Şimdi Ara

Danıştay'dan şehir içi telefon zammına 'dur'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
548
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Danıştay 13. Daire, Türk Telekom'un "tekel" konumunda olduğu şehir içi arama ücretlerinde yüksek oranda zam öngören yeni tarifesinin yürütmesini durdurdu. 1 Mart 2007'den itibaren geçerli olan tarifede, şehir içi görüşmelere zam yapılırken, GSM, şehirlerarası ve milletlerarası görüşmelerde indirim yapılmasının hukuka ve tüketici haklarına aykırı olduğunu bildiren Danıştay, tarifenin dengeli olması gerektiğini vurguladı.
    Danıştay, Telekom'un tekel konumunda olduğu şehir içi aramaların ücretini yükseltirken, özel telekomünikasyon şirketlerinin faaliyet gösterdiği şehirler ve milletler arası görüşmelerin ücretini düşürdüğü için eleştirilen tarifesinin yürütmesini durdurdu.

    Telekomünikasyon onayı
    Aralarında Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği'nin (TELKODER) de bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşunun tarifenin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açtıkları davanın ilk aşaması sonuçlandı.
    Tarifeye onay veren Telekomünikasyon Kurumu'nun 25 Aralık 2006 tarihli kararının yürütmesini durduran Danıştay 13. Daire, kararında, tarifenin 1 Mart 2007'de yürürlüğe girdiğini anımsattı.

    Tebliğe aykırı
    Kararda, tarifenin 31 Aralık 2003'te yürürlüğe giren Tavan Fiyat Tebliği'ne göre hazırlandığı belirtildi. Kararda, 2003 tarihli tebliğin 2 yıllık bir dönemi kapsadığı ve bu sürenin en çok 1 yıl daha uzatılabileceği belirtildi. Kararda, buna rağmen 2007 ve daha sonraki dönemlere ilişkin hazırlanan yeni tarifenin bu tebliğe göre hazırlandığı, tarifenin onaylanmasının hukuka uygun olmadığı vurgulandı.
    2007'de yürürlüğe giren yeni Tavan Fiyat Tebliği'nde ücretlerin aşırı biçimde artırılmasını önlemek amacıyla hesaplama formülüne ve şehir içi arama ücretine azami artış oranı sınırı getirildiğine dikkat çekilen kararda, tarifenin bunlara uygun olmadığı da anlatıldı.

    Tüketici menfaati
    Kararda, davacıların il içi aramalara yüksek oranda zam yapılırken, şehirlerarası ve uluslararası görüşmelere maliyetin altında indirim yapılmasını dava konusu yaptığı anımsatıldı.
    Kararda, ücretlerin üst sınırını, makul kar oranını da dikkate alarak sınırlama yetkisi bununan Telekomünikasyon Kurumu'nun onayladığı tarifenin kanunla korunması gereken tüketici menfaatlerine aykırı olduğunun vurgulandı.
    Kurumun, tüketici menfaatlerini korumak için tarifeleri inceleyerek, gerekli tedbirleri alması, herkesin makul bir ücret karşılığında telekomünikasyon hizmetlerinden faydalanabilmesini sağlaması gerektiğinin anlatıldığı kararda, bu ilkeyle bağdaşmayan ve mevzuata aykırı biçimde onaylanan tarifenin kamu yararı ve hizmet gereklerine uyarlık göstermediği ifade edildi.

    Dengeli olmalı
    Hizmet maliyetlerini de yansıtacak şekilde belirlenecek tarifelerin dengeli olmasının yasalara göre esas oluşturduğunun vurgulandığı kararda, bir hizmetin maliyetinin diğer bir hizmetin ücretiyle karşılanmasından kaçınılması, zorunluluk halinde ise belirlenen ücrete üst sınır konulması gerektiği kaydedildi.

    Onaylamaması gerekir
    Kararda, Telekomünikasyon Kurumu'nun mevzuata aykırı bulduğu tarifeleri onaylamaması gerektiği vurgulanarak, Türk Telekom'un hazırladığı yeni tarifeyi "ulusal, uluslararası ve cep telefonu görüşmelerinde şimdiye kadar yapılmış en büyük indirim" olarak kamuoyuna duyurduğu kaydedildi. Duyuruda, yeni fiyat tarifesiyle şehirler arası aramaların, şehir içi ile aynı fiyata getirildiğinin de vurgulandığı belirtildi.

    Savunma hukuki değil
    Telekomünikasyon Kurumu'nun şehir içi telefon görüşmeleri fiyatına yapılan yüksek artışa "3 yıldır herhangi bir artış yapılamamasını" gerekçe gösterdiğinin belirtildiği kararda, "Buna rağmen aynı tarifenin şehirlerarası ve uluslararası görüşmelerde yüksek oranlarda indirim içermesi Telgraf ve Telefon Kanunu'nun tarifelerin dengelenmesine ilişkin maddesine aykırıdır" denildi. Kararda, tarifelerin hukuka aykırı biçimde dengelendiği vurgulanarak, idarenin savunmasının hukuki olmadığı kaydedildi.
    13. Daire, tarifeye dayanak oluşturan 2001 tarihli tarife yönetmeliğinin tavan fiyatla ilgili maddeleriyle fiyat belirleme yöntemini içeren maddelerinin yürütmesinin durdurulması istemini ise reddetti.
    Telekomünikasyon Kurumu ile Türk Telekomünikasyon'un karara itirazı halinde dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nda görüşülecek.
    Dava süreci devam ederken, Telekom, 1 Mart'tan önceki eski tarifeyi uygulayacak. Telekom'un bu arada yeni tarife hazırlayarak Telekomünikasyon Kurumu'nun onayına sunma hakkı da bulunuyor.


    http://www.milliyet.com.tr/2007/06/09/son/sontur03.asp







  • Evet dünkü Milliyet gazetesinde "Danıştay Türktelekomun 1 Mart 2007'de yürürlüğe koyup, yüzbinlerce vatandaşımızı mağdur eden yeni ücret tarifesini hukuka aykırı olduğu için durdurtmuştur" yazısını okuyunca bende ne kadar çok sevindim bilemezsiniz. Tüktelekomun bu karara itiraz hakkı var. Var ama kazanma şansı da yok gibi. Maliyetinin altında şehirlerarası tarife sunarken, şehiriçi tarifeye de enaz %25 zam yapması çelişki yarattığından kazanma şansları yok gibi. İnşallah çok yakında şehiriçi tarifeler yine eskiden olduğu gibi devam edebilecek.
    Tabiiki sırada sabit telefon almaya gerek kalmadan ADSL hizmetinin alınması yada sabit hattın iptal edilerek ADSL hizmetinin devam ettirilmesinin Türktelekoma kabul ettirilmesi var.
    Galiba Türktelekomdan kazık yemeden hizmet alabileceğimiz günler yaklaşıyor.
    Saygılar
  • Sonunda yani geç bile kalındı ama bu defa sesimiz duyuldu çok şükür
  • Oh be..Bazen de güzel şeyler oluyor demekki yurdumda..
  • bu aralar telekoma karşı sesler iyice yükselmeye başladı,
    umarım devamı gelir ve iyi şeyler olur.
  • bu gün aldıgım en güzel haber
  • Hahah anca gidersin telekom milletin paralarını söke söke geri vereceksin oyle ya da boyle..
  • Para falan geri vermez ama bizim sahipsiz olmadığımızı öğrenmiştir mr hariri ve mahdumları.
  • Şu ADSL davası da kazanılır inşallah
  • resmen sömürülüyoruz
  • Haklısın , ÖZELLEŞTİRMENİN BEDELİ İŞTE NE DİYİM :((, DAHA ÇOKKKKKKKKKKK DAVA AÇILIR ÇOKKKKK
    quote:

    Orjinalden alıntı: Diapolice

    Para falan geri vermez ama bizim sahipsiz olmadığımızı öğrenmiştir mr hariri ve mahdumları.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AERN -- 9 Haziran 2007; 16:05:32 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Ege_Aşığı

    Haklısın , ÖZELLEŞTİRMENİN BEDELİ İŞTE NE DİYİM :((, DAHA ÇOKKKKKKKKKKK DAVA AÇILIR ÇOKKKKK
    quote:

    Orjinalden alıntı: Diapolice

    Para falan geri vermez ama bizim sahipsiz olmadığımızı öğrenmiştir mr hariri ve mahdumları.




    Paraları iade edilip özelleştirilme fesh edilmeli diye düşünüyorum. Ardından kamunun eline geçtikten sonra da adam akıllı yönetilmeli, devlet devlet gibi olmalı ve denetlemeli...
  • yürütme durduruldu...

    peki şu anda benim tarifem ne oldu. eskisine mi döndü yoksa telekom itirazını kullnıp sonuç neticelinceye kadar kazık yemeye devam mı edicez. ona göre arıcam da arkadaşları
  • bence devlet telekomu satıp sonra üstüne çullandı lübnanlıda çok karlı olmadığını anlayıp devlete geri-devredecek devlette aldığı 2 milyarı kasasına koyacak (Teori)
  • quote:

    Orjinalden alıntı: irfanyus

    yürütme durduruldu...

    peki şu anda benim tarifem ne oldu. eskisine mi döndü yoksa telekom itirazını kullnıp sonuç neticelinceye kadar kazık yemeye devam mı edicez. ona göre arıcam da arkadaşları


    Televizyonlarda çıkan habere göre tarife eski tarife olacakmış (cnnTürk)
    Telekoma göre yasal süreç devam ettiği için ve yargı kararı kendilerine ulaşmadıkları için zamlı tarifeye devam edilecekmiş. Muallakta yani süreç,gece 22:00'den sonra görüşmeye devam
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.