledir ama aynı özellikler şu anki konferansta geçerli olduğu için bu konferansta demokratik değildir ve bu sanırım yazının çelişkisini gösterir.Dahası devlet eliyle yapılan şey doğrudur gibi saçma bir düşünce olanlar içinde değilim.Olayları net bir değerlendirme ışığı içinde görebilirsen sen de birçok şeyi değiştirebilirsin.Zira sana bu forumda da ve gerçek hayatta örnek verebileceğim birçok komünist hani senin burada dokundurduğun gözü kapalı milliyetçilerden daha da gözü kapalı Sovyet ayranıdır.Ve yaptığı her şeyi savunma çabasına girerler.Adama ulan bu yaptığınız(Kırım soykırımı) soykırımdır desen ya emperyalizm yapıyor ayrıca bunlar emperyalizm destekçisiydi gibi gubudik bir cevap verirler.Sen ilk önce ait bulunduğun anlayışın yanlışlarını gör(karşı taraf doğrudur demiyorum ki bu da ilkel bir anlayıştır) ve kendi ikilemlerini ve yanlışlarını gör o zaman daha çok şey değişecek.Dahası bence sen buraya domdom kurşunuyla bitli bir şekilde ölen Che yerine dünyayı dize getirmiş Atatürk'ü örnek al diyeceğim ama o hem komünist değil hem de Türk bilirm ki garezin var dinlemezsin




  • @respectrespect ;
    Doğu Anadolu'ya bakmak çok zor değil ama o zaman bu oçlerin ekmeğini verenlerin ekmeği kesilir o yüzden götleri yemez hain köpeklerin
  • quote:

    Orjinalden alıntı: respectrespect

    Şu noktada bu konuyu 1 yıl araştırmış biri olarak bir şeyler söyleme ihtiyacı hissettim!!! 1. Murat Belge'nin dediği "önce cumhuriyet sonra demokrasi eğer istemediğiniz birileri gelirse darbeyle indirirsiniz" KİMSİN LAN SEN MURAT BELGE!!! Kimi nasıl darbeye davet edersin madem milleti eleştiriyorsun saygı gösterin aydınlara fikirlerini söylesin diyorsun sen neden saygı göstermiyorsun 2. "Demokrasi" dediğin zaman bu yönetim tarzında ideolojilere yer yoktur yani demokrasilerin ideolojisi olmaz bu nedenledir ki zaten herkes fikrini açıkça belirtme hakkına sahiptir. Ama sen türkiye cumhuriyeti demokrasisi şu ideolojidedir. Demokratikte olsa, halkta seçse, bu fikrin dışına çıkanlar darbeyle indirilmelidir dersen bu ülkede kan gövdeyi götürür "Not: şimdi bazı zıpırlar atlamasın akp'ci zihniyet falan diye" 3. bizim ülkemizde memleketi kötüleyen hemencecik uluslararası üne kavuşturulur. eline ödüller tutuşturulur. neden o aydın yapılacaktır vitrine çıkarılacaktır böylece söyledikleri kamuoyu tarafından kabul görecektir. bunun örneği sadece Orhan Pamuk değil edebiyatla ilgilenenler bilirler. 4. Ermeni tehciri meselesine gelince tartışalım kesinlikle ama asla, kat'a ve hatta zinhar bir soykırım yapıldı bu kabul edilsin denilmeye... Kars'ta Erzurum'da kimlerin eline kan bulaştığını herkes çok iyi biliyor ve maalesef bu forumda bile türkler Ermenilere katliam yapmıştır diyen embesiller var. 5. konferansa karşı değilim ama o konferansa kimlerin hangi sıfatlarla katıldığı bu ülke için önemli

    Hocam gözünüzü sevim allahaşkına yazıyı biraz düzgün okuyun.Adam olayı tırnak içine almış ve Kemalist lerin İslami bir parti iktidara geldiğinde söylediği şeyi iğnelemiş,ironi yapmış.

    Bu forumda ilginç bir durum da birisi vatan sevicilik(özellikla seçiyorum bu tanımlamayı) yapacakya ya yazıyı alır çarpıtır ya da okumadan direk dalar.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: sayims

    Yok hayır 80'lerde ve daha öncesinde bu konferansları düzenleseniz gene birşey değişmez.Değişen sadece eşeğin artı ölmüş olması
    Daha önce de AntiKomünizm örneğini demokrasi karşıtı görüyorsan ki debebi belirli bir söylemi dile getirip karşıt görüşleri ezmek olduğu için gerçekten de öyledir ama aynı özellikler şu anki konferansta geçerli olduğu için bu konferansta demokratik değildir ve bu sanırım yazının çelişkisini gösterir.Dahası devlet eliyle yapılan şey doğrudur gibi saçma bir düşünce olanlar içinde değilim.Olayları net bir değerlendirme ışığı içinde görebilirsen sen de birçok şeyi değiştirebilirsin.Zira sana bu forumda da ve gerçek hayatta örnek verebileceğim birçok komünist hani senin burada dokundurduğun gözü kapalı milliyetçilerden daha da gözü kapalı Sovyet ayranıdır.Ve yaptığı her şeyi savunma çabasına girerler.Adama ulan bu yaptığınız(Kırım soykırımı) soykırımdır desen ya emperyalizm yapıyor ayrıca bunlar emperyalizm destekçisiydi gibi gubudik bir cevap verirler.Sen ilk önce ait bulunduğun anlayışın yanlışlarını gör(karşı taraf doğrudur demiyorum ki bu da ilkel bir anlayıştır) ve kendi ikilemlerini ve yanlışlarını gör o zaman daha çok şey değişecek.Dahası bence sen buraya domdom kurşunuyla bitli bir şekilde ölen Che yerine dünyayı dize getirmiş Atatürk'ü örnek al diyeceğim ama o hem komünist değil hem de Türk bilirm ki garezin var dinlemezsin

    Anti-Komünizm üzerine konferans yapılabilir ve ben bunu doğal karşılarım.Bu konferans için de ben kendim demokratik değil demedim.Bu konferansa "tek taraflı" belirlemesi yapıp anti demokratik olduğunu söyleyen ve çok sert tepkiler verenlerin "anti komünizm" konferanslarına neden aynı tepkiyi almadıklarını iredeledim ve buradan çıkan tek sonucu yazdım takrar yazmama gerek yok.

    Komünizm de herkes Sovyet hayranı değildir ve ben de değilim.Sosyalistlerin bir kısmı Sovyetleri ve özellikle Stalin i eleştirir ve örnek almaz (Burada şunu belirtmek isterim ki daha önce burada Stalin ya da Sovyetler üzerine yapılan tartışmalarda onları hep savundum çünkü benim eleştiri noktam forumda mevcut olan tartışmalarda değildi,karşıt görüş sürenlerin-anti Sovyet görüşü kastediyorum- görüşleri benim Sovyetleri eleştiri noktalarımı oluşturmadığı gibi savunduğum noktalardı.Sovyetlerin sıkı kutsal devletçi ve bürokratik tarzını eleştiriyorum).Ayrıca belirtmek isterim ki millyetçiliği halkar arasında ki svaaşların kaynağı olarak gören birisiyim.Milliyetçileğ değil halkarın kardeşliğine inanıyorum

    Che Küba da devrim yapmış,orada bakan olmasına rağmen,bunu bırakıp Bolivya ya halk güçleriyle savşmaya gitmiş ,e ABD kurşunu ile ölmüş,cesedinden dahi korkulduğu için cesedi parçalanıp farklı yerlere asılmış Devrimci Gerilla Komutanıdır.Bir inasanın başka toprakların halk güçleriyle savaşması,zenginliği bırakıp bitli şekilde domdom kurşunu ile can vermesi erdemdir,büykülüktür;bununla dalga geçilmesi ise zavalıllıktır.

    Fotografı önerin için sağol ama fotografımı ben belirlemek isterim.Kimseye hele hele Türk diye garezim olamaz.Olsaydı alta Deniz Gezmiş ile ilglili şiir koymazdım,Nazım hikmet şiirleri yapıştırmaz,Mahir Çayan la ilgli yazı yazmazdım.Ben milliyetçi değilim dediğim gibi.Bunu spatırmanın anlamı yok zira saptırılacak bir durum da yok.Mustafa Kemal resmi koymam çünkü Kemalist değilim,hatta ve hatta Kemaliz me bir çok eleştirim var.




  • @Siya;
    Sanırım anlamamış yada anlamamazlık yapıyorsun.
    1)Ben burada sana bir eleştiri getirdim.Ve dedim ki eskiden Antikomünist konferanslara sadece belirli bir çevrenin katılması ve sadece o çevrenin görüşleri doğrultusunda sonuç çıkmasını demokratik bulmuyorsan nasıl oluyor da aynı şartlara sahip bu dingil konferansı destekliyorsun ve demokratik bulursun?Eğer desteklemiyorsan bu konuyu neden açtın ve görüşlerini bu şekilde belirttin?
    2)Komünizmin eleştirilen noktalarını eleştirenleri hoşgörmen için illa seninle aynı görüşe mi sahip olmaları gerekir?Ki bu mümkün değildir.Yani doğrunun önşartları mı vardır?Eğer komünist değilsen eleştirdiğin noktalarda ben komünizmi savunurum demek faşistlik değil midir?Doğru orada doğru da burada yanlış mı olur?Doğru evrensel değil midir?Biraz aşağı anlayışta olan birisi için anlatmak gerekirse ben fenerbahçeliysem(ki öyleyim); eğer bir galatasaraylı birisi Fenerbahçe Avrupa'da başarılı olamaz derse(ki gerçekten de bence de olamaz) bunu sırf karşı taraftan birisi söyledi diye "Hayır,olur" dersem o zaman ben kıtkafalı olurum(anlayana).Yani illa eleştirenlerin komünist olmasını bekleme.Ha bu arada sakın olaki bana Sovyetler'in milliyetçi olmadığını da Afganistan,Kırım başta olmak üzere emperyalist olmadığını da söyleme.
    3)Sen şimdi milliyetçi değilim mi diyorsun yoksa Türk milliyetçisi değilim mi diyorsun?Ben senin buraya adım attığın günü bilirim be siya.Aç Kültür Bilim'i Nevruz'da ne yazmışsın bir bak.Yazdığın yazı koca bir Kafkasya geleneğini olmayan bir tarihe sahip bir melez bir topluluğa yamamaya çalışan anarşist bir faşoyu tanımlıyordu,ama sen yalan söyleyecek değilsin.
    Neyse en azında mahsun korkmazı koymadın.Buna da şükür.




  • Vatansevicisi olmadım olmamda ama uyarman yeter vatansevicisi ne anlama gelir bilirim. Sanat sevicilerinide bilirim
  • quote:

    Orjinalden alıntı: sayims

    @Siya;
    Sanırım anlamamış yada anlamamazlık yapıyorsun.
    1)Ben burada sana bir eleştiri getirdim.Ve dedim ki eskiden Antikomünist konferanslara sadece belirli bir çevrenin katılması ve sadece o çevrenin görüşleri doğrultusunda sonuç çıkmasını demokratik bulmuyorsan nasıl oluyor da aynı şartlara sahip bu dingil konferansı destekliyorsun ve demokratik bulursun?Eğer desteklemiyorsan bu konuyu neden açtın ve görüşlerini bu şekilde belirttin?
    2)Komünizmin eleştirilen noktalarını eleştirenleri hoşgörmen için illa seninle aynı görüşe mi sahip olmaları gerekir?Ki bu mümkün değildir.Yani doğrunun önşartları mı vardır?Eğer komünist değilsen eleştirdiğin noktalarda ben komünizmi savunurum demek faşistlik değil midir?Doğru orada doğru da burada yanlış mı olur?Doğru evrensel değil midir?Biraz aşağı anlayışta olan birisi için anlatmak gerekirse ben fenerbahçeliysem(ki öyleyim); eğer bir galatasaraylı birisi Fenerbahçe Avrupa'da başarılı olamaz derse(ki gerçekten de bence de olamaz) bunu sırf karşı taraftan birisi söyledi diye "Hayır,olur" dersem o zaman ben kıtkafalı olurum(anlayana).Yani illa eleştirenlerin komünist olmasını bekleme.Ha bu arada sakın olaki bana Sovyetler'in milliyetçi olmadığını da Afganistan,Kırım başta olmak üzere emperyalist olmadığını da söyleme.
    3)Sen şimdi milliyetçi değilim mi diyorsun yoksa Türk milliyetçisi değilim mi diyorsun?Ben senin buraya adım attığın günü bilirim be siya.Aç Kültür Bilim'i Nevruz'da ne yazmışsın bir bak.Yazdığın yazı koca bir Kafkasya geleneğini olmayan bir tarihe sahip bir melez bir topluluğa yamamaya çalışan anarşist bir faşoyu tanımlıyordu,ama sen yalan söyleyecek değilsin.
    Neyse en azında mahsun korkmazı koymadın.Buna da şükür.

    1)Hocam yazının hemen bir yukarısını oku bakim ben ne demişim.Demişim ki: " Anti-Komünizm üzerine konferans yapılabilir ve ben bunu doğal karşılarım.Bu konferans için de ben kendim demokratik değil demedim.Bu konferansa "tek taraflı" belirlemesi yapıp anti demokratik olduğunu söyleyen ve çok sert tepkiler verenlerin "anti komünizm" konferanslarına neden aynı tepkiyi almadıklarını iredeledim ve buradan çıkan tek sonucu yazdım takrar yazmama gerek yok. ".Bak hocam bir daha anlaşılmama olursa mecburen hecelemeye başlayacağız artık.

    2)Şimdi durum şu pek anlayışlı arkadaşım:Diyelim ki sen Fenerbahçelisin ve Fenerbahçe de Türkiye Ligin de gerçekten çok başarılı ve senin kanaatinde bu yönde.Ama en az on kişi çıkıp ısrarla ve hep noktadan "Fenerbahçe Türkiye liginde boktan" vs desin hatta ve hatta FB nin Avrupa da ki durumunda da bihaber olsun.Sen ne yaparsın? FB nin türkiye Liginde başarılı olduğu yönünde tartışmaya başlamaz mısın? durum budur doğrunun yanlış olduğu yer ,ya da düşüncelerin dansözlüğü de yoktur burada.(Bu arada evrensel olan ve görecveli olmayan şey "doğru" değil "gerçektir"."Doğru" "Gerçeğin" algılanış biçimi gibi bir şeydir ve kişilere göre değişir)

    Ayrıca ben komünizm eleştirisi yapmıyorum ve komünist olduğumu söylüyorum.Ben Sovyetler Birliği nin ve Stalin in "kutsal devlet" felsefesini(bu ne demektir biliyor musun? Devleti fazlaca kutsayıp "devleti halk için değil halkı devlet için konumuna getirmek"),bürokratik yapısını eleştiriyorum.bunun yanında şimdiye kadar da görülmüş en düzgün ülke nin olduğunu da söylüyorum.Umarım bu defa anlaşılabilmiştir.

    3)Ben milliyetçi değil,enternasyonalistim.Ama sen bir halka "tarihi olmayan melez bir halk.." kendine de "çok yüce üstün bir halk" dedikçe yani faşizmi yaptıkça ben karşı görüş belirteceğim.Türkiye de Kürt-Alevi,Ortadoğu da Filistinli,ABD de Zenci-Kızılderili, Irak de Direnişçi Mücahid, İngiltere de İrlandalı olacağım.Bundan da istediğin kadar rahatsız olabilrisin.
    Aç o tartışmayı bakalım neler yazılmış.Gizemli konuşmak kimseye bir şey kazandırmaz.
    Anarşist değilm,komünistim.anarşizm ayrı bir ideoloji olduğu gibi faşizme en uzak ideolojidir.Okuyup öğrenebilirisin.




  • @Siya;
    1)Madem bu antikomünist konferanslar demokratiktir diyorsun o zaman neden ama bu konferansa demokratik değildir diyenler neden bu antikomünist konferansları demokratik bulurlar diyorsun.Ben buradan senin bu konferansları demokratik bulmadığın ve hoş görmediğin sonucunu çıkardım.Hem de diğer konuda da arkadaşlar aynı sonucu çıkarmış.Ya biz yanlış çıkardık yada yanlış anladık.O zaman neden bunu karşılaştırma olarak örnek verdin ve eleştirdin onu öğrenmeli
    2)Lafı döndürme,bak yukarıda demişsin ki komünistlerin yaptığı bazı şeyleri eleştirmekle birlikte komünizmi eleştirenlerle aynı temelde buluşmadığın için hep savunduğunu belirtmişsin.İyi de hep savunduğun şeyi karşı taraf farklı noktaları eleştirse bile nasıl HEP savunursun.Dahası örneğin bürokrasi ve devletçi yapının sebebini hiç sorguladın mı belki de modellesen bunun kaynağının sistemin ta kendisi olduğunu göreceksin.
    Felsefe kısmı:Gerçek bulunamaz çünkü yaratmadığınız sistemin temel değişkenlerini ve esaslarını bilemezsiniz ve gerçek denilen bunlardır.Bunun dışında edindiğiniz yargılar ve gözlemler doğru olarak nitelendirilir.Ve en son doğrular hep evrensel olmak zorundadır.(Savunduğum bilinemez-kuşkucu anlayış)
    Burada bahsettiğin bir karar olarak doğru değil bir yargı ve gözlem olarak doğrudur.Senin bahsettiğin gerçek bu tanıma uyabilir ama benim bahsettiğim gerçek kavramı büyük ihtimal senin bahsettiğin gerçek kavramı değil
    3)Muğlaklı konuşmuyorum,açık açık bu bayram zırtapoz bir elemanın(uydurmaya bak) devlete isyan günüdür o yüzden bu bayram isyan havasında kutlanmalıdır diyorsun.Zaten Medleri atası görecek kadar uçarı bir anlayıştan da ancak bu kadar sallama beklenir.Ve isyan anlayışını savunan insanlara anarşist denir en azından ben bunu böyle biliyorum




  • quote:

    Orjinalden alıntı: hayalciruh

    @Siya;
    1)Madem bu antikomünist konferanslar demokratiktir diyorsun o zaman neden ama bu konferansa demokratik değildir diyenler neden bu antikomünist konferansları demokratik bulurlar diyorsun.Ben buradan senin bu konferansları demokratik bulmadığın ve hoş görmediğin sonucunu çıkardım.Hem de diğer konuda da arkadaşlar aynı sonucu çıkarmış.Ya biz yanlış çıkardık yada yanlış anladık.O zaman neden bunu karşılaştırma olarak örnek verdin ve eleştirdin onu öğrenmeli
    2)Lafı döndürme,bak yukarıda demişsin ki komünistlerin yaptığı bazı şeyleri eleştirmekle birlikte komünizmi eleştirenlerle aynı temelde buluşmadığın için hep savunduğunu belirtmişsin.İyi de hep savunduğun şeyi karşı taraf farklı noktaları eleştirse bile nasıl HEP savunursun.Dahası örneğin bürokrasi ve devletçi yapının sebebini hiç sorguladın mı belki de modellesen bunun kaynağının sistemin ta kendisi olduğunu göreceksin.
    Felsefe kısmı:Gerçek bulunamaz çünkü yaratmadığınız sistemin temel değişkenlerini ve esaslarını bilemezsiniz ve gerçek denilen bunlardır.Bunun dışında edindiğiniz yargılar ve gözlemler doğru olarak nitelendirilir.Ve en son doğrular hep evrensel olmak zorundadır.(Savunduğum bilinemez-kuşkucu anlayış)
    Burada bahsettiğin bir karar olarak doğru değil bir yargı ve gözlem olarak doğrudur.Senin bahsettiğin gerçek bu tanıma uyabilir ama benim bahsettiğim gerçek kavramı büyük ihtimal senin bahsettiğin gerçek kavramı değil
    3)Muğlaklı konuşmuyorum,açık açık bu bayram zırtapoz bir elemanın(uydurmaya bak) devlete isyan günüdür o yüzden bu bayram isyan havasında kutlanmalıdır diyorsun.Zaten Medleri atası görecek kadar uçarı bir anlayıştan da ancak bu kadar sallama beklenir.Ve isyan anlayışını savunan insanlara anarşist denir en azından ben bunu böyle biliyorum


    1) Siya bence hecelemeye başla abi, bu adamların anlayacağı yok.
    2) Sistemde değildi sorun, zaten senin de komünist manifestoyu dahi okumadan komünizm hakkında atıp tutanlardan olduğunu tahmin ediyorum. Eğer sistemde sorun olsa allahın unuttuğu küçücük bir ada olan ve ambargo altındaki Küba tek başına 46 sene ayakta kalamazdı.
    3) Anarşizm hakkındaki bilginin kıtlığı da belli oluyor. Anarşizm; insanların başka insanların otoritesi altında yaşamasına karşı çıkar. Devletsiz yaşamı savunur. Bazı yönlerde komünist düşünceye yakın olsa da devrim sonrası sosyalist aşamayı atlayarak doğrudan devletsiz son aşamaya geçmesi ile komünizmden ciddi bir düşünce farklılığı gösterir. Dolayısıyla komünistler anarşist sayılamayacağı gibi, anarşistler de komünist sayılamaz.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: hayalciruh

    @Siya;
    1)Madem bu antikomünist konferanslar demokratiktir diyorsun o zaman neden ama bu konferansa demokratik değildir diyenler neden bu antikomünist konferansları demokratik bulurlar diyorsun.Ben buradan senin bu konferansları demokratik bulmadığın ve hoş görmediğin sonucunu çıkardım.Hem de diğer konuda da arkadaşlar aynı sonucu çıkarmış.Ya biz yanlış çıkardık yada yanlış anladık.O zaman neden bunu karşılaştırma olarak örnek verdin ve eleştirdin onu öğrenmeli
    2)Lafı döndürme,bak yukarıda demişsin ki komünistlerin yaptığı bazı şeyleri eleştirmekle birlikte komünizmi eleştirenlerle aynı temelde buluşmadığın için hep savunduğunu belirtmişsin.İyi de hep savunduğun şeyi karşı taraf farklı noktaları eleştirse bile nasıl HEP savunursun.Dahası örneğin bürokrasi ve devletçi yapının sebebini hiç sorguladın mı belki de modellesen bunun kaynağının sistemin ta kendisi olduğunu göreceksin.
    Felsefe kısmı:Gerçek bulunamaz çünkü yaratmadığınız sistemin temel değişkenlerini ve esaslarını bilemezsiniz ve gerçek denilen bunlardır.Bunun dışında edindiğiniz yargılar ve gözlemler doğru olarak nitelendirilir.Ve en son doğrular hep evrensel olmak zorundadır.(Savunduğum bilinemez-kuşkucu anlayış)
    Burada bahsettiğin bir karar olarak doğru değil bir yargı ve gözlem olarak doğrudur.Senin bahsettiğin gerçek bu tanıma uyabilir ama benim bahsettiğim gerçek kavramı büyük ihtimal senin bahsettiğin gerçek kavramı değil
    3)Muğlaklı konuşmuyorum,açık açık bu bayram zırtapoz bir elemanın(uydurmaya bak) devlete isyan günüdür o yüzden bu bayram isyan havasında kutlanmalıdır diyorsun.Zaten Medleri atası görecek kadar uçarı bir anlayıştan da ancak bu kadar sallama beklenir.Ve isyan anlayışını savunan insanlara anarşist denir en azından ben bunu böyle biliyorum

    Vallha Sturmovik in dediği gibi hecelemeye başlayacağım ama millet "koca koca adamlar bak ne yapıyor" deyip güleceğinden korkuyorum.
    Hayalciruh;Ciruh ne demek bilmiyorum ama rumuzunun Hayal kısmıyla seni başbaşa bırakıyorum,rencide etmek için demiyorum tartışma zeminin olmadığı gibi olan zemini de parçalıyorsun bu yüzden inşallah başka konularda tartışırız diyorum.




  • Artık hep burdayız. bol bol tartışırız. zıpır mesajlardan, post derdindeki kuzulardan, bu hatuna hastayım topiclerinden nefret edenler, Birleşiniz, kırın zincirlerinizi zincirlerinizden başka kaybedecek bir şeyiniz yok
  • quote:

    Orjinalden alıntı: respectrespect

    Artık hep burdayız. bol bol tartışırız. zıpır mesajlardan, post derdindeki kuzulardan, bu hatuna hastayım topiclerinden nefret edenler, Birleşiniz, kırın zincirlerinizi zincirlerinizden başka kaybedecek bir şeyiniz yok


    Eh ben size ne diyeyim, kafanıza 3 cilt das kapital kadar taş düşer inşallah
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.