Şimdi Ara

Daha fazla veri daha fazla doğrulanabir sonuç...

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
61
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Oxford Üniversitesi'ndeki bir grup araştırmacı, son birkaç on yılda Avrupa Ligi profesyonel futbol maçlarının sonucunun daha öngörülebilir hale geldiğini keşfetti. Royal Society Open Science dergisinde yayınlanan makalelerinde Victor Martins Maimone ve Taha Yasseri, 1993 ile 2019 yılları arasında profesyonel futbol maçlarında oynayan birden fazla takım için 88.000 maçın sonuçlarını nasıl analiz ettiklerini ve ne bulduklarını anlatıyor.


    Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, medyadaki bazı kişiler profesyonel futbol maçlarının daha az heyecan verici hale geldiğini çünkü çoğu için sonuçların daha öngörülebilir hale geldiğini öne sürdü. Bazıları, zengin ülkelerden gelen veya varlıklı kuruluşlar tarafından desteklenen takımların, en iyi oyuncuları yüksek oyunla çektikçe daha iyi hale geldiklerini, daha az iyi durumda olanların beceri seviyelerinin ise aynı seviyeye geldiğini veya düştüğünü öne sürdü. Sonuç, birçok taraftarın belirttiği gibi, maç başlamadan herkesin kimin kazanacağını bildiği maçlar. Bu yeni çabada araştırmacılar, bu tür önerilerin gerçeğe mi dayandığını yoksa daha çok olağan sonucu mu olduğunu merak ettiler. Bulmak için, 1993 ile 2019 yılları arasında İskoçya, Yunanistan, Türkiye(Asın Bayrakları), İspanya, Belçika ve İngiltere Premier Ligi takımlarının yer aldığı futbol maçlarını incelediler. Analizleri, maç skorlarını tahminlerle karşılaştırmaktan oluşuyordu. Araştırmacılar daha sonra öğrendiklerini, maçların sonucunu tahmin etmek için kullanılabilecek bir model oluşturmak için kullandılar. Daha sonra modeli çalışma süresi boyunca yürütülen maçlar üzerinde çalıştırdılar ve sonuçlarını maçların gerçek sonuçlarıyla karşılaştırdılar.


    Araştırmacılar, verilerine baktıklarında, yıllar geçtikçe modellerinin tahminlerinin daha iyi hale geldiğini ve bu da eşleşmelerin tahmin edilmesinin daha kolay hale geldiğini buldular. Ayrıca, modelin genel olarak oldukça doğru olduğunu ve tüm maçların sonucunu yaklaşık %75 doğrulukla doğru tahmin ettiğini buldular. Ayrıca, modelin, en büyük faktör olarak kaynak eşitsizliği ile, bazı takımlar için hangi takımın maçı diğerlerinden daha iyi kazanacağını doğru bir şekilde seçebildiğini belirttiler. İyi finanse edilen takımların maçlarının çoğunu kazanma olasılığı daha yüksekti. Ayrıca zaman içinde ev sahibi takım avantajının azaldığını ve bunun artık maç sonuçlarında bir faktör olmadığını da keşfettiler.


    Analysis of 88,000 matches shows soccer outcomes have become increasingly predictable (phys.org)








  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.