Şimdi Ara

Dayanıklı tüketim malları gerçekten dayanıklı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
490
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Son 5-10 sene zarfında üretilen cihazlar dayanıklı tüketim olmaktan çıktı.

    Çevremde bakıyorum garantisi bitince bozulan buzdolabı çamaşır makinesi bulaşık makinesi, 2 yılda düğmesi bozulan ocak-fırın, 4 yılda motoru yanan buzdolabı 2 yılda sensör rezistansı bozulan buzdolabı, 1 yılda amortisörü patlayan çamaşır makinesi, 2 yılda pompa resiztansı arızalanan bulaşık makinesi, 2 yılda delinen termosifon, 3 ayda rafı kırılan buzdolabı, lastiği yırtılan çamaşır makinesi 2 yılda ekranı giden televizyon..
    kullanıcı hatası bir yana kalitede ciddi bir düşüş var.

    Bu ülkedeki bütün vatandaşlar en az 10 bin maaş alıyor hepsinin yüksek limitli kredi kartı var değil mi? ufak bir arızada ver 400-500 biraz daha üst bir arızaysa ver 900-1000 lira, maalesef ki herkesin maaşı 10 bin değil 5 bin bile değil, emeklisi asgari ücretli çalışanı da var, 2018 den bu yana aşırı şekilde artan beyaz eşya fiyatları günden güne düşen kalite artan yedek parça fiyatları yetkili servislerin bile 50 liralık sensörü değil 100 e 300 liraya itelemeye kalkması..







  • Aslında 5-10 seneden ziyade 100 senelik bir serüven bu ve kesinlikle tesadüf değil :) Evimde hatta aracımda bozulan her şey için(küçük/büyük) servisin yolunu tutmadan önce internette araştırma yapar ve içini açar kurcalarım. Genelde de çözerim yada problemli parçayı tespit eder yenisini uygun fiyata bulmaya çalışırım.Artık en kalbur üstü markaların bile her şeyi tüm detayıyla düşünülmüş asırlara meydan okuyacak kaliteli ürün üretme hedeflerinin bilinçli bir şekilde olmadığını düşünmeye başladım.

    Tabi her şeyi buna bağlamamak lazım elbette mühendislik hatalarından kaynaklı her üründe kronik problem olabiliyor, ya da üretim maliyetlerini kısmak için ilerde küçücük bir parça sebebiyle gereksiz bir şekilde başa bela olacak parçalar kullanılmakta. Ama genel yaklaşım itibariyle dayanıklı tüketim malları sonuçları itibariyle günümüz endüstrisine çok çok ters bir kavram ve bence bu yaşadığımız maliyet kısarak kalite düşürmeden ziyade bilinçli bir tercih. Miele gibi çok üst düzey kalitesiyle ünlenmiş markalarında bu trende uyması üzüntü verici, 1980-1990 larda üretilen miele'ler ile yakın tarihte üretilenler arasında ciddi bir fark olduğu söyleniyor. Eğer izlemediysen şu belgeseli kesinlikle izlemeni tavsiye ederim, ampüllerin yaşam süresinin tarihçesinden yola çıkarak güzel bir dille bu durumu(planned obsolescence ->planlı/kasıtlı eskitme) gözler önüne seriyor.

    https://www.youtube.com/watch?v=NnIWocmal5U&t=711s



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MrWrong -- 26 Ocak 2020; 4:9:15 >




  • MrWrong kullanıcısına yanıt
    Evimizdeki masa,sandalye,yatak gibi eşyaları bu kadar sık değiştirmiyoruz ama beyaz eşya ve elektronikler tam anlamıyla cep düşmanı oldular bana göre dayanıklı tüketim olmaktan çıktılar. Belgesel için teşekkür ederim indirmeye başladım.
  • Bsh grubunun kronik arıza veren yıkama motoruyla bütünleşik rezistans bölümü binlerce lira ödenerek takside girilerek alınan güzelim makinelerin yüksek işçilik ve parça değişim maliyetleri nedeniyle erken hurdaya çıkmaktadır.


    Yine bsh grubunun kronik kart arızası veren değişimi yüklü tutan inverter çamaşır makineleri aynı durumdadır.


    Arçelik beko grubunun bulaşık makineleri nispteden daha iyidir ancak malzeme kalitesi sepet vs bsh'a göre daha düşüktür. Bu grup bulaşık makinelerinde görülebilecek en olumsuz arıza taban sacı delinmesidir.


    Gelelim evlerin en büyük demirbaşlarından biri olan yediğimizi içtiğimizi muhafaza eden buzdolaplarının durumuna

    arçelik kronik sorun aşağıdaki videolarda görülmektedir. Benzer durum benim de başıma aeg'de geldi motor yanmadı ama gövde delindi soğutma yapmadı, durduk yere 6 senelik dolap çöp oldu.


    Süper zengin insanlarız hepimiz oluk gibi para basıyoruz korkmadan çekinmeden zora girmeden iki yılda bir dolap çamaşır makinesi tv alabilecek durumdayız değil mi


    Firmaların dünya paraya sattığı ürettikleri mallarda maliyeti kısıp karlarını daha da arttırabilmek için ürünün içinde bakır olması gereken parçayı alüminyum koyması sonucu zarara uğrayıp mağdur olan yine bizler olmaktayız.


    Burada mesele a markası c markası değil günümüzde hepsi artık aynı, birinin kronik sorunu ötekinin başka sorunu,


    beyaz eşya şans işidir lafını artık kabul etmiyorum, o söz eskidi 15 yıl geride kaldı şimdilerde apaçık göze çarpan bir planlı eskitme ve kalitesiz üretime bağlı dayanıksız tüketim eşyaları var.








  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.