|
DeepSeek, yeni modeliyle yapay zekaların eğitim maliyetini daha da aşağı çekebilir
-
-
Pek dikkat çekmemiş forumda ama bu gelişme yapay zekalarda sıçrama yapacak gibi. 2026 güzel bir yıl olacak...
-
Devlet olarak bu firmayı alsak millileştirsek ne iyi olur.
hiç olmazsa yapay zeka yarışının içinde oluruz
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ -
Çin'den çıkan bir firmaya Çin neden böyle bir şey için izin versin? Zaten kendilerince milli bir ürün ve millileştirmişler. Adamlar onca ambargoya rağmen bütün zorluklarıyla böyle iş başarmışlar neden sana bunu versinler ki? Üstelik Batı eksenli ABD'ye bağlı bir ülkeye yani düşman sayılan bir ülkeye (Çin açısından, ticari anlaşmalar olarak) çok da yakınken.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ -
DeepSeek'i süpernovaya yani büyük ve ani bir parıldamayla sönen bir olaya benzetip küçümseyenler gördüm. Ama çok yanlış yapıyorlar. Çinli oyuncuları ve Çin'i küçümsemek ölümcül bir hata. Daimi bir innovasyon akışıyla mucizeler yaratabilirler.
Zaten söz konusu analoji de dandik ve cahilce. Süpernova arkasında evrendeki en güçlü objeleri bırakır: Nötron yıldızları ve karadelikler.
Onları görememen ve ufak olmalarına aldanman bir uzay gezgini olarak yapabileceğin son hata olur.
_____________________________ We're beyond sympathy at this point, we're beyond humanity. -
Neden olmasın bence gayet olabilir? Paraya bakar sadece. Üstelik zaten deepseek açık kaynak kodlu.
bizim mühendisler alıp Nsosyal gibi yerli ve milli diye yapabilirler.
Kısıtlı çipler ile böyle eğitilen ve böyle çalışan deepseek Nvidia h100 ler b200 ler gibi yeni nesil çipler ile neler yapar kim bilir...
Tabi bu başlangıç olmalı ve üzerine koya koya tamamen yerli yapay zeka, genel yapay zeka ve Süper yapay zeka şeklinde kararlılıkla ilerlenmeli.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rfve -- 6 Ocak 2026; 18:28:57 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Neden olsun? Bazı şeyler paraya bakmaz, stratejiktir. Askeri teknolojiler gibi. (Bkz: F35 krizi, bkz: nükleer silahlar) Yapay zeka da hem sivil hem de askerî teknolojilerde kullanılabilecek bir alan ama onu özel yapan sadece bu değil. Sivil kullanımlar için işin içinde ekonomik boyutu var, gelecekte kimin patron olduğunu gösterecek, hangi ülkelerin lokomotif olduğunu gösterecek. Eh dünyada da bir ekonomik savaş var mı var. Nasıl ki ABD Nvidia çip teknolojilerinin ve AI'ın kendisinde kalmasını istiyorsa diğerleri de özellikle de Çin'de aynı şekilde ister. Çin sadece elindeki imkanlarla bunu yapabilmiş. ABD gibi olanakları olsa o da büyük şeyler başarırdır. Kimse tırnaklarıyla kazıdığı şeye öyle gel parasını ver ortak ol demez, anca sermayeye ve ticarete çok muhtaç olması lazım ama Çin böyle muhtaç bir ülke değil. Sizin örnek şuna benziyor. Bizim çip teknolojilerimizi geliştirmemiz lazım, napalım? Nvidia'ya ortak olalım, satın alalım, teknoloji transferi olsun. Böyle bir şey mümkün değil. Elin conisi böyle bir şeye izin vermez çünkü sivil kullanımlar için bile olsa çip teknolojisi stratejiktir ve ekonomiyle dolayısıyla ekonomik güçle yakından ilişkilidir. Çip örneğini abartı bulduysanız AI örnekleri de verilebilir. Kimse gel Gemini, ChatGPT, Grok'u kaynak kodlarıyla alogirtmasıyla al demez. Derse de muhtemelen istediği fiyat ederinin üstünde filan olur, ülkemizin ödeyip ödeyemeyeceği şüpheli bir rakam olur.
Deepseek açık kaynaklıysa o zaman bunu Türkiye'de yapsın, bu kadar kolaysa neden Çinli'den meden umulsun ki, zaten büyük ihtimal satmayacak olan Çin'den, haklı olarak tabii.
Bence de AI konusubda atılımlarımız olsa iyi olur ama sadece şunu demeye çalışıyorum: kimse hayvan gibi AR-GE yaptığı stratejik ürün ve hizmetlerini öyle kolay kolay satmaz. Altın yumurtlayan tavuğun satılması gibi bir şey bu çünkü. Ülkelerin politikaları ve yasaları bile bunlara göre şekilleniyor. Bkz: ABD'deki CHIPS yasası.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 7 Ocak 2026; 10:7:16 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________
-
Belki "pair-instability supernova" dır Natalia hocam :)
Şaka bi yana, ben de Çilnilerin bu konuda çok zehir olacağını düşünüyorum. Zaten bu adamlar matematik, bilim konuları için yaratılmış, otistik (savant tipi) bir toplum gibi geliyor bana. Son 25 yılda yaptıkları atılım inanılmaz seviyede.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt